Συνέδριο; Δημοσιογραφία;

Δούλεψε γμτ
Δούλεψε γμτ

Ακολουθούν σκέψεις που ίσως μετά τις μετασχηματίσω σε κανονικό κείμενο.

Η αρχική μου θέση για το συνέδριο είναι ότι είναι για τα πανηγύρια.

Η κακή τεχνική υποδομή, έλλειψη wifi κακή μικροφωνική οδήγησε την Παναγιωταρέα σε μια ολομέτωπη επίθεση στα τεχνολογικά μέσα.

Ο Δρανδάκης ήταν πολύ λίγος. Μπέρδεψε την π@#$%α με την βούρτσα και οι επαγγελματικές βλέψεις, πιθανότατα τον εμπόδισαν να αντιπαρατεθεί στις βλακείες τύπου, «στην Κεϋλάνη πόσοι έχουν πρόσβαση στο Internet» της Παναγιωταρέα. Μόνο σε τρεις από το κοινό δώσανε τον λόγο.

Θα συνεχίσω αργότερα

Τώρα που τέλειωσε μπορώ να κάνω μια καλύτερη αποτίμηση του συνεδρίου.

Το συνέδριο με πολλά λόγια

Η εκδήλωση ξεκίνησε 1ώρα αργότερα λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η κα Ιορδανίδου διατείνεται ότι ήταν ευθύνη του Τελλόγλειου, δεν αποκλείεται, όμως η οργάνωση, η επιλογή του χώρου και των συνεργατών ανήκε στο τμήμα των ΜΜΕ, άρα και η ευθύνη γυρνούσε πάλι πάνω τους. Μπορώ ίσως να δικαιολογήσω την περίπτωση του WiFi αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως εξηγείται η κανή μικροφωνική, την στιγμή που γι’ αυτό είχαν εξωτερικό συνεργάτη. Πέρα από τον αρχικό εκνευρισμό που δημιούργησε η όλη κατάσταση, θα δω σαν θετικό το ότι οι φοιτητές που έτρεχαν την διοργάνωση αντιμετωπίσανε προβλήματα που οι λύσεις και η εμπειρία που αποκομίσανε από αυτά θα μπορέσουν να τους φανούν χρήσιμες.

υπολογιστ�ς; Φτου κακά
υπολογιστές; Φτου κακά

Το γελοίο της τεχνικής κατάστασης ήταν ότι οδήγησε την κα Ιορδανίδου, τον κ. Ξυδάκη ( με χιούμορ) αλλά πολύ περισσότερο την Παναγιωταρέα στον επιτεθούν εναντίον της τεχνολογίας, λες και δεν την χειρίζονται άνθρωποι και έχει την δική της βούληση και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που έφερε τον teacher dude να μιλάει για «Luddite stronghold»

Αυτό το πνεύμα δυστυχώς ήταν που επικράτησε για τα νέα μέσα ειδικά στο πρώτο πάνελ αλλά και γενικά σε όλη την ημερίδα.

Στο πρώτο πάνελ η ανεπάρκεια του κ. Δρανδάκη οδήγησε σε μια σύγχυση άνευ προηγουμένου. Δεν ξέρω τι ήθελε να πει, ξέρω τι δεν είπε. Έχοντας απέναντί του την άσχετη κα Παναγιωταρέα όπου μάλλον άκουγε blog και σκεφτότανε  ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ, τον κ. Ξυδάκη ο οποίος παρ’ ότι ήταν απέναντι του σε συγκεκριμένα σημεία του έδωσε αβάντα που δεν την εκμεταλλεύτηκε, και τον γνωστό κ. Ανδριωτάκη, ο κ. Δρανδάκης κατάφερε να χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

Παρουσιάζοντας τα διάφορα εργαλεία των Social Media, δέχθηκε επίθεση από την Παναγιωταρέα του τύπου «αυτό το έκανε το 1976 ο ….(δεν έπιασα το όνομά του) για τον Σεφέρη«. Ο κ. Δρανδάκης ούτε που πρόλαβε να ψελλίσει τίποτα, μια και του ήταν δύσκολο να της πει ότι «κανείς δεν είπε ότι κάνει πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει, μόνο που τώρα μπορούν να το κάνουν πολύ πιο εύκολα, πιο πολλοί»

Συνχίζοντας ο κ. Δρανδάκης προσπάθησε να δώσει την αίσθηση της δημοκρατικότητας του μέσου για να εισπράξει την απάντηση του «πόσοι είναι στο Ίντερνετ» και την περίφημη μαλακία της Παναγιωταρέα «Στην Κεϋλάνη μπορούν να bloggάρουν;» την απάντηση που ή δεν μπόρεσε να αρθρώσει ο κ. Δρανδάκης μια και έχει συγκρουόμενα συμφέροντα ή δεν μπόρεσε να σκεφτεί, την δίνει ο ΆΝεμος.

Θέλοντας να τα κάνει χειρότερα ο επισκέπτης-καθηγητής κ. Δρανδάκης είπε και την κοτσάνα της ημέρας «Στο απώτερο μέλλον θα εξαφανιστούν οι δημοσιογράφοι γιατί θα αντικατασταθούν από το τους πολίτες δημοσιογράφους«, όταν τον ρώτησε η Παναγιωταρέα πότε κάτι είπε για τρια τέρμινα…

Προφανώς κ. Δρανδάκη δεν θα αντικατασταθούν μια και οι άλλοι πάλι δημοσιογράφοι θα είναι. Το χαρακτηριστικό του πολίτη-δημοσιογράφου είναι ότι αυτό δεν είναι το επάγγελμά του. Το κάνει περιστασιακά και αν τύχει. Αυτό που μάλλον θέλατε να πείτε και τα χάσατε μια και η ευφράδεια λόγου δεν είναι το ατού σας είναι ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μεταλλαχθούν στον νέο δημοσιογράφο που χρησιμοποιεί και αλλάζει μαζί με τα μέσα.

Στην όλη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών που έφαγε την ήδη φαγωμένη ώρα συμμετείχαν μόνο 3 από το κοινό των οποίων οι ερωτήσεις δεν απαντήθηκαν και πλήρως. Κάποια στιγμή μέσα στην συζήτηση ο κ. Ξυδάκης είπε «… με ρικοί από τους blogger είναι καλύτεροι από πολλούς δημοσιογράφους…» για να συμπληρώσει με σχόλιο της και η Παναγιωταρέα σε σχέση με την αγραμματοσύνη κάποιων από αυτούς (τους δημοσιογράφους), ευκαιρία που δεν εκματαλλεύτηκε καθόλου ο κ. Δρανδάκης. Θα του δώσω σαν μοναδικό ελαφρυντικό το ότι για μεγάλο διάστημα δεν είχε μικρόφωνο, αν και προσωπικά δεν νομίζω ότι θα άλλαζε κάτι. Ο κ. Δρανδάκης ήταν πολύ λίγος γι’ αυτό το πάνελ.

Με την έναρξη του δεύτερου πάνελ ήρθε και το WiFi αλλά και η ποιότητα. Έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση, εκτός του σημείου που αναλώθηκαν οι δυο καλεσμένοι νομικοί του πάνελ με διαφορετικές νομικές ερμηνείες της προστασίας του απορρήτου για τους ανώνυμους blogger. Να σημειώσω την προετοιμασία του κ. Χωραφά και την άδικη μεταχείριση του Αστέρη από την κα Δεληγιάννη στο τέλος. Πάλι λόγω χρόνου, δώσανε δυνατότητα σε 3 να ρωτήσουν και για κάποιο λόγο που δεν κατάλαβα τις δυο Ιντερνετικές ερωτήσεις τις απάντησε ο Χωραφάς. Πολύ καλή και η παρουσία του Τσιμιτάκη, μόνο που σε κάποια στιγμή θυμήθηκε ότι είναι δημοσιογράφος και πήρε τον έλεγχο του πάνελ από την Δεληγιάννη.

νηστικό αρκούδι δεν συνεδριάζει
νηστικό αρκούδι δεν συνεδριάζει

Το διάλλειμα μας βρήκε σε φαγάδικο της Αγγελάκη όπου ανταλλάξαμε τον θαυμασμό μας για όλα τα παραπάνω. Είχε προγηθεί μια συνέντευξή μου στα παιδιά της οργανωτικής επιτροπής, όπου ανακρίθηκα από 2 φοιτητές που μ’ αυτά που ειχαν δει και είχαν ακούσει είχαν αποκτήσει τρικυμία εν κρανίω σε ότι αφορούσε στα blogs καθώς και μια off the record συζήτηση με την κα Ιορδανίδου.

Η συνέχεια ήθελε να είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Παρακολουθήσαμε τον Gillmor όπου έβαλε τα πράγματα ή προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στην θέση του εξηγώντας τι είναι δημοσιογραφία και τι όχι καθώς και επισημαίνοντας τα προβλήματα/μειονεκτήματα των επαγγελματιών δημοσιογράφων. κρατάω κυρίως το ότι θα πρέπει να μάθουν να ακούνε.

κοιμήσου παλληκάρι μου
κοιμήσου παλληκάρι μου

Αν και ήταν πολύ ενδιαφέρων ομιλητής υπήρξε φοιτητής που δεν έδειχνε την δέουσα προσοχή. Από την άλλη οι bloggers καταγράφανε.

Το κλου της βραδιάς ήτανε η κα Γουίτλοκ. Δεν ξέρω τι εμπειρία έχει αλλά βάζω στοίημα ότι είναι ανίδεη και από κλασσική αλλά και από νέα δημοσιογραφία. Έχασα κάτι ασυναρτησίες σε σχέση με άλλους πλανήτες, στην αρχή της ομιλίας της αλλά πέτυχα το αξεπέραστο ότι » …η είδηση για τον δημοσιογράφο αντιμετωπίζεται σαν επιστημονική εργασία…» και αυτό είναι που τον ξεχωρίζει από τον αδαή blogger. Όπως έγραψα και στο twitter: τόσους πολλούς επιστήμονες έχουν μόνο η δημοσιογραφία και ο Ολυμπιακός…

Ήθελα να ήξερα πως ακριβώς πήρε την θέση σ’ αυτό το τμήμα.

Απορία

Τι είναι η συμμετοχική δημοσιογραφία;

Κατέληξα ότι απλά δεν θέλουν να αναφέρουν το «δημοσιογραφία των πολιτών» και γι’ αυτό εφευρισκουν όρους που δεν παραπέμπουν εκεί

Τελικά;

Το βασικό λάθος τους συνεδρίου, σε σχέση με την γενική πολιτικοοικονομική κατάσταση του πλανήτη αλλά και της χώρας ήταν ότι είναι άκαιρο. Το γενικό πρόβλημα, όπως φαίνεται, είναι ότι υπάρχει λάθος άποψη για το τι είναι δημοσιογραφία και ίσως θα έπρεπε να κάνουν κάτι γι’ αυτό πρώτα.

Παρασυνεδριακά

Δεν πινς νιρό, πινς Διλούδ
Δεν πινς νιρό, πινς Διλούδ

Το Δελούδινο σαλόνι θύμιζε πρωϊνάδικο και τζάμπα η διαφήμιση

Η καρέκλα του συντονιστή παρέπεμπε σε θρόνο και σημειολογικά έλεγε πολλά για το πως βλέπουν τον εαυτό τους οι καθηγητές

Στους χαιρετισμούς η Καθηγήτρια Αθανασία Τσατσάκου, Αντιπρύτανις Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας άλλαξε το όνομα του συνεδρίου από Συμμετοχική Δημοσιογραφία σε συμμετοχική Δημοκρατία. Δεν κρύβονται βλέπεις οι προτιμήσεις. Αληθεύει ότι η ειδικότητά της είναι γαλλική φιλολογία;

Στην τελευταία ενότητα έσκασε μύτη ο Τσοχατζόπουλος (το περιμέναμε) και Magica, σύμπτωση;

Δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε την αναφορά στα press-gr & likes

Τελειώνοντας η κα Ιορδανίδου αποκάλεσε τους φοιτητές gillmorίτες και τους έδωσε τον Gillmor για ανάκριση

Οι Gillmorίτες προτιμήσανε να φύγουν γρήγορα για να πάνε να πάρουνε τις βεβαιώσεις τους από την γραμματεία του συνεδρίου. Μείνανε οι bloggers και 3 φοιτητές για την ανάκριση

28 σκέψεις σχετικά με το “Συνέδριο; Δημοσιογραφία;

 1. Να το ανοίξεις καλή μου. Κάποτε πρέπει να το ανοίξουμε, που τους αφήνουμε και το παίζουνε ειδήμονες

 2. Παρακολουθώντας το συνέδριο απο το live streaming εχθές νομίζω οτι οι απόψεις μας είναι ταυτόσιμες σε πολλά. Την ίδια αίσθηση είχα και εγω για τα πάνελς.
  Θέλω, απλά, να συμπληρώσω δυο φράσεις της Άννας Παναγιωταρέα που αν μου τις έλεγε κατάμουτρα θα την έπιανα απο το αυτί.

  1. «Στη δημοσιογραφία δεν υπάρχει ανωνυμία». Σχόλιο: Γι’ αυτό και όλες οι παραπολιτικές στήλες στις εφημερίδες (πανδώρακαι σια) είναι επώνυμες, έτσι κυρία Άννα;

  2. «Το ανώνυμο blogging γλυτώνει τον blogger απο την ψυχανάλυση. Σχόλιο: ….

  Αυτά…

 3. Αν έκανα μια συζήτηση για τα «νέα μέσα» (πωπω συχαίνομαι τον όρο!) στο σχολείο που πάει ο γιός μου, μάλλον θάταν πολύ καλύτερη. Τουλάχιστον θάξεραν Γεωγραφία !
  Είναι σκέτη απογοήτευση δημόσιο πανεπιστήμιο να παρουσιάζει τέτοια εικόνα!

  ΥΓ1: πάντως οι φωτογραφίες είναι όλα τα λεφτά : η πολυθρόνα, ο υπναράς και ο Ακης.
  ΥΓ2: Τελικά … μάλλον θα την κάνω την εκδήλωση στο σχολείο 🙂

 4. Η Παναγιωταρέα βρισκόταν εκεί ως δημοσιογράφος ή ως αναπληρωτής καθηγήτρια του ΑΠΘ (εδώ γελάμε όλοι μαζί);
  Γιατί αν είναι το δεύτερο έχω μερικές ερωτησούλες π.χ. από το πότε και πως απέκτησε το διδακτορικό μέχρι και – επειδή ο κουλουράς φωνάζει φρέσκια κουλούρια – ποιο ήταν το ερευνητικός της έργο που της επέτρεψε να ανέβει στην κλίμακα από επίκουρος σε αναπληρωτής.
  Άντε γιατί, μετα συγχωρήσεως, το έχουνε γαμήσει το ΑΠΘ και από πανεπιστημιακό ίδρυμα το καταντήσανε ανώτατη επαγγελματική σχολή.

 5. Γιατί να νομιμοποιεί κανείς με την παρουσία του τις ανάγκες των γνωστών για τα πώς και τις πρακτικές τους «καθηγητών» και συναφών λαμογίων? Γνωριζόμαστε πια σ’αυτή τη χώρα.Αποχή και κράξιμο τους χρειάζεται.Ουσττττττττττ!

 6. Ότι εμπόδια κι αν βρίσκετε, μη τα παρατάτε… Για το όραμα, ρε γαμώτο… Το blogging είναι η σημερινή απάντηση στα μέσα…

 7. Μα γιατί συγχύζεστε; Τι περιμένατε από ένα «συνέδριο» που οργανώνεται για να προβληθούν οι συνομιλητές του κατεστημένου και οι παλαιολιθικές απόψεις τους;

  Δεν ξέρω τι πάει να πει «συμμετοχική δημοσιογραφία», ξέρω όμως τι σημαίνει «συμμετοχική μπουλσιτολογία». Και ξέρω επίσης ότι όσοι ασχολούνται με τα blogs, τα social media, κλπ καλά θα κάνουν να απέχουν από τέτοιες εκδηλώσεις υπέρμετρης σοβαροφάνειας και κτηνώδους ξερολίασης. Εκτός φυσικά κι αν κάποιοι ορέγονται θώκους και οφίτσια…

 8. Το συγκεκριμένο Τμήμα του ΑΠΘ έχει, σε μεγάλο βαθμό, δημιουργηθεί για την Παναγιωταρέα. Χτίσαν τη σχολή γύρω της.
  Το διδακτικό πρσωπικό είναι, στην πλειοψηφία του, βολεμένοι μαϊντανοί με ανεπαρκή προσόντα, απροσδιόριστο ερευνητικό έργο και καλές δημόσιες σχέσεις (υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις).
  Οι φοιτητές είναι κυρίως κοριτσάκια που ονειρεύονται να βγουν στην τηλεόραση, έστω και για να λένε τον καιρό.
  Τι καλό θα μπορούσε να προκύψει από αυτήν την πινακοθήκη των ηλιθίων;

 9. οποιος περίμενε εκδήλωση με την δυσλεκτική καθηγήτρια [ελέω του φουκαρά……Πατερ………λή] καλά να πάθει.
  Το Πανεπιστήμιο κάποτε πρέπει να σταθεί στο υψος του.,το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο εχει ιστορία ρήξεων και ρηξικέλευθων αποφάσεων.
  Ας ξεκαθαρίσει τι ειδους καθηγητές θέλει.

 10. Φίλτατε Argos, όπως ίσως πρόσεξες εγώ δεν ήρθα. Δεν είπα τίποτε πριν, γιατί κάποια παιδιά του Τμήματος προσπαθούσαν, αλλά αρνούμαι κατηγορηματικά να συμμετάσχω / παρακολουθήσω μια εκδήώση όπου παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί η κ. Π. Χρόνια ολόκληρα μας έχει ταλαιπωρήσει από τηλεοράσεως, μπαίνοντας στο σπίτι μας χωρίς να το θέλουμε. Πάει πολύ να πηγαίνουμε τώρα εμείς γυρεύοντάς την … 😉

 11. Καλό θα ήταν κάποιος να την έκραζε. Και όχι διαδικτυακώς. Χάθηκε μεγάλη ευκαιρία. Μέχρι την επόμενη λοιπόν.

 12. κ. Λαζαρίδη, το σχόλιό σας είναι μια κρίση που την κάνετε έχοντας παρακολουθήσει το πάνελ αλλά και την συζήτηση που ακολούθησε ή πρόκειται απλά για μια τοποθέτηση που στηρίζεται σε λόγους συναισθηματικούς;
  Το δεύτερο το καταλαβαίνω και πιστεύω ότι το ίδιο θα έκανε και εγώ αν κάποιος έγραφε κάτι άσχημο για κάποιον φίλο μου. Το πρώτο χρειάζεται και επεξήγηση.
  Έχω γράψει που κατά την γνώμη μου δεν ήταν καλός και σε ποιά ακριβώς σημεία ανύπαρκτος. Το σχόλιό μου έχει να κάνει ως προς την παρουσία του στο συνέδριο και όχι ως προς την προσωπικότητά του γενικά, μια και δεν τον ξέρω. Επίσης διατύπωσα σε παλιότερο post μια απορία που αφορά το βιογραφικό του και στην οποία δεν έχω πάρει απάντηση.
  Σε τι ακριβώς, κ. Λαζαρίδη, συνίσταται η αδικία προς τον κ. Δρανδάκη;

 13. Ήμουν εκεί και νομίζω ότι τα είπε μια χαρά. Είναι πολύ να απαιτούμε να απαντήσει εύγλωττα σε κάθε σαχλαμάρα που μπορεί να λέγεται στο πάνελ. Έπειτα η λεγόμενη «κοτσάνα» είναι απλώς μια ανεπαρκής διατύπωση. Κάτι που όλοι μας μπορεί να κάνουμε όταν βρεθούμε υπό την πίεση μιας ζωντανής συζήτησης. Σημειωτέον, εκεί τον γνώρισα. Κι ούτε έχω πρόβλημα να ασκήσω κριτική, αλλά ας είμαστε λογικοί.

 14. Οκ.
  Δεδομένου ότι ήξερε ότι η κα Παναγιωταρέα θα συντόνιζε το πάνελ και δεδομένου του προηγούμενου με τον ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ, θεωρείται ότι ήταν επαρκώς προετοιμασμένος; Και αφού δεν διατύπωσε αρχικά σωστά την θέση του γιατί όταν τον ξαναρώτησε δεν την επαναδιατύπωσε σωστά; Του δόθηκε 2 φορές η ευκαιρία.
  Εκείνη την στιγμή, σε ένα πάνελ με δημοσιογράφους, ήταν ο μόνος εκπρόσωπος των Social Media. Πήγε, έκανε την παρουσίασή του και μετά τέλειωσε; Στην συζήτηση δηλαδή τι ακριβώς ψέλισε; Μπορεί εσάς να σας ικανοποίησε εμένα δυστυχώς όχι.

 15. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκδοσης έντυπου υλικού τεκμηρίωσης σχετικά με τη διεθνή επιστημονική διημέρίδα «Συμμετοχική Δημοσιογραφία: Blogs και Νέα Μέσα» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιθυμούμε να περιλάβουμε σε σχετικό παράρτημα το κείμενό σας με τίτλο «»Συνέδριο; Δημοσιογραφία; » που αναρτήθηκε στο ιστολόγιό σας.

  Εφόσον έχετε αντίρρηση για τη χρήση του συγκεκριμένου έργου σας στον ετοιμαζόμενο τόμο, παρακαλούμε εντός δέκα (10) ημερών να μας ενημερώσετε σχετικά.

  Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως,

  Εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής

  Βαγγέλης Στολάκης

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: