Radio Globale

Από τον Απρίλιο περίπου έχω μπλεχτεί με ακόμα ένα Project εδώ στο Oldenburg. Είναι το δεύτερο μετά από έναν σύλλογο στην γειτονιά μου όπου προσπαθούμε να βρούμε οικονομικές ενισχύσεις για έργα που θέλουμε εμείς να υλοποιήσουμε ή που άλλοι θέλουν να υλοποιήσουν στο δημοτικό μας διαμέρισμα. Ο βασικός λόγος που μπλέχτηκα και με τα δυο είναι γιατί είναι αν όχι ο μοναδικός ίσως ο πιο γρήγορος τρόπος να ενσωματωθώ στην γερμανική κοινωνία της περιοχής που κατοικώ. Δυστυχώς οι βορειο-γερμανοί κοινωνικοποιούνται μόνο μεσα από συλλόγους όπου συναντιούνται συγκεκριμένες μέρες και ώρες προκειμένου να κάνουν οτιδήποτε, από σπορ μέχρι να κατακτήσουν σώσουν τον κόσμο.

Το Radio Gloabale λοιπόν είναι ένα Project, χρηματοδοτούμενο από το γερμανικό δημόσιο, του τοπικού δημοτικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού oeins, κάτι σαν το FM/TV100 ας πουμε. Ο σταθμός δεν έχει δικαίωμα να προβάλλει διαφημίσεις οπότε συντηρείται με ένα minimum εργαζομένων, με πάρα πολλούς που κάνουν πρακτική και ακόμα περισσότερους που δουλεύουν εθελοντικά σε διάφορα χρηματοδοτούμενα από το κράτος ή την ΕΕ Project. Καλή ώρα εγω στο Radio Globale.

Το project είναι σχετικά νεό, περίπου ενος χρονου. Έχει πολλά προβλήματα, κυρίως γιατί δεν υπάρχει εμπειρία από κάτι αντιστοιχο, όπου μετανάστες/πρόσφυγες προσπαθούν να στήσουν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για την ζωή των μεταναστών. Βοήθεια υπάρχει αρκετή αλλά δυστυχως ο φόβος των Γερμανών υπερισχύει. Δεν είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν και να αποτύχουν, όμως κάποιος μαθαίνει κυρίως μέσα από την αποτυχία. Όσο για την ψηφιακή παρουσία μας, καλύτερα ας μη το συζητήσουμε. Παρ όλα αυτά το project είναι ενδιαφέρον, η συμμετοχή, στην τελευταια συνάντηση μας πρέπει να ήταν 15 άτομα από σχεδόν όλες τις ηπείρους.

Από την Απρίλιο βρίσκομαι εκεί «αγοράζοντας». Προσπαθώ να καταλάβω τις δυναμικές αλλά και τους στόχους του καθενός εκεί μέσα. Μέχρι πριν μια βδομάδα ήμουν καλεσμένος σε 3 εκπομπές. Μια τηλεοπτική  και 2 ραδιοφωνικές. Γυρνώντας από τις διακοπές, στην πρώτη Τεταρτιάτικη συνάντησή μας άκουσα τα θέματα που υπήρχαν για τις επόμενες εκπομπές μας. Μου φανηκαν  ανέμπνευστες οπότε ρώτησα αν θα κάνουμε κάτι για τις γερμανικές εκλογές. Νομίζω οτι σε πρώτη φάση οι γερμανοί υπεύθυνοι πρέπει να ήταν στα όρια του εγκεφαλικού. Βλέπετε η πολιτική σ’ αυτό το ραδιόφωνο είναι απαγορευμένη λόγω της φύσης του ραδιοφωνου, οπότε υποθέτω ότι φοβηθήκανε μην έρθει ο Έλληνας και διαλύσει το μαγαζί.

Γνωρίζοντας τους φόβους τους, τους πρότεινα κάτι απλό. Να ρωτήσουμε τους υποψήφιους της περιοχής μας μια ερώτηση με θέμα την μετανάστευση, να μας απαντήσουνε και να επιλέξουν και ένα τραγούδι και μ’ αυτά να κάνουμε μια εκπομπή. Η απάντηση ήταν, Μπράβο παλικάρι μου, κάντο. Έπρεπε λοιπόν σε μια βδομάδα να βρω τους υποψήφιους που εκλέγονται με ψήφο (το γερμανικό σύστημα έχει δυο ψηφους, μια για κόμμα όπου υπάρχει λίστα υποψηφίων βουλευτών και μια για πρόσωπα όπου υπάρχουν βουλευτές των ίδιων πιθανόν κομμάτων που ζητάνε απ ευθείας ψήφο), να τους ρωτήσω, να «κοψω» και να «ράψω» τα αρχεία ήχου, να βρω τα τραγούδια, να ηχογραφήσω την εισαγωγή μου, το ενδιάμεσο κείμενο και την αποφώνησή μου και να τα ενώσω όλα αυτά τα κομμάτια ώστε να αποτελέσουν μια εκπομπή. Άρα δουλειά δημοσιογραφική αλλά και τεχνικού μαζί.

Οι υποψήφιοι ήταν τελικά 8 τρομάξαμε να τους βρουμε μια και η ψηφιακή τους παρουσία ήταν από μέτρια και κάτω. Τους υποψήφιους των 5 μεγάλων κομμάτων τους βρήκαμε μέσω των εκλογικών τους γραφείων και πάλι ο εν ενεργεια βουλευτής του SPD ήρθε σχεδόν απροετοίμαστος γιατί «η βοηθός του ήταν άρρωστη και το έμαθε τελευταία στιγμή».  Η ίδια βοηθός που μια μέρα μετά την καταγραφή της δήλωσης του βουλευτή πήρε τηλέφωνο στο σταθμό να κανονίσει το ραντεβού…

Από τους 8 υποψήφιους, πήγα στο σπίτι της μιας όπου ξέχασα να πατήσω το rec και χρειάστηκε να της ξαναπάρω την δήλωση τηλεφωνικά…, δυο ήρθαν στο σταθμό και τους υπόλοιπους 5 τους πήρα δήλωση στην αρχή και στο τέλος μιας εκδήλωσης με θέμα την φτώχεια. Αυτό έγινε Δευτέρα βράδυ, ήμουν σπίτι στις 22:00 ξεκίνησα να κόβω τα περιττά από τα αρχεία, τέλειωσα στη μια το πρωί και την επόμενη μέρα στις 11:00 ήμουν στο σταθμό όπου με την βοήθεια ενός τεχνικού, μαγνητοφωνήσαμε τα δικά μου κείμενα και μετά ξεκινήσαμε την συρραφή και διόρθωση όλων. Αυτό που ακολουθεί παρακάτω είναι η εκπομπή μου όπου η μόνη μουσική που θα ακούσετε είναι το σήμα της εκπομπής, που είναι copyrighted από τον σταθμό, ενώ όλα τα μουσικά κομμάτια τα έχω προσθέσει εδώ ως βιντεο από το Youtube. Μη μας χωσουν και φυλακή 🙂

Σε κάθε κομμάτι υπαρχει μια μετάφραση, όχι λέξη προς λέξη.

Radio Globale εκπομπή 13.09.2017 ωρα 19:00

Εισαγωγή

(Μετα τις καλησπέρες στους ακροατές :

Σήμερα θα προσπαθήσει το Radio Globale να στηρίξει την Δημοκρατία. Οι ελεύθερες εκλογές είναι μια από της κολώνες της δημοκρατίας, για να ψηφίσει όμως ελεύθερα κάποιος, θα πρέπει να είναι και σωστά ενημερωμένος. Το όνομά μου είναι Θωμάς Τζήρος και ρώτησα για σας τους  8 υποψήφιους και υποψήφιες της εκλογικής μας περιφέρειας μια ερώτηση με θέμα την μετανάστευση. Αυτοί απαντήσανε στην ερώτηση και είχαν και την δυνατότητα να εκφράσουν και μια μουσική επιθυμία.

Η ερώτηση ήταν :

Μέσα από την πολιτική σας σκοπιά και εμπειρία, που βλέπετε κάποιο πρόβλημα σε σχέση με την μετανάστευση στην περιοχή μας; Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα τι σκοπεύετε να κάνετε για την επιλυσή του ή  πως σκοπεύετε να συμβάλλετε πολιτικά στην ζωή των μεταναστών στην περιοχή; )

(Μουσική επιλογή δική μου)

Πρώτη η υποψήφια του Ökologisch-Demokratische Partei η κυρία Brettschneider μας δήλωσε :

(Η απάντησή είχε κυρίως αναφορές στους πρόσφυγες παρ ότι η ερώτηση ήταν γενικά για μετανάστες, λάθος που κάνανε οι περισσότεροι κυριως γιατι κυριαρχεί στις ειδήσεις το προσφυγικό και όχι το μεταναστευτικό. Θεωρεί ότι η μετανάστευση μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την χωρα αλλά και για τους μετανάστες και ότι μερικά από τα προβλήματα είναι η εκμάθηση της γλώσσας. Θεωρεί ότι όποιος δεν θέλει να ενσωματωθεί και να μάθει την γλώσσα θα πρέπει να γυρίσει στην χώρα του και δεν χρειάζεται να ψάχνει το μέλλον του μαζί μας.)

Η επιλογή της

Ακολούθησε ο υποψήφιος του AfD κ. Paul:

(Προφανώς τα 5 λεπτά λόγου του επικεντρώθηκαν στο Islam. Μίλησε χωρίς μίσος, έξυπνα και άνετα θα μπορούσε κάποιος, αν δεν ήξερε ποιος μιλούσε, να τον περνούσε για υποψήφιο του CSU. Προφανώς δεν θα μεταφράσω το τι ειπε)

Ευχάριστη έκπληξη και η μουσική του επιλογή

Επόμενη η υποψήφια των Freie Wähler (το link χρηζει ενημέρωσης), κυρία Theis.

(Κατά την άποψή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι οικονομικό μια και χρειάζεται χρηματοδότηση η προσπάθεια ενσωμάτωσης, εκμάθησης της γλωσσας αλλά και απόκτησης δεξιοτήτων για την αγορά εργασίας. θεωρεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σους εθελοντές)

και η μουσική της επιλογή

Και η σειρά της υποψήφιας των Die Linke, κυρίας Mohamed Ali

(Έχοντας μιλήσει με ανθρώπους οι οποίο δουλεύουν στον τομέα, θεωρεί οτι το πρόβλημα βρίσκεται στην εύρεση κατοικιών για τους πρόσφυγες όπως και θέσεων στις εκπαιδεύσεις γλώσσας. Επίσης σοβαρό πρόβλημα βρήκε την απέλαση ή την απειλή απέλασης διαφόρων αιτούντων ασύλου και φέρνει σαν παράδειγμα τους Αφγανούς. Επίσης την επανένωση οικογενειών αλλά και την σιγουριά για προοπτικές στην Γερμανία, μια και το σύστημα δινει προσωρινές άδειες παραμονής. Θεωρεί ότι αυτοί που θέλουν να ενσωματωθούν μάλλον εμποδίζονται από την απειλή της προσωρινής άδειας παραμονής. Ένα τελευταίο πρόβλημα που βρίσκει είναι ότι μετά το θα τα καταφέρουμε της Μέρκελ οι κοινόνητες αφέθηκαν στην τύχη τους και στηρίχθηκαν στους εθελοντές. Πιστεύει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν στο έργο τους από την κεντρική κυβέρνηση)

Το κομμάτι που επέλεξε ήταν το

Κάπου εδώ φτάσαμε και στην μέση της εκπομπής όπου επαναλαμβάνω τι ακούμε και επιλέγω και το επόμενο τραγούδι, που μου έμαθε ο Πάνος.

Ο επόμενος ήταν ο υποψήφιος των Bündnis 90/Die Grünen κ. Meiwald:

(O υποψήφιος των πράσινων βρίσκει, και αυτός, ως πρόβλημα στην ενσωμάτωση την απειλή της απέλασης, την αβεβαιότητα για την ακρίβεια της παραμονής καθώς και την επανένωση οικογενειών. θεωρεί ότι δεν μπορεί ο πρόσφυγας να επικεντρωθεί στην διαδικασία της ενσωμάτωσης, εκμάθησης γλώσσας και απόκτησης δεξιοτήτων όταν από την μια κρέμεται η παραμονή του από μια κλωστή και ταυτόχρονα έχει το μυαλό του στν οικογένειά του που βρίσκεται από την άλλη πλευρά της Μεσογείου)

Το τραγούδι του, μια ενδιαφέρουσα επιλογή :

Ακολούθησε ο πλέον απροετοίμαστος υποψήφιος και εν ενεργεία βουλευτής του SPD κ. Rhode :

(Η απόψή του εντός 26 δευτερολέπτων ήταν οτι το πρόβλημα είναι η απουσία παιδικών σταθμών για όλους)

Το τραγούδι που διάλεξε ήταν το μοναδικό γερμανικό :

Ο υποψήφιος του FDP κ. Krummaker:

(Το πρόβλημα που βρίσκει είναι στην ενσωμάτωση των μεταναστων στην αγορά εργασίας και αναφερόμενος στην περιοχή μας θεωρεί ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενσωματωθούν ωστε να μην υπάρξει πρόβλημα με το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό που μειούται σε συγκεκριμένους τομείς.)

Το τραγούδι του

και τελευταίος ο υποψήφιος του CDU, κ. Albani. Επαγγελματίας με παρατρεχάμενο που μας έβγαλε φωτο για το site τους. Η ψηφιακή του παρουσία πάρα πολύ καλή για Γερμανό και ξεκίνησε πολύ έξυπνα την δήλωση του

(ξεκίνησε λέγοντας ότι στην περιοχή μας δεν έχουμε πολλά προβλήματα κυρίως λόγω της συμμετοχής του κόσμου στην υποδοχή των προσφύγων. Θεωρεί ότι έχουμε περάσιε την πρώτη φάση με επιτυχία και η δεύτερη τώρα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η εκπαίδευση αλλά και η απόκτηση δεξιοτήτων των προσφύγων)

Η επιλογή του rock αλλά στο πιο soft του

Και εδώ τέλειωσε η εκπομπή μου. Ακολουθεί η αποφώνηση όπου κάνω και μια διαφήμιση για το άλλο project που δουλεύω, μια και μεθαύριο έχουμε παρουσίαση του εκλογικου συστήματος της Γερμανίας, και μια προτροπή όσων μεταναστών έχουν δικαίωμα ψήφου να πάνε να ψηφίσουν. Ακολουθουν και 2 τραγουδια δικης μου επιλογής.

Προφανώς κανείς δεν απάντησε στην ερώτηση που του τέθηκε παρ ότι τους την είχαμε στείλει για να προετοιμαστούν. Για μένα όμως η ουσία δεν ήταν στις απαντήσεις αλλά

α) στο ότι άρχισα τις ίδιες μαλακίες όπως και στην Θεσσαλονίκη, εδω και

β) ότι κάναμε επιτέλους μια διαφορετική εκπομπή στο Project. 52 εκπομπές όπου ρωτάμε του έρμους τους πρόσφυγες αν ήταν καλά στην πατρίδα τους, μάλλον καταντα κουραστικό

Προφανώς τα κείμενα μου τα είχα προετοιμάσει και τα διαβάζω, και αυτό φαίνεται. Αν θέλετε να με δείτε με ακόμα χειρότερα γερμανικά δοκιμάστε να με δειτε στην τηλεοπτική εκπομπή που ήμουν καλεσμένος. Ακόμα και στα γερμανικά καραγκιόζης το link εδώ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: