Αναρχικοί στην «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

(Η φωτογραφία από το indymedia)

Πριν από λίγο έφυγε από τον χώρο της εφημερίδας «Μακεδονία» ομάδα αναρχικών, αφού πρώτα γέμισε με συνθήματα από σπρέι τα αυτοκίνητα της εφημερίδας και την είσοδο.

Η διαμαρτυρία τους ήταν για κομμάτι που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή με την υπογραφή του Κώστα Κουκουμάκα και αφορούσε στην σύλληψη ενός αναρχικού και στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για ακόμη τρία άτομα του αναρχικού χώρου. Η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τους.

Το κομμάτι δημοσιεύθηκε με τις φωτογραφίες των καταζητούμενων. Από όσο μπορώ να γνωρίζω η δημοσίευση των φωτογραφιών δεν ήταν επιλογή του συντάκτη, όπως φαίνεται και από το κείμενο, ο οποίος αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, προφανώς.

Είναι δεδομένο ότι η αστυνομία είναι επιλεκτική στη δημοσίευση φωτογραφιών, αποφεύγει να εκθέτει συγκεκριμένες ομάδες πολιτών ενώ, φαίνεται ότι σε κάποιες άλλες ξεχνά το τεκμήριο της αθωότητας.

Δυστυχώς για τον Κουκουμάκα, έναν σεμνό και καλό δημοσιογράφο, εκτέθηκε έστω και χωρίς να φταίει. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή η παραίτησή του. Θα πρέπει να ψάξουν να βρουν τους πραγματικούς υπεύθυνους.

Σε ότι αφορά στους διαμαρτυρόμενους, χαίρομαι που ξεκουραστήκανε το ΣΚ για να διαμαρτυρηθούνε την Δευτέρα.

Όσο για φωτογραφίες, παρ’ ότι τράβηξα 2, πριν μάθω γιατί διαμαρτύρονται, τις διέγραψα γιατί αρχίσανε να φωνάζουνε. Είμαι σίγουρος ότι όταν ανεβάσουνε τις δικές τους στο indymedia θα μ’ αφήσουν να κάνω link.

Update : Έμαθα ότι και το «Έθνος» είχε τις φωτογραφίες. Δεν ξέρω αν πήγαν και εκεί, θα το μάθουμε στην πορεία

17 σκέψεις σχετικά με το “Αναρχικοί στην «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

  1. Η αξιοπρέπεια ή είναι ακριβή ή δεν υπάρχει, τελικά. Συγχαρητήρια για τα κότσια του δημοσιογράφου. Αν δεν γίνει δεκτή η παραίτησή του, τότε η εφημερίδα οφείλει να τον αποζημιώσει ηθικά, δηλαδή να δημοσιεύσει απολογητική ανακοίνωση. Πιστεύεις ότι θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο;

  2. @πανωκ
    Ευχαρίστως

    @Exiled
    Θα έλεγα όχι κατ’ ανάγκη απολογητική, σίγουρα όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίζει την θέση του δημοσιογράφου και της εφημερίδας
    Πάντως δεν το βλέπω

  3. Το αποτέλεσμα απ’ όλο αυτό το μπάχαλο είναι ότι συνεχίζεται να κουρελιάζεται άκοπα το τεκμήριο της αθωότητας στην πόλη μας, στοχοποιείται συνολικά μιά εφημερίδα της οποίας οι περισσότεροι εργαζόμενοι δε φταίνε σε τίποτα για την βλακεία (*) αυτού που δημοσίευσε τις φωτογραφίες χωρίς τη συγκατάθεση του συντάκτη, εκτίθεται για μιά ακόμα φορά συνολικά το δημοσιογραφικό επάγγελμα αλλά και ο αναρχικός χώρος (δεν είναι όλοι οι αναρχικοί μπαχαλάκηδες) κι ένας απ’ τους αξιολογότερους νέους δημοσιογράφους της πόλης έμεινε χωρίς δουλειά (κατ’ επιλογήν, μεν, αλλά ήταν κίνηση φορσέ, που λένε στο σκάκι).
    Κι οι μόνοι που θα γελάν κάτω απ’ τα μουστάκια τους, τελικά, είναι κάτι πραίτωρες, όπως οι τραμπούκοι που προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τον ίδιο δημοσιογράφο τον περασμένο Ιούνιο.

    ΥΓ: Κώστα, καλή δύναμη για τη συνέχεια, κι ελπίζω να ξαναδιαβάζουμε σύντομα τις έρευνές σου από νέο μετερίζι (αυτή τη φορά, hopefully, με κοτσονάτη αρχισυνταξία).

    (* Το ξυράφι του Χάνλον λέει «μην αποδίδεις σε δόλο ότι μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς από τη βλακεία»)

  4. Νομίζω θα συμφωνήσουμε, ότι σε κάθε περίπτωση, η βία, οι βανδαλισμοί και η καταστροφή ξένης περιουσίας δε δίνουν λύση σε κανένα προβλημα. Αντιθέτως, και να έχεις δίκαιο, το χάνεις. Μεσαιωνικές πρακτικές.

  5. Είναι ντροπή.
    1. Γιατί ακόμα επιχειρείται να φιμωθούν τα ΜΜΕ διά της βίας
    2. Γιατί η αντίδρασή μας είναι χλιαρή με «ναι μεν, αλλά». Αν οι φωτογραφίες ήταν ναζιστών και όσοι τα έσπασαν μέλη της Χρυσής Αυγής, θα ήμασταν τόσο ψύχραιμοι;

  6. Συγγνώμη…
    Αλλά για ποια βία μιλάτε;
    Από όσο γνωρίζω, δεν έγινε κάτι τρομερό. Μπήκανε, γράψανε, φωνάξανε, φύγανε. Το χειρότερο που έγινε είναι ότι πέσανε κάτι καφέδες σε ένα κομπιούτερ.
    Και μια υπενθύμιση: όι φωτογραφίες των τριών, είναι φωτογραφίες ατόμων που καταζητούνται από την αστυνομία, όχι συλληφθέντων.
    Αν αυτό δεν είναι στιγματισμός, τι είναι;

  7. Οκ, δεν είναι βία, αλλά είναι καφρίλα’ άσχετο αν ξεκίνησε από την ΕΛ.ΑΣ και συνεχίστηκε από τους υπεύθυνους της δημοσίευσης της φωτογραφίας (σε δύο εφημερίδες, για να μην ξεχνιόμαστε).

    Τα μόνα πράγματα που κατάφεραν οι συγκεκριμένοι μπάχαλοι ήταν να χάσει τη δουλειά του ο Κουκουμάκας’ να χάσουν οι ίδιοι μιά ακόμα δυνατότητα προβολής των θέσεών τους στον Τύπο (η Μακεδονία μέχρι πρότινος είχε σταθερή σελίδα κάθε Τετάρτη για αναρχοαυτόνομες θέσεις)’ και να βουτυρώσουν το ψωμί της αστυνομίας, που σήμερα είχε γεμίσει το κέντρο με θερμαινόμενες κλούβες σε standby, λες και επίκειτο αντάρτικο δρόμων
    (Bonus για την ΕΛ.ΑΣ: έδειξε ότι παίζει χωρίς αντίπαλο στο θέμα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, με παραιτημένα τα μέλη της ΑΠΔΠΧ, κι αφού κανείς δεν άρθρωσε ουσιαστικό αντίλογο). Επιπλέον, έχασε και η ενημέρωση, αφού ούτε η Μακεδονία έκανε ρεπορτάζ για το περιστατικό (η πλησιότητα στην είδηση δεν άρει την συναλλακτική υποχρέωση του μέσου για παροχή ενημέρωσης’ το αντίθετο, πιστεύω), αλλά ούτε και καμία άλλη εφημερίδα.

    Μ’ αυτά και μ’ αυτά, θα έλεγα ότι μυρίζει προβοκάτσια το όλο πράγμα, αλλά το ξυράφι του Hanlon ..cuts both ways.

  8. Είναι. Μόνο που κανείς εργαζόμενος δεν τρομοκρατήθηκε.
    Δεν είναι τρομοκρατία η στοχοποίηση ενός ολόκληρού ιδεολογικού χώρου και η τύπου «wanted dead or alive» χρήση φωτογραφιών, παρά τη θέληση του υπογράφοντα συντάκτη, ο οποίος εντέλει βρέθηκε εκτεθειμένος;

    ΥΓ. Δεν εγκρίνω τέτοιες κινήσεις. Από την άλλη τις βρίσκω αναμενόμενες μετά από τέτοιες κινήσεις των ΜΜΕ.
    ΥΓ2. Βασικά ο oneiros με καλύπτει απόλυτα.

  9. Επειδή η συζήτηση τράβηξε λίγο παραπάνω και ο καθένας, ίσως, να βλέπει αυτά που θέλει, ας ξεκαθαρίσω τουλάχιστον την θέση μου.
    Η δημοσίευση των φωτογραφιών, κατά την προσωπική μου άποψη είναι απράδεκτη. Προσέξτε όμως, οποιονδήποτε φωτογραφιών, καταζητουμένων, συλληφθέντων, καταδικασθέντων σε πρώτο βαθμό κ.λ.π. Θα έπρεπε, δια νόμου να επιτρέπεται η δημοσίευση φωτογραφιών μόνο όσων έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα.
    Αυτή την ευαισθησία δεν την είδα από τους διαμαρτυρόμενους.
    Η εισβολή στον χώρο υποδοχής όπου εργάζονταν 3 γραμματείς, είναι βια, ή αν θέλετε τρομοκρατία. Και ναι φίλε μου ΠανωςΚ οι συγκεκριμένες τρομοκρατήθηκαν. Βλέπετε δεν ήρθαν με πανό 100 άτομα να διαμρτυρηθούν. Ήρθανε με σπρέι 100 άτομα, εισβάλανε στον εργασιακό χώρο των 3 αυτών γυναικών, πετάξανε καφέδες στις οθόνες 2 υπολογιστών και όπως λένε και οι ίδιοι στο indymedia «(ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΕΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΜΕ ΣΟΥΓΙΑ!)». Αυτό σημαίνει ότι ο Σύντροφος οπλοφορούσε.
    Προφανώς δεν περιμένω να αντιμετωπίσουν, οποιαδήποτε αδικία τους γίνεται με κανόνες αστικής δημοκρατίας, εξ’ άλλου δεν πιστεύουν σ’ αυτή. Εκτός ίσως από την ξεκούραση του Σαββατοκύριακου, μια και για το δημοσίευμα της Παρασκευής διαμαρτυρηθήκανε την Δευτέρα. Δεν ξέρω όμως αν πιστεύουν ότι κερδίσανε κάτι. Όπως είπε και πιο πάνω ο Όνειρος, η μόνη κατάληξη ήταν η παραίτηση του Κουκουμάκα. Αυτοί κάνανε τον τσαμπουκά τους, ανέξοδα, βλέπετε το Έθνος που έχει γραφεία στο κέντρο είναι πιο δύσκολος στόχος το δε αστυνομικό μέγαρο ακόμα πιο δύσκολος, η εφημερίδα έβγαλε την επομένη μια γνώμη όπου στηρίζει τις επιλογές της, πλήρωσε κάποια λεφτά για να σβηστούν τα σπρέι και να περάσουν καινούργια λάστιχα στο αυτοκίνητο και όλα καλά.
    Η φωνή του Κουκουμάκα έπαψε να ακούγεται μέσα από την εφημερίδα. Νέος, πολλά υποσχόμενος και με ευαισθησίες και όρεξη που μάλλον ελάχιστοι από τους συναδέλφους τους είχαν στην Μακεδονία.
    Όταν κάλυψε την ιστορία με τον Τόνυ στην Καλαμαριά, κανένας άλλος δεν είχε τέτοιο ρεπορτάζ και από την οπτική γωνία που το έβλεπε ο Κώστας.
    Ωραία «μάχη». Είναι γνωστό εξ’ άλλου ότι η βλακεία είναι ανίκητη.

  10. Αγαπητέ argos.
    Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη σε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω με σαρκαστική διάθεση πώς μια ομάδα αυτοαποκαλούμενων αναρχικών, που υποτίθεται ότι θέλουν να καταλύσουν όλους τους θεσμούς, τα κράτη, τις θρησκείες και τα έθνη, κάνουν κατινίστικες υστερίες επειδή το «σύστημα» δεν έπαιξε με τους κανόνες του!

    Αφού αρνείσαι το σύστημα, λογικό δεν είναι να αρνείσαι τους κανόνες του επίσης; Οπότε τι φωνάζουν; Το λογικό είναι να φωνάζει κανείς εφόσον ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ το σύστημα, και θέλει να το ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ, όχι να το καταλύσει.

    Ή να κάνουν ανορθόδοξη αντίσταση με όσα ρίσκα συμπεριλαμβάνει αυτό, ή να φτιάξουν κόμμα, σύλλογο, ανώνυμη εταιρεία ή ΜΚΟ, τα παλικάρια. Έτσι δεν είναι;

  11. Γιατί φίλε Exiled με το link σου της ανέβασες ήδη εσύ 🙂
    Άσε που η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΕΤ3 ξεχνά να πει για την ίδια την ΕΤ3 που τις έδειξε σε δελτίο ειδήσεων.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑