Η Ευρώπη που μένουμε

Ήθελα εδώ και 2 μήνες να γράψω κάτι για τα γεγονότα στην Κολωνία. Πάντα είχα μια δικαιολογία για να μην ξεκινήσω. Κατόπιν προέκυψαν και τα γεγονότα με το “μας διώχνουν από την Σενγκεν”. Είπα να γράψω κάτι και γι αυτό. Το επόμενο βήμα ήταν να τα συνδυάσω. ξεκίνησα να γράφω και είχα τόσο λινκ που χρειαζόμουνα μέρες για να τα ταξινομήσω. Τελικά προέκυψε αυτό το κείμενο.

H Συρία και η ροή των προσφύγων

1920px-azaz2c_syria
Christiaan Triebert – Flickr: Azaz, Syria, via Wikipedia

Ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στην Συρία επί 3+ χρόνια (τέλος 2014) με πάνω από 200.000 νεκρούς, η εμφάνιση της ISIS έκανε τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα. Η Δύση προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ των συγκρουόμενων συμφερόντων ενώ κανείς δεν νοιάζεται για τα εκατομμύρια προσφύγων. Η Τουρκία έχει μαζέψει περίπου 2 εκατομμύρια, στα σύνορα με την Συρία, ο Λίβανος περίπου ένα και η Ιορδανία 750000. Τα αραβικά κράτη δεν έχουν πάρει κανένα.

Η ροή των προσφύγων στην Ελλαδα είναι σταθερή, η Αμυγδαλέζα γεμάτη και η Ευρώπη κοιμάται ήσυχα στα τέλη του 2014.

Τον Ιανουάριο του 2015 αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί μια κυβέρνηση που δεν κάνει απολύτως τίποτα, εκτός, ίσως, από το οικονομικό του επιτελείο.

Η ροή των προσφύγων αυξάνει και η αρμόδια υπουργός μας λέει ιστορίες, αφήνοντας τους εθελοντές στα νησιά να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά.

Τον Ιανουάριο του 2016 σχεδόν την ίδια εβδομάδα εμφανίστηκαν 2 άρθρα, ένα στον ελληνικό τύπο και ένα στον αγγλικό από Έλληνες. Ο ενας μάλιστα ήταν και πολιτευτής καινούργιου κόμματος «διαφορετικού» και τα δυο ήταν στην ίδια γραμμή. Η ευθύνη του προσφυγικού είναι εξ ολοκλήρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απειλήσει με ροή των προσφύγων στην Ευρώπη (βλέπε Καμμένος) και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που δεν διαχωρίζει τους οικονομικούς μετανάστες από τους πρόσφυγες.

Το εγχώριο άρθρο μάλιστα ήταν ένα απόλυτο γλύψιμο του Σαμαρά που το είχε τακτοποιημένο το προσφυγικό (Αμυγδαλέζα, Φαρμακονήσι κλπ). Δεν υποστηρίζω πουθενά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε όλα καλά, ίσα-ισα.  Για ευνόητους λόγους δεν θα βάλω λινκ. Απλά το αντεπιχείρημά μου είναι ότι όλα αυτά προϋποθέτουν κυβέρνηση που λειτουργεί έστω και με υποτυπώδες σχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Το χειρότερο στα παραπάνω άρθρα ήταν το ότι ενισχύουν την προσπάθεια εξεύρεσης αποδιοπομπαίου τράγου για την αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ. Η αύξηση των ροών, όπως και ένας εκ των δυο αρθρογράφων, λέει πιο κάτω στο κείμενο του, είχε να κάνει και με την πρόσκληση της ίδιας της Μέρκελ, η οποία στην οποία ανέστειλε την Σένγκεν για την Γερμανία και φυσικά με συνέχιση αλλά και αύξηση της έντασης του πολέμου πίσω

Οι πρόσφυγες, λύση στην Γερμανία

Τον Μάρτιο του 2015 εμφανίζεται στην Γερμανία , μελέτη του Ινστιτούτου Μετανάστευσης του Bertelsmann που λέει ότι η Γερμανία χρειάζεται για τα επόμενα χρόνια 500000 μετανάστες εκτός Ευρώπης. Χρειάζεται φθηνά εργατικά για για τις δουλειές που δεν παίρνει κανένας γερμανός αλλά και για το ασφαλιστικό τους

Ο αριθμός αυτός επαναλαμβάνεται αργότερα και από την Μέρκελ αλλά και από τον Σίγκμαρ του συγκυβερνώντος SPD. Το Ινστιτούτο ανήκει στο ομώνυμο γκρουπ εταιριών που εκτός των άλλων κατέχει και την ιδιοκτησία της φιλελεύθερης FAZ. Νεότερες μελέτες, της εφημερίδας,  δείχνουν ότι τις μισές νέες θέσεις εργασίας στην Γερμανία το 2015 τις πήραν μετανάστες

Τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση της Γερμανιας είχε καταφέρει να αποσοβήσει ακόμα μια πιθανή διάλυση της ΕΕ και να συνετίσει τους Έλληνες και να τους γυρίσει πίσω  στην πολιτική λιτότητας. Πολιτική που είχε ανεβάσει την Μέρκελ στην κορυφή της δημοτικότητας της εσωτερικά, σε σημείο που ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Schleswig Holstein και μέλος του SPD να δηλώσει προβοκατόρικα ότι αν και ο Σιγκμαρ Γκάμπριελ θα ήταν καλός ως καγκελάριος, δεν υπάρχει λόγος αλλαγής της Μέρκελ μια και φαίνεται να τα κάνει όλα καλά και ότι αυτήν προτιμά ο λαός

Στο εξωτερικό όμως η Ανγκέλα κατακρίνεται για την πολιτική λιτότητας, πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως Χιτλερ και σε ότι αφορά το προσφυγικό δεν έχει αποφύγει την κατακραυγή  σε τηλεοπτική της εμφάνιση με προσφυγόπουλα όπου έχει καταφέρει να κάνει ένα κοριτσάκι να κλάψει

Το προσφυγικό φουντώνει, κυρίως λόγω καλοκαιρίας που επιτρέπει τα πιο ασφαλή ταξίδια με τις βάρκες και η Μέρκελ σε σύνοδο της ΕΕ προσπαθεί να πετύχει να πείσει τις άλλες χώρες του βορρά να πάρουν και αυτοί μέρος των προσφύγων.

Ο θάνατος του μικρού Αιλάν και η φωτογραφία του παιδιού “ξεβρασμένο” στις ακτές της Τουρκίας αλλάζουν τελείως το κλίμα στην ΕΕ και ο κόσμος, ιδίως στην Γερμανία αρχίζει και ενδιαφέρεται όλο και πιο πολύ. Τα μέσα γεμίζουν με φωτογραφίες Γερμανών που υποδέχονται τους πρώτους πρόσφυγες και επαινούν την Μέρκελ για την απόφασή της να αναστείλει την Δουβλίνο ΙΙ. Οι δε πρόσφυγες τείνουν να την αγιοποιήσουν και η Γερμανία ζει εποχές που δεν έχει ζήσει σχεδόν ποτέ

Οι πρόσφυγες αρχίζουν και εισρέουν στην Γερμανία μέσα από την βαλκανική διαδρομή με χίλιες δυσκολίες που τις προκαλούν κυρίως οι Ούγγροι αλλά αργότερα και οι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται πριν την Γερμανία. Καθώς οι πρόσφυγες εισέρχονται στην Γερμανία έχουμε δημοσιεύματα όπου  «τα κοράκια» που ψάχνουν να γεμίσουν με φθηνό εργατικό δυναμικό, εμφανίζονται να δίνουν ίσες ευκαιρίες στους πρόσφυγες.

Η αρχή του τέλους

XXX 20151209_TIME MERKEL PERSON OF THE YEAR_USA_APS_088.JPG
via Usatoday

Η Μέρκελ επαινείται διεθνώς και το Time την χαρακτηρίζει πρόσωπο της χρονιάς, καγκελάριο του ελεύθερου κόσμου. Εσωτερικά όμως τα προβλήματα έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι δήμοι ζητάνε βοήθεια για του πρόσφυγες, το Μόναχο δηλώνει αδυναμία να δεχτεί περισσότερους, οι Pegida διαμαρτύρονται και έχουμε και 887 επιθέσεις και εμπρησμούς μέσα στο 2015 κτιρίων που ήταν ή θα γινόταν κέντρα για πρόσφυγες χωρίς μέχρι τώρα να έχει υπάρξει καμία καταδίκη.

Ο Οκτώβριος περνά με εσωτερικές διαμαρτυρίες και με τις χώρες περάσματα σταδιακά να κλείνουν τα σύνορά τους. Ο Νοέμβριος φέρνει την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να δείξουν ψύχραιμοι, το παιχνίδι όμως ήδη έχει χαθεί. Η ευρωπαϊκή 9/11 είναι το Παρίσι. Η ξενοφοβία μεγαλώνει μιας και απειλεί το τρόπο ζωής των Ευρωπαίων. Το χτύπημα ήταν επιλεγμένο. Δεν χτυπήσανε οικονομικό στόχο όπως στην Νέα Υόρκη αλλά τον ανέμελο τρόπο διασκέδασης. Η επίθεση πέτυχε τον στόχο της.

Η Κολωνία ως δικαιολογία

Λίγο αργότερα, παραμονή πρωτοχρονιάς τα γεγονότα στην Κολωνία φέρνουν το τελειωτικό χτύπημα στην κοινή γνώμη της Γερμανίας σε ότι αφορά τους πρόσφυγες. Η προσβολή απέναντι στις γυναίκες δεν είναι απλή για την γερμανική κοινωνία, κοινωνία η οποία μπορεί ακόμα να έχει προβλήματα ανισότητας μεταξύ των φύλων αλλά ταυτόχρονα έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση της γυναίκας που προέρχεται κυρίως από την μεταπολεμική κοινωνία της.

Δεν είμαι σε θέση να ξέρω και δεν υποστηρίζω ότι τα γεγονότα της Κολωνίας είχαν τον συγκεκριμένο στόχο, υποστηρίζω όμως ότι χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν την πιεση για το σταμάτημα των ροών των προσφύγων προς την χώρα αλλάζοντας την κοινή γνώμη.

Την Δευτέρα στις 4 Ιανουαρίου του 2016 η αστυνομία της Κολωνίας έδωσε συνέντευξη τύπου την οποία και αναπαρήγαγε ο τοπικός τύπος

Η αστυνομία δήλωσε τα παρακάτω

  • Υπήρξε ένα αρχικό γκρουπ 1000 ανδρών. Από αυτό το γκρουπ “ξεπήδησαν” αυτοί που παρανομήσανε. Πόσοι ήταν δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο
  • Υπάρχουν 5 συλληφθέντες αλλά ακόμα κανένας κατηγορούμενος
  • Υπάρχουν 60 καταγγελίες ενώ ο αστυνομικός διευθυντής μιλάει για 80 θύματα. περίπου το 25% αυτών είναι θύματα σεξουαλικης παρανέχλησης.
  • σύμφωνα με τον διευθυντή της αστυνομίας υπάρχουν πολλές παραβάσεις σεξουλικής φύσεως. Χουφτώσανε γυναίκες αλλά και προσβάλλανε πολλές με λογια αλλά και με έργα
  • Οι παραβάσεις/εγκλήματα γίνανε από άντρες που είχαν εμφάνιση Βορειοαφρικάνου ή γενικά ανθρώπου προερχόμενου από τις αραβικές χώρες.

To Spiegel, την ίδια μέρα, προσθέτει ότι σύμφωνα με την αστυνομία τα 1000 άτομα ήταν χωρισμένα σε γκρουπ το 20 με 40 ατόμων και επιτεθήκαν στις γυναίκες μεταξύ 12 και 4 το πρωί. Επαναλαμβάνει ότι ήταν Βορειοαφρικανικής ή αραβικής καταγωγής και ότι ήταν μεθυσμένοι ή τουλάχιστον πιωμένοι. Η ηλικία τους ήταν μεταξύ 19 και 35 και επίσης ότι κλέβανε πορτοφόλια, κινητά και τσάντες.

H Bild την επομένη βγηκε ενισχύοντας το άρθρο με επιθέσεις στο Αμβούργο :

Laut Zeugen waren es meist junge Ausländer (vermutlich Nordafrikaner) die sich in Gruppen zusammen rotteten, junge Frauen belästigten. Zunächst nur verbal («Schlampe», Ficki Ficki»). Dann wurden Opfer eingekesselt, beklaut. Die Männer griffen ihnen an die Brüste, in den Intimbereich.Handys und Portemonnaies wurden geklaut. Polizeisprecher Holger Vehren: «Bisher sind bei uns sechs Anzeigen eingegangen. Die Opfer sind zwischen 18 und 24 Jahre alt.»

 

και στην περίπτωση του Αμβούργου έχουμε τους δράστες να  εμφανίζονται με τα ίδια φυλετικά χαρακτηριστικά και με ηλικίες μικρότερες. Τις επόμενες μέρες τα δημοσιεύματα πληθαίνουν όπως και οι καταγγελίες. Σε ένα συμμάζεμα της Die Zeit μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες οι καταγγελίες υπερβήκανε τις 600 αλλά το σημαντικό κομμάτι υπήρξε το είδος της συζήτησης που άνοιξε.

Μια ανευ προηγουμένου υστερία κατά των προσφύγων επικράτησε τις επόμενες μέρες χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί να εξηγήσει επαρκώς η αστυνομία την αδράνειά της. Η κουβέντα μεταφέρθηκε εκεί που βόλευε τον κίτρινο τύπο και τα δεξιά εκτρώματα των pegida  και κάθε είδους -gida αλλά και του AfD. Στους αιτούντες  ασύλου, στους πρόσφυγες. Παρ όλο που η Κολωνία ήδη ένα χρόνο πριν θεωρούνταν η πρωτεύουσα των μικροκλοπών . Τι επομενες ημέρες παντού βλέπουν πρόσφυγες. Σε επαρχιακές εφημερίδες αναφέρονται γεγονότα σεξουαλικής παρενόχλησης που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την μέθη των  “θυτών” αλλά που επιλέγουν να τα συνδυάσουν με τα γεγονότα της Κολωνίας.

Ενα μήνα μετά το AfD (κάτι ακόμα πιο δεξιό από ΑΝΕΛ) έχει πιάσει το 12% στις σφυγμομετρήσεις και η Γερμανία έχει κάτσει πίσω σε ότι αφορά τα εσωτερικά της ΕΕ για τους πρόσφυγες, αφήνοντας την Αυστριά, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία που παίζουν το δικό της παιχνίδι και να μιλάνε για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν. Παράλληλα η Δανία, Ελβετία , Νορβηγία αλλά και Ολλανδία κάνουν ότι μπορούν για να δημιουργήσουν μια αίσθηση αφιλόξενης Ευρώπης ώστε να αποθαρρύνονται οι πρόσφυγες. Πως μπορείς να αποθαρρύνεις κάποιον όταν πίσω του έχει τον σίγουρο θάνατο;

Η δημοτικότητα της Μέρκελ πέφτει σε σημείο που να έχουμε δημοσκοπήσεις όπου το 40% των ερωτηθέντων ζητούν να παραιτηθεί η Μερκελ εξ αιτίας της πολιτική της στο θέμα των προσφύγων

Η Μέρκελ προσπαθεί να μην χασει τον τίτλο της Καγκελαρίου του ελεύθερου κόσμου και παράλληλα αφήνει τα μέσα και τους τους υπουργους της να μιλάνε. Η ίδια υπερασπίζεται την πολιτική της αλλά έχει ήδη σκληρύνει την ρητορική της . Η αλλαγή της πολιτικής εσωτερικά έχει αφεθεί κυρίως στις δηλώσεις των διαφόρων πολιτικών και στην κοινή γνώμη

Παρ ότι όλοι μιλάνε για το πως θα σταματήσουν την ροή των μεταναστών, κανένας δεν μιλάει για το βασικό θέμα, ή σχεδόν κανένας. Τον τερματισμό του πολέμου και αν αυτό δεν είναι δυνατόν σύντομα, τουλάχιστον για την ενσωμάτωσή τους στις δυτικές κοινωνίες. Ο Τσέχος πρόεδρος που το …κατέχει το θέμα λέει ότι οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ενσωματωθούν ποτέ στην Ευρώπη. Ο Γάλλος πρωθυπουργός βρίσκει ότι το προσφυγικό αποσταθεροποιεί την Ευρώπη  πράγμα που είναι αλήθεια αλλά μάλλον για άλλους λόγους.

Η ενσωμάτωση στην Γερμανία

Είναι όμως τόσο απλό; Πόσο ενσωματωμένοι είναι οι Τούρκοι στην Γερμανία; Πόσο οι Έλληνες; Τι εννοεί ενσωμάτωση ο καθένας; Η τήρηση των νόμων δεν είναι ενσωμάτωση, είναι βασική αρχή σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία.

8435050489_3c0bcef994_o
Τρια ελληνικά μαγαζιά δίπλα-δίπλα «ΔΕΚΑ», «El Greco» και «Pontos» στο Biebrich

Μόλις χτες βρέθηκα σε μια εκδήλωση όπου θα μιλούσε ένας Σύριος πρόσφυγας, καθηγητής Αγγλικών. Η εκδήλωση θα γινόταν σε ένα μπαρ. Δεν έγινε γιατί ο Σύριος δεν θέλησε να παραστεί σε ένα χώρο όπου θα σερβίρονταν αλκοόλ. Δεν θέλησε να καθήσει παρ ότι του προτάθηκε να μην σερβιριστελι αλκοόλ. Σε αντίθεση μ αυτόν υπήρξαν 3 άλλοι Σύριοι που μιλήσανε στην θέση του, χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα. Μάλιστα θελήσανε να πείσουν τους παριστάμενους ότι είναι έτοιμοι να ενσωματωθούν και να προσφέρουν στην γερμανική κοινωνία. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ενσωματωθούν και αυτοί.

Η γερμανική εκπαίδευση ενσωμάτωσης δίνει σημασία σε 2 πράγματα. Να μάθει ο ξένος τα βασικά της γερμανικής γλώσσας και να περάσει συγκεκριμένες αρχές στους μετανάστες με βασική την υπακοή στους νόμους. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εκπαίδευση ενσωμάτωσης. Δεν εξηγούνται τα γιατί, αρκεί να τηρεί κάποιος ότι του λένε. Οι μετανάστες έχουν συγκεκριμένους σκοπούς να επιτελέσουν, τουλάχιστον η πρώτη γενιά. Να κρατήσουν χαμηλά τους μισθούς, να αναλάβουν θέσεις εργασίας που δεν θα πήγαιναν Γερμανοί και ασφαλώς να συντηρήσουν το κοινωνικό κράτος μέσω των κρατήσεων για την ασφάλειά τους. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που τα καταφερνουν καλύτερα αλλά η πλειοψηφία ακολουθεί αυτόν τον κανόνα.

Η Γερμανία δεν έχει ακόμα ενσωματώσει του Γερμανούς από την Ρωσία (περίπου 3 εκ. που ήρθαν την δεκαετία του 90), ούτε καν τους ανατολικογερμανούς. Η ανατολική Γερμανία ακόμα έχει χαμηλότερους μισθούς, μεγαλύτερη ανεργία και τα περισσότερα ξενοφοβικά κινήματα έχουν την έδρα τους εκεί. Η Ευρώπη δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα και απ ότι φαίνεται ούτε καν η ίδια η Γερμανία.

Η πρόσφατη απόφαση που πάρθηκε για εμπλοκή του ΝΑΤΟ για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας δεν καταλαβαίνω στο τι εξυπηρετεί. Θα αποκλείσει την Ελλάδα από την Τουρκία; Θα βουλιάζει τις βάρκες με τους πρόσφυγες ή θα γυρνάει τις βάρκες πίσω στην Τουρκία επιτρέποντας τους δουλέμπορους να βγάζουν λεφτά χωρίς να παραδίδουν την υπηρεσία;

Η λύση στο θέμα των προσφύγων είναι ξεκάθαρα ο τερματισμός του εμφύλιου και προφανώς η διάλυση της ISIS. Δεν είναι εύκολο πιθανόν και να είναι αδύνατον. Οι Ρώσσοι με το καθεστώς, οι Αμερικάνοι, οι Ευρωπαίοι το Ιραν αλλά και τα αραβικά κράτη έχουν όλοι επιλέξει και κάποια πλευρά. Η δε Τουρκία παίρνει λεφτά από ΕΕ και παράλληλα κάνει εμπόριο με ISIS κερδίζοντας από παντού. Πάνω σε όλους αυτούς κερδοσκοπούν οι έμποροι όπλων και παράλληλα μειώνεται η ανεργία στα δυτικά κράτη. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, και εξαγωγή όπλων αλλά και μη εισαγωγή προσφύγων.

Αν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο, είναι σίγουρο ότι ούτε την ροή των προσφύγων θα μπορέσουμε να σταματήσουμε. Αν η λύση είναι να τους εγκλωβίσουμε στην Ελλάδα τότε μάλλον σε λάθος Ένωση βρισκόμαστε και δεν αναφέρομαι μόνο στους Έλληνες αλλά σε όλους τους ευρωπαίους που πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει μια ενωμένη Ευρώπη.

Η κατάσταση στην Συρία μπορεί να κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια, είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τους πρόσφυγες και να μπορέσουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν γιατί η εδώ κοινωνία είναι διαφορετική από την δική τους. Δεν φτάνει ένα απλό έτσι είναι και αν σου αρέσει. Είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε πάνω στην ενσωμάτωση των προσφύγων να αλλάξουμε προσέγγιση και ίσως έτσι να καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Η ενσωμάτωση είναι ένας δρόμος δυο κατευθύνσεων και απαιτεί προσπάθειες από όλους.

Disclaimer: δεν ειμαι ειδικός αναλυτής και ούτε δηλώνω κάτι τέτοιο, αυτό ειναι προνόμιο άλλων άσχετων που κάνουν καριέρα στον καιρό της κρίσης.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η Ευρώπη που μένουμε

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: