jump to navigation

Μια μέρα του Αη Δημήτρη Οκτώβριος 27, 2008

Posted by argos in Άτιμη Κοινωνία, Life, Thessaloniki.
trackback
Τι είδε ο Γιαπων�ζος

Τι είδε ο Γιαπωνέζος

Υποτίθεται ότι σήμερα γιορτάζουμε τα 76 96 χρόνια από την απελευθέρωση. Γιορτάζουμε 76 χρόνια πτώσης της πόλης. Μια πόλη που είχε σύνδεση σιδηροδρομική με το Παρίσι το 1888, 28 χρόνια πριν αποκτήσει η Αθήνα. Μια πολυπολιτισμική πόλη, άρα και πιο ανκτική σε πολλές περιπτώσεις, η οποία έχει καταντήσει τόσο οπισθοδρομική ώστε να είναι το παράδειγμα της οπισθοδρόμησης στην χώρα.

Αποφάσισα να πάω, μέρα που είναι, στο μουσείο. Θέλησα λοιπόν συμβολικά να πάω στο Εβραϊκό Μουσείο. Έτσι και αλλιώς η σημερινή ημέρα μάλλον σηματοδότησε την αρχή του τέλους της Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια ενοποίησης του έθνους μπορεί να πέτυχε για το ελληνικό κράτος αλλά με τι αντάλλαγμα; Την Θεσσαλονίκη του σήμερα;

Αν και στο Internet έλεγε ότι την Κυριακή είναι ανοιχτά, εμείς στις 1 και 10 το βρήκαμε κλειστό, χωρίς καμία επεξηγηματική πινακίδα.

Κορίτσια ο στόλος

Κορίτσια ο στόλος

Κατέβηκα στο Μουσείο Φωτογραφίας. Κλειστό για εργασίες. Στο μουσείο μοντέρνας τέχνης, κλειστό άγνωστο γιατί. Περπάτησα προς τον Λευκό Πύργο παρέα με τους «κορίτσια ο στόλος».

Μια σκούπα ρεεε

Μια σκούπα ρεεε

Παρέα όμως και με τα σκουπίδια του Θερμαϊκού που κανένας δεν νοιάζεται να καθαρίσει.

Αλκοολικοί γίναμε

Αλκοολικοί γίναμε

Έκατσα για ένα ποτάκι και αμέσως μετά συνέχισα προς Λευκό Πύργο, εν τω μεταξύ κάποιος είχε άρχισει να καθαρίζει τα σκουπίδια.

Να μας δουν μπας και συνεχίσουν τα κονδύλια

Να μας δουν μπας και συνεχίσουν τα κονδύλια

Βέβαια εκείνη την ώρα δεν ξέρω τι ακριβώς θέλανε να δείξουνε, αλλά όπως και να έχει πάλι καλά.

Τουριστική φωτογραφία

Τουριστική φωτογραφία

Οι καλλιτέχνες του δρόμου, καινούργιο φρούτο για την πόλη, προσπαθούσανε να κάνουν τα αγάλματα, με τα μάτια κλειστά μια και είναι πιο εύκολο.

Άτιμη κοινωνία

Άτιμη κοινωνία

Οι οικονομικοί μετανάστες φεύγανε τρέχοντας με τους μπόγους τους από μπροστά μας. Εμείς φταίγαμε, η αναδουλειά, δεν ξέρω.

Άντε χρόνια πολλά

Advertisements

Σχόλια

1. Κώστας - Οκτώβριος 28, 2008

Πλάκα-πλάκα λες να ήταν κανένας εγκάθετος νεο-υποστηρικτής του Άξονα που έβγαλε την Ιαπωνική στο μπαλκόνι του;

Πέρα από την πλάκα όμως, εντάξει δεν είναι και τόσο χάλια η πόλη μας. Απλώς νομίζω ήταν η μέρα τέτοια. Όσο για τα σκουπίδια, έχε υπ’ όψιν πως η πραγματική ρύπανση είναι πολύ μεγαλύτερη από την οπτική (το λέω εν γνώσει κάποιων δεδομένων).

Ιδέα: Γιατί δε παίρνει το thess.gr καμιά συνέντευξη από τον κ. Φυτιάνο καθηγητή Χημείας του ΑΠΘ; Ο άνθρωπος είναι από τους πιο προσιτούς και πιο επεξηγηματικούς στο χώρο…

Όσο για τα υπόλοιπα που γράφεις, ε νομίζω είναι υπερβολικά. Αν και… μιλάμε για 96 όχι 76 χρόνια (εκτός αν αναφέρεσαι σε κάτι διαφορετικό που δεν αντιλαμβάνομαι). Το 1912 υπήρχε η πιθανότητα η Θεσσαλονίκη να ενσωματωθεί εξαιτίας των Βαλκανικών Πολέμων που προέκυψαν λόγω του Ανατολικού Ζητήματος: (με αλφαβητική σειρά)

α) Στη Βουλγαρία
β) Στην Ελλάδα
γ) Στη Σερβία

Τα υπόλοιπα (Βενιζέλος-Κωνσταντίνος είναι γνωστά). Αλλά παίρνοντας τη συνέχεια και συγκρίνοντας τη ζωή στις βουλγαρικές ή σερβικές πόλεις νομίζω η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ πιο πάνω και μάλλον είναι πολύ περισσότερο ευρωπαϊκή και πιο πολιτισμένη μητρόπολη (ναι, όταν στη Βουλγαρία διοικεί η μαφία και όταν στη Σερβία ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει εθνικιστικές συγκρούσεις, νομίζω δικαιούμαστε να λεγόμαστε πιο πολιτισμένοι). Η σύνδεση εξ’ άλλου με το Παρίσι που αναφέρεσαι είναι το Orient Express το οποίο καταργήθηκε όχι εξαιτίας της Ελλάδας αλλά επειδή… καταργήθηκε σε όλες τις χώρες γιατί από μια περίοδο και μετά ήταν ασύμφορο… Επειδή είμαι και train-maniac μη ξεχάσω να σου τονίσω πως παρ’ όλες τις οπισθοδρομήσεις το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας τουλάχιστον συμμετέχει στο InterRail το οποίο ακόμη μέχρι σήμερα (ένταξη Βουλγαρίας Ρουμανίας στην Ε.Ε.) δεν περιλαμβάνει τη μαύρη τρύπα των Βαλκανίων και έτσι αναγκάζεται κάποιος να μεταβεί μέσω πλοίου στην Ιταλία και απο εκεί στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα…

Εν κατακλείδι… τέτοιο φραπέ, παραλία και ηλιοβασίλεμα που θα βρεί κανείς στα Βαλκάνια;

2. Μια μέρα του Αη Δημήτρη — ροη σταχυολόγων - Οκτώβριος 28, 2008

[…] βόλτα του We are not alone (0 votes, average: 0 out of 5)You need to be a registered member to rate this post.  Loading […]

3. argos - Οκτώβριος 28, 2008

Σε ευχαριστώ για την επισήμανση. Το διόρθωσα. Τα υπόλοιπα είναι απλά πως βλέπεις την πόλη σου. Εσύ είσαι ικανοποιημένος. Εγώ από την άλλη όχι. Δεν τίθεται σύγκριση πως θα είμασταν αν ανήκαμε στην Βουλγαρία ή Σερβία γιατί ούτε εσύ ούτε εγώ μπορούμε να υποθέσουμε τίποτα μια και δεν ξέρουμε πως θα μοιράζανε τον κόσμο στην Γιάλτα σε μια διαφορετική κατάσταση των συνόρων και πως θα εξελισσόταν κάθε χώρα. Ξέρουμε αυτό που έχουμε σήμερα, π.χ. καμία απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και σχεδόν μηδενική ακτοπλοϊκή με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Αλλά όπως προείπα όλα είναι σχετικά.


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: