jump to navigation

Αρχή της αναλογικότητας 3 Ιανουαρίου, 2009

Posted by argos in Άτιμη Κοινωνία, Politics.
trackback

gaza01

Η ΧΑΜΑΣ έριξε ρουκέτες και σκότωσε έναν Ισραηλινό. Το Ισραήλ ανταπόδωσε και καθάρισε 300 Παλαιστίνιους σε μια μέρα. Συνεχίζει ακόμα σκοτώνοντας αδιακρίτως. Όταν γράφω κάτι εναντίον του κράτους του Ισραήλ είμαι αντισημίτης;

Μια ομάδα «αναρχικών» πιτσιρικάδων στα Εξάρχεια πουλάει τσαμπουκά σε  δυο μπάτσους, ο ένας σκοτώνει έναν από αυτούς. Όταν το γράφω εναντίον των αστυνομικών είμαι αντιεξουσιαστής;

Οι εβραίοι κατέχουν τον πλούτο της Γερμανίας, ο Χίτλερ θεωρεί ότι αυτοί φταίνε για όλα και εξολοθρεύει 6.000.000 εβραίους. Όταν γράφω εναντίον των Γερμανών γι’ αυτή την περίπτωση είναι αντι-γερμανός;

Έχουμε μπερδέψει την πούτσα με την βούρτσα

Σχόλια

1. geraki - 3 Ιανουαρίου, 2009

Βεβαίως μπερδεύεις κάτι, γιατί στην περίπτωση Α επιλέγεις να στρέφεσαι κατά του κράτους (του Ισραήλ), ενώ στις Β και Γ στρέφεσαι κατά των ατόμων (αστυνομικών και Γερμανών). Η αναλογία θα ήταν Ισραήλ, Κυβέρνηση, Ναζιστικό καθεστώς, ή Εβραίοι, αστυνομικοί, Γερμανοί.

Βεβαίως το ότι μπορεί να υπάρχει έστω και μια ιδέα αναλογικότητας ανάμεσα στα τρία είναι τρελό. Διότι για το Ισραήλ και τους Ναζί μιλάμε για μαζικούς θάνατους με οργανωμένο τρόπο, σχέδια και διαταγές, ενώ στην περίπτωση του μπάτσου για ένα μυαλό που έστριψε (εκτός και αν υιοθετήσουμε θεωρίες συνομωσίας). Εφόσον υπάρχουν και καλοί Εβραίοι φίλε μου, υπάρχουν και καλοί αστυνομικοί, αυτή είναι η αρχή της αναλογικότητας.

2. Argos - 3 Ιανουαρίου, 2009

Η αλήθεια είναι ότι το κείμενο γράφτηκε σε περίεργες συνθήκες αλλά αυτό που μ’ ενδιέφερε δεν ήταν να εξισώσω τις περιπτώσεις, όσο τις γενικεύσεις. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το πόσο αντισημίτης είσαι γράφοντας κατά του Ισραήλ στην συγκεκριμένη στιγμή και γράφω το προφανές.
Η τελευταία πρότασή σου είναι το προφανές και στις 3 περιπτώσεις, ξέχασες το ανάλογο για τους Γερμανούς.

3. kavala - 3 Ιανουαρίου, 2009

Ναι, ξέχασε τους καλούς Ναζί… :p

4. Argos - 3 Ιανουαρίου, 2009

@ Kavala
Δεν είναι όλοι οι γερμανοί ναζί. Είναι το ίδιο ρατσιστικό με οποιαδήποτε άλλη γενίκευση. Αυτό θέλω να καταδείξω και τίποτα άλλο.

5. geraki - 4 Ιανουαρίου, 2009

Είδες όμως; Τρόμαξες στην προοπτική του να γράψεις «Όταν γράφω κάτι εναντίον των Εβραίων είμαι αντισημίτης;». Φυσικό είναι βέβαια, κι εγώ δεν θα ήθελα να χρειάζεται να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας.

Το γεγονός είναι ότι οι Εβραίοι που σκοτώνουν Άραβες είναι περισσότεροι από τους αστυνομικούς που σκοτώνουν μαθητές. Για τους θανάτους των Αράβων ο κακός είναι το κράτος του Ισραήλ, για τον θάνατο του μαθητή είναι συλλογικά όλοι οι αστυνομικοί. Αναλογικότητα; Καμία…

Και τώρα που χορτάσαν τα παιδιά «εξέγερση», ποιός θα τα ξεκολλήσει απ’το PlayStation για να κατεβούν στους δρόμους;

6. geraki - 4 Ιανουαρίου, 2009

Εντάξει, οι γενικεύσεις είναι πάντα κακές, αλλά το πρόβλημα είναι ένα:
Το Ισραήλ σκοτώνει, γράφεις κάτι εναντίον του κράτους του Ισραήλ. ΟΚ, κανένα πρόβλημα.
Ένας μαλάκας πιστολέρο σκοτώνει ένα παιδί. Ωπ! Δεν φταίει αυτός, φταίνε όλοι οι αστυνομικοί. Σόρρυ, αλλά κακό παράδειγμα.

7. argos - 4 Ιανουαρίου, 2009

@geraki
προφανώς έχεις κάποιο πρόβλημα με τα Δεκεμβριανά. Αντιληπτό. Αν θέλεις να το θέσουμε και σε αυτή τη βάση, δεν έχω πρόβλημα εμ τους αστυνομικούς αλλά με το σύστημα που διατηρεί αυτή την αστυνομία.
Άσε το δάχτυλο, δες και την Σελήνη.
Ξαναλέω ότι το post δεν μιλά για καμία από τις 3 περιπτώσεις που αναφέρει. Άλλο θέλω να πω.

8. xBerliner - 5 Ιανουαρίου, 2009

«Όταν γράφω κάτι εναντίον του κράτους του Ισραήλ είμαι αντισημίτης;»
Οποιαδήποτε κριτική ακόμα και η μονόπλευρη εναντίον μιας κρατικης οντότητας δεν είναι ρατσισμός. Η πολιτική του Ισραήλ (χρησιμοποιώντας τα ισραηλιτικά συμβούλια και τις εβραϊκές οργανώσεις ανά τον κόσμο) να εξισώνει την κριτική εναντίον του με αντισημιτισμό είναι άθλια και ανήθικη πρώτα από όλα για τους ίδιους τους εβραίους της διασποράς.

9. Η τεράστια κοινωνική σημασία της τουρκοφαγίας και της εβραιοφαγίας εν τω συγχρόνω βίω - Λαπούτα - 28 Μαρτίου, 2009

[…] Δεύτερη φορά δε λέει… O αδυσώπητος Glenn υπενθυμίζει. Αρχή της αναλογικότητας. Του Argos, μια εντελώς τυχαία, όσο και πρόχειρη, επιλογή […]


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: