Πόσο πάει το site

Στις 31 Οκτωβρίου, πέρισυ, σήκωσα σε post το κλείσιμο του http://www.cultureguide.gr .

Οι 7 δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του «δικού» μας Μιχάλη Σιώψη, διευθυντή του ΟΠΕΠ που προέβηκε στην ενέργεια αυτή με την σύμφωνη γνώμη του «Αλλάριχου» Υπουργού Πολιτισμού.

Η δικαιολογία ήταν ότι :

«Το cultureguide.gr στοιχίζει υπερβολικά στον ΟΠΕΠ και κατ’επέκταση στον Έλληνα φορολογούμενο

Το cultureguide.gr έχει ελάχιστη επισκεψιμότητα που δεν ξεπερνά τους 150 unique users την ημέρα

Το cultureguide.gr το μόνο που κάνει είναι να κολλάει δελτία τύπου και να τα βγάζει online, κάτι που μπορούν να κάνουν δύο άτομα αντί για έξι.»

Για όλα αυτά έχουν τις αντιρρήσεις τους οι άνθρωποι. Παρ’ όλα αυτό το site έκλεισε και μετά από τόσους μήνες, χτες ο Υπουργός ανακοίνωσε την νέα μορφή που θα πάρει. Η ανακοίνωση αυτή όμως, όπως διαβάζω στην «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» συνοδεύτηκε και από δήλωση του υπουργού ότι αυτό δεν στοίχισε τίποτα στο υπουργείο «γιατί έγινε από τον ΟΠΕΠ και τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού«. Η Ρένα η Ακριτίδου, που υπογράφει το σχόλιο στην «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», αναρωτιέται αν αυτό το έργο έχει σχέση με προκήρυξη του ΟΠΕΠ που για την αναβάθμιση του κόμβου του Υπουργείου δίνει σαν ανώτατη τιμή για διαγωνισμό τα 2.490.000€ και μετά από λίγο το κατακυρώνει στην κοινοπραξία Quality & Reliability A.E. – PC Systems A.E με τιμή 2.471.500€ (έκπτωση 0,74%).

Για να καταλάβω δηλαδή. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έιναι αυτό που χρηματοδοτεί τον ΟΠΕΠ; Αν ο ΟΠΕΠ με 2.471.500€ κάνει δώρο το site του Υπουργείου τότε το υπουργείο μπορεί να περηφανεύεται ότι παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες δωρεάν; Είμαστε πολύ μαλάκες;

Update 21-04-07 : Σήμερα έμαθα ότι οι δηλώσεις του Βουλγαράκη για το site που δεν κόστισε τίποτα ήταν για το http://www.culture.gr και ότι η ιστορία του site της προκήρυξης είναι εξτρά. Δηλαδή έχουμε την παραδοχή ότι ο ΟΠΕΠ και οι υπηρεσίες του Υπουργείου μπορούν να κάνουν, λέει, γαμάτο site για το Υπουργείο, αλλά θα πρέπει ο ΟΠΕΠ να δώσει 2,5 εκατ. € για να αναβαθμίσει ακόμα ένα πολιτιστικό site (ΟΔΥΣΣΕΑΣ) που θα αντικαταστήσει ένα άλλο που ήδη υπήρχε και δούλευε (cultureguide).

Αυτό το μόνο που αλλάζει είναι η περίπτωση ο Βουλγαράκης να μας κοροϊδεύει τόσο ξεκάθαρα. Δεν αλλάζει όμως την περίπτωση δημιουργίας site με ποσό, τουλάχιστον υπερβολικό ή «υπέρ – βολικό».

To site διαμαρτυρίας των ανθρώπων που δουλεύανε στο cultureguide, εδώ.

32 σκέψεις σχετικά με το “Πόσο πάει το site

  1. Όχι απλά πολύ. Πάρα πολύ.
    Βλέπεις όμως και κάτι καρμοίριδες να υποστηρίζουν τους συμμορίτες (γιατί περί ληστρικής επιδρομής πρόκειται, στο δρόμο που χάραξε το μΠΑτΣΟΚ), χωρίς καν να ελπίζουν να βγάλουν κάνα φράγκο για την πάρτη τους και λες, υπάρχουν και χειρότερα. Ιδεολόγοι μαλάκες.

  2. Μήπως το σύνθημα της εκλεκτής γαλάζιας γενιάς έπρεπε να είναι: «Γ***σε τον π***η τον κοσμάκη, Βουλγαράκη, Βουλγαράκη»; Συγγνώμη για το ύφος μου, αν θες κι όλας σβήστο, αλλά η κατάσταση είναι άνω ποταμών.

  3. Δεν σβήνω ποτέ comment. Ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων του και γι’ αυτό και προσυπογράφω το comment σου

  4. Παράθεμα: buzz
  5. Ρε παιδιά, μήπως στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και η συντήρηση και ανανέωση εις τον αιώνα των αιώνων, αμήν;

    Πολιτισμός είναι αυτός, και μάλιστα από αρχαιοτάτων χρόνων, βεβαίως βεβαίως. Δεν οφείλουμε, ρε γαϊδούρια, να του δώσουμε μια συνέχεια στο μακρυνότατο μέλλον…

    Λέμε τώρα, ε;

  6. 52 υπουργοί, από ένα τέτοιο κόλπο ο καθένας, μας κάνουν 125 μιλιούνια χοντρικά!

    Πού να βάλουμε και τους γραμματείς και τους φαρισαίους…

    Επ’ ευκαιρία, ο Βαρθολομαίος πώς και «ξεχάστηκε» την ώρα που τα ομόλογα είναι κεντρικό θέμα;

  7. Το culturguide τους την έσπαγε γιατί, λέει, είχε και εκδηλώσεις που δεν γίνονταν από κρατικούς φορείς. Ο Βουλγαράκης επισήμως είχε πει ότι θέλει όλο το υπουργείο να έχει έναν κόμβο. Τώρα, έχει δεκαπέντε. Ο Οδυσσέας υπήρχε, απλώς έγινε μια αλλαγή του κατά 15% (όπως γράφει το ΕΘνος της Παρασκευής) και να το έτοιμο! (και αυτό ήταν μέσα στο ιλιγγιώδες ποσό).
    Τέλος, δεν είδατε το καλύτερο: το υπουργείο έκανε και ραδιοφωνικό κόμβο στο διαδίκτυο. Γιατί χρειαζόταν ένα ακόμη ραδιόφωνο- σούπα και- το κυριότερο- πόσο κοστίζει η λειτουργία του; Σιγά που θα απαντήσουν…

  8. κοίτα ρε που πάνε τα λεφτά…δεν μου τα δίνουν να τους φτιάχνω σάιτ επ’ άπειρο και όσα θέλουν, και όπως τα θέλουν.

    είναι να τραβάς τα μαλλιά σου σ’ αυτή τη χώρα.

  9. Προτείνω να μαζευτούμε και να φτιάξουμε ένα πολιτιστικό σιτε έτσι για να τους την σπάσουμε … Πάντα με σεμνότητα και ταπεινότητα

  10. Απ’ ό,τι θυμάμαι, το είχαν προφητέψει οι διαμαρτυρόμενοι υπάλληλοι του ΥΠΠΕ αυτό για την ανάθεση. Να που μερικές προφητείες βγαίνουν αληθινές -δυστυχώς.
    Αν δεν έχεις το σύνδεσμο για τη σελίδα με τις (τότε) διαμαρτυρίες, να ψάξω να τη βρω.

  11. Δεν τη βρίσκω.. και είχε πάρα πολλά ενδιαφέροντα μηνύματα/σχόλια. Εστειλα μήνυμα στου Ζαππα, http://dukezappagr.blogspot.com/2006/11/blogme.html που είχε δραστηριοποιηθεί τότε, μήπως γνωρίζει κάτι για τη σελίδα εκείνη. Εχει αλλάξει και αυτός το μπλογκ του και μπερδεύτηκα. Φτου!

  12. Ένα… «καινοτομικό» πρότζεκτ του ΥΠΠΟ
    Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι ζούμε σε έναν εικονικό κόσμο. Έχουμε εικονικούς υπουργούς, εικονικούς δημοσιογράφους και εικονικούς πολίτες… Σε ποιο άλλο συμπέρασμα να καταλήξω όταν βλέπω στην οθόνη του υπολογιστή μου το νέο διαδικτυακό τερατούργημα του Υπουργείου Πολιτισμού, όταν ακούω τις θριαμβευτικές δηλώσεις της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας (κ. Βουλγαράκης) και όταν διαβάζω τα σχεδόν διθυραμβικά σχόλια του αθηναϊκού τύπου με copy-paste ολόκληρες παραγράφους από το Δελτίο Τύπου του φορέα τον οποίο υποτίθεται ότι ελέγχουν;

    Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο υπογράφων είναι προκατειλημένος αρνητικά και αντιπολιτευόμενος καθώς υπήρξε αρχισυντάκτης του cultureguide.gr του βραβευμένου site που ανήκε στον ΟΠΕΠ-ΥΠΠΟ και το οποίο μετά από 5 σχεδόν χρόνια επιτυχημένης πορείας έκλεισε χωρίς λόγο ο κ. Βουλγαράκης. Αυτό είναι αλήθεια, παρά το γεγονός ότι η βλακώδης ενέργεια του ΥΠΠΟ ωφέλησε ολόκληρη την συντακτική ομάδα, καθώς μας οδήγησε σε σημαντικούς επαγγελματικούς δρόμους. Έβλαψε φυσικά άμεσα τους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου και όσους αγαπούν τον πολιτισμό και έμμεσα το ελληνικό δημόσιο, καθώς ταυτόχρονα ο κ. Βουλγαράκης κατέστρεψε μια ανεκτίμητης αξίας βάση δεδομένων με 30.000 ειδήσεις που κάλυπταν την πολιτιστική ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας τα τελευταία 5 χρόνια. Το αντίστοιχο θα ήταν να κάψει κανείς αρχεία του κράτους και να μείνει ατιμώρητος, κάτι που συνηθίζεται στην Ελλάδα (ο κ. Βουλγαράκης το γνωρίζει πολύ καλά).

    Επί του προκειμένου όμως. Το site ανακοίνωσε θριαμβευτικά ο υπουργός σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα λέγοντας ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων: «Είμαι σε θέση να πω ότι το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει αυτή τη στιγμή το πιο καινοτομικό (sic!!) και πρωτοποριακό διαδικτυακό κόμβο, ανάμεσα σε όλα τα Υπουργεία Πολιτισμού της Ευρώπης»! Και κανείς δεν έβαλε τις φωνές! Μα κ. Βουλγαράκη έχετε δει άλλα sites ευρωπαϊκών υπουργείων; Έχετε δει το γαλλικό; (www.culture.fr) Το ισπανικό; (www.mcu.es); Το δανέζικο; (www.kum.dk) Μα τι λέμε τώρα; Εδώ δεν έχετε δει το δικό σας προσωπικό site, όπου στην πρώτη σελίδα φιγουράρει μπανεράκι του cultureguide αναγράφοντας «The Hellenic Cultural Events Portal» με λινκ στο πόρταλ που ο σύμβουλός σας δημοσιογράφος κ. Βαμβακάρης σας συμβούλεψε να κλείσετε. Τα ξένα sites θα βλέπουμε τώρα;

    Η ουσία για τον δικτυακό τόπο που ανακοινώθηκε είναι η εξής:
    · Πρόκειται για ένα τεχνικό λάθος από κάθε άποψη που καταπατάει όλους τους ισχύοντες διεθνώς άγραφους κανόνες λογικής.
    · Σχεδιαστικά παραπέμπει στη δεκαετία του 1980.
    · Η αρχιτεκτονική του είναι δαιδαλώδης και εχθρική προς τον χρήστη.
    · Το περιεχόμενό του φτωχότατο και σε πολλά σημεία με λάθη ορθογραφικά και συντακτικά
    · Οι διασυνδέσεις του συχνά λανθασμένες
    · Τα μπάνερς του κακοσχεδιασμένα
    · Ο σέρβερ που τον φιλοξενεί πανάρχαιος, κάτι που κάνει το site να «σέρνεται» στην κυριολεξία.
    · Οι δήθεν καινοτομίες του ξεπερασμένες εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και διεθνώς
    · Οι δήθεν «καινοτομικές» προτάσεις του, όπως το περίφημο Step in Art δεν είναι παρά λευκές σελίδες με link σε email (!!!!) ενώ το Ράδιο π είναι απλά μια σελίδα με link σε wmp.
    · Το περίφημο e-shop σε επίπεδο marketing είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Απλά δοκιμάστε να κάνετε οποιαδήποτε αγορά online με πλαστό όνομα και θα δείτε πόσο εύκολο είναι!

    Θα μπρούσα να γράψω ολόκληρη ύλη εφημερίδας αναλύοντας σημείο προς σημείο γιατί το παρόν site είναι τερατούργημα και θυμίζει βαλκάνιο δικτυακό τόπο (παρεμπιπτόντως αυτό του βουλγαρικού ΥΠΠΟ είναι καλύτερο). Είμαι βέβαιος ότι σχεδιάστηκε μέσα σε τρεις μέρες από απόφοιτο ΤΕΙ διότι αν ισχύει κάτι άλλο τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και για το ΥΠΠΟ και για τον ΟΠΕΠ, ο οποίος υποτίθεται ότι έχει αναλάβει το τεχνικό μέρος.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το κόστος του και το επιχείρημα του υπουργού ότι είναι μηδενικό, καθώς φτιάχτηκε και συντηρείται αποκλειστικά από το υπάρχον δυναμικό σε ΥΠΠΟ και ΟΠΕΠ, εδώ γελάνε. Μήπως για το cultureguide τα πράγματα ήταν διαφορετικά; Από υπάρχον προσωπικό φτάχτηκε και συντηρούταν. Υπήρχε κοστολόγιο όμως και αυτό ήταν 200.000 ευρώ το χρόνο. Γιατί δεν μας λέτε ποιοί και πόσοι εργάζονται στο παρόν πρότζεκτ; Να τα βάλουμε κάτω και να βγάλουμε κόστη. Το τσάμπα πέθανε κύριε υπουργέ. Πέστε μας πόσο κόστισε και πόσο κοστίζει αυτό που μόλις παραδώσατε, πόσοι απασχολούνται σε αυτό, τι τεχνικές υποδομές απασχολείτε, ποιοι γράφουν όσα γράφουν, πόσα πληρώνονται με μπλοκάκια ή μισθολόγιο και αφήστε να βγάλουμε εμείς το κόστος.

    Οι άνθρωποι του cultureguide πάντως δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Είμαστε επαγγελματίες και όχι κρατικοδίαιτοι. Φτιάξαμε το δικό μας site που βγήκε στον αέρα στις 8 Μαρτίου, τέσσερις μόλις μήνες μετά το κλείσιμο του cultureguide. Τα επίσημα εγκαίνια του goculture.eu (www.goculture.eu) θα γίνουν αρχές Ιουνίου στην Αθήνα. Θα καλέσουμε και τον κ. Βουλγαράκη.

  13. ααααα… και το δικό μας site, το http://www.goculture.eu, το φτιάξαμε τρεις άνθρωποι και ξέρετε πόσο μας κόστισε σχεδόν τσάμπα μέχρι στιγμής. Απλά πολλή σκληρή δουλειά για 3 μήνες. Μπείτε, δείτε το, αξιολογείστε το. Και μετά μπείτε στο http://www.culture.gr που ανήκει σε έναν ολόκληρο κρατικό μηχανισμό και κάνετε τις συγκρίσεις. Κι εμείς είμαστε ακόμα σε πιλοτική περίοδο και δεν έχουμε κάνει συνεντεύξεις τύπου και ντουμ ταρατατζούμ. Ε ρε βλάκα ελληνικέ λαέ….

  14. Αμάν μάνα μου!Είμαι χαζή τότε!Εγώ τα κάνω τζάμπα για τους φίλους μου!Με Macromedia (dreamwaver,flash,firewoks kai adobe και καμιά φορά σε απλό κωδικό HTML!
    Πυροβολήστε με!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑