jump to navigation

Πρωτόδικη απόφαση για τις υποκλοπές Απρίλιος 23, 2009

Posted by argos in Άτιμη Κοινωνία, μνήμες, Politics, Thessaloniki.
trackback

Θυμάστε μια υπόθεση υποκλοπών της Vodafone κάτι χρόνια πίσω; Ξέρετε, εκείνα τα πρώτα χρόνια που ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας τα έβαζε με τους νταβατζήδες, η vodafone φιλοξενούσε εν αγνοία της, κατά δήλωσή της, συσκευή υποκλοπών τηλεφώνων, που μεταξύ των άλλων παρακολουθούσε και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού.

Ε, λοιπόν, 3 χρόνια μετά έχουμε την πρωτόδικη απόφαση για θύμα εκέινων των υποκλοπών. Όχι δεν είναι για τον πρωθυπουργό της χώρας. Αυτό είπε ότι δεν έκανε σημαντικά τηλεφνήματα από αυτό το κινητό, το είχε μόνο για να παργγέλνει DVD και πίτσες, οπότε και τους συγχωρεί όλους. Η δικαίωση ήρθε, πρωτόδικα για την Μαρίνα Μεϊντάνη.

Παρακάτω ακολουθεί η περίληψη της υπόθεσης που μου ήρθε καθυστερημένα στο mail με αποτέλεσμα να με προλάβει ο Πάνος Συγκαμμένος , ο δαιμόνιος ρεπόρτερ.

Δικαίωση θύματος των υποκλοπών του 2005

Δικαστική απόφαση καταδικάζει την Vodafone για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων

Ιστορική δικαίωση για τα θύματα των τηλεφωνικών υποκλοπών αποτελεί η απόφαση 1930/2009 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία δικαιώνει τη δημοσιογράφο της εφημερίδας «Μακεδονία» και μέλος του δσ της ΕΣΗΕΜΘ Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη, καταδικάζοντας την υπαίτια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone.
Η απόφαση είναι μοναδική στα δικαστικά χρονικά, αφού δικαιώνει για πρώτη φορά ένα θύμα υποκλοπής των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων. Πρόκειται για την περίπτωση του σκανδάλου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2006, όταν γνωστοποίησαν την υπόθεση τρείς υπουργοί της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, μετά και την περίεργη αυτοκτονία του τεχνικού της Vodafone Τσαλικίδη.

Μετά τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), του Συμβουλίου Επικρατείας και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής, έρχεται και η τωρινή δικαστική απόφαση 1930/2009, η οποία εντοπίζει ευθύνες στην Vodafone. Σύμφωνα με αυτήν: «Η ενάγουσα προσβλήθηκε σημαντικά, παράνομα και αντισυμβατικά στην προσωπικότητά της και ειδικότερα ως προς το συνταγματικά κατοχυρωμένο και συμβατικώς προβλεπόμενο δικαίωμα (ΓΟΣ υπό τον τίτλο «Εμπιστευτικά των επικοινωνιών») του απορρήτου της επικοινωνίας της. Περαιτέρω, με την κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό του γεγονότος ότι υποκλέπτονταν οι τηλεφωνικές της συνομιλίες η ενάγουσα επίσης προσβλήθηκε σημαντικά παράνομα και αντισυμβατικά στην προσωπικότητά της και ειδικότερα ως προς το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων».

Η απόφαση κρίνει ότι: «Η Vodafone δεν επέδειξε την απαιτούμενη επιμέλεια… και δεν απευθύνθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και στην αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Αντιθέτως και ειδικότερα στις 8 Μαρτίου 2005 απενεργοποίησε το παρείσακτο λογισμικό, που είχε ως συνέπεια την απώλεια κρίσιμων στοιχείων για τον εντοπισμό των δραστών, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα στους τελευταίους να πληροφορηθούν ότι το παρείσακτο λογισμικό είχε γίνει αντιληπτό και να καλύψουν τα ίχνη τους, ενώ στις 10 Μαρτίου 2005 και εν αγνοία της ενάγουσας, απευθύνθηκε σε μη αρμόδιο κρατικό λειτουργό, στον Πρωθυπουργό, στον οποίο κοινοποίησε κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων των υποκλοπών, μεταξύ των οποίων –εκτός από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό- ήταν και η ενάγουσα. Η κοινοποίηση των προσωπικών δεδομένων της τελευταίας στον Πρωθυπουργό είχε ως συνέπεια, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, την παράνομη και σημαντική προσβολή της προσωπικότητάς της και ειδικότερα ως προς το νόμιμο δικαίωμα στο απόρρητο των προσωπικών της δεδομένων. Η προσβολή αυτή είχε δυσμενείς επιπτώσεις και στην εργασία της ενάγουσας, η οποία είναι δημοσιογράφος που ασχολείται με το πολιτικό ρεπορτάζ και στις βαλκανικές χώρες».

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε την ηθική βλάβη που υπέστη η δημοσιογράφος-θύμα των υποκλοπών και καταδίκασε την Vodafone στην καταβολή του ποσού των 50.000 ευρώ.

Advertisements

Σχόλια

1. Dark Angel - Απρίλιος 23, 2009

θύμισέ μου λίγο τι έγινε τότε boy…έχω και αυτή την αιζενχάουερ.

2. Πρωτόδικη απόφαση για τις υποκλοπές — ροη σταχυολόγων - Απρίλιος 23, 2009

[…] Πρωτόδικη απόφαση για τις υποκλοπές | We are not aloneΘυμάστε μια υπόθεση υποκλοπών της Vodafone κάτι χρόνια πίσω; 3 χρόνια μετά έχουμε την πρωτόδικη απόφαση για θύμα εκέινων των υποκλοπών. Όχι δεν είναι για τον πρωθυπουργό της χώρας. […]

3. τέλσον - Απρίλιος 25, 2009

€50000 …κλάιν… επι της ουσίας καμία καταδίκη… κουνήθηκαν τα φρύδια τους για τα λεφτά… Το ζήτημα είναι αν ανάγκάσουν με τον Α ή Β τρόπο την Vodafone (ή την όποια Vodafone) να προτρέψει την επανάληψη ενός τέτοιου συμβάν…

Εδώ θα μου πεις δεν ίδρωσε το αυτί του Κωστάκη…


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: