jump to navigation

Η αρχή; Το τέλος; Η Αρχή του Τέλους; 23 Ιουνίου, 2009

Posted by argos in Άτιμη Κοινωνία.
trackback

Ας ξεκαθαρίσω, πριν συνεχίσω, ότι δεν χαίρομαι και ούτε μου αρέσει στο ελάχιστο όταν κλείνει κάποια εταιρία και μένουν εργαζόμενοι στο δρόμο, οποιαδήποτε εταιρία.

Δεν χάρηκα όταν έκλεισε η ΒΙΑΜΥΛ, παρ’ ότι οι εργαζόμενοι είχαν ειδοποιηθεί 2 χρόνια πριν, ούτε όταν έκλεισε η SIEMENS, όπως έκλεισε, ούτε όταν έκλεισε η ΒΦΛ, ή οι επιχειρήσεις του Λαναρά, ή ….

Χθες ανακοινώθηκε το κλείσιμο του Ε.Τ. , εφημερίδας σχετικά νέας (1983), χτες το απόγευμα ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ αποφάσισαν 24ωρη και 22ωρη απεργία αντίστοιχα. Τι ζητάνε; Από το site της ΕΣΗΕΜΘ :

Διεκδικούμε:
· Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και να ανακληθούν όσες έγιναν.
· Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων
· Να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να τηρούνται στο ακέραιο οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
· Να μην κλείσουν ο Ελεύθερος Τύπος, ο Τύπος της Κυριακής, ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5 και το portal e-tipos.gr.
· Να αναλάβουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η Κυβέρνηση τις ευθύνες τους και να στηρίξουν στο μέτρο που έχουν
υποχρέωση τον χώρο της Ενημέρωσης
.

Ζητάνε να σταματήσουν όλες οι απολύσεις στα μέσα ενημέρωσης. Γιατί ειδικά στα μέσα; Γιατί όχι παντού; Επειδή δεν έχουν το δικαίωμα να το ζητούν; Επειδή δεν μας νοιάζει; Όταν λέμε όλες οι απολύσεις εννούμε και αυτών που δεν είναι μέλη μας; Γιατί μη ξεχνάμε ότι κάνουμε ότι μπορούμε για να περιορίσουμε αυτούς που μπορεί να είναι μέλη μας.

Η διοίκηση του Ε.Τ. δεν διασφάλισε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων; Από όσο ακούμε στις διάφορες ανακοινώσεις, προτίθενται ν ατους πληρώσουν όλους ως και τον αΑύγουστο, ν ατους δώσουν τις αποζημειώσεις, προφανώς να πληρώσουν τις εισφορές και μετά να το κλείσουν. Από την άλλη υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις τύπου που ούτε πληρώνουν τακτικά τους εργαζόμενους, στηρίζονται σε τζάμπα εργασία ή σε μπλοκάκια και φυσικά χρωστάν εκέρατα στα ταμεία. Γι’ αυτές γιατί δεν γίνανε απεργιακές κινητοποιήσεις τόσο μαζικές;

Ζητάνε να μην κλείσουν ο ΕΤ ο ΕΤΚ και το city 99,5. Γιατί μόνο αυτοί; Η «Χώρα» να μην ανοίξει; Ή δεν μας νοιάζει;

Οι εργοδοτικές οργανώσεις και η Κυβέρνηση πως ακριβώς θέλουμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Να εξαναγκάσουν έναν επιχειρηματία να συνεχίσει μια ζημιογόνα επιχείρηση; Να στηρίξει η Κυβέρνηση με χρήμα τις επιχειρήσεις του κ. Αγγελόπουλου; Τότε τι είδους ενημέρωση στηρίζουν; Αυτή του Βήματος, Έθνους και Ελευθεροτυπίας με τον Ερτογάν; Για ποιά ενημερώση κόπτονται όταν ο Σταύρος Ψυχάρης στην συγνώμη που ζητά λέει

Η γκάφα του «Βήματος» ήταν μεγαλύτερη καθώς δημοσιεύθηκε και «ρεπορτάζ» για το τι (θα) έλεγαν μεταξύ τους οι δύο πρωθυπουργοί. Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση…

Δεν ενόχλησε ποτέ τα σωματεία των δημοσιογράφων η κατάντια της ενημέρωσης; Οι συντάκτες, οι Αρχισυντάκτες, οι Διευθυντές των μέσων που πιαστήκανε στα πράσα δεν θα τιμωρηθούν από το Σωματείο;

Ο Ε.Τ έχει αν και μικρή, αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία, ιστορία που όμως δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον των ενώσεων. Ούτε καν όταν διοικόταν από ένα ίδρυμα του οποίο ο πρόεδρος ήταν πολιτικό πρόσωπο συγκεκριμένου κόμματος.

Όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν το γεγονός των 350 ανθρώπων που οδηγούνται στην ανεργία και αυτό εμένα δεν μ’ αφήνει αδιάφορο. Είμαι σαφώς αλληλέγγυος μ’ αυτούς και απέναντι στα σωματεία τους που με μια στείρα απεργία διεκδικούν αυτό για το οποίο θα έπρεπε να μάχονται δυναμικά κάθε μέρα. Άσε που αυτό που με φοβίζει είναι το πόσοι σκεφτήκανε «Αφού κλείνει η Γιάννα, σκέψου πόσο θα ξεσαλώσουν οι δικοί μας».

Αν αντί να τσακίζατε τα κατσίκια στην Σαμοθράκη, ασχολούσασταν με το μέλλον του επαγγέλματός σας, ίσως και να μην είχαμε τέτοια φαινόμενα.

Προφανώς όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να τα καταλογίσω σε όλους. Δυστυχώς όμως τους δημοσιογράφους, όπως και κάθε επαγγελματία, τους χαρακτηρίζουν οι ενώσεις τους, οι οποίες προέρχονται από ψηφοφορία.

Μια άλλη πλευρά του θέματος, από τους Ισπανούς που στήσανε τον νέο ΕΤ.

Σχόλια

1. dealsend - 23 Ιουνίου, 2009

Αυτή είναι η αλήθεια!

2. Τι έμαθα το 2009 « We are not alone - 31 Δεκεμβρίου, 2009

[…] Τον Ιούνιο είδα την σοβαρή πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία, στην λαθρομετανάστευση,  αλλά και το πόσο εύκολα γκρεμοτσακίζονται οι μεγάλοι. […]


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: