jump to navigation

Kill-ελ-έρ Ιανουαρίου 25, 2010

Posted by argos in Άτιμη Κοινωνία, μνήμες, Politics.
trackback

Στην δεκαετία του ’80 που πάλι δεν είχα μαλιά το τότε κράτος, θέλοντας να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να πεθάνει ο αρχηγός του κόμματος, ξεκίνησε με τα να δίνει παροχές σε όσες ομάδες πίστευε θα τον διατηρούσαν στην εξουσία. Έδωσε στους κατατρεγμένους των δύσκολων καιρών, συντάξεις από ασφαλιστικά ταμεία που δεν υπήρχαν. Τις ονόμασε συντάξεις εθνικής αντίστασης. Πήρε και η κουτσή Μαρία, μαζί με τους πραγματικούς δικαιούχους πήρανε, ίσως, και οι συνεργάτες των Γερμανών.

Η ίδια ομάδα ανθρώπων, έδωσε ένα πλουσιοπάροχο πακέτο Ντελόρ (αυτό που μετά το μάθαμε σαν ΚΠΣ) σε φασονατζήδες που στήσανε, τουλάχιστον στην Θεσ/νικη, ωραία σπιτάκια στο Ωραιόκαστρο και πήρανε και αυτικηνητάρες. Παράλληλα έμαθε, στους πράγματι σκληρά εργαζόμενους, αγρότες ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς να νοιάζονται αν θα έχουν παραγωγή ή όχι.Όσοι είναι γύρω στα 40 κάτι θα θυμούνται τις μπουλντόζες που σκεπάζανε ροδάκινα, πορτοκάλια και άλλες παραγωγές σε χωματερές, σε εθνικό πάντα δίκτυο.

Κάποτε τα καλά τελειώνουν και αν δεν έχεις προβλέψει για τότε, έχεις μερικά θεματάκια:

α) Ελλείματα λόγω κακοδιαχείρισης

β) Αγρότες τεμπέληδες που έχουν μάθει να εισπράττουν χωρίς να ασχολούνται

γ) Σχεδόν αδιέξοδο στην Αγροτική σου πολιτική μια και όταν σου δίνανε τα χρήματα, αντί να επενδύσεις στο μέλλον επένδυες στο παρόν

Αν με ρωτήσετε τι ζητάνε οι Αγρότες, θα σας απαντήσω ότι δεν ξέρω, αυτό όμως που ξέρω είναι ότι θα πρέπει να έχεις ένα βιώσιμο σχέδιο να τους αντιτάξεις και όχι να περιμένεςι πότε οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες θα «καθαρίσουν» για σένα.

Προφανώς από πίσω έχουμε τις πολιτκές πιέσεις συγκεκριμένων κομμάτων, αλλά εσύ τι ακριβώς έχεις να αντιπροτείνεις; Πάτε πίσω στα χωράφια σας και θα δούμε όταν ξεμπερδεψουμε από την κρίση; Υπάρχει σχέδιο εφικτό; Γιατί τελικά δεν ξέρω και την πρόταση της κυβέρνησης, ή δεν υπάρχει;

Όσο για τους δρόμους που κλείνουν. Υπάρχουν νόμοι που μιλάνε για παρακώλυση συγκοινωνιών ή κάτι τέτοιο. Γιατί δεν εφαρμόζονται; Ξέρω εγώ; Όταν έκλεισε ο δρόμος στην Λάρισα για τα τσισάκια του Ίσις  και δόθηκε το πρωτάθλημα στην Λάρισα χωρίς να επιβληθεί ο νόμος γιατί να γίνει η αρχή τώρα σε συνδικαλιστικές διεκδικήσεις; Είναι να μην κάνεις την κακή αρχή, μετά τα λούζεσαι.

Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Οι αγρότες ζητάνε γιατί μπορούνε να εκβιάσουνε όταν μια κυβέρνηση έχει αρχίδια δεν αφήνει κανέναν να τον εκβιάσει ούτε για μια ώρα. Όταν μια κυβέρνηση έχει σχέδιο τότε δεν εκβιάζεται.

Φυσικά δεν έχω καλύψει πλήρως το θέμα. Εγώ δεν είμαι ειδικός. Απλά κάποιες σκέψεις παραθέτω. Θα δούμε οι ειδικοί τι θα κάνουν

Advertisements

Σχόλια

1. Νίκος - Ιανουαρίου 25, 2010

ΟΚ… αλλά δεν νομίζεις ότι είναι λίγο αστείο να υπάρχει η πρόταση «όταν μια κυβέρνηση έχει αρχίδια δεν αφήνει κανέναν να την εκβιάσει ούτε για μια ώρα» και η απαίτηση «Free Kareem» στο ίδιο blog; Μπράβο λοιπόν στην Αίγυπτο που -καθώς φαίνεται- έχει αρχίδια και δεν υποκύπτει στις διαμαρτυρίες μας.

Argos - Ιανουαρίου 25, 2010

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Μάλιστα αν θέλεις μπορούμε να απομονώσουμε και άλλες προτάσεις και ν ατις συγκρίνουμε και με άλλα κείμενά μου, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πόσο αστεία είναι αυτά που γράφω.
Επειδή όμως δεν σε αντιμετωπίζω ως αστείο, θα σου πρότεινα να διαβάσεις και την επόμενη πρόταση, εκτός βέβαια και αν θεωρείς τον Παπανδρέου Μουμπάρακ και συγκρίνεις το καθεστώς της Αιγύπτου με αυτό τη Ελλάδας. Εγώ πάντως όταν έγραφα το κείμενο θεωρούσα ότι διαφέρανε.

2. ο δείμος του πολίτη - Ιανουαρίου 25, 2010

Θα συμφωνήσω -όχι με την ειρωνία- αλλά με την ουσία του σχολίου του Νίκου. Δε χρειάζεται μία κυβέρνηση να μη δέχεται τις πιέσεις του λαού. Ειδικά όταν υποτίθεται πως τούτη για αυτόν εκλέγεται. Το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει ότι έχει καλά ελατήρια απέναντι στις λαϊκές πιέσεις. Το ζητούμενο λοιπόν είναι προχωρήσει σε μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς.Κάτι τέτοιο πρότεινα και σε σχετικό μου άρθρο.

Argos - Ιανουαρίου 25, 2010

Νομίζω ότι τα τρύπια λάστιχα ή περίπτωση του Ίσις δεν είναι δείγμα καλών ελατηρίων. Επίσης το ότι σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια και αυτό δεν δείχνει καλά ελατήρια σε οτιδήποτε. Άσε που ρωτάω αν υπάρχει πραγματικό σχέδιο και όχι απλά μια προσωρινή αντιμετώπιση μιας «λαϊκής πίεσης». Ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο ίσως και μην είχε απέναντι, ποτέ ξανά, «λαϊκές πιέσεις».

ο δείμος του πολίτη - Ιανουαρίου 25, 2010

Τώρα που θυμήθηκες τα λάστιχα φοιτητής ήμουν, θυμάμαι, και ΚΝίτης τότε) και πώς τα συγκρίνεις με το παρόν και τα σημερινά αιτήματα, δεν κατάλαβα.

3. Argos - Ιανουαρίου 25, 2010

Είναι απάντηση στο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει καλά ελατήρια απέναντι στις λαϊκές πιέσεις. Ή μιλάμε για άλλο ΠΑΣΟΚ;

4. ΠανωςΚ - Ιανουαρίου 25, 2010

Με όλον τον σεβασμό στους προλαλήσαντες και στον ποστογραφο, τζάμπα λόγια. Τα πράγματα είναι απλά: οι αγρότες να πληρωθούν για την παραγωγή τους. Να πάρουν αυτά που ο Γιώργος προεκλογικά και αντιπολιτευτικά είχε υποσχεθεί. Επίσης να λογοδοτήσει η κυβερνηση συνολικά προς τον ελληνικό λαό επειδή ξαφνικά ανακάλυψε ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Οπως σε μένα δεν αναγνωρίζεται ως ελαφρυντικό η άγνοια του νόμου, δεν αναγνωρίζω στην κυβέρνηση την άγνοια της κατάστασης. Ίσα ίσα μια κυβέρνηση που τελεί εν αγνοία και υπόσχεται εν αγνοία είναι κατάπτυστη.
Και όπως θα λέγαμε μεγαλοφώνως στα αμερικάνικα: «Lefta yparxoyn my ass».

Απο κει και περα τα θεσμικά, μεθοδολογικά, που πρέπει να αλλάξουν για να επιβιώσει η αγροτική οικονομία στην Ελλάδα είναι μια συζήτηση που καλό είναι να γίνει, χωρίς μπλοκα, αφού οι αγρότες πληρωθούν.

Τα λάστιχα, ο Τζουμάκας, ο Ισιτς «και η πιο ευνοημένη» κοινωνική τάξη που έχει πει κι ο Μητσοτάκης είναι φιλολογίες, ευχάριστες σαφώς, που κατ’ εμέ αποπροσανατολίζουν την κουβέντα.


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: