Στρατηγικό σχέδιο ΓΤΠ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει βγάλει διαβούλευση το Στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό. Έχω μόνο 3 λέξεις για να το χαρακτηρισω. Για τον Πούτσο.

Το λινκ της διαβούλευσης εδώ.

Όπως έχει γράψει και ο Κώστας Καραμάρκος, δημοσιογράφος και μετανάστης, 2 φορές, και ο ίδιος στην Αυστραλία

Πόσο μα πόσο μακριά όμως, βρίσκεται αυτός ο διακηρυχτικός λόγος από την πραγματικότητα… Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς καθόλου να μπει στον κόπο να εξετάσει σε βάθος τα ίδια του τα αρχεία και την έως τώρα πολιτική δεκαετιών των ελληνικών κυβερνήσεων για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, με μια προχειρότητα που προσβάλει και την ελληνική πολιτεία, αλλά και τους εκτός Ελλάδας Έλληνες και ελληνικής καταγωγής κατοίκους της υφηλίου, κυκλοφορεί δημόσια για διαβούλευση μια πρόταση «μπροσούρα», που είναι τόσο μα τόσο παρωχημένη και προχειρογραμμένη…

Και ναι περί μπροσουρας προκειται και δει κακογραμμένης. Το λινκ της μπροσουρας εδω (pdf αρχειο).

Πάμε λοιπόν να δουμε τι λένε και να εξηγησω γιατί θεωρω το σχέδιο για τον Πούτσο.

Η μπροσουρα ξεκινά με τους στρατηγικους άξονες του υπουργειου, που μας είναι αδιάφοροι εκτός από τον έκτο που αφορά την ενδυνάμωση των δεσμών με την Διασπορά.

Το Στρατηγικό Όραμα

Από τα 3 σκέλη τα δυο θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν το 2023 το τρίτο δε είναι απόλυτα σχετικό σε ότι αφορά τους ομογενείς. Η κάθε κυβέρνηση π.χ. θεωρεί διαφορετικά πράγματα ως σημαντικά εθνικού ενδιαφέροντος ανάλογα με το πιο κομμα κυβερνάει. Παράδειγμα η συμφωνία των Πρεσπών.

Στρατηγικοί στόχοι

  1. Η ομογένεια έχει ήδη νέα δίκτυα και δομές και επειδή έχει ήδη νέους ανθρώπους στις τάξεις της έχει νέους τρόπους οργάνωσης. Είναι άλλο η υποστήριξη των υπαρχόντων νέων τρόππων και άλλο η ανάπτυξη τους. Η Υποστήριξη σημαινι ακολουθω΄το σχέδιο σου αλλά η ανάπτυξη σημαίνει οτι ΕΓΩ το ορίζω και εσύ ακολουθεις. Δεν το βλεπω να περπατάει. Όποιος πει οτι το βλέπω κακοπροαίρετα ας σκεφτεί απλά οτι το ελληνικό κράτος δεν φημίζεται για την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας του.
  2. Μπορεί να το διαβάζω λάθος αλλα η όλη παράγραφος ειναι contradiction in terms. Πως η προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος συνδυάζεται με την ενσωμάτωση στις χώρες υποδοχής; Η ενσωμάτωση δεν προυποθέτει το να διαχωρίζεις τον εαυτό σου επειδή είσαι Έλληνας. Απο την μικρή μου εμπειρια 12 χρόνων μετανάστευσης τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών δεν διαφέρουν πολύ από τα προβλήματα των άλλων ομάδων μεταναστων στην Γερμανία
  3. Εχω ξαπλώσει και γελάω. Η ελληνική γλώσσα δεν ενισχύεται με το να κλείνεις σχολεία. Στην περιοχή που βρίσκομαι υπάρχει σχολείο μητρικης γλώσσας που λειτουργεί εκ των ενόντων και χωρίς καμία ανάμειξη του Ελληνικου κράτους, με 28 παιδιά. Τα κόστη επιβαρύνουν τους γονείς. Είμαι σίγουρος ότι και αλλου θα υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις.

4. Σε ένα ανεξίθρησκο κράτος, με πολίτες που είναι είτε ορθόδοξοι είτε μουσουλμάνοι είτε άθεοι αυτός ο στόχος είναι προσβολή για όλους μας. Η Ορθόδοξη εκκλησία είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός που δεν έχει καμία σχέση με την μετανάστευση μας. Το τι πρεσβεύει ανήκει στην πνευματική σφαίρα και όχι στην ουσιαστική της κοινότητας. Ζωντας σε χώρες μη τριτοκοσμικές όπου υπάρχει διαχωρισμός εκκλησίας κράτους το να έρθει το ελληνικό κράτος και να μας φορέσει την εκκλησία ως συνδετικό κρίκο με το κράτος είναι πισωγύρισμα. Στο τοπικό παράδειγμα που έχω είναι ο Σύλλογος που δημιουργησαμε και ο οποιος έχει μέλη έλληνες πολίτες διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων, τις οποίες σεβόμαστε εξ ισου. Δεν γινεται εγώ αυτους τους ανθρώπους να τους πω παιδια πάτε στην εκκλησία για να διμεσολαβήση για πρόβλημα σας με το ελληνικό κράτος. Ούτε καν στους ορθόδοξους μπορω να το πω. Η Εκκλησία ήταν συνδετικός κρίκος μέχρι την γενιά των γκασταμπάιτερ στην Γερμανία. Δεν χρειαζόμαστε και άλλον νταβατζη πάνω από το κεφάλι μας

5. Είναι τόσο γενικό που δεν αξίζει σχολιασμου και προφανώς δεν γίνεται να υπάρχει τετοιο πράγμα στην διαβούλευση. Σε τι να επιχειρηματολογήσω;

6. Εδω ξαναγελάω. Δεν έχει τυχει να διαβάσω ποτέ κάτι καλό για τις προξενικές αρχές. Όχι μονο στην Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες. Δεν μπορεις να κάνεις ευκολά ραντεβού, πράγματα που γινονται στην Ελλάδα χωρίς κόστος εδω πρέπει να τα πληρώνουμε (π.χ. εξουσιοδότηση), η εκδοση διαβατηρίου όχι μόνο κάνει πολλαπλάσιο χρόνο απ ότι στην Ελλάδα αλλά έχει και άλλα προβληματα όπως π.χ. η μη αποδοχή φωτογραφιών διαβατηρίου από φωτογραφεία που ΔΕΝ είναι του δικου τους ανθρώπου και άλλα ευτράπελα. Επίσης έχω πετυχει Πρόξενους (Αμβούργου και Ντισελντορφ) που δεν μιλούσαν Γερμανικά. Μια φορα εχω βρεθεί μα τον τότε πρόξενο του Αμβουργο σε κοπή πιτας ελληνικου συλλόγου στο Flensburg και η όλη σουρεάλ φάση μου θυμισε τον Μαυρογιαλούρο. Κάποιοι του λέγανε προβληματα και αυτος έταζε ή αποποιούνταν ευθυνης ώσπου κάποιος του εδειξε ενα πρόβλημα με το διαβατηριο του το πηρε στα χέρια του και τον καθυσηχασε οτι θα το τακτοποιήσει.

Υποστήριξη αναπτυξη δικτυων/εμφαση σε νεους τρόπους

  1. Την εποχή του Ιντερνετ περιμένουμε εμεις, Top Down να μας δικτυώσει το ελληνικό κράτος που δεν έχει καταφέρει να δικτυώσει φορείς πολιτων εσωτερικά στην χώρα.
  2. το 2014 επρεπε να παραδώσω την πτυχιακή μου εργασία που είχε σχέση με μια εκφανση της μετανάστευσης και αφορουσε τους νεους μετανάστες της κρίσης. Ότι στοιχεία βρηκα ήταν από το γερμανικό κράτος που έχει συγκεκριμένο τρόπο να ελεγχει που βρίσκεται ο καθένας και απο που έρχεται. Το ελληνικό κράτος δεν έχει κανεναν τρόπο να γνωρίζει ουτε καν πόσοι μεταναστευσανε μέσα στην κρίση. Όλα τα νούμερα είναι κατ εκτιμηση και αναφερονται στην τραπεζα της Ελλάδας, που ειλικρινά δεν είναι και ότι πιο αξιόπιστο σε ότι αφορά την μετανάστευση. Επίσης αυτό της Χαρτογράφησης το βλέπω να πηγαινει κατα διαόλου αν γίνει πάλι top down
  3. Ποια ενδυνάμωση και ποιες καινοτόμες ιδέες; Καινοτόμες ιδέες για εδώ που ζούμε ή καινοτόμες ιδέες για την χώρα που αφήσαμε πίσω; Έχουν δει την πλειοψηφία των οργανώσεων των ομογενών. Π.χ. πόσο καινοτόμες μπορεί να είναι οι ιδέες των AHEPA; ή όποιας κοινότητας με την εκκλησία ενδιάμεσο φορέα επικοινωνιας με το κράτος;
  4. Αυτά θα έπρεπε ήδη να υπήρχαν και σε κάποια σημεία όντως υπήρχαν. Ακόμα και ιδιώτες οπως ο Nikolaos Stampoulopoulos ξεκινησαν μια πρωτότυπη καταγραφή της νεας μετανάστευσης με το New Diaspora (disclaimer ήμουν και εγω ανακατεμενος εθελοντικά) που δεν βρήκε καμία στηριξη από καμία κυβέρνηση ποτέ. Και αυτό ηταν ένα Bottom up εγχείρημα. Σε επιστημονικό κομμάτι έχουμε ήδη το εγχείρημα του Seesox όπου εκτός από τον Νίκο έχω γνωρίσει και έναν αξιόλογο επιστήμονα από την Θεσαλονίκη τον Μανώλη Πρατσινάκη αλλά οκ η ελληνική κυβέρνηση θα το οργανώσει.
  5. Το Συμβουλιο Απόδημου Ελληνισμού αν και ηταν σοβαρή ιδέα απέτυχε για συγκεκριμένους λόγους. Πιο ειδικός από μένα να το εξηγήσει θεωρώ οτι είναι ο Karamarkos Kostas

Και πάμε στο δια ταυτα. Πως θα επιτευχθουν όλα αυτά;

ΩΩ ομορφιά θα έρθει ο Κυρανάκης που έχει και εμπειρία να μας κάνει ένα site, λες και οι οργανώσεις δεν έχουν τα δικά τους. Θα μας δίνει το επίσημο κράτος δεδομένα ιστορίκού χαρακτηρα, άρα δεν θα μάθουμε ποτέ για τους μεσεγγυούχους της Θεσσαλονίκης, δεν θα μάθουμε για την παράδοση του Δ Σωματος στρατου στους Γερμανους το 1916 ενω δεν ειχαμε πόλεμο με τους Γερμανούς. Δεν θα ακουσουμε κουβέντα για άλλες μειονοτικές ομάδες όπως οι Πομάκοι, οι Σλαβόφωνοι κλπ στην χώρα γιατί πολύ απλά δεν θα ειναι συμβατές με το παραμυθι του της ομοαιμης, ομόδοξης και ομόγλωσσης χώρας. Και όλα αυτά για να διευκολυνθεί η επαφή με το μητροπολιτικό κέντρο; Την έχετε δει ρε παλικάρια αποικοκράτες; Πάλι μια Top Down ενέργεια.

Δλδ ένα φακέλωμα οργανώσεων με τις οποίες δεν ασχοληθήκαμε ποτέ, τωρα που ξεκινά και η επιστολική ψήφος, για να τους καθοδηγήσουμε στο τι θέλουμε εμεις να πετυχουμε ως υπουργείο και αυτοι ως στρατιωτάκια να το εκτελέσουν. Τους πετάμε και ένα τυράκι για χρηματοδότηση, που στην ουσια λειτουργεί και ως έλεγχος του που θα πηγαινουν οι οποιες χρηματοδοτήσεις, ο οποίες δεν ειναι απαραίτητα και εθνικές, ή εν πάση περιπτώσει δεν ξέρω αν αναφέρεται σε εθνικές ή γενικά. Σε κάθε περίπτωση βέβαια προϋποθέτει έλεγχο των οργανώσεων.

Το ελληνικό κράτος λοιπόν παίρνει τα στοιχεία μας, τις δουλειές που κάνουμε τις πολιτιστικές προτιμήσεις μας και εμείς παιρνουμε spam από αυτό για δράσεις που κάνουν αυτοι. Γαμάτο, που υπογράφω;

Την εποχή του Ιντερνετ θα μαζεψουν για μια εκδήλωση τυπου κόκκινο χαλί εκπροσωπους οργανώσεων είτε στην Ελλάδα είτε σε κάποια άλλη χωρα, για να τους μιλήσουν πολιτικοί για πράγματα που δεν γνωρίζουν, αντιμετωπίζοντας σαν μια ενιαία ομάδα. Λες και οι ομογενεις στις ΗΠΑ που ειναι σημερα 5η γενιά έχουν τα ίδια προβλήματα με αυτους που μετακινηθηκανε στην Γερμανία με την κρίση. Και όλα αυτά για να προωθήσουμε τον ελληνικό πολιτισμό. Keynote Speaker : Gas Portokalos. Λεφτά Υπάρχουν, και λέμε να τα φάμε.

Ημέρα απόδημου ελληνισμού. Αν δεν έχουν βρεί ημερομηνία, εγώ προτείνω την 14η Μαρτίου που συμπίπτει με μια άλλη σημαντική παγκόσμια μέρα που δενει με τις προτάσει τους. Επίσης αν δεν έχουν βρει ονομασία της ημέρας προτείνω να την πούνε «Gyros day (with Metaxa sauce)»

Θα κανουμε ενα ψηφιακό μουσειο, έχουμε και τον Κυρανακη που ξέρει από Websites, θα τους ζητησουμε όλους να σκαναρουν τι έχουν και λήξαμε και βλεπουμε αν θα κάνουμε και σε φυσική μορφή, γιατί εκει κοστίζει.

Αν δεν ξέρουν πως γινεται να πάρουν μια ιδέα από το αντιστοιχο μουσειο στο Bremerhaven. Υποθέτω οτι αν το κάνουν ποτέ θα το κάνουν στην Αθήνα οπότε προτεινω να το κανουν στο σταθμό Λαρίσης απ όπου ξεκινούσε το Ακρόπολις Εξπρες. Έτσι και αλλιώς δεν κυκλοφορουν τρένα οπότε αχρηστος παραμένει ο σταθμός.

Προώθηση θεµάτων ελληνικού ενδιαφέροντος και ενσωµάτωσής τους στις κοινωνίες / χώρες υποδοχής

  1. Θέλει το υπουργείο να το βοηθήσουμε να προωθήσει τι ςθέσει ςτου στην εξωτερική πολιτική, υποθέτω τυφλά, είτε συμφωνουμε είτε διαφωνουμε και προφανώς με αντάλγμα το site που θα μας κάνει. Οκ τιμιο το βρίσκω
  2. Θα παράξει το υπουργειο υλικό στα Social για να κάνει προπαγάνδα στα παιδιά μας που στα παπάρια τους το υπουργείο; Μάλλον λεφτά υπάρχουν για κάτι αστείους που κάνουν γελοίες καμπάνιες στα social
  3. Αυτά δεν τα έχουν κάνει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ήδη;
  4. Ε ναι ρε φίλε να καλέσεις αυτόν που εχει μαζέψει ήδη το Grünkohl του να δει τον ήλιο και την θάλασσα μας και ν αυπογράψεις και κανα μνημόνιο συνεργασίας. Όλα καλα

5. Ποιά ειναι η γενιά του Brain Drain; Δλδ πριν 40 χρόνια δεν είχες έλληνες επιστήμονες που μετανάστευσαν και δεν γυρισαν ποτέ; Υπάρχει συγκεκριμένη γενιά Brain Drain; ΕΙναι αυτη που ασχοληθηκη ο Κυρανάκης πριν γινει βουλευτής και η Ποπάρα πριν γίνει συζυγος και μητέρα; Και σε πια δημιουργια πολιτικών αναφέρονται; Εδώ καλά καλά θέλουν να αγνοουν του λόγους που όλοι αυτοι φύγανε. Είναι δύσκολο να δημιουργήσεις πολιτικές που θα σε κάνουν εσενα που το ταζεις άνεργο

6. Αυτό είναι το καλύτερο. Υποθέτω να ξαναβραβευσετε την ΕΛληνίδα Barbie της ΝASA, σούργελα.

7. Έλα ναι στειλε μας την ΕΡΤ να στησουμε και ενα πανηγυρι να κανουμε μια σειρά να την πουμε «Κυριακή με τους Απόδημους». Να ντυνόμαστε με τις φορεσιές του χωριου μας, να ετοιμάζουμε gyros mit metaxa sauce και να χορεύουμε όλοι συρτάκι.

8. Ετσι μπράβο, και άλλα χαρτιά και καμία ουσία, αλλά δεν μας αφορά, δικά τους παιχνιδια ειναι

9. Ναι στειλτε μας τον Σεφερλή ή έστω τον Βουλαρινό ρε αδελφε. Η Πάολα έρχεται μόνη της

Αυτό αλήθεια δεν ξέρω από που να το πιάσω. ΑΠό το ότι ναι ρε φίλε δεν θα κάνω πρακτική στην Siemens ή στο εργοαστάσιο της Tesla αλλά θα έρθω στο συνεργείο του Μπάμπη στα Πετράλωνα για να τον πληρώνω κιόλας; Τι ευκαιρίες δικτύωσης σε μια πεπερασμένη αγορά θα τους δινουν; Και ποιά θα ειναι η επαγγελματική εξέλιξη; Στον Βικο που γυρισε να την αναλάβει ο γιός; Εδώ βάβαια το καλύτερο είναι οτι θ απαρακολουθουν σεμινάρια και διαλέξεις ηγετικών προσωπικοτήτων της χώρας. ΕΛπίζω μέχρι να ξεκινησουν να έχει γυρίσει και ο Μπακογιάννης από το Harvard να διδαξει στο υπουργείο εξωτερικών

Ελάτε εδώ να σας δώσουμε κάτι φοροαπαλλαγές για δυο τρια χρόνια να επιδοτήσουμε την θεση σας και να παιρνετε 3000 ευρω για δυο χρόνια και μετά να ψάχνετε δουλειά γιατί η εταιρια χωρίς την επιδότηση δεν μπορεί/θέλει να σας τα πληρώνει. ΕΠίσης ελάτε να σας πουμε για τις υπέροχες δουλειές στα call center που έχουμε και αν δεν σας αρέει ψαχνουμε και σκλάβους τα καλοκαιρια στους πειρατες του Τουρισμου.

Κλεινοντας τα εληνικά σχολεία παντου δεν ενισχύεις καμια γλώσσα. Όλο το βρίσκω άκυρο, το δε 5 λειτουργεί ήδη και χωρις να εχει σχεδιάσει τιποτα το υπουργειο εξωτερικών.

Αφήνω ασχολίαστο το 6, 7, 8 και 10. Δεν αξιζει σχολιασμου αν επρεπε να ερθει το 2023 για ΝΑ το εχουν σε ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ σχεδιασμό. πάω απ ευθείας στο 9. Εχω πρόσβαση στην DW, Guardian, Washington Post, BBC και διάφορα άλλα ΜΜΕ του εξωτερικου και θα πρέπει να ενημερώνομαι από την ΕΡΤ και ΑΠΕ που ειναι κάτω από την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργου της χώρας; Σοβαρά;

Ξεκινησε ο Κυρανάκης, θα το τελειωσει μέχρι το 2026 απλά περιμένει το υλικό από την Μανωλίδου, η οποία δεν εχει χρόνο γιατι μαθαινει αρχαία ελληνικά σε σκυλους αυτόν τον καιρό

κι άλλο MOU. ΕΝταξει καταλάβαμε.

ΚΑΛΑ ΠΗΓΕ Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ;

Είστε τερματικά ηλίθιοι; Είναι αυτη δουλεια του υπουργείου Εξωτερικών;

Αναβάθµιση των παρεχόµενων από τις Προξενικές Αρχές υπηρεσιών

Είναι το μόνο κομμάτι μέχρι εδω που ΟΤΑΝ δουλέψει και ΑΝ το στησουν σωστά μπορεί να έχει θετικές επιπτωσεις για τους απόδημους.

Αξιοποίηση των Ελλήνων της ∆ιασποράς για την Ενίσχυση της Εικόνας της Χώρας

Να σας δειξω εναν πολλαπλασιαστή στα ΜΚΔ της Γερμανίας

Οταν λένε θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα, εννοούν να μην απανταμε όταν μας ρωτανε για το πλοιο με τους 600 μεταναστες που βυθίσαμε ανοιχτά της Πύλου, ή για την ανυπαρξια συστηματος τηλεδιοίκησης με αποτέλεσμα στο πρωτο ανθρώπινο λάθος να θρηνησουμε 57 νεκρούς και ο αρμόδιος τοτε υπουργος να το παιζει σημερα άνετος; Ή να μην λέμε τιποτα για την πλημμύρα στην Θεσσαλια και την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων;

Στο σχέδιο δράσης των Fake news εντάσσονται και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με predator;

Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει πως ακριβως θέλουν στο υπουργείο αυτό να πάρουμε μέρος στην διαβούλευση ενος powerpoint που το κανανε pdf; Που ειναι η ανάλυση ολων αυτών τον bullets, τι σκατα θέλουν να τους πουμε;

Η μετανάστευση είναι πάντα μια απόφαησ που κάποιος την παίρνει από ανάγκη. Η αναγκη δεν είναι πάντα οικονομική, όμως φευγεις από εναν τόπο γιατί κάτι ή περισσότερα από αυτά που θέλεις δεν μπορεις να τα βρεις. ΑΝτί να μαλακίζονται στα υπουργεία και να τάζουν πολιτικές για brain gain ας βάλουν κάτω τους λόγους που φεύγει κάποιος από ένα γιδότοπο και ας κοιτάξουν ν ατον κάνουν κανονικό τόπο. Αν θέλανε την βοήθει ατων απόδημων θα φροντίζανε τόσα χρόνια να μην τους έχουν χεσμένους. Θα φροντίζανε να έχουν εδω και χρόνι ατις υπηρεσίες που τώρα τους ταζουν ψηφιακά, ακόμα και αναλογικά. Θα φροντίζανε να μην τους έχουν αφήσει χωρίς σχολεία. Θα φροντίζανε να μπορουνε να ψηφίζουν στον τοπο διαμονή τους επιστολικά (κάτι που αποφασιστηκε το 2023) και όχι να στέλνουν τους ψηφοφορους απο το Rio de Janeiro στο Huston του Τεξας γιατι δεν βγαινω μαναμ. Θα φροντίζανε να μην βάλουν υπαύθυνσο το υπουργείο εξωτερικών εναν τυπο οπου δήλωνε ψέμματα οτι ειχε πτυχίο, άσχετο σε όλα εκτός από την σχέση του με την εκκλησία και την κυβέρνηση.

Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑