jump to navigation

Hi tech Βουλή Ιανουαρίου 24, 2009

Posted by argos in Άτιμη Κοινωνία, Politics.
trackback

ebook_readerΣτα σοβαρά όμως τώρα. Χτες ο ΓΑΠ εμφανίστηκε στην Βουλή και στην συζήτηση για την παιδεία έκανε αναφορά στα e-book κρατώντας στο χέρι του ένα Kindle και ουσιαστικά πρότεινε, σε ένα αυριανό σχολείο την χρήση τέτοιων συσκευών. Παρ’ ότι η εικόνα, μέσα στην Βουλή του αρχηγού της αντιπολίτευσης με συγκεκριμένου κατασκευαστή ηλεκτρονικό βιβλίο είναι άδικη και άστοχη , διαφημιστικά μιλώντας, για τους υπόλοιπους κατασκευαστές, ο ΓΑΠ ήθελε να καταδείξει τις δυνατότητες ενός έξυπνου σχολείου.

kindle_gap

Δεν θα με βρει αντίθετο. Όχι για το Kindle, που πριν από 6 μήνες δεν είχε ούτε 300.000 χρήστες, ή που δεν χρησιμοποιείται, ούτε αυτό ούτε κάποιο άλλο ευρέως στην παιδεία ακόμα και των προηγμένων χωρών, αλλά στην γενικότερη αντίληψη για την χρήση των νέων μέσων παντού. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΓΑΠ κάνει προτάσεις που πιθανόν να φαίνονται εξωπραγματικές, ίσως και να είναι.

Αυτό που μου χτυπάει πάντα άσχημα με τον ΓΑΠ είναι η γενικότερη στάση του, λες και προήλθε από παρθενογένεση. λες και δεν υπήρξε 2 φορές Υπουργός Παιδείας. Λες και δεν ήταν ποτέ μέλος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που συνευθύνονται για τα χάλια της ελληνικής παιδείας αλλά και για το μη έξυπνο σχολείο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν καλυτερεύει στην πορεία των χρόνων, αλλά καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μην μιλάμε για σχοινί ή καλύτερα για οπτική ίνα.

Και για όσους δεν θυμούνται, θα ήθελα πριν μου πουν οτιδήποτε για τα παραπάνω να ψάξουν και να βρουν πως στήριξε από το ’81 μέχρι σήμερα, τα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, τις νέες τεχνολογίες. Για όσους δεν θυμούνται υπήρχαν υπολογιστές και εταιρίες πληροφορικής και την δεκαετία του ’80 στην Ελλάδα.

Θα προτιμούσα ένα σχέδιο για το πως θα μπορούσε η χώρα μου να είναι παραγωγός τεχνολογίας και όχι μόνο καταναλωτής της, θα προτιμούσα να μην κλείνουν εργοστάσια όπως της Siemens στην Θεσσαλονίκη και να ανοίγουν επιχειρήσεις πραγματικά καινοτόμες σε σύγχρονους τομείς. Εάν η λογική μας ήταν να έχουμε ένα σύγχρονο κράτος που παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας αντί ενός κράτους απέραντου dealing room που ψάχνει μόνο για πωλητές και λογιστές, τότε ίσως να μην χρειαζόταν να μας μιλήσει για ebook ο ΓΑΠ αλλά να του μιλούσαμε εμείς για τι άλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Έχει γράψει ο Vrypan και όσοι θέλουν να δουν 2-3 πραγματάκια για τα ebook που κυκλοφορούν υπάρχει μια συγκριτική παρουσίαση εδώ.

Advertisements

Σχόλια

1. Δημήτρης Λ. - Ιανουαρίου 27, 2009

Καλό το σχόλιο για την σχέση παιδείας-ανάπτυξης, αλλά και την «παρθενογένεση» των «σωτήρων» μας. Δυστυχώς, όσο εμείς οι ίδιοι παρουσιάζουμε διπλό προσωπείο – κανονικοί και λογικοί στην καθημερινή μας ζωή, παράλογα οπαδοί κάποιου κόμματος/ιδεολογίας, και χωρίς μνήμη, όσον αφορά τις πολιτικές μας επιλογές- δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους πολιτικούς παράγοντες να φερθούν υπεύθυνα. Δεν αρκεί να τους περιφρονούμε, αλλά πρέπει να καταλάβουμε πως αν θέλουμε να ζούμε σε δημοκρατία, οι ευθύνες μας δεν περιορίζονται στην ανά 4 χρόνια ψήφο μας και στην (ασφαλή) καφενειακή κριτική. «Θέλει δουλειά πολλή» για να μπορέσουμε να πείσουμε τα παιδιά μας ότι θέλουμε γι’ αυτά ένα καλύτερο μέλλον, αλλά και τις προηγούμενες γενιές, πως μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο.


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: