jump to navigation

Go Culture, but where? 24 Απριλίου, 2007

Posted by argos in Άτιμη Κοινωνία, Politics.
trackback

goculture.jpg

Το παρακάτω κείμενο το πήρα υπο τη μορφή 2 comments στο post  για τον διαγωνισμό της αναβάθμισης του site, διάδοχου του cultureguide. Ο αποστολέας του είναι ένας από τους πρώην εργαζόμενους στο cultureguide και θεωρώ ότι θα πρέπει να το ανεβάσω και αυτούσιο σαν post. Η υπογραφή του κομματιού είναι του Saile που είναι και blogger.

«Ένα… «καινοτομικό» πρότζεκτ του ΥΠΠΟ

Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι ζούμε σε έναν εικονικό κόσμο. Έχουμε εικονικούς υπουργούς, εικονικούς δημοσιογράφους και εικονικούς πολίτες… Σε ποιο άλλο συμπέρασμα να καταλήξω όταν βλέπω στην οθόνη του υπολογιστή μου το νέο διαδικτυακό τερατούργημα του Υπουργείου Πολιτισμού, όταν ακούω τις θριαμβευτικές δηλώσεις της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας (κ. Βουλγαράκης) και όταν διαβάζω τα σχεδόν διθυραμβικά σχόλια του αθηναϊκού τύπου με copy-paste ολόκληρες παραγράφους από το Δελτίο Τύπου του φορέα τον οποίο υποτίθεται ότι ελέγχουν;

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο υπογράφων είναι προκατειλημένος αρνητικά και αντιπολιτευόμενος καθώς υπήρξε αρχισυντάκτης του cultureguide.gr του βραβευμένου site που ανήκε στον ΟΠΕΠ-ΥΠΠΟ και το οποίο μετά από 5 σχεδόν χρόνια επιτυχημένης πορείας έκλεισε χωρίς λόγο ο κ. Βουλγαράκης. Αυτό είναι αλήθεια, παρά το γεγονός ότι η βλακώδης ενέργεια του ΥΠΠΟ ωφέλησε ολόκληρη την συντακτική ομάδα, καθώς μας οδήγησε σε σημαντικούς επαγγελματικούς δρόμους. Έβλαψε φυσικά άμεσα τους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου και όσους αγαπούν τον πολιτισμό και έμμεσα το ελληνικό δημόσιο, καθώς ταυτόχρονα ο κ. Βουλγαράκης κατέστρεψε μια ανεκτίμητης αξίας βάση δεδομένων με 30.000 ειδήσεις που κάλυπταν την πολιτιστική ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας τα τελευταία 5 χρόνια. Το αντίστοιχο θα ήταν να κάψει κανείς αρχεία του κράτους και να μείνει ατιμώρητος, κάτι που συνηθίζεται στην Ελλάδα (ο κ. Βουλγαράκης το γνωρίζει πολύ καλά).

Επί του προκειμένου όμως. Το site ανακοίνωσε θριαμβευτικά ο υπουργός σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα λέγοντας ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων: «Είμαι σε θέση να πω ότι το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει αυτή τη στιγμή το πιο καινοτομικό (sic!!) και πρωτοποριακό διαδικτυακό κόμβο, ανάμεσα σε όλα τα Υπουργεία Πολιτισμού της Ευρώπης»! Και κανείς δεν έβαλε τις φωνές! Μα κ. Βουλγαράκη έχετε δει άλλα sites ευρωπαϊκών υπουργείων; Έχετε δει το γαλλικό; (www.culture.fr) Το ισπανικό; (www.mcu.es); Το δανέζικο; (www.kum.dk) Μα τι λέμε τώρα; Εδώ δεν έχετε δει το δικό σας προσωπικό site, όπου στην πρώτη σελίδα φιγουράρει μπανεράκι του cultureguide αναγράφοντας «The Hellenic Cultural Events Portal» με λινκ στο πόρταλ που ο σύμβουλός σας δημοσιογράφος κ. Βαμβακάρης (1, 2, 3, 4) σας συμβούλεψε να κλείσετε. Τα ξένα sites θα βλέπουμε τώρα;

Η ουσία για τον δικτυακό τόπο που ανακοινώθηκε είναι η εξής:
· Πρόκειται για ένα τεχνικό λάθος από κάθε άποψη που καταπατάει όλους τους ισχύοντες διεθνώς άγραφους κανόνες λογικής.
· Σχεδιαστικά παραπέμπει στη δεκαετία του 1980.
· Η αρχιτεκτονική του είναι δαιδαλώδης και εχθρική προς τον χρήστη.
· Το περιεχόμενό του φτωχότατο και σε πολλά σημεία με λάθη ορθογραφικά και συντακτικά
· Οι διασυνδέσεις του συχνά λανθασμένες
· Τα μπάνερς του κακοσχεδιασμένα
· Ο σέρβερ που τον φιλοξενεί πανάρχαιος, κάτι που κάνει το site να «σέρνεται» στην κυριολεξία.
· Οι δήθεν καινοτομίες του ξεπερασμένες εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και διεθνώς
· Οι δήθεν «καινοτομικές» προτάσεις του, όπως το περίφημο Step in Art δεν είναι παρά λευκές σελίδες με link σε email (!!!!) ενώ το Ράδιο π είναι απλά μια σελίδα με link σε wmp.
· Το περίφημο e-shop σε επίπεδο marketing είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Απλά δοκιμάστε να κάνετε οποιαδήποτε αγορά online με πλαστό όνομα και θα δείτε πόσο εύκολο είναι!

Θα μπρούσα να γράψω ολόκληρη ύλη εφημερίδας αναλύοντας σημείο προς σημείο γιατί το παρόν site είναι τερατούργημα και θυμίζει βαλκάνιο δικτυακό τόπο (παρεμπιπτόντως αυτό του βουλγαρικού ΥΠΠΟ είναι καλύτερο). Είμαι βέβαιος ότι σχεδιάστηκε μέσα σε τρεις μέρες από απόφοιτο ΤΕΙ διότι αν ισχύει κάτι άλλο τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και για το ΥΠΠΟ και για τον ΟΠΕΠ, ο οποίος υποτίθεται ότι έχει αναλάβει το τεχνικό μέρος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το κόστος του και το επιχείρημα του υπουργού ότι είναι μηδενικό, καθώς φτιάχτηκε και συντηρείται αποκλειστικά από το υπάρχον δυναμικό σε ΥΠΠΟ και ΟΠΕΠ, εδώ γελάνε. Μήπως για το cultureguide τα πράγματα ήταν διαφορετικά; Από υπάρχον προσωπικό φτάχτηκε και συντηρούταν. Υπήρχε κοστολόγιο όμως και αυτό ήταν 200.000 ευρώ το χρόνο. Γιατί δεν μας λέτε ποιοί και πόσοι εργάζονται στο παρόν πρότζεκτ; Να τα βάλουμε κάτω και να βγάλουμε κόστη. Το τσάμπα πέθανε κύριε υπουργέ. Πέστε μας πόσο κόστισε και πόσο κοστίζει αυτό που μόλις παραδώσατε, πόσοι απασχολούνται σε αυτό, τι τεχνικές υποδομές απασχολείτε, ποιοι γράφουν όσα γράφουν, πόσα πληρώνονται με μπλοκάκια ή μισθολόγιο και αφήστε να βγάλουμε εμείς το κόστος.

Οι άνθρωποι του cultureguide πάντως δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Είμαστε επαγγελματίες και όχι κρατικοδίαιτοι. Φτιάξαμε το δικό μας site που βγήκε στον αέρα στις 8 Μαρτίου, τέσσερις μόλις μήνες μετά το κλείσιμο του cultureguide. Τα επίσημα εγκαίνια του goculture.eu (www.goculture.eu) θα γίνουν αρχές Ιουνίου στην Αθήνα. Θα καλέσουμε και τον κ. Βουλγαράκη. »

«ααααα… και το δικό μας site, το www.goculture.eu το φτιάξαμε τρεις άνθρωποι και ξέρετε πόσο μας κόστισε σχεδόν τσάμπα μέχρι στιγμής. Απλά πολλή σκληρή δουλειά για 3 μήνες. Μπείτε, δείτε το, αξιολογείστε το. Και μετά μπείτε στο www.culture.gr που ανήκει σε έναν ολόκληρο κρατικό μηχανισμό και κάνετε τις συγκρίσεις. Κι εμείς είμαστε ακόμα σε πιλοτική περίοδο και δεν έχουμε κάνει συνεντεύξεις τύπου και ντουμ ταρατατζούμ. Ε ρε βλάκα ελληνικέ λαέ….»

Τα έξτρα link είναι δικά μου.

Σχόλια

1. buzz - 24 Απριλίου, 2007

Go Culture, but where? « We are not alone

Κουλτούρα να (τ’ αρπάξουμε και να) φύγουμε…

2. chaca-khan - 24 Απριλίου, 2007

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!

3. Exiled - 24 Απριλίου, 2007

Κι εμένα μου ήρθε το σχόλιο, στο ποστ-παραπομπή στο άρθρο σου. Από πού ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις!
Με κάτι τέτοια φαίνεται πώς το παρεμπόριο τέχνης είναι (μαζί με αυτό των ναρκωτικών και των όπλων) στην πρώτη τριάδα παγκοσμίως (για να βάζουμε την ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ στο σωστό της πλαίσιο).

4. Exiled - 24 Απριλίου, 2007

στην πρώτη τριάδα του λαθρεμπορίου, φυσικά.

5. Oneiros - 25 Απριλίου, 2007

..εδώ οι καλές ιστ(ι)οσελίδες, tag και τάληρο (=5ΚEur)…

6. Tassos Bassoukos - 25 Απριλίου, 2007

Βρε, αφού ξέρουμε πως εκτελούνται τα έργα πληροφορικής στην Ελλάδα – παίρνει τον διαγωνισμό μία από τις 2-3 μεγάλες εταρίες πληροφορικής, κρατάει το 90% του ποσού και το δίνει υπεργολαβία σε μια μικρή εταιριούλα να το στήσει και να το συντηρεί για 1-2 χρόνια.

Η βλακεία του συστήματος είναι ότι οι προκυρήξεις είναι γραμμένες με τέτοιον τρόπο που να αποκλείουν τις μικρές εταιρίες – ποια έχει 10-30 χιλιάδες ευρώ για εγγύηση, και ποια έχει κάνει τουλάχιστον 2 αντίστοιχα έργα στο παρελθόν (από πλευράς κόστους έργου);

Με την ευκαιρία, ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: σταματήστε να μας στέλνετε λεφτα! Δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε και απλά φαινόμαστε βλάκες! (δεν ξέρω εάν υποστηρίζεται/θα υποστηριχτεί το έργο από την Ε.Ε., αλλά καλού κακού…)

7. Rodia - 25 Απριλίου, 2007

Με πρόλαβες! Είχα προγραμματίσει να το ανεβάσω το μεσημέρι. Αλλά πάλι.. γιατί να μη το ανεβάσω επίσης..?
Οσο περισσότερος ντόρος γίνεται για ένα τέτοιο ζήτημα, τόσο το καλύτερο -νομίζω. Καιρός να πάψουμε να τρώμε κουτόχορτο!

8. Argos - 25 Απριλίου, 2007

@Chaca Khan
Πρωτοσέλιδο που; Σε εφημερίδες εκδοτών που θέλουν να πάρουν και αυτοί κανα εργάκι για τις άλλες επιχειρήσεις τους;

@Exiled
Όσο πιο νόμιμος φαίνεσαι, τόσο καλύτερα παρανομείς.

@ Tassos
Φίλε Τάσο, ξέρω πως γίνονται τα έργα και τυχαίνει να ξέρω για την κατοκύρωση του διαγωνισμού αυτού, πριν ακόμα ανακοινωθεί τίποτα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να αποδείξω αυτό τον ισχυρισμό μου και γι’ αυτό δεν γράφω τίποτα σχετικό. Αφήνω τα νούμερα να μιλήσουν. ΑΥτό που παίζει, κια δεν αποδεικνύεται είναι αν υπήρξε μίζα, σε ποιόν και πόση. Αν ποτέ αποκαλυφθεί τίποτα, που δεν νομίζω, εγώ θα πόνταρα στον αριθμό 20 με άριστα το 100.

@Rodia
όπως είπες, όσο περισσότερο ντόρος τόσο καλύτερα.


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: