jump to navigation

Βρίσκοντας την πηγή μιας είδησης 25 Μαρτίου, 2009

Posted by argos in Blogs, Άτιμη Κοινωνία, Thessaloniki.
trackback

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια επιδρομή από διάφορα και καλά «ενημερωτικά» blogs που μας «λένε όλη την αλήθεια» που «αποκαλύπτουν» που δεν ξέρω τι άλλο κάνουν. Είναι κοινή η πεποίθηση ότι τα συγκεκριμένα blog τα συντηρούνε δημοσιογράφοι, με κίνητρα που στηρίζονται στην παθογένεια των συμβατικών ΜΜΕ.

Από αυτή την τάση δεν έχει γλυτώσει και αυτή η πόλη.

Πρόσφατο παράδειγμα η υπόθεση του ξυλοδαρμού του Αμερικάνου δημοσιογράφου στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Τα περίφημα «ενημερωτικά» blogs «Τα χάλια» και το Greece-Salonica αναφερθήκανε στο γεγονός κρατώντας την γνωστή τους από τα ΜΜΕ συνήθεια μη αναφέροντας την πηγή. Ποιά ήταν η πηγή;

Η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» εδώ.

Η ιστορία έχει ως εξής :

Ο Αμερικάνος δημοσιογράφος φιλοξενείται σε φιλικό σπίτι δημοσιογράφου της εφημερίδας. Αφού έγινε το επεισόδιο ο δημοσιογράφος, από φόβο αντιποίνων δεν θέλησε να το μεγεθύνει. Η είδηση έρχεται στην εφημερίδα μέσω του φιλικού καναλιού αργά το βράδυ. Το κείμενο γράφεται με το όνομα του δημοσιογράφου στο σύστημα ροής που χρησιμοποιεί η εφημερίδα αλλά μετά από παράκληση του δημοσιογράφου και του φιλικού του περιβάλλοντος το όνομά του δεν μπαίνει στην έντυπη έκδοση.

Το ίδιο βράδυ στις 3:00 το πρωί ανακοινώνω το γεγονός, χωρίς όνομα στο twitter, κατόπιν συζήτησης που είχα με τον Αστέρη και ο οποίος για να το αναμεταδώσει ήθελε link τον παραπέμπω στην πρωϊνή ηλεκτρονική έκδοση η οποία δυστυχώς είχε το όνομα, μια και αυτό αφαιρέθηκε από την έντυπη κατά την διάρκεια τςη σελιδοποίησης. Επειδή ακριβώς ο δημοσιογράφος δεν θέλει να γίνει στόχος, παρακαλεί και αφαιρείται το όνομά του και από την ηλεκτρονική έκδοση.

Οι Αστέρης στο twitter και ο teacherdude στο blog του αναφέρονται στην είδηση με παραπομπή στην πηγή. Τα άλλα δυο «ενημερωτικά» blog παίρνοντας την είδηση είτε απευθείας από την εφημερίδα, είτε έμμεσα, θεωρήσαν καλό να μην αναφέρουν την προέλευση. Πιθανότατα να είχαν δικό τους ρεπορτάζ μέσα στα τόσα που γράψανε για το Φεστιβάλ, not. Άσε που ο ένας από τους δυο προχώρησε στην αλητεί ατης ανάρτησης της φωτογραφίας του ανθρώπου χρησιμοποιώντας την φωτογραφία του στο facebook.

Αν ψάχνετε γιατί είναι χάλια η δημοσιογραφία στην χώρα δεν χρειάζεται να διαβάσετε κάποια εφημερίδα. Επισκεφθείτε τα «ενημερωτικά» blogs.

ΚΡΑ ρε.

Υ.Γ. Από όσο ξέρω η ιστορία δεν έπαιξε σε κανένα άλλο μέσο γιατί ο δημοσιογράφος δεν ήθελε να γίνει στόχος. Η Θεσσαλονίκη το ανέβασε λόγω εγγύτητας στον παθόντα.

Σχόλια

1. trofonios - 25 Μαρτίου, 2009

Δικαιολογημένη η αγανάκτησή σου. Όλοι οι bloggers δεν την χωνεύουμε όλη αυτή την αλητεία των δημοσιογράφων που μεταφέρθηκε στα blogs. Και όλοι μα όλοι σκάνε το παραμύθι ότι δεν είναι δημοσιογράφοι αλλά φοιτητές, ξυλουργοί, άνεργοι και τα λοιπά κουλά. Ένας μη δημοσιογράφος κύριοι για να ανεβάζει όλα αυτά τα ποστ πρέπει να είναι όχι μόνο άνεργος αλλά να τρέχει να βρει την είδηση τόσο πολύ που δεν θα προλαβαίνει ούτε να κατουρήσει πόσο μάλλον να γράφει και στο blog του.
Αμ, το άλλο; Κάθε μέρα συγκρίνουν τα πέη τους. 10000000 επισκέψεις ο ένας 100000001 ο άλλος 10000002 ο άλλος. Και μόνο αυτό δείχνει την αλητεία της αναγνωρισιμότητας αναγνωστικότητας και τηλεθέασης, μιας ανωμαλίας που την κουβαλάνε αυτούσια από την κύρια εργασία τους.
Αυτά τα ολίγα για το θέμα αυτό γιατί θα μπορούσαμε να το συζητάμε μέρες. Το έχω σκεφτεί να εκφραστώ για το θέμα μέσα από το blog μου αλλά απαξιώ. Απλώς έτσι μου βγήκε σε σένα τώρα με αφορμή το παραπάνω θέμα.

2. ΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - 25 Μαρτίου, 2009

Έτσι είναι!Άμα κυνηγάς τις επισκέψεις και την κατάταξη στα δημοφιλή ιστολόγια κλέβεις πληροφορίες χωρίς να αναφέρεις πηγές!Εγώ πάλι αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να εμπλακούμε σε αυτό το παιχνίδι της ταχύτητης παρουσίασης πληροφοριών και ειδήσεων.

3. Θεσσαλονίκης κόμπλεξ….Μια ιστορία μόνο για bloggers | Search Top Greek Blog - 26 Μαρτίου, 2009

[…] Θεσσαλονίκης, με το γλαφυρό τίτλο …”Shit blogs” https://argos.wordpress.com/2009/03/25/shit_blogs/ διαβάζουμε […]

4. Greece Salonika - 26 Μαρτίου, 2009

Η επίθεσή σου είναι άδικη αγαπητέ φίλε συνblogger.

Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις ολόκληρο το κείμενο στο Greece Salonika θα έβλεπες πως στο τέλος της ανάπτυξης η οποία εμφανίζεται όταν πατήσεις το
«Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ»
το οποίο βρίσκεται στο τέλος όλων των δημοσιευμάτων αναγράφεται καθαρά:
«Πηγή είδησης εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»,Greece Salonika».
Και έτσι ακριβώς είναι καθώς η πρώτη παράγραφο προέρχεται απ΄το δημοσίευμα της «Θεσσαλονίκης» ενώ η επόμενη από την έρευνα του Greece Salonika.

Σε αντίθεση με εσένα πάντως, δεν είμαστε δημοσιογράφοι και δεν αισθανόμαστε ανταγωνιστές με τις τοπικές εφημερίδες και blogs .
Οι επαγγελματικές μας ασχολίες όμως μας φέρνουν συχνά μπροστά σε ειδήσεις (κυρίως απ΄την περιοχή της Βορείου Ελλάδος και των Βαλκανίων) νωρίτερα από δημοσιογράφους και πρακτορεία ειδήσεων.
Όταν υπάρχει λόγος πάντοτε αναφέρουμε την πηγή,σε αντίθεση με την πάγια τακτική του παραδοσιακού τύπου να κατακλέβει ειδήσεις που πρωτοεμφανίζονται σε blogs χωρίς καμία αναφορά.Ευτυχώς βέβαια όχι πάντα καθώς,όπως μπορείς να δεις και εδώ http://greece-salonika-archives.blogspot.com/2008/11/greece-salonika.html ,μερικοί διαφέρουν..

Δε θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί σου,επιθυμούμε συνεργασία με τους υπόλοιπους bloggers και δε συμμετέχουμε σε «στημένες» κόντρες.

Δε γνωρίζαμε την ύπαρξη του argos.wordpress,μας ειδοποίησαν φίλοι για το δημοσίευμά σου,
αλλά καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια.Θα θέλαμε να μη συνεχιστεί δημόσια ο διάλογος μεταξύ μας αλλά είμαστε στη διάθεσή σου,στο email επικοινωνίας: greece.salonika@gmail.com

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.
Ίσως αναρτήσουμε το ίδιο περίπου κείμενο και στο Greece Salonika.

Υ.Γ.Ελπίζουμε σε διόρθωση..

Ομάδα Greece Salonika

5. Greece Salonika - 26 Μαρτίου, 2009

Όσο για τη φωτογραφία δεν προέρχεται από το Facebook αλλά από περιοδικό του Σικάγο όπου ο κ.Pride αρθρογραφεί…

6. Greece Salonika - 26 Μαρτίου, 2009

Λογοκρισία στο απαντητικό μας σχόλιο;;

Eυχαριστούμε «έγκριτε» φίλε συνblogger.
Greece Salonioka

7. argos - 26 Μαρτίου, 2009

@Greece Salonika

Χαίρομαι που το διορθώσατε και όπως, ίσως καταλαβαίνετε η ανάρτηση και μόνο του σχολίου σας φτάνει. Η διόρθωση σε ένα τέτοιο μέσο έρχεται με το ελεύθερο σχόλιο, αλλά αυτό είναι έξω από την λογική των δημοσιογράφων των καλσσικών ΜΜΕ, έτσι δεν είναι. Καλό είναι όταν λοιπόν βάζετε μια πηγή και αυτή υπάρχει ηλεκτρονικά να χρησιμοποιείτε την γ@#$%^η λειτουργία του hyperlink !!!! Αυτή είναι η ουσία του Internet. Δεν είμαστε ούτε σε εφημερίδα ούτε σε ραδιόφωνο.
Όσο για το αν γνωρίζατε την ύπαρξή μου ή όχι, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Δεν είμαστε το ίδιο. Εσείς εκτελείται διατεταγμένη υπηρεσία και εγώ απλά blogάρω. Εσείς καλύπτεται αυτά που σας εξυπηρετούν, εγώ αυτά που με ενδιαφέρουν.
Αυτό που με κάνει να απορώ βέβαια είναι πως δεν είδατε το link στο αντίστοιχο dashboard σας και έπρεπε τελικά να σας «ενημερώσουν φίλοι». Δεν τίθεται θέμα αντιπαράθεσης. όσο για στημένες κόντρες, μπορείτε να τις ψάξετε στους αντίστοιχούς σας. Δεν είμαστε το ίδιοι, κύριοι.
Συνεργασία με υπόλοιπους bloggers της πόλης θα μπορούσατε να έχετε μόνο αν τους ξέρατε. Δεν τους ξέρετε όμως μια και έχετε άλλη ατζέντα.
Σε ότι αφορά την φωτογραφία. η πληροφορία μου είναι από τον ίδιο τον δημοσιογράφο, ο οποίος την κατέβασε ήδη από το facebook, αλλά σε κάθε περίπτωση η ανάρτησή της αποτελεί έτσι και αλλιώς αλητεία. Δεν είδα να έχετε αναρτήσει την φωτογραφία των καθικιών που τον χτυπήσανε.
Όσο για το λογοκρίσια, άσχετοι, θα πρέπει να ξέρετε ότι εφ’ όσον έχετε πάνω από ένα Link στα σχόλιά σας, αυτά παραμένουν για moderation μήπως και είναι spam. Αλλά αυτά, όπως και το hyperlink δεν τα γνωρίζετε,
Έτσι και αλλιώς δημοσιογράφοι είστε…
Α, επ’ ευκαιρίας, τσαμπουκάς τύπου «Καλό θα ήταν αγαπητέ φίλε να μην εκλειφθεί η μη συμμετοχή μας σ’αυτό το παιχνίδι ως «αδυναμία»..Ελπίζουμε να γίνεται κατανοητό» δεν περνάει εδώ, εντάξει;
Άντε τώρα τα κουβαδάκια σας και παίξτε με τα προσφιλή σας θέματα, μια και όταν τα παρακλάδια του press.gr παίζανε τα παιχνιδάκια τους, εγώ σαν μαλάκας υπερασπιζόμουνα την ανωνυμία τους.
ΚΡΑ ρε

8. Greece Salonika - 26 Μαρτίου, 2009

«διατεταγμένη υπηρεσία»,
«καλύπτεται αυτά που σας εξυπηρετούν»,
«Χαίρομαι που το διορθώσατε»,
«άσχετοι»,
«κουβαδάκια»
«Έτσι και αλλιώς δημοσιογράφοι είστε»
«παρακλάδια του press.gr»..!!!

Προφανώς θίχτηκες επειδή δεν ξέραμε πως υπάρχεις..
Κάποιοι μίλησαν για κόμπλεξ και προφανώς είχαν δίκαιο.

Ευχαριστούμε πάντως για τις στιγμές γιέλιου (κυριολεκτικά) που μας χάρισες με την παραπάνω απάντηση..
Να σαι καλά!

Δεν θα ξαναασχοληθούμε καθώς,όπως μόλις απέδειξες,δεν αξίζει τον κόπο..

Keep blogging (που λέει ο λόγος..)

9. argos - 26 Μαρτίου, 2009

@ Ξενίδης
Το θέμα δεν είναι αν πρόλαβε κάποιος αλλά αν τηρούμε μια δεοντολογία. Αν είναι δικό σου ρεπορτάζ πεστο και να το στηρίξουμε . Αν δεν είναι δικό σου και είσαι blogger, δείξε ότι διαφέρεις από αυτούς που ξεπατικώνουν ολόκληρα κείμενα βάλε το link να τελειώνουμε.
Αλλά εντάξει hitαλάκια μαζεύουμε για να παίξουμε τα παιχνιδάκια μας. Αλλιώς γιατί περιστρέφουμε την συζήτηση από το πόσοι μας διαβάζουνε;

10. exiled - 26 Μαρτίου, 2009

Όσοι έχουν γνωρίσει έστω και για λίγο τον Θωμά, ξέρουν πόσο άκυροι είναι οι ισχυρισμοί των εθνικιστών επαγγελματιών ντεμέκ bloggers. Τίποτα περισσότερο, ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Ασχοληθείτε με τις αγαπημένες σας συνομωσιολογίες και τα βρώμικα παιχνίδια σας και αφήστε τους καθαρούς ανθρώπους στην άκρη. Λέρες!

11. bubaluba - 26 Μαρτίου, 2009

argos είσαι για τον πότσον!!!!

12. argos - 26 Μαρτίου, 2009

@bubaluba
δεν υπολόγισα στο κοινό των δυο «ενημερωτικών» blogs. Την επόμενη φορά κοίτα να κρύψεις την static IP σου. Αλλά τι λέω τώρα σε ποιόν…

13. x-psilikatzoy - 26 Μαρτίου, 2009

Και το πιο αστείο Argos (που δε σε ξέρει ούτε η μάνα σου αχαχαχχχχχχχ) είναι πως σε αυτού του είδους τα μπλογκ (ο θεός να τα κάνει) η πρωτότυπη «είδηση» είναι ένα 5% κι αυτό κακοήθεια. Όλα τα άλλα είναι copy paste. Και καμαρώνουν κιόλας τα βλήτα.
Λες και είναι δύσκολο να ανοίξεις ένα μπλογκ, να γλείφεις τα ήδη υπάρχοντα, να αναπαράγεις ό,τι γράφουν οι άλλοι «αποκαλυπτικοί», να μην βάζεις υπερσυνδέσμους, να λες όλη αυτή τη μπόχα που αναρτάς «ελευθερία του λόγου» και μετά να διατυμπανίζεις τα χιτς. Και να θες να πιστέψουμε κιόλας ότι δεν είσαι δημοσιογράφος απλά έχεις άκρες.

Μα ρε βλάκα, πρώτον δεν γίνεται εσείς οι «απλοί καθημερινοί άνθρωποι» όπως ισχυρίζεστε ότι είστε, να σκέφτεστε ΟΛΟΙ όπως ο βερύκιος και να έχετε ΠΑΝΤΑ iq κάτω του μέσου όρου (καταντά ύποπτο πώς να το κάνουμε) και το κυριότερο, ποτέ δεν θα υπέγραφε κάποιος απλός άνθρωπος «η συντακτική ομάδα». Θα έλεγε ρε παιδί μου «ο μπάμπης ο σουγιάς» ή ο «argos». 😀

ΚΡΑ ηλίθια ψώνια!

14. Nassos K. - 26 Μαρτίου, 2009

E, μα δεν ντρέπεσαι 🙂

15. kaltsovrako - 26 Μαρτίου, 2009

Με ποιον συνομιλείς ρε Argos; Σε ποιον απαντάς;
Πού ήταν τόσο καιρό αυτός που δεν δέχεται σχόλια στο blog του για να έχει δικαίωμα να «αμύνεται» και να συνομιλεί με συν-bloggers(!!!);

Μαγαζάκια του κώλου από αποτυχημένες τρύπες (sic) που θέλουν να λέγονται blogs επειδή ή είτε τσιγκουνευονται να κάνουν site, είτε ξέρουν εκ του πονηρού κι εκ των προτέρον πως τους προστατευει άλλη νομοθεσία από την ελληνική για να μπορούν να γράφουν ό,τι θέλουν.

16. Anemos - 26 Μαρτίου, 2009

Καιρός φέρνει τα λάχανα!

Οπως και καιρός είναι να ασχοληθούμε λίγο με αυτό το έρεβος που θα μεγαλώνει και θα γίνεται όλο και πιο σκοτεινό όσο τα Παλιά Μέσα θα ψοφολογάνε…

Τα παράσιτα ψάχνουν τώρα που πεθαίνει ο παλιός σκύλος, για νέο «ξενιστή»! Και δυστυχώς τον βρήκαν!

17. Argos - 26 Μαρτίου, 2009

@ΑΝεμος
πάντα υπάρχουν έτοιμοι να δηλώσουν παρών. Από την άλλη αν δεν υπερασπιστώ και την δική τους ανωνυμία τότε θα πρέπει να δεχτώ και τον κουκουλονόμο.
Ίσως κάποτε πρέπει να ξεκινήσουμε μια κουβέντα γι’ αυτό το φαινόμενο. Εμείς οι άγνωστοι bloggers…

18. Νews..κάτι.gr - 26 Μαρτίου, 2009

Καταρχήν τί είναι η είδηση;
“Περιουσία” κάποιου που εάν την έχει όλοι την διαβάζουν μόνον από αυτόν;
Κατά δεύτερον ποιός είπε ότι πηγή πληροφόρησης είναι μία και όχι περισσότερες;
Κατά τρίτον γιατί θα πρέπει κάποιος να διαβάζει υποχρεωτικά εφημερίδες;
Εμείς δεν το κάνουμε από τη στιγμή που η πληθώρα και η αμεσότητα των πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδίκτυο μπορούν και παρέχουν ενημέρωση στη στιγμή και όχι την επόμενη ημέρα. Για το blog taxalia, εκτός όλων των άλλων θετικών – υποκειμενικών, προσωπικών – κρίσεων, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε, όποιον το αμφισβητεί, ότι ουδέποτε θα έμπαινε καν στη διαδικασία να αναρτήσει είδηση, χωρίς την αναφορά πηγής.
Για τη συγκεκριμένη “είδηση” τώρα.
Ξέραμε πολλά περισσότερα από αυτά που αναφέρονται στην εν λόγω ανάρτηση. Όπως την ιδιωτική κλινική του Κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου πήγε για την παροχή πρώτων βοηθειών ο αλλοδαπός δημοσιογράφος (εμεις φταίμε που πέσαμε πάνω στον αμερικανό πρέσβη που έμπαινε σαν “σίφουνας” στην κλινική εκεινο το βράδυ;).
Γνωρίζαμε ότι ο ίδιος ο παθών δεν θέλησε να υποβάλει ούτε καν μήνυση κατά αγνώστων, προφανώς θεωρώντας ότι και αυτός έπραξε λανθασμένα φωτογραφίζοντας – με μικρή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή – πρόσωπα των συγκεντρωμένων. Επιλέξαμε να μην τα γράψουμε, γιατί πολύ απλά δεν προσφέρουν τίποτε.
Εάν κάποιοι θέλουν να βλέπουν “αντιγραφικά φαντάσματα”, μπορούμε να τους παραπέμψουμε σχετικά. Μην τα ψάχνουν εκεί που υπάρχουν οι κανόνες την δεοντολογίας….»

Νewsblog.gr

19. Argos - 26 Μαρτίου, 2009

@news..κάτι

με Link θα είχες γλυτώσει όλη τη φασαρία του copy – paste. Αλλά τι λέω. Από αυτό ζείτε.
Η απάντησή σου έχει προηγηθεί του σχολίου σου μια και ήταν εύκολο να βρω ότι είχατε γράψει χωρίς να σας έχω, ως εκείνη την στιγμή, προσάψει οτιδήποτε. Όπως έλεγα η απάντηση έχει έρθει 2 post πιο πάνω. Αλλά είπαμε. Δεν ξέρετε που πάνε τα τέσσερα.

20. Anemos - 27 Μαρτίου, 2009

Argos>>> Και το βρίσκεις πολύ λογικό, δημοκρατικό ή ο,τι άλλο θες εσύ αυτό: να «αποκαλύπτουν» τάχα μου -λες και το κρύβεις, αλλά τόσο μυαλό έχουν- το όνομά σου και οι ίδιοι να αισθάνονται οτι έχουν ως ασπίδα την ανωνυμία…
Τι να πω παιδιά;
Σηκώνω τα χέρια!
Ομως έρχονται ΠΟΛΥ χειρότερα!

(Οπως διάβασα πολύ πρόσφατα έναν σπουδαίο, Ελληνα πολιτικό φιλόσοφο: τα Δικαιώματα δεν είναι αυτοσκοπός. Υπάρχουν για να υπηρετούν έναν σκοπό υπέρ του ατόμου και της κοινωνίας. Αν κάνουν ζημιά σε ανθρώπους και κοινωνίες τότε δεν έχουν λόγο ύπαρξης και εμείς λόγο να τα υπερασπιζόμαστε!)


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: