jump to navigation

Kristallnact 75 χρόνια μετά 10 Νοεμβρίου, 2013

Posted by argos in emigration, μνήμες.
Tags: , , , ,
trackback

Όσο χτες οι Έλληνες μένανε κολλημένοι στις οθόνες τους παρακολουθώντας τις υποκριτικές ικανότητες της Ραχήλ και της Ζωής παρουσία ανθρώπων απολυμένων με προειδοποίηση λίγων ωρών και χωρίς αποζημείωση, εγώ έκανα 11 χλμ με το ποδήλατο και κάτω από βροχή για να πάω στην πρωτεύουσα του νομού (Landkreis) για να παρακολουθήσω μια εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του πογκρόμ του 1938, της «Νύχτας των Κρυστάλλων».

Το Westerstede είναι η πρωτεύουσα της Landkreis Ammerland και απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την μεγαλύτερη πόλη της Βορειοδυτικής Γερμανίας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, το Oldenburg, τόπος καταγωγής της δικιάς μας «βασίλισσας» Αμαλίας. Η περιοχή είναι αγροτική όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι της Κάτω Σαξωνίας.

Μια παρέα παιδιών του γυμνασίου, αποτέλεσε την Πρωτοβουλία πολιτών του Westerstede που τουλάχιστον πέρυσι αλλά και φέτος αποτίει ένα μικρό φόρο τιμής στα θύματα της περιοχής με αφορμή την Νύχτα των Κρυστάλλων. Φέτος στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 100 άτομα, όχι παραπάνω. Στις 7 μαζευτήκαμε μπροστά στο δημαρχείο της πόλης όπου μας μοιράσανε ποτήρια με αναμένα ρεσώ και μας διάβασαν ένα ποίημα που αναφερόταν στα γεγονότα. Μη με ρωτήσετε ποιανού, με το ζόρι κατάλαβα το ποίημα. Περπατήσαμε με συνοδεία ενός περιπολικού που στις διαβάσεις σταματούσε τα αυτοκίνητα, προς το εβραϊκό νεκροταφείο. Από το πεζοδρόμιο φυσικά.

Το νεκροταφείο, πίττα στο σκοτάδι, ίσα που μας χωρούσε. Ένας άλλα από τα παιδιά του γυμνασίου μας διάβασε μερικά ιστορικά στοιχεία που αφορούσαν την περιοχή και τους εβραίους της που δεν ήταν και ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός και προχωρήσαμε προς το γυμνάσιο της πόλης. Εκεί, πάλι μέσα στο σκοτάδι μας μιλήσανε για τις διακρίσεις προς τα εβραιόπουλα, που γίνονταν στο σχολείο. Το Westerstede στις εκλογές του 1933 ψήφισε πάνω από το 80% υπέρ του Χίτλερ!

1933 nach Hitlers Machtübernahme gab es eine breite Zustimmung für den Nationalsozialismus in der Bevölkerung (über 80 %)

Όλοι οι καθηγητές ήταν οργανωμένοι στο κόμμα ενώ τα παιδιά στο σχολείο ήταν όλα οργανωμένα στις ομάδες αρρένων και θηλέων της χιτλερικής νεολαίας. ¨ολα τα παιδιά εκτός 6 τα 5 εβραϊκής καταγωγής. Οι διακρίσεις εις βάρος των παιδιών οδήγησαν τα δυο από αυτά να πάνε στο εβραϊκό σχολείο του Oldenburg. Σήμερα υπάρχουν 4 φιγούρες παιδιών, έργο τέχνης στο προαύλιο, του σχολείου που συμβολίζουν αυτά τα παιδιά τα οποία ήταν απομονωμένα μέσα στο σχολείο από τοςυ συμμαθητές τους. Μετά την νύχτα των κρυστάλλων τα παιδιά πηγαίνανε σχολείο και τα παρακολοουθούσαν από τα κελιά τοςυ στην τότε φυλακή που ήταν γύρω στα 100 μέτρα πιο πέρα.

Von den 33 jüdischen Bürgern, wanderten 16 aus und 15 sind durch den NS-Terror umgekommen

Από τους 33 εβραίους της πόλη οι 16 προλάβανε και φύγανε οι άλλοι πέσανε θύματα των Ναζί. Η επόμενη στάση ήταν οι πρώην φυλακές όπου σήμερα είαν πολιτιστικό κέντρο. Εκεί μας είπαν την ιστορία των γονιών που βλέπανε τα παιδιά τους μέσα από τα κελιά. Σστις αρχές τους 1940 η πόλη ήταν η πρώτη, δεν κατάλαβα καλά αν επρόκειτο για όλη την ΓΕρμανία ή απλά για την βορειοδυτική Γερμανία, που ήταν «ελεύθερη από εβραίους».

Η τελευταία στάση ήταν η βιβλιοθήκη της πόλης που πριν από την νύχτα των κρυστάλλων ανήκε σε εβραϊκή οικογένεια η οποία εξαναγκάστηκε να το πουλήσει και να φύγει στην Αργεντινή. Η αξία του σπιτιού και μαγαζιού ήταν γύρω στα 30.000 μάρκα της εποχής, αγοράστηκε γύρω στα 20.000 μάρκα από τον Δήμο και στον ιδιοκτήτη του αποδόθηκαν μόλις 198 μάρκα αφού του αφαιρέσανε φόρους που δημιουργηθήκανε ειδικά για τους εβραίους. Μετά τον πόλεμο και μέχρι στις αρχές του 70 που δικαιώθηκε, ο ιδιοκτήτης δικαστικά επεδίωξη την σωστή πληρωμή του. Κάπου εκεί και πριν κλείσει η όλη εκδήλωση, ο πιτσιρικάς αναφέρθηκε στην πρόοδο που έκανε η περιοχή μια και σήμερα δεν υπάρχει κανένας οργανωμένος πυρήνας του NPD ή άλλης ακροδεξιάς οργάνωσης και στην συνέχεια αναφέρθηκε στην άνοδο των ακροδεξιών στοιχείων στην Ευρώπη. Προφανώς ανάφερε και την Ελλάδα…

Η καμμένη συναγωγή του Oldenburg την νύχτα των κρυστάλλων από το site http://www.nwz.de

Η όλη εκδήλωση ήταν ερασιτεχνική αλλά συνάμα όμορφη. Νεαρά παιδιά χωρίς κόμπλεξ μιλάνε αποστασιοποιημένα για τους παπούδες του που ήταν όλοι χιτλερικοί. Μιλάνε για τα θύματα αλλά και για τους θύτες με ονοματεπώνυμα και δεν είναι μόνο αυτοί. Η εφημερίδα της ευρύτερης περιοχής φιλοξενεί ένα άρθρο με το κάψιμο της συναγωγής του Oldenburg την νύχτα των κρυστάλλων, δίνοντας το όνομα του αρχιεμπρηστή. Η κάθαρση δεν μπορεί να έρθει με την λήθη αλλά μόνο με την αλήθεια.

Κατ’ αντιστοιχία στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη που έχει επιλέξει την λήθη, αρχίζουμε σιγά σιγά να ανακαλύπτουμε φριχτές αλήθειες του παρελθόντος. Το πογκρόμ του Κάμπελ, του 3Εψιλίτες, τους δοσίλογους της κατοχής, ναναι καλά ο Δορδανάς, το έγκλημα του εβραϊκού νεκροταφείου, το Μαύρο Σάββατο. Υπάρχουν και άλλες ιστορίες που δεν θα μάθουμε ποτέ όπως αυτές των μεσεγγυούχων που μετά τον πόλεμο και με ξένες περιουσίες μεγαλώσανε τις προσωπικές τους. Δεν θα τα μάθουμε ποτέ μια και σε αυτή την πόλη δεν έχουμε μάθει να λέμε ποτέ τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν θέλουμε να χαλάσουμε την σχέση μας με κανένα, να σπάσουμε αυγά. Που ξέρεις μπορεί αύριο να πέσουμε στην ανάγκη τους.

Για μας η λήθη είναι προτιμώτερη, εξ άλλου αν διαγράψουμε την ιστορία δεν έχουμε και λόγο να αισθανόμαστε ένοχοι.

Αρέσει σε %d bloggers: