jump to navigation

Εσύ που ήσουν, μικρό μου πόνυ; Ιουλίου 15, 2008

Posted by argos in Blogs, Άτιμη Κοινωνία, Politics.
trackback

Έχω καιρό να γράψω, εννοώ σοβαρά και πάνω από μια γραμμή. Οι δουλειές με τρέχουν, το Plurk με καταστρέφει, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να γράφω για την Siemens και τις εκατέρωθεν κατηγορίες ούτε να ασχολούμαι με το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ και την Γερμανός. ¨οχι γιατί δεν αξίζει τον κόπο, αλλά γιατί έχω βαρεθεί να γράφω και μετά να έρχεται μια δικαστική απόφαση που τα στέλνει όλα στην λήθη.

Απόφάσισα λοιπόν να ασχοληθώ ξανά με την υπόθεση διαβούλευσης του ΟΠΙ, εξ’ αιτίας εξελίξεων που έμαθα μέσω του e-lawyer.  Ο ίδιος θα επανέλθει με άλλο post όπου υποθέτω θα κάνει μια καλύτερη και εμπεριστατωμένη ανάλυση της διαβούλευσης και ελπίζω ότι θα προτείνει κατάλληλες δράσεις.

Βλέποντας λοιπόν την ανάρτηση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης, η οποία έβγαλε τα συμπεράσματα που ζητούσε από την αρχή, είπα να προσπαθήσω να καταλάβω τι απαντήσανε οι συμμετέχοντες.

Τότε τελείωνα το post μου λέγοντας :

Σας καλώ να απαντήσετε και εσείς όπως θέλετε και να στείλετε την απάντησή σας στα παρακάτω e-mail protocol@opi.gr ή opiorg@otenet.gr.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε ότι δεν σας ρώτησαν.

ΕΣΕΝΑ λοιπόν δεν σε είδα στην λίστα. Ναι, σε σένα μιλάω, εσύ που κατεβάζεις ασταμάτητα με τα torrent και κάθε άλλου είδους εργαλείο τα μουσικά κομμάτια ή τις ταινίες που γουστάρεις. Όταν ήρθε η στιγμή να μιλήσεις, προτίμησες να συνεχίσεις να κατεβάζεις. Έτσι στην θέση σου μίλησε ο E-lawyer, ο Αστέρης Μασούρας, ο amarkos, εγώ και ακόμη 7 άτομα και η πρωτοβουλία Digital Rights. Βέβαια κανένας μας δεν υποστήριξε το δικαίωμά σου να κλέβεις. Προσπαθήσαμε να εφιστήσουμε την προσοχή στην κερκόπορτα, που ανοίγει, στα προσωπικά δεδομένα και στις ατομικές ελευθερίες.

Πέντε απαντήσεις ήταν «ήξεις αφήξεις» και μια από αυτές, μιας κυρίας,  δεν την είδα να βρίσκεται και στην καλύτερη πνευματική κατάσταση. Οκτώ εταιρίες τηλεπικοινωνιών, προσπαθήσανε να καλύψουν το πρόβλημα που θα προκύψει από το κόστος,  εάν πιθανόν αναγκαστούν να φιλτράρουν τα δεδομένα. Από τις 8 οι 5 τηρήσαν ακριβώς την ίδια γραμμή απαντήσεων, η μια είχε μια δική της παραλλαγή και 2 τηρήσανε μια  πιο νομικίστικη γραμμή. Όλες αναφερθήκανε στα προβλήματα των προσωπικών δεδομένων. Τρεις ζητήσανε οι προτάσεις και τα στοιχεία τους να παραμείνουν εμπιστευτικά.

Η τελευταία ομάδα ήταν αυτή των κατά. Σαράντα Δύο (42) οργανώσεις ή φυσικά πρόσωπα στηρίξανε την γραμμή που πέρασε μέσω των ερωτήσεων ο ΟΠΙ και ήταν φυσικό μια και επρόκειτο για αυτούς που θεωρούν ότι θίγονται.

Τρεις εταιρίες μουσικές είχαν την ίδια απάντηση. Το αστείο είναι ότι 22 (!!!) φυσικά πρόσωπα (μεταξύ αυτών και 2 που δηλώνουν συγγραφείς) ή εκδοτικοί οίκοι είχαν ακριβώς, μα ακριβώς την ίδια απάντηση με την ίδια μορφοποίηση. Κρίμα που οι συγγραφείς δεν είχαν έμπνευση. Από τους άλλους 20 υπήρξε φορέας που μπέρδεψε, στα επιχειρήματά του όπλα και παιδοφιλία.

Ο ΟΠΙ μετά την επιτυχημένη διαβούλευση έκανε και μια πίττα, για να μην πάει στράφι το Excel και μας είπε ότι το 86% είναι υπερ της ανάληψης δράσης.

Εσύ, ύστερα από όλα αυτά συνεχίζεις να κατεβάζεις γιατί δεν σ’ ακουμπάνε. Όταν θα σου κόψουν την πρόσβαση θα κάνεις κάτι άλλο, η νομοθεσία όμως για να με ελέγχουν θα έχει μείνει. Δεν σε νοιάζει όμως, όταν πάψουν να υπάρχουν λιβάδια θα πας να φας από την ταΐστρα του στάβλου.

Έτσι δεν είναι μικρό μου πόνυ;

Advertisements

Σχόλια

1. Stazybο Hοrn - Ιουλίου 15, 2008

Σπουδαία τα λάχανα!

Αυτό το 14% είστε που δίνετε λαβή και άλλοθι σε κάθε δόλιο τυπάκο, που εξ αρχής έχει συνδέσει το p2p μόνο με παράνομη χρήση, να παριστάνει ότι απέκτησε την πλειοψηφία των πολιτών στα σχέδια που ετοιμάζει.

Αντί να τους αφήσετε να αλληλοεπιβεβαιώνονται με ποσοστά τύπου Τσαουσέσκου.

2. jim_hellas - Ιουλίου 16, 2008

Θέλω να πιστεύω πως πολλοί στείλαμε απαντήσεις, εξηγώντας όλα τα θέματα που ανοίγει μια τέτοια κίνηση του ΟΠΙ, αλλά το θέμα είναι πως ερμήνευσαν τις απαντήσεις. Να με συγχωρούν οι απίστευτοι επιστήμονες με εμπειρία χρόνων οι οποίοι στήσανε αυτή την αντικειμενικότατη και μη κατευθυνόμενη «διαβούλευση», αλλά νιώθω μαλάκας που έκατσα και απάντησα κατεβατά κείμενα ώστε στο τέλος οι απαντήσεις μου να συμπυκνωθούν σε μια πίτα του Excel, η οποία σαφώς κ δεν εκφράζει τις απόψεις μου. Και στο κείμενο των αποτελεσμάτων παρουσιάζουν ό,τι θέλουν με όποιο τρόπο θέλουν. Για εμένα αυτό το μπακάλικο πράμα δεν είναι αποδεκτό ούτε από κάποιον πρωτοετή φοιτητή που ασχολείται με Μεθοδολογία Έρευνας.

Το αστείο είναι πως έχουν και άλλη μία «διαβούλευση» στον ΟΠΙ η οποία ξεκινά από μία και μοναδική ερώτηση:

«Οι παράνομες ανταλλαγές αρχείων με έργα που προστατεύονται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω συστημάτων peer to peer γίνονται όλο και συχνότερες λόγω:»

Οι απαντήσεις:
1) έλξης των χρηστών στη δωρεάν απόλαυση των έργων
2) άγνοιας και αδιαφορίας για τις δυσμενείς συνέπειες στην πολιτιστική δημιουργία
3) αδυναμίας διωκτικών αρχών να εξακριβώσουν τις παράνομες πράξεις και να διώξουν τους υπευθύνους
4) συνδυασμός όλων των ανωτέρω

Δεν υπάρχει ούτε καν μια απάντηση του τύπου «δεν υπάρχει αύξηση ρε μάγκες!» ή του «ακρίβεια ρε παιδιά… ακρίβεια!» ή κάτι αλλο τελος πάντων που να δηλώνει πως κάτι πάει λάθος με τη διατύπωση της ερώτησης κ πως ο χρήστης απλά διαφωνεί!

Και ένα εκατομμύριο χρήστες να απαντούσαμε σε αυτό το ερωτηματολόγιο δεν θα άλλαζε κάτι, μιας και οι απαντήσεις ανοιχτού τύπου πέφτουν πάρα πολύ εύκολα θύμα της ερμηνείας του «ειδικού» (λεεεεεμε τώρα!) που θα τις ερμηνεύσει.

Ας ανοίξουν κανένα βιβλίο για το πως γίνονται οι στατιστικές έρευνες και τα ξαναλέμε. Αυτό το πράμα ήταν καθαρά στάχτη στα μάτια και δημιουργία βάσης για να στηρίξουν τα όποια επιχειρήματα θέλουν να στηρίξουν.

3. Argos - Ιουλίου 16, 2008

@ Stazybο Hοrn
Αν διάβαζες τις απαντήσεις του 14% θα έβλεπες ότι το πρώτο που ξεκαθαρίζανε είναι το ότι το p2p δεν έχει να κάνει μόνο με παράνομη χρήση, κάτι που κάνανε και ορισμένοι ISP’s
Ο ΟΠΙ είναι οργανισμος του ΥΠΠΟ και αυτό από μόνο του έχει μια αξία. Το να έχει ποσοστά τύπου Τσαουσέσκου δεν αλλάζει τίποτα στο τελικό αποτέλεσμα. Όπως φάνηκε από αυτά που έγραψα, υπήρξε συντονισμένη κίνηση από πλευράς εκδοτικών οίκων με κοινή επιστολή που στάλθηκε από διαφορετικούς ανθρώπους.
Εμείς, οι χρήστες δεν θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να συμμετέχουμε. Προτιμάμε να απαξιώνουμε τέτοιες διαδικασίες αντί να τις καταγγέλουμε συμμετέχοντας. Είναι μια άποψη και αυτή. Μόνο που η συγκεκριμένη δεν σου δίνει το δικαίωμα να διαμρτυρηθείς μια και όταν είχες την ευκαιρία, προτίμησες να σιωπήσεις

@ Jim_hellas
Ήταν δεδομένο, από τον τρόπο που γίνονταν οι ερωτήσεις, τι απαντήσεις θέλανε. Δεν αισθάνομαι μαλάκας που απάντησα, μια και όπως και οι υπόλοιποι κατείγγειλα την διαδικασία. Αισθάνομαι μαλάκας γιατί οι εκδοτικοί οίκοι και οι συγγραφείς λειτουργήσαν καλύτερα για το συμφέρον τους από ότι εμείς που ξέρουμε, ζούμε και αναπνέουμε το μέσο.

4. Oneiros - Ιουλίου 16, 2008

Η ουσία είναι μία: κάποιοι μπήκαν στον κόπο να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους επί της διαδικασίας, και κάποιοι κάνουν κριτική του καναπέ εκ των υστέρων στις αντιδράσεις. Όταν μας περάσουν κι αυτό το κολάρο, τουλάχιστον όσοι αντιδράσαμε θα μπορούμε να λέμε ότι δεν κάτσαμε με τα χέρια σταυρωμένα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να νιώθεις σα μαλάκας, jim’ μαλακία είναι η απάθεια.

5. e-lawyer - Ιουλίου 16, 2008

Επίσης ορισμένοι από τους συμμετέχοντες που δεν δήλωσαν «ιδιότητα» είναι συγγραφείς (τους βρήκα στο google).

Δείτε τη σημερινή μου ανάλυση και θα δείτε που πάει το … 86%.

Η αρχική πρότασή μου ειναι να ζητήσουμε την ακύρωση της διαβούλευσης οι συμμετέχοντες, μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη.

6. Oneiros - Ιουλίου 16, 2008

Α, και: it ain’t over till the fat lady sings…

7. amarkos - Ιουλίου 16, 2008

Γέλασα πολύ με την πίτα των «αποτελεσμάτων». Ξέρω, ξέρω, θα κλάψω στο μέλλον.

Έκπληκτος και απογοητευμένος για τον μικρό αριθμό των απαντήσεων από φυσικά πρόσωπα, δεδομένου ότι το διαδόσαμε στη μπλογκόσφαιρα.

8. Stazybο Hοrn - Ιουλίου 16, 2008

Το παιχνίδι έκανε μπαμ από την αρχή ότι ήταν στημένο.

Το πώς αντιδρά ο καθένας δεν είναι υποχρεωτικά ζήτημα δημοσιοποίησης. Και πολύ αποτελεσματικότερη αντίδραση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ήταν η δημόσια παράθεση θέσεων (αρκετών και εξ υμών).

Από κει και πέρα, κρίνω ότι η όποια συμμετοχή στο ερωτηματολόγιο ήταν λάθος παιδαριώδες.

Αυτό όμως που μένει είναι ακριβώς το 86-14. Αν ήταν 100-0 θα έλεγε πολύ περισσότερα…

9. xBerliner - Ιουλίου 16, 2008

«ΕΣΕΝΑ λοιπόν δεν σε είδα στην λίστα. Ναι, σε σένα μιλάω…»
Καταρχήν ποιος το πήρε μυρωδιά για να πάρει μέρος;
Και γιατί να πάρει μέρος σε μια στημένη διαβούλευση.
Αν δεν κάνω λάθος απαντήσαν λιγότεροι από 100.
Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαβούλευση και τα στατιστικά που βγάζουν είναι σαν τις καπότες (δηλαδή για τον πούτ…).

Τώρα στα σοβαρά. Οι δισκογραφικές και άλλες εταιρίες που βρίσκονται πίσω από την ΟΠΙ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι σε μία δεκαετία οι περισσότερες θα αποχαιρετήσουν τον μάταιο τούτο κόσμο. Όσα φίλτρα και αν βάλουν είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Στην τελική πως ξεχωρίζεις ένα νόμιμο από ένα παράνομο mp3. Όσες μείνουν θα εξελιχθούν σε εταιρίες προώθησεις καλλιτεχνικού έργου μέσω του διαδικτύου.

Η πληροφορία ούτε πωλείται ούτε και αγοράζεται απλώς διακινείται. Πάντα έτσι ήταν, έτσι είναι, και έτσι θα είναι.
Η διαφορα είναι ότι παλιότερα πουλούσαν το μέσο πάνω στο οποίο ήταν γραμμένη η πληροφορία (π.χ. δίσκος βινυλίου, ή βιβλίο ή βιντεοκασέτα ή DVD). Σήμερα με τα ευρυζωνικά δίκτυα το μέσο είναι πλέον άϋλο. Μπορούν όμως να πουλήσουν την υπηρεσία πάνω στην πληροφορία. Π.χ. προώθηση καλλιτεχνών μέσω δικτύου και συμμετοχή στα έσοδα από τις συναυλίες, παραγωγή καλύτερης ποιότητας (αισθητική, χαρτί κτλ.) βιβλίων, καλύτερες κινηματογραφικές αίθουσες με καλύτερη ποιότητα ήχουν και εικόνας (αυτό έτσι κι αλλιώς γίνεται).

10. amarkos - Ιουλίου 16, 2008

@Stazybο Hοrn Και 50-50 να ήταν το αποτέλεσμα, θα μπορούσε άνετα να περάσει αυτό που έχει προσχεδιαστεί. Τότε θα έβρισκαν ένα επιχείρημα του στυλ ότι το 50 των ΝΑΙ στο θεσμικό πλαίσιο (φορείς, εταιρίες, οργανισμοί) έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το 50 των ΟΧΙ (φυσικά πρόσωπα).

Αντίθετα από τη δική σου θέση, αντέχω να με χαρακτηρίσουν ως τη μειοψηφία των 70 αλλά όχι να θεωρήσουν ότι η άποψή μου δεν υπάρχει ή ότι είναι ‘πειρατική’ γιατί δεν την κατέθεσα στη Δημόσια Διαβούλευση.

11. ΠανωςΚ - Ιουλίου 16, 2008

Μισό λεπτό σενιόρ Αργε.

Καταρχήν ναι, καλό θα ήταν να είχαμε ασχοληθεί κι άλλοι με αυτό το θέμα, ειδικά εμείς που κατεβάζουμε σαν μουρλοί όλη την ωρα. Μόνο που: α) δεν το πήρα πρέφα. β) και να το έπαιρνα πρέφα, η θέση μου ούτως ή αλλως είναι ακραία (η μουσική, η τέχνη γενικότερα, δεν είναι εμπόρευμα κουτουλού, κουτουλού) οπότε τι νόημα έχει; γ) ο καθείς από το μετερίζι του, επίσης, κάνει ό,τι μπορεί. Αλλος με διαβουλεύσεις και άλλος με το να μοιράζεται τη δσκοθήκη του (ως επί το πλείστον νόμιμη) στην μπλογκόσφαιρα. Εγώ όμως δεν σε κατηγόρησα επειδή δεν μοιράζεσαι τους Pogues, έτσι δεν είναι;

Επί της ουσίας, λίγο πολύ, η υπόθεση θα πάει όπως τη λέει ο ΧΜπερλίνερ από πάνω. Δηλαδή, το νέο μέσο είναι το εμπιθρη. Ουτως ή αλλως πλέον όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες ζουν από τις συναυλίες και όχι από τις πωλήσεις, ούτως ή άλλως όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες διανέμουν με «διαφορετικό» τρόπο τη μουσική τους από το ίντερνετ -τζάμπα ή σχεδόν «τζάμπα»-, ούτως ή αλλως το peer2peer έχει πεθάνει (για μένα τουλάχιστον), ούτως ή αλλως οι μόνες που απειλούνται είναι οι δισκογραφικές εταιρείες, που κακώς τις αποκαλούμε έτσι, στην πραγματικότητα είναι πολυεθνικές εταιρείες, όπερ σημαίνει να πάνε να ^&##^&#^&*….

Οσον αφορά τον έλεγχο, ναι αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα. Και ναι, σε αυτό και μόνο σε αυτό σε συμμερίζομαι σενιόρ Αργε. Πρέπει κι εμείς τα «μικρά σου πόνι» να κάνουμε κάτι.

12. Argos - Ιουλίου 17, 2008

Μικρό μου πόνυ ΠάνωςΚ
α)λυπάμαι που δεν με διαβάζεις τακτικά, να μου θυμίσεις να με περάσω στο Google reader σου 🙂
β) η θέση δεν είναι ακραία, μια χαρά είναι απλά ζούμε σε μια χώρα, σε έναν πλανήτη θα έλεγα, που δεν την ασπάζεται και που ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού και που ελέγχει και τα καλώδια που χρησιμοποιείς για να υποστηρίξεις την θέση σου.
γ) η δισκοθήκη σου είναι νόμιμη απλά δεν είναι νόμιμο να το μοιράζεσαι. Τους Pogues δεν μου τους ζήτησες ποτέ.

Δεν μιλάμε αν νομοτελειακά θα κλείσουν οι εταιρίες ή θα μετασχηματιστούν σε κάτι άλλο. Μιλάμε για την λυσσαλέα επίθεσή του εναντίον του επερχόμενου τέλους. πεθαίνοντας θέλουν να πάρουν όσο περισσότερους στον τάφο. Και καλά, αυτές θα πεθάνουν, οι νόμοι που θα σε ελέγχουν και θα υπάρχουν μετά τον θάνατό τους δεν σου λέει τίποτα;

Μικρό μου πόνυ αν θέλεις να κάνεις κάτι έχεις όλη την ευκαιρία στις δράσεις που θα προταθούν να συμμετάσχεις.

13. Stazybο Hοrn - Ιουλίου 18, 2008

@Stazybο Hοrn Και 50-50 να ήταν το αποτέλεσμα, θα μπορούσε άνετα να περάσει αυτό που έχει προσχεδιαστεί. Τότε θα έβρισκαν ένα επιχείρημα του στυλ ότι το 50 των ΝΑΙ στο θεσμικό πλαίσιο (φορείς, εταιρίες, οργανισμοί) έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το 50 των ΟΧΙ (φυσικά πρόσωπα).

Ακριβώς, γι’ αυτό έπρεπε να τους αφήσουμε να παίξουν μόνοι τους με τα κουβαδάκια τους, και να βγάλουν το 100-0.
Τώρα αυτό το 14 είναι η επίφαση αυτού που ονόμασαν «δημόσια διαβούλευση».

Πώς το λέει μια παροιμία: μη συζητάς μαζί τους· θα σε ρίξουν στο επίπεδό τους και θα σε νικήσουν κατά κράτος 😉

14. ΠΡΕΖΑTV - Ιουλίου 21, 2008

ρε δε γαμιεσε λεω γω ,που θα κατσω και να σου απαντησω ζωο
θα κατεβαζω απο το limewire οτι γουσταρω μεχρι να βγαλει ο πουτσος αιμα

15. Argos - Ιουλίου 21, 2008

Τι έγινε ρε ΠΡΕΖΑ, τώρα γύρισες από την σιωπηλή διαμαρτυρία και το πήρες πρέφα;
Πάντως είναι το πιο ζωντανό σχόλιο που έχεις κάνει ποτέ. Όλα τα άλλα ήταν ξενέρωτα και έξω από το «στυλάκι» σου.

16. dimitris @ insideabox - Ιουλίου 23, 2008

εμείς που δεν το πήραμε πρέφα ή δεν του δώσαμε βάση στην περίπτωσή μου έχουμε τις δράσεις που θα ακολουθήσουν, οι δισκογραφικές έχουν τον ΟΠΙ και τις νομικές αντιδράσεις στις δράσεις και όλοι όσοι δεν απάντησαν θα έχουν μια νέα πλατφόρμα διάδοσης πληροφορίας μόλις οι ΠροΒάιντερς κλείσουν την υπάρχουσα και στην τελική αυτό με την πούτσα και το αίμα έχει μια βάση αλλά δεν ξέρω σε ποια πλατφόρμα.


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: