Πάλι μαύρισε ο τόπος

Πριν από 2 χρόνια, το καλοκαίρι του 2007, αυτό το γυμνό κράτος, με την ανικανότητα των λειτουργών του άφησε να καούν 63 άτομα και να καεί η μισή Πελοπόνησος. Τότε έφταιγε ο στρατηγός Άνεμος. Ακριβώς 2 χρόνια μετά καίγεται η ΒΔ Αττική και η Κάρυστος και αυτή την φορά φταίει ο δεκανέας Πεύκο.

Τότε ξεκίνησε σαν ιδέα και υλοποιήθηκε βουβή διαμαρτυρία σε αρκετές πόλεις. Το τοπικό ρεπορτάζ εκείνης της εποχής εδώ. Πολλά ακούστηκαν τότε, πολλοί είχαν  αντιρρήσεις αλλά οι συγκεντρώσεις έγιναν. Σήμερα, 2 χρόνια και χιλιάδες στρέμματα καμμένα, μετά, έρχονται συγκεκριμένοι bloggers, των οποίων τις προθέσεις δεν θα αμφισβητήσω, και ζητάνε να επαναληφθεί το ίδιο.

Γιατί;

Γιατί έπιασε τόπο εκείνη η διαμαρτυρία; Γιατί έχουμε πάρει καινούργια μπλουζάκια και θέλουμε να τα φορέσουμε σε μια καλή ευκαιρία; Γιατί θα ξαναφυτρώσουν τα δένδρα;

Αν θέλετε να διαμαρτυρυθούμε γιατί δεν το ζητάτε να γίνει όπως πρέπει, με φωνές και φασαρία;

Δεν μας χρειάζεται τίποτα σιωπηρό, η φωνή μας χρειάζεται να ακουστεί. Τέρμα οι πολιτισμένες μαλακίτσες. Ο πολιτισμένος τρόπος πρέπει μόνο σε πολιτισμένο κράτος. Εσείς το τελευταίο που το είδατε εδώ;

Υ.Γ Αλήθεια τα ΝΕΑ δεν μπορέσανε να βρούνε από που ξεκίνησε η ιστορία και αναφέρετε σε ανώνυμους blogger, ή έχουν κάτι άλλο στην πίσω μεριά του μυαλού τους;

24 σκέψεις σχετικά με το “Πάλι μαύρισε ο τόπος

 1. Φίλε, φίλη ή φίλοι
  εμείς που ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία, δεν μιλήσαμε ποτέ ούτε για σιωπηλή, ούτε για συμβολική διαμαρτυρία. Αν έτσι το αναπαρήγαγαν κάποια μέσα ενημέρωσης δεν είναι δική μας ευθύνη.
  (dosepasa.wordpress.com

 2. Γιάννη, παρ’ ότι κι εγώ δεν αμφισβητώ το αγαθό των προθέσεών σας, αυτό που φαίνεται είναι ότι προτείνετε μιά διαμαρτυρία καρμπόν μ’ εκείνη του ’07, με πασπάλισμα πρόχειρων αιτημάτων. Σε τι αποσκοπεί και τι πιστεύετε ότι θα πετύχει; Προσωπικά, πιστεύω ότι θα εκτονώσει ανώδυνα την δικαιολογημένη οργή, που θα μπορούσε να διοχετευτεί στο να αλλάξουν ουσιαστικά κάποια πράγματα.

  Δεν υπάρχουν ποινικά κολάσιμες πράξεις σε κάθε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης που οδήγησαν και σ’ αυτή τη νέα τραγωδία; Δεν πρέπει να ζητήσουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη (προσωπικές ευθύνες στους υπαίτιους για βαρεία αμέλεια ή και δόλο) και να διορθωθούν οι μηχανισμοί που απέτυχαν να την αποτρέψουν; Δεν πρέπει να πιέσουμε για να αναμορφωθεί το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο που προκαλεί και προσφέρει κάλυψη στους πάσης φύσης Νέρωνες; Δεν πρέπει ν’ απαιτήσουμε να ολοκληρωθούν το δασολόγιο και το κτηματολόγιο; Δεν πρέπει να καταδικάσουμε συγκεκριμένα εγκληματικές απέναντι στο περιβάλλον νοοτροπίες και πρακτικές του πολίτη (και δε μιλάω μόνο για τα πεταμένα τσιγάρα); Δεν πρέπει να στηρίξουμε τα αιτήματα των πυροσβεστών και δασοπυροσβεστών για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας τους; …

  Όλα αυτά θα επιτευχθούν με το να ρίξουμε 3 κούτσουρα στο Σύνταγμα και να μουτζώσουμε πάλι την κλειστή Βουλή;

 3. Δυο λαθάκια:
  1. οι καμμένοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ ήταν 67 (+ενας που «κατεληξε» αργοτερα=68)
  2. δεν *ξεκινησε* ως βουβή διαμαρτυρία, αλλά αποφασιστηκε στη πορεία των συζητησεων και ο εισηγητής/εμνευστης της ιδεας (νεφελικας -αληθεια, χάθηκε αυτος ο ανθρωπος..) συμφωνησε.

  Τώρα, ελλείψει φρέσκων ιδεών, αναπαράγονται οι παλιές και δοκιμασμενες για την αναποτελεσματικότητά τους. Τι να πω;
  Ισως επειδή το χτύπημα είναι πολύ βαρύ να έχουν μουδιάσει τα μυαλά -όπως μούδιασε και το δικό μου, εννοείται.
  Δεν είναι ο κόσμος αποφασισμένος να αντιπαρατεθεί στο *κακό* κράτος και στην *αχρηστη* κυβερνηση*.. επειδή, καθως φαινεται, οι πολιτες ειναι απολύτως εξαρτημενοι οικονομικα απο το μεγαλο κεφαλαιο και φυλανε τα νωτα τους.. Πού να πάμε να μπλέξουμε τώρα.. θα λένε οι πολλοί.
  Η αναλγησία του κρατικού μηχ/σμού και της κυβερνησης -της συντεταγμενης Πολιτείας- φανηκε καθαρα με τη περιπτωση Τενεζου και Ηλιοπουλου, όπου αφήνει στο ελεος του Χαρου δυο διαμαρτυρομενους (με το εσχατο οπλο, το σώμα τους) πολιτες της.

  Αν η ιδέα ήταν μαζική απεργία πείνας (με το σκεπτικο «ετσι κι αλλιώς χαμενοι για χαμενοι ειμαστε») νομιζω οτι θα ήταν πιο πιεστικό το δρώμενο. Για φαντάσου π.χ. 20.000 ανθρώπους να απεργούν εξω απο τη Βουλη! Εστω, 2.000.. ακόμα και 200 αρκετοί θα ήταν να συγκλονιστεί η διεθνης κοινη γνωμη, μπας και αποφασιστεί καποια μερα να εφαρμοζονται οι Νόμοι σε αυτο το ρημαδοτοπο όπου έλαχε να γεννηθούμε…

 4. συνεχεια–>> αλλά φαίνεται πως υπάρχουν ακομα ανοχές (και αντοχές!) και όταν φτάσει πραγματικά το χτένι στο κόμπο, να μην υπάρχει πλεον δυναμη για οποιαδήποτε ενέργεια.
  Περαστικά μας.

 5. Ονειρε

  Δεν διαφωνούμε με το πλαίσιο που βάζεις, αντίθετα ετοιμάζουμε μια ανακοίνωση που συμπεριλαμβάνει όλα όσα λές. Θα μπορούσες και σύ να την φτιάξεις και να την στείλεις και σε μας και σε όλους και θα την υιοθετούσαμε. Σαφώς και δεν φτάνει μια διαμαρτυρία, σαφώς και χρειάζεται μόνιμη και διαρκής κινηματική δράση. Όμως πιστεύεις οτι με το να κάτσουμε σπίτι μας και να μην κάνουμε τίποτα, εξυπηρετούμε αυτήν την δράση;
  δεν καταλαβαίνω γιατί τόση καχυποψία και τόσος αρνητισμός…

 6. …επίσης, με την λογική σου οτι οι διαδηλώσεις δεν αλλάζουν το νομικό πλαίσιο (ή μήπως θα το άλλαζαν αν είχαν καλύτερα αιτήματα, ή αν ήταν ανοιχτή η Βουλή;), τότε δεν θα έπρεπε να διαδηλώνουμε για τίποτα!

  αλήθεια αυτό πιστεύετε όσοι αντιμετωπίζετε με τέτοιο δισταγμό αυτή τη διαδήλωση;

 7. Γιάννη, γράφεις «δεν καταλαβαίνω γιατί τόση καχυποψία και τόσος αρνητισμός…» και «αλήθεια αυτό πιστεύετε όσοι αντιμετωπίζετε με τέτοιο δισταγμό αυτή τη διαδήλωση;» και απαντώ:

  1. δεν πρόκειται για αρνητισμό ή/και καχυποψία, αλλά για σοβαρή σκέψη: ναι μεν δεν νοιωθω καλά με όσα συμβαίνουν, αλλά ψάχνω για μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη δράση…
  2. …επειδή ακριβώς πιστεύω ότι παρόμοιες αντιμετωπίσεις καταντούν να είναι «γραφικές» και εκμεταλλεύσιμες απο εκείνους εναντίον των οποίων γίνονται.

  Επίσης, ΔΕΝ είναι διαδήλωση μια πένθιμη περιφορά των σαρκίων μας -νομίζω. Κάπως σαν το «σφάξε με αγά μου, ν’ αγιάσω!» δείχνει. 🙂

 8. @ Γιάννης Κυριακάκης
  Δεν πιστεύω ότι διαπίστωσες μέσα από το κείμενό μου, πουθενά αρνητισμό ως προς οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι εναντίον οποιασδήποτε επανάληψης των προπέρσινων. Αν σας παρεξήγησαν τα μέσα και μετά εμείς, δεν έχετε παρά να το ανασκευάσετε.
  Φίλος, όχι φίλη ή φίλοι

 9. Δεν υπάρχει κανένας αρνητισμός στο να αντιδράσουμε όλοι μαζί. Υπάρχει αντίλογος για τη συγκεκριμένη μορφή αντιδράσεων. Τις συμβολικές διαμαρτυρίες.

  Δεν αλλάζει τίποτα με διαμαρτυρίες και συμβολικές συγκεντρώσεις όπως του 2007 όπου όντως δεν άλλαξε τίποτα.
  Το θέμα μας δεν είναι ούτε μόνο οι πυρκαγιές ούτε μόνο το δεντράκι της πλατείας.
  Το θέμα μας είναι ΟΛΑ τα θέματα: αντεργατικοί νόμοι, επιθέσεις στους μετανάστες, οικονομική κρίση και τράπεζες, οικολογικές καταστροφές, περικοπές δικαιωμάτων και ελευθεριών.
  Το θέμα μας είναι μια συνολική απάντηση στην σημερινή, υπάρχουσα εξουσία και όχι το πως αυτή (δηλαδή η ΝΔ) θα βελτιώσει μια από τις πολιτικές της σε ένα ζήτημα.
  Με άλλα λόγια το θέμα είναι να ανατραπεί όσο γίνεται πιο σύντομα η Δεξιά κυβέρνηση και δεύτερον να χτυπηθεί ο δικομματισμός διότι αύριο το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ακριβώς τα ίδια και χειρότερα.
  Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού είναι ο στόχος εδώ που φτάσαμε και όχι επι μέρους μερεμέτια.

  Κι αυτή τη θέση, συγνώμη, αλλά θα την προβάλω παντού και με όλες μου τις δυνάμεις.

 10. Η με ερωτηματικά ας το πω έτσι αντιμετώπιση δείχνει της πρότασης για μια τέτοια διαμαρτυρία δείχνει πως υπάρχουν ακόμα ανοχές!
  Περαστικά μας!

  1. Ανοχές;;;
   Τι εννοείς; Οτι αν δεν φορέσουμε μαύρη φούστα-μπλούζα ανεχόμαστε αυτούς που καίνε τα δάση;

   Μήπως θα έπρεπε να μπούμε και σε καμιά ΜΚΟ από αυτές που θα συμμετέχουν για να το διατρανώσουμε;

 11. Γιαννης Κυριακακης αν εισαι αυτός που νομίζω θα γινει γέλιο στο Συνταγμα … Μην πεις τι θες εσυ εδω Μαρή! γιατι θα σου απαντησω εχουμε συγκεντρωση τάξης! ΄-)

   1. ..αυτο σημαινει πως πρεπει να παρακολουθω καθημερινα τι λεγεται/γραφεται για να… παιρνω γραμμή; 😉

 12. Για σπάστα και ξαναρίχτα, Liakada, δε σε εννόησα: αν έχουμε αντιρρήσεις στην «ταμπλ ντ’οτ» διαμαρτυρία σημαίνει ότι ανεχόμαστε το έγκλημα (και συνεπώς είμαστε συνένοχοι);

 13. Argos, anemos, Oneiros , δεν είπα ποτε οτι οποιος εχει αντιρηση σε νταμπλ ντ οτ διαμαρτυθρια είναι συνενοχος μ αυτους τους αθλιους
  ( καθ οιονδήποτε τρόπο ηθικους αυτουργους ή εμπρηστες ) . Ουτε είναι υποχρεωτικό όλοι να συμφωνουν στη ιδεά της σιωπηλής με μαυρα ή κοκκινα διαμαρτυρίας Οταν χρησιμοποίησα τη λέξη ανοχή εννοούσα όχι αλλες ανοχές σε τέτοιες πολιτικές στις θέσεις και κατακριτεες πραξεις των όποιων κυβερνήσεων και μη βαράτε! Οφου! !
  ΣΑφώς και κανένας μας δεν τους ανεχεται! Το πως θα εκφρασει την αγανακτηση του κι αυτη τη μη ανοχή είναι δικό του θέμα.
  Αργος λυπαμαι αν αθελα μου εδωσα την εντυπωση οτι μπηκα για να προκαλεσω θεαμα

  1. Συγνώμη αν σε παρεξήγησα. Νομίζω ότι όποια και να ήταν η παρεξήγηση, με το προηγούμενο σχόλιό σου λύθηκε και μπορούμε να διαφωνήσουμε πολιτισμένα με επιχειρήματα και προπάντων με ΦΩΝΕΣ 🙂

 14. Κι εγώ ζητώ συγγνώμη για το ύφος μου. Δε συμφωνώ με τον Argos για τις φωνές, μπορούμε να συζητάμε πολιτισμένα τα πάντα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: