Δημοσιογραφία και πολίτες ΙI ή ένα συνέδριο γι’ αυτά

Για το συνέδριο που γίνεται σήμερα στην Θεσσαλονίκη θα γράψω μετά. Τώρα θα ασχοληθώ λίγο με τους ομιλητές.

Ξεκινώ ξεκαθαρίζοντας ότι κάθε συνέδριο πάνω στο θέμα είναι θετικό. Το αρνητικό έρχεται μέσα από την προσπάθεια των διοργανωτών, που σαφώς δεν είναι οι φοιτητές, να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Πως προκύπτει αυτό; Μέσα από μια σειρά ερωτημάτων που την απάντησή τους δεν την ξέρω και θα ήθελα να την ψάξω μαζί σας.

Γιατί από bloggers δημοσιογράφους επιλέχθηκαν τρεις που δουλεύουνε στην «Καθημερινή»; Από όσο ξέρω υπάρχουν bloggers δημοσιογράφοι και στην Ελευθεροτυπία και στον ΔΟΛ και βέβαια υπάρχουν και τοπικοί, π.χ. ΆΝεμος.

Γιατί στην σύνδεση από ΗΠΑ επιλέχθηκε ο κ. Παπαποστόλου με blog από τον Φεβρουάριο, Google Page Rank 1 και θεματολογία Espresso; Αλήθεια τι ακριβώς θέλουνε οι καθηγητές να μάθουν οι φοιτητές τους;

Για τον Ανδριωτάκη δεν θα ρωτήσω μια και έχω δηλώσει ότι δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός.

Η κα Σπυρίδου που θα αναπτύξει το θέμα «Χρήση των blog από τις ελληνικές εφημερίδες» ποιό blog έχει και σε ποιά εφημερίδα έχει δουλέψει; Από το βιογραφικό της δεν προκύπτει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ο κ. Δρανδάκης, γνωστός blogger με αρκετές επιθέσεις τελευταία, σε ποιό πανεπιστήμιο είναι καθηγητής; Το ρωτάω αυτό γιατί στο βιογραφικό του αναφέρει :

«Σύμβουλος Επιχειρήσεων και επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο»

Για να είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο κάπου θα πρέπει να είναι καθηγητής, ή απλώς είναι επισκέπτης;

Η κα Παναγιωταρέα τι έχει να μας πει για τους Blogger δεδομένου ότι υπάρχει μια ανοιχτή επιστολή που δεν έχει απαντήσει;

Ο κ. Χωραφάς εκτός της απαράδεκτης, ως προς μια συγκεκριμένη ερώτηση, έρευνας που έκανε, πως κολλάει με την συμμετοχική δημοσιογραφία δεδομένης της προϋπηρεσίας του στο Υπουργείου Άμυνας σαν επιτελάρχης του Άκη Τσοχατζόπουλου;

Α, τώρα που το θυμήθηκα, υπάρχει και άλλος μέσα στην οργάνωση του συνεδρίου που να είχε επαγγελματική σχέση με τον κ. Τσοχατζόπουλο;

Αλήθεια στην ενότητα ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ  ΝΕΑ ΜΕΣΑ γιατί εκτός του Gillmor οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είναι και οι τρεις καθηγητές; Γιατί απουσιάζουν οι πολίτες; Ο Καθηγητής Σταύρος Πανάς, Αντιπρύτανης, Πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ. ως τι συμμετέχει στο πάνελ; Ως πολίτης που διατηρεί blog;

Αυτά είναι τα πρώτα που μπορώ να σκεφτώ. Ελπίζω να μην μείνω με τις απορίες.

13 σκέψεις σχετικά με το “Δημοσιογραφία και πολίτες ΙI ή ένα συνέδριο γι’ αυτά

 1. Θα ήταν καλό να θέσεις αυτές τις εύλογες απορίες στο συνέδριο.

  Δηλαδή θα διαβάσεις την ανοιχτή επιστολή στην κα. Παναγιωταρέα; Θα πήγαινα στο συνέδριο μόνο και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο.

 2. Το είπα και χτες σε μια ιδιωτική συζήτηση. Ούτε εγώ που κάνω τον μάγκα τώρα έχω τα αρχίδια να το ρωτήσω και πιθανότατα κανένας άλλος.

 3. Με Άννα Παναγιωταρέα στο πάνελ, δεν ξέρω αν πρέπει να μιλάτε για δημοσιογραφία των πολιτών, αλλά για δημοσιογραφία των κολλητών.

 4. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκδοσης έντυπου υλικού τεκμηρίωσης σχετικά με τη διεθνή επιστημονική διημέρίδα «Συμμετοχική Δημοσιογραφία: Blogs και Νέα Μέσα» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιθυμούμε να περιλάβουμε σε σχετικό παράρτημα το κείμενό σας με τίτλο «Δημοσιογραφία και πολίτες ΙI ή ένα συνέδριο γι’ αυτά» που αναρτήθηκε στο ιστολόγιό σας.

  Εφόσον έχετε αντίρρηση για τη χρήση του συγκεκριμένου έργου σας στον ετοιμαζόμενο τόμο, παρακαλούμε εντός δέκα (10) ημερών να μας ενημερώσετε σχετικά.

  Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως,

  Εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής

  Βαγγέλης Στολάκης

 5. Αγαπητέ κύριε Στολάκη,
  ότι γράφω εδώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα με υποχρέωση αναφοράς της πηγής και με την προϋπόθεση ότι θα την προσφέρεται όπου θέλετε χωρίς να βγάλετε κέρδος.

  Υ.Γ. Τα deadline δεν λένε τίποτα

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: