jump to navigation

Πάλι μαύρισε ο τόπος 26 Αυγούστου, 2009

Posted by argos in Άτιμη Κοινωνία, Politics.
trackback

Πριν από 2 χρόνια, το καλοκαίρι του 2007, αυτό το γυμνό κράτος, με την ανικανότητα των λειτουργών του άφησε να καούν 63 άτομα και να καεί η μισή Πελοπόνησος. Τότε έφταιγε ο στρατηγός Άνεμος. Ακριβώς 2 χρόνια μετά καίγεται η ΒΔ Αττική και η Κάρυστος και αυτή την φορά φταίει ο δεκανέας Πεύκο.

Τότε ξεκίνησε σαν ιδέα και υλοποιήθηκε βουβή διαμαρτυρία σε αρκετές πόλεις. Το τοπικό ρεπορτάζ εκείνης της εποχής εδώ. Πολλά ακούστηκαν τότε, πολλοί είχαν  αντιρρήσεις αλλά οι συγκεντρώσεις έγιναν. Σήμερα, 2 χρόνια και χιλιάδες στρέμματα καμμένα, μετά, έρχονται συγκεκριμένοι bloggers, των οποίων τις προθέσεις δεν θα αμφισβητήσω, και ζητάνε να επαναληφθεί το ίδιο.

Γιατί;

Γιατί έπιασε τόπο εκείνη η διαμαρτυρία; Γιατί έχουμε πάρει καινούργια μπλουζάκια και θέλουμε να τα φορέσουμε σε μια καλή ευκαιρία; Γιατί θα ξαναφυτρώσουν τα δένδρα;

Αν θέλετε να διαμαρτυρυθούμε γιατί δεν το ζητάτε να γίνει όπως πρέπει, με φωνές και φασαρία;

Δεν μας χρειάζεται τίποτα σιωπηρό, η φωνή μας χρειάζεται να ακουστεί. Τέρμα οι πολιτισμένες μαλακίτσες. Ο πολιτισμένος τρόπος πρέπει μόνο σε πολιτισμένο κράτος. Εσείς το τελευταίο που το είδατε εδώ;

Υ.Γ Αλήθεια τα ΝΕΑ δεν μπορέσανε να βρούνε από που ξεκίνησε η ιστορία και αναφέρετε σε ανώνυμους blogger, ή έχουν κάτι άλλο στην πίσω μεριά του μυαλού τους;

Σχόλια

1. Γιάννης Κυριακάκης - 26 Αυγούστου, 2009

Φίλε, φίλη ή φίλοι
εμείς που ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία, δεν μιλήσαμε ποτέ ούτε για σιωπηλή, ούτε για συμβολική διαμαρτυρία. Αν έτσι το αναπαρήγαγαν κάποια μέσα ενημέρωσης δεν είναι δική μας ευθύνη.
(dosepasa.wordpress.com

2. Oneiros - 26 Αυγούστου, 2009

Γιάννη, παρ’ ότι κι εγώ δεν αμφισβητώ το αγαθό των προθέσεών σας, αυτό που φαίνεται είναι ότι προτείνετε μιά διαμαρτυρία καρμπόν μ’ εκείνη του ’07, με πασπάλισμα πρόχειρων αιτημάτων. Σε τι αποσκοπεί και τι πιστεύετε ότι θα πετύχει; Προσωπικά, πιστεύω ότι θα εκτονώσει ανώδυνα την δικαιολογημένη οργή, που θα μπορούσε να διοχετευτεί στο να αλλάξουν ουσιαστικά κάποια πράγματα.

Δεν υπάρχουν ποινικά κολάσιμες πράξεις σε κάθε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης που οδήγησαν και σ’ αυτή τη νέα τραγωδία; Δεν πρέπει να ζητήσουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη (προσωπικές ευθύνες στους υπαίτιους για βαρεία αμέλεια ή και δόλο) και να διορθωθούν οι μηχανισμοί που απέτυχαν να την αποτρέψουν; Δεν πρέπει να πιέσουμε για να αναμορφωθεί το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο που προκαλεί και προσφέρει κάλυψη στους πάσης φύσης Νέρωνες; Δεν πρέπει ν’ απαιτήσουμε να ολοκληρωθούν το δασολόγιο και το κτηματολόγιο; Δεν πρέπει να καταδικάσουμε συγκεκριμένα εγκληματικές απέναντι στο περιβάλλον νοοτροπίες και πρακτικές του πολίτη (και δε μιλάω μόνο για τα πεταμένα τσιγάρα); Δεν πρέπει να στηρίξουμε τα αιτήματα των πυροσβεστών και δασοπυροσβεστών για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας τους; …

Όλα αυτά θα επιτευχθούν με το να ρίξουμε 3 κούτσουρα στο Σύνταγμα και να μουτζώσουμε πάλι την κλειστή Βουλή;

3. Rodia - 26 Αυγούστου, 2009

Δυο λαθάκια:
1. οι καμμένοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ ήταν 67 (+ενας που «κατεληξε» αργοτερα=68)
2. δεν *ξεκινησε* ως βουβή διαμαρτυρία, αλλά αποφασιστηκε στη πορεία των συζητησεων και ο εισηγητής/εμνευστης της ιδεας (νεφελικας -αληθεια, χάθηκε αυτος ο ανθρωπος..) συμφωνησε.

Τώρα, ελλείψει φρέσκων ιδεών, αναπαράγονται οι παλιές και δοκιμασμενες για την αναποτελεσματικότητά τους. Τι να πω;
Ισως επειδή το χτύπημα είναι πολύ βαρύ να έχουν μουδιάσει τα μυαλά -όπως μούδιασε και το δικό μου, εννοείται.
Δεν είναι ο κόσμος αποφασισμένος να αντιπαρατεθεί στο *κακό* κράτος και στην *αχρηστη* κυβερνηση*.. επειδή, καθως φαινεται, οι πολιτες ειναι απολύτως εξαρτημενοι οικονομικα απο το μεγαλο κεφαλαιο και φυλανε τα νωτα τους.. Πού να πάμε να μπλέξουμε τώρα.. θα λένε οι πολλοί.
Η αναλγησία του κρατικού μηχ/σμού και της κυβερνησης -της συντεταγμενης Πολιτείας- φανηκε καθαρα με τη περιπτωση Τενεζου και Ηλιοπουλου, όπου αφήνει στο ελεος του Χαρου δυο διαμαρτυρομενους (με το εσχατο οπλο, το σώμα τους) πολιτες της.

Αν η ιδέα ήταν μαζική απεργία πείνας (με το σκεπτικο «ετσι κι αλλιώς χαμενοι για χαμενοι ειμαστε») νομιζω οτι θα ήταν πιο πιεστικό το δρώμενο. Για φαντάσου π.χ. 20.000 ανθρώπους να απεργούν εξω απο τη Βουλη! Εστω, 2.000.. ακόμα και 200 αρκετοί θα ήταν να συγκλονιστεί η διεθνης κοινη γνωμη, μπας και αποφασιστεί καποια μερα να εφαρμοζονται οι Νόμοι σε αυτο το ρημαδοτοπο όπου έλαχε να γεννηθούμε…

4. Rodia - 26 Αυγούστου, 2009

συνεχεια–>> αλλά φαίνεται πως υπάρχουν ακομα ανοχές (και αντοχές!) και όταν φτάσει πραγματικά το χτένι στο κόμπο, να μην υπάρχει πλεον δυναμη για οποιαδήποτε ενέργεια.
Περαστικά μας.

5. Γιάννης Κυριακάκης - 26 Αυγούστου, 2009

Ονειρε

Δεν διαφωνούμε με το πλαίσιο που βάζεις, αντίθετα ετοιμάζουμε μια ανακοίνωση που συμπεριλαμβάνει όλα όσα λές. Θα μπορούσες και σύ να την φτιάξεις και να την στείλεις και σε μας και σε όλους και θα την υιοθετούσαμε. Σαφώς και δεν φτάνει μια διαμαρτυρία, σαφώς και χρειάζεται μόνιμη και διαρκής κινηματική δράση. Όμως πιστεύεις οτι με το να κάτσουμε σπίτι μας και να μην κάνουμε τίποτα, εξυπηρετούμε αυτήν την δράση;
δεν καταλαβαίνω γιατί τόση καχυποψία και τόσος αρνητισμός…

6. Γιάννης Κυριακάκης - 26 Αυγούστου, 2009

…επίσης, με την λογική σου οτι οι διαδηλώσεις δεν αλλάζουν το νομικό πλαίσιο (ή μήπως θα το άλλαζαν αν είχαν καλύτερα αιτήματα, ή αν ήταν ανοιχτή η Βουλή;), τότε δεν θα έπρεπε να διαδηλώνουμε για τίποτα!

αλήθεια αυτό πιστεύετε όσοι αντιμετωπίζετε με τέτοιο δισταγμό αυτή τη διαδήλωση;

7. Rodia - 26 Αυγούστου, 2009

Γιάννη, γράφεις «δεν καταλαβαίνω γιατί τόση καχυποψία και τόσος αρνητισμός…» και «αλήθεια αυτό πιστεύετε όσοι αντιμετωπίζετε με τέτοιο δισταγμό αυτή τη διαδήλωση;» και απαντώ:

1. δεν πρόκειται για αρνητισμό ή/και καχυποψία, αλλά για σοβαρή σκέψη: ναι μεν δεν νοιωθω καλά με όσα συμβαίνουν, αλλά ψάχνω για μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη δράση…
2. …επειδή ακριβώς πιστεύω ότι παρόμοιες αντιμετωπίσεις καταντούν να είναι «γραφικές» και εκμεταλλεύσιμες απο εκείνους εναντίον των οποίων γίνονται.

Επίσης, ΔΕΝ είναι διαδήλωση μια πένθιμη περιφορά των σαρκίων μας -νομίζω. Κάπως σαν το «σφάξε με αγά μου, ν’ αγιάσω!» δείχνει. 🙂

8. Argos - 26 Αυγούστου, 2009

@ Γιάννης Κυριακάκης
Δεν πιστεύω ότι διαπίστωσες μέσα από το κείμενό μου, πουθενά αρνητισμό ως προς οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι εναντίον οποιασδήποτε επανάληψης των προπέρσινων. Αν σας παρεξήγησαν τα μέσα και μετά εμείς, δεν έχετε παρά να το ανασκευάσετε.
Φίλος, όχι φίλη ή φίλοι

9. Anemos - 26 Αυγούστου, 2009

Δεν υπάρχει κανένας αρνητισμός στο να αντιδράσουμε όλοι μαζί. Υπάρχει αντίλογος για τη συγκεκριμένη μορφή αντιδράσεων. Τις συμβολικές διαμαρτυρίες.

Δεν αλλάζει τίποτα με διαμαρτυρίες και συμβολικές συγκεντρώσεις όπως του 2007 όπου όντως δεν άλλαξε τίποτα.
Το θέμα μας δεν είναι ούτε μόνο οι πυρκαγιές ούτε μόνο το δεντράκι της πλατείας.
Το θέμα μας είναι ΟΛΑ τα θέματα: αντεργατικοί νόμοι, επιθέσεις στους μετανάστες, οικονομική κρίση και τράπεζες, οικολογικές καταστροφές, περικοπές δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Το θέμα μας είναι μια συνολική απάντηση στην σημερινή, υπάρχουσα εξουσία και όχι το πως αυτή (δηλαδή η ΝΔ) θα βελτιώσει μια από τις πολιτικές της σε ένα ζήτημα.
Με άλλα λόγια το θέμα είναι να ανατραπεί όσο γίνεται πιο σύντομα η Δεξιά κυβέρνηση και δεύτερον να χτυπηθεί ο δικομματισμός διότι αύριο το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ακριβώς τα ίδια και χειρότερα.
Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού είναι ο στόχος εδώ που φτάσαμε και όχι επι μέρους μερεμέτια.

Κι αυτή τη θέση, συγνώμη, αλλά θα την προβάλω παντού και με όλες μου τις δυνάμεις.

10. Liakada - 26 Αυγούστου, 2009

Η με ερωτηματικά ας το πω έτσι αντιμετώπιση δείχνει της πρότασης για μια τέτοια διαμαρτυρία δείχνει πως υπάρχουν ακόμα ανοχές!
Περαστικά μας!

Anemos - 26 Αυγούστου, 2009

Ανοχές;;;
Τι εννοείς; Οτι αν δεν φορέσουμε μαύρη φούστα-μπλούζα ανεχόμαστε αυτούς που καίνε τα δάση;

Μήπως θα έπρεπε να μπούμε και σε καμιά ΜΚΟ από αυτές που θα συμμετέχουν για να το διατρανώσουμε;

11. Liakada - 26 Αυγούστου, 2009

Γιαννης Κυριακακης αν εισαι αυτός που νομίζω θα γινει γέλιο στο Συνταγμα … Μην πεις τι θες εσυ εδω Μαρή! γιατι θα σου απαντησω εχουμε συγκεντρωση τάξης! ΄-)

12. Rodia - 26 Αυγούστου, 2009

Αλήθεια, η προαναγγελία της «συγκέντρωσης» των μπλόγγερς απο μερικα ΜΜΕ δεν προβλημάτισε;…

argos - 26 Αυγούστου, 2009

Σαφώς και προβλημάτισε.

Rodia - 26 Αυγούστου, 2009

..αυτο σημαινει πως πρεπει να παρακολουθω καθημερινα τι λεγεται/γραφεται για να… παιρνω γραμμή; 😉

13. Anemos - 26 Αυγούστου, 2009

ΟΧΙ αλλο θέαμα για τα κανάλια

argos - 26 Αυγούστου, 2009

Και ούτε εδώ θέαμα, θα παρακαλέσω την @Liakada

14. Oneiros - 26 Αυγούστου, 2009

Για σπάστα και ξαναρίχτα, Liakada, δε σε εννόησα: αν έχουμε αντιρρήσεις στην «ταμπλ ντ’οτ» διαμαρτυρία σημαίνει ότι ανεχόμαστε το έγκλημα (και συνεπώς είμαστε συνένοχοι);

15. Oneiros - 26 Αυγούστου, 2009

(Hint: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»)

16. Liakada - 26 Αυγούστου, 2009

Argos, anemos, Oneiros , δεν είπα ποτε οτι οποιος εχει αντιρηση σε νταμπλ ντ οτ διαμαρτυθρια είναι συνενοχος μ αυτους τους αθλιους
( καθ οιονδήποτε τρόπο ηθικους αυτουργους ή εμπρηστες ) . Ουτε είναι υποχρεωτικό όλοι να συμφωνουν στη ιδεά της σιωπηλής με μαυρα ή κοκκινα διαμαρτυρίας Οταν χρησιμοποίησα τη λέξη ανοχή εννοούσα όχι αλλες ανοχές σε τέτοιες πολιτικές στις θέσεις και κατακριτεες πραξεις των όποιων κυβερνήσεων και μη βαράτε! Οφου! !
ΣΑφώς και κανένας μας δεν τους ανεχεται! Το πως θα εκφρασει την αγανακτηση του κι αυτη τη μη ανοχή είναι δικό του θέμα.
Αργος λυπαμαι αν αθελα μου εδωσα την εντυπωση οτι μπηκα για να προκαλεσω θεαμα

argos - 26 Αυγούστου, 2009

Συγνώμη αν σε παρεξήγησα. Νομίζω ότι όποια και να ήταν η παρεξήγηση, με το προηγούμενο σχόλιό σου λύθηκε και μπορούμε να διαφωνήσουμε πολιτισμένα με επιχειρήματα και προπάντων με ΦΩΝΕΣ 🙂

17. Oneiros - 27 Αυγούστου, 2009

Κι εγώ ζητώ συγγνώμη για το ύφος μου. Δε συμφωνώ με τον Argos για τις φωνές, μπορούμε να συζητάμε πολιτισμένα τα πάντα.

18. Τα δάση καταστρέφονται και αλλιώς « We are not alone - 30 Αυγούστου, 2009

[…] Η θέση μου για την σιωπηλή διαδήλωση της Παρασκευής είναι ήδη γνωστή, παρ’ όλα αυτά την Παρασκευή πήγα με την μηχανή μου και το ποδήλατο, ντυμένος κανονικά για να δω τελικά πόσοι μαζευτήκανε. Η ώρα ήταν 19:42 και κατάφερα να εντοπίσω μόνο 4 που περιμένανε ντυμένοι στα μαύρα. Αποφασίζοντας να φύγω έπεσα πάνω στο φωτογραφικό τρίο teacherdude, Orhan και Ελένη, οι οποίοι είχαν έρθει για φωτογραφίες πιο μπροστά από μένα και επίσης δεν βρήκαν τίποτε. […]

19. Τι έμαθα το 2009 « We are not alone - 31 Δεκεμβρίου, 2009

[…] και πολλές φωτογραφίες. Η χώρα από την άλλη είδε ένα σχεδόν παρόμοιο καλοκαίρι όπως πριν από 2 χρόνια. Επίσης ζήσαμε τον θάνατο και […]


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: