Stop στο Press-gr?

Χθες έπρεπε να φτάσει 4:30 το πρωί για να ανακαλύψω μέσω του Αστέρη, την είδηση που είχε στο metablogging ο Nikan. Το ένταλμα για την σύλληψη του δημοσιογράφου κ. Ανδρέα Καψαμπέλη του «Κόσμου του Επενδυτή» ως διαχειριστή του press-gr.blogspot.com με κατηγορίες εκβιασμού και δυσφήμησης.

Για όσους με ξέρουν η άποψή μου για το συγκεκριμένο blog είναι γνωστή. Ήταν ολοφάνερο ότι ανήκε σε δημοσιογράφο, σε ποιόν δεν γνωρίζω αλλά η δημοσιοποίηση ειδήσεων που μπορούσαν να ήταν off the record πληροφορίες ή non paper δείχνανε σε δημοσιογράφο. Αυτό από μόνο του δεν ήταν κακό το κακό ήταν η κίτρινη παρουσίαση των θεμάτων και μάλιστα κάτω από τον μανδύα της δημοσιογραφίας των πολιτών, my ass. Το κακό είναι ότι ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια μιμητές τους στυλ τους, ακόμα και στην αισθητική του blog τους 🙂
Θεωρούσα και εξακολουθώ να θεωρώ ότι δημοσιογράφοι σαν και αυτούς μόνο κακό μπορούν να κάνουν και κάνουν στην υπόθεση των blogs. Ενώ υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα αξιόλογων δημοσιογράφων – blogger όπως ο ΆΝεμος, ο Τσιμιτάκης, η Ρίτσα Μασούρα, ο Ξυδάκης, ο Γκασμεντ Καπλάνι, ο Καμπύλης και αρκετοί άλλοι, υπάρχουν εξίσου αρκετά παραδείγματα προβλημάτων που δημιουργηθήκανε στην μπλογκόσφαιρα είτε μεταξύ δημοσιογράφων, είτε από δημοσιογράφους.

Η ανωνυμία, που λανθασμένα ορισμένοι πιστεύανε ότι θα τους παρείχαν τα blogs έγινε boomerang για τους ίδιους. Δεν θεωρώ ότι στην περίπτωση του press-gr παίζεται η ελευθεροτυπία ή η φίμωση των blogs, προς το παρόν. Μπορεί όμως να αποτελέσει ένα τρόπο για να χτυπηθούν όλες οι φωνές ή να σιωπήσουν οι φωνές που ενοχλούν με την μέθοδο της μήνυσης για ποινικό αδίκημα και την καταδίκη για δυσφήμηση. Τι θέλω να πω;

Από ότι φαίνεται τα στοιχεία του διαχειριστή δόθηκαν από το google προφανώς λόγω τις σοβαρότητα των καταγγελιών για εκβιασμό. Αυτό δεν πιστεύω ότι μπορεί να αποδειχτεί μέσα από το blog αλλά από την στιγμή που αποκαλυφθεί η ταυτότητα του διαχειριστή μπορούν άνετα να ενεργοποιήσουν και ίσως να επιτύχουν καταδίκες για συκοφαντική δυσφήμηση. Η δουλειά θα έχει επιτευχθεί και οι υπόλοιποι θα έχουμε φάει την κατραπακιά που προσπαθούσαν να μας δώσουν από την εποχή του Ρουσόπουλου και του IFG.

Στην όλη υπόθεση έχουμε ένταλμα για την σύλληψη ενός δημοσιογράφου έπειτα από καταγγελία για εκβιασμό τουλάχιστον από τον Θέμο Αναστασιάδη, τον δημοσιογράφο που η ίδια κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι ήταν ο κομιστής του περίφημου DVD και ο οποίος ελέγχεται από την ΥΠΕΕ για ένα ποσό της τάξης των 5,5 εκατομμυρίων €.

Είναι ο ίδιος δημοσιογράφος που του ανήκει το Πρώτο Θέμα όπου από την διαδικτυακή της έκδοση προσπαθεί να μας ενημερώσει για την υπόθεση του Press-gr γράφοντας :

«… Ο κ. Ανδρέας Καψαμπέλης, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαρρέουν από την έρευνα είναι ο δημοσιογράφος ο οποίος πλήρωνε τους λογαριασμούς για τη λειτουργία του blog, ενώ μετά από έρευνα…» και λίγο παρακάτω

«…Σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε να «σπάσουν» οι κωδικοί δύο εταιριών «μαϊμού» στην Κύπρο και την Κολομβία, καθώς και μίας άλλης στο Αφγανιστάν για να καταφέρουν οι αμερικανικές αρχές να εντοπίσουν την «πηγή» και να δώσουν τα σχετικά στοιχεία στη δίωξη οργανωμένου εγκλήματος. Δηλαδή ποιος πληρώνει το λογαριασμό και τη διεύθυνση του σπιτιού του, απ’ όπου γίνεται η «τροφοδότηση» της ιστοσελίδας…»

Θα ήθελα να ξέρω αν η κατηγορία περί εκβιασμού είναι το ίδιο σοβαρή με την πληροφόρηση που παρέχεται από την εφημερίδα. Πόσοι από σας εκει έξω πληρώνουν για να έχουν blog στο Blogspot ή στο Worpress; Αλήθεια Κύπρος -Κολομβία-Αφγανιστάν; Δηλαδή offshore – ναρκωτικά – τρομοκρατία;;;

Έλεος επιτέλους

Το που θα φτάσει η υπόθεση θα φανεί, πιστεύω όμως ότι θα αποτελέσει την αρχή για το τέλος των ελληνικών blogs, όπως τα ξέραμε. Αν το τέλος αυτό φέρει μια καλύτερη αρχή τότε τίποτα δεν θα πάει χαμένο, πολύ φοβάμαι όμως ότι η και αυτό ανάποδα θα μας βγει.

12 σκέψεις σχετικά με το “Stop στο Press-gr?

  1. Nα μας πεί κάποιος «πιτσιρίκος» και η παρέα του που γράφαν οτι το πρεςς.γρ «σκίζει».
    Ας μας πει όποιος γούσταρε αυτο το βλογ αν έσκιζε και πώς και γιατί. Προσωπικά διαφωνούσα πάντα με αυτο το στυλ που ειχε το πρεςς.γρ
    Δεν είμαι υπέρ κανενός είδους λογοκρισίας ούτε χαίρομαι για οτι συνέβη. Εαν ήταν blogspot ή wordpress θα τον τσίμπαγε ο νόμος ;
    Επειδη ειναι .gr υπόκειται απο όσο ξέρω στην ελληνική νομοθεσία.

  2. Ηρεμησε το συγκεκριμενο blogs
    απλως ηταν εμετικο…..

    Παψτε πια να βλεπετε παντου λογοκρισιες
    στο ιντερνετ και φαντασματα…..

    Το ιντερνετ απο την φυση του δεν
    μπορουν να το καθοδηγησουν οτι και να κανουν..

    Απο κει και περα ολοι καπου εχουμε ξεφυγει
    δεν νομιζεις?καπου χρειαζετε να περιοριστει
    λιγο η χυδαιοτητα….

  3. @tzonakos
    Φίλε μου,δεν πρόσεξες ήταν blogspot, είναι com και όχι gr

    @outopia
    Ήρεμος είμαι και επειδή είμαι ήρεμος κάνω σκέψεις που δεν έχουν να κάνουν άμεσα με την υπόθεση αλλά έμμεσα. Σε ότι έχει να κάνει με χυδαιότητα, δεν πιστεύω ότι όλοι έχουμε κάπου ξεφύγει. Δεν υπήρξα χυδαίος και προφανώς ούτε κίτρινος.

  4. Φοβάμαι πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει.
    Αυτά που γράφονται στα μπλογκς θεωρούνται δημόσιος λόγος.
    Δεν είναι το ίδιο με μια κουβέντα σ΄ένα καφενείο.
    Ως εκ τούτου κάποιοι που θίγονται μπορούν να καταφύγουν δικαστικά.΄
    Όταν και άν τα μπλογκς αποκτήσουν υπολογίσημη δύναμη στο να επηρρεάζουν συνηδείσεις και…ψηφοφόρους, φοβάμαι στριμοκωλίδια!

  5. Κανείς δεν συμφωνεί με το είδος και την ποιότητα της «ενημέρωσης» του press-gr.. Αλλο αυτό και άλλο να βρούν ευκαιρία να κτυπήσουν τη μπλογκόσφαιρα.. Δυστυχώς εγώ βλέπω ότι υπάρχουν και μερικοί bloggers πού στρώνουν το χαλί βάλλοντας εναντίον της ανωνυμίας..

  6. ολοι οι γράφοντες έχετε και δίκιο και άδικο. Το press.gr ξ’εφευγε από τα όρια της μπλογκόσφαιρας. ήταν μια καθαρά δημοσιογραφική ειδησεογραφική προσπάθεια με την φόρμα απλώς του μπλογκ. Βέβαια και σαν νομικός μιλάω είναι κακό για οποιαδήποτε δημοκρατία να λογοκρίνει το φρόνημα _δηλαδή την πρόθεση με όλες τις ασάφειες της-. Το ζήτημα είναι αν κάποιος προσβάλλεται (και έχω τέτοια εμπειρία από το συγκεκριμένο μπλόγκ και με ανώνυμα σχόλια) πως θα προστατεύεται;
    Τα μπλογκ επειδή δεν είναι ρυθμισμένα νομικά θα αντιμετωπίσουν άπειρα όσα προβλήματα στο μέλλον. Και νομική βάση μπορεί να υπάρξει (χωρίς να θέλω να το τραβήξω..) στη βάση της σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και στην ελευθερία της έκφρασης. Το ζήτημα είναι όμως ότι εμείς πρέπει να το κυνηγήσουμε νομικά και όχι η οποιασδήποτε κρατική εξουσία.

  7. To Θέμα είναι πως ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ της ενημερωσης, διασπειρουν ειδησεις υπο την ανωνυμια που τους προσφερει – η νομιζουν πως – η bloggoσφαιρα.
    Ποιος ο λογος οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ αυτοι να καταφευγουν στην ανωνυμια, οταν εχουν ΟΛΑ τα μεσα (εφημεριδες, TV) να προσφέρουν τις… υπηρεσιες τους και να πληρωνονται μαλιστα ΝΟΜΙΜΑ(!);
    Μια εξηγηση θα μπορουσε να ειναι οτι… αποφευγουν έτσι το «χαλιναρι» των εκδοτικων συμφερόντων.
    Μια άλλη όμως είναι οτι με αυτον τον τρόπο, αποφεύγουν καθε έννοια «δημοσιογραφικής δεοντολογίας» ώστε να διασπείρουν οποια πληροφορία θέλουν, χωρις κανένα έλεγχο…
    Προσωπικα πιστεύω ότι ισχύουν ΚΑΙ τα δύο… δεν έχει σημασία αν συμβαίνουν ταυτόχρονα ή το καθένα ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση.
    Το ΓΕΓΟΝΟΣ πάντως είναι πως όλα δείχνουν οτι τα ΜΜΕ αποτελούν σήμερα την εξουσία που είναι ανεξέλεγκτη. και αυτό είναι – για όλους εμάς τους πολίτες – το ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    -Αλληλοκαρφωματα δημοσιογράφων
    -Βόμβες στα σπίτια εκδοτών
    -Διαπλοκή και συναλλαγή
    -Εκατομύρια ευρώ
    -Κουκουλώματα
    -Εκβιασμοί
    -Μαυρο χρήμα
    -Μοίρασμα της τράπουλας (αγοραπωλησιες Μέσων)
    και πολλά άλλα, δειχνουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα ξεκάθαρα.
    Εχω δύο ερωτήματα να κάνω:
    1- Γιατί ο Παπανδρέου προεκλογικά μίλησε για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Υπουργείου Πολιτισμού;
    2- Γιατί ο ίδιος μετά τις εκλογές μίλησε για εκδοτικά ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!
    Ας δείξει τον δρόμο… διαφορετικά θα μείνει μόνος. Γιώργο ΜΙΛΑ!!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑