jump to navigation

Η Ετερορρύθμιση, η αυτορρύθμιση και άλλες ιστορίες 17 Ιουνίου, 2008

Posted by argos in Blogs, Politics.
trackback

Εδώ και μέρες παίζει η ιστορία της σιωπηλής διαμαρτυρίας για την φίμωση των blog. Είχα την εντύπωση ότι ξεκίνησε από τον ΠΡΕΖΑ. Ο ίδιος σε comment του λέει ότι ξεκίνησε από το Press-gr.  Όσοι ανακατευτήκαμε αναρωτηθήκαμε από που ξεκινάει η παραφιλολογία και γιατί σιωπηλή η διαμαρτυρία.

Τελικά φαίνεται από το κράξιμο στον ΠΡΕΖΑ ότι πήγαν 5-6 άτομα. Διαβάζοντας στο Press-gr (ναι κάνω τέτοιες βλακείες ώρες-ώρες) διαπίστωσα ότι φωνάξανε λέει και ξένα ΜΜΕ αν και από τα comments στο ΠΡΕΖΑ συνάγω ότι μόνο ο ΣΚΑΙ ήρθε και έψαχνε bloggers. Όλα αυτά θα ήταν γραφικά και θα γελούσαμε όλοι μαζί αν στον ΕΤ δεν είχε εμφανιστεί αυτό το δημοσίευμα.

Δημοσίευμα που ανακατεύει την υπόθεση press-gr με την παιδική προνογραφία αλλά και το καινούργιο φρούτο που λανσάρει το Αγλαΐα Κυριακού με την εξάρτηση από το Ίντερνετ. Τόσα χρόνια δεν κάνανε τίποτα για την εξάρτηση από την τηλεόραση που αποβλακώνει, το Ίντερνετ του πείραξε.

Απ’ ότι φαίνεται ο συντάκτης δεν ξέρει περι τίνος ακριβώς πρόκειται αλλά δεν διστάζει να κάνει «προβλέψεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και δεν έχει παραδοθεί στα χέρια του υπουργού.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο ΕΤ.Κ, πάνω από το σύνολο της λειτουργίας του Διαδικτύου στην Ελλάδα έχει σκύψει, από το περασμένο φθινόπωρο, η Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, η οποία καταλήγει στη σύνταξη μιας γενικής έκθεσης με προτάσεις διορθωτικών παρεμβάσεων, που θα αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ληφθεί υπόψη για το παραπέρα νομοθετικό τους έργο.

Και αφού έχει μιλήσει με το πρόεδρο της επιτροπής ο συντάκτης, έβγαλε τον παρακάτω λαγό

…Παναγιώτης Αδραχτάς εστίασε στο πρόβλημα της εξάρτησης παιδιών και εφήβων από τη χρήση του Διαδικτύου. Οι διαπιστώσεις που γίνονται στην έκθεση απευθύνονται κυρίως προς το υπουργείο Υγείας -με την εισήγηση να χαρακτηριστεί «ασθένεια» ο εθισμός στο Internet-…

Σε λίγο θα μας γράφουν και συνταγές στο βιβλιάριο του ΙΚΑ.

Συνεχίζει όμως τις αποκαλύψεις η εφημερίδα της κας Αγγελοπούλου, η οποία είναι προφανώς η μόνη που ασχολείται με το θέμα :

Ειδικότερα, προτείνεται να ενισχυθεί η κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», που αντιμετωπίζει ήδη αρκετά περιστατικά εξάρτησης παιδιών από το Διαδίκτυο και να δημιουργηθούν και άλλες τέτοιες μονάδες στη Θεσσαλονίκη -όπου ήδη παρακολουθούνται ιατρικά αντίστοιχα περιστατικά- αλλά και σε άλλες όμως πόλεις, όπως η Πάτρα. Διατυπώνεται, επίσης, η σκέψη να αξιοποιηθεί η εμπειρία του ΟΚΑΝΑ στην προσπάθεια της απεξάρτησης.

Το ότι θα μου χορηγούσαν μεθαδόνη για να κόψω το Ίντερνετ δεν μπορούσα ποτέ να το σκεφτώ. I saw the light.

Για τη λειτουργία των Internet cafe -τα οποία σήμερα είναι ανοιχτά σε 24ωρη βάση- η εισήγηση θέτει ωράρια και απαγόρευση στην είσοδο ανηλίκων, με όριο την ηλικία των 15 ή 16 χρόνων, και ταυτόχρονα προτείνει να καταγράφονται τα στοιχεία και ο χρόνος παραμονής των πελατών.

Ε, βέβαια, τι θα πει 24ώρο, καζίνα είναι; Θα μπαίνεις μέσα θα σου παίρνουν δακτυλικό αποτύπωμα, φωτοτυπία την ταυτότητα. Όσο για τον χρόνο γελοίοι, καταγράφεται έτσι και αλλιώς αφού έτσι πληρώνεις, με τον χρόνο χρήσης, άσχετοι.

Το ωραίο είναι ότι παρακάτω αναφέρεται σε νομοθεσίες που ισχύουν σε ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να τις αναφέρειονομαστικά και χωρίς βέβαια να διακρίνει τις περιπτώσεις. Όλα όπως ακριβώς βολεύουν για ν αβγάλουμε το συμπέρασμα που θέλουμε, ανακατεύοντας και λίγο press-gr.

Όλα αυτά όπως μπορεί να δει κάποιος ξεκάθαρα, είναι γενικότητες που αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος και όχι στην ενημέρωση. Δεν θα έδινα και τόση σημασία αν δεν μου έδειχνε ο Αστέρης την διαμάχη E – lawyer με τον Old Boy σε post του τελευταίου που έχει εξελιχθεί ή τείνει να εξελιχθεί σε δικαστική διαμάχη.

Θεωρώ ότι ο E-lawyer έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του όπως θέλει. Όμως εδώ έχουμε την απαίτηση του να βάλει moderation στο blog του ο Old Boy ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να βρίσουν τον E -lawyer. Αν κατάλαβα καλά, ήρθα στο σπίτι σου, ένας ανάγωγος που επίσης ήρθε απροσκάλεστος, με έβρισε και εγώ απαιτώ να βάλεις «πόρτα» στο σπίτι σου λες και είναι κέντρο διασκέδασης. Αυτό το λέω αυτορρύθμιση.

Οκ, είναι μια άποψη. Θα του κάνει ασφαλιστικά μέτρα ο E-lawyer και σε όσους χρειαστεί μετά, μια και δεν θα μπορεί να το επικεντρώσει μόνο σε ένα blogger και ίσως το καλύτερο που θα μπορεί να κάνει είναι να απαιτήσει δικαστικά από την Google, την WordPress και δεν ξέρω ποιόν άλλο να μην δίνουν καμία άλλη δυνατότητα για σχολιασμό παρά μόνο με moderation.

Μήπως έχουμε χάσει την μπάλα ρε παιδιά; Στην ύβρη αξία δίνει ο υβριστής και όχι ο υβριζόμενος. Όσο και να διαφωνώ με την οπτική του E-lawyer δεν μπορώ να δώσω σημασία σε οποιοδήποτε υβριστικό χαρακτηρισμό του δώσουν οι όποιοι ανώνυμοι/ψευδώνυμοι. Αρχίζω και το σκέφτομαι μόνο αν αυτός που βρίζει είναι κάποιος που εκτιμώ.

Από την άλλη αν κάπου με βρίζουν δεν στηλώνω τα πόδια και απαιτώ να φύγουν οι υβριστές, ιδιαίτερα όταν είμαι σε ξένο αχυρώνα. Απλά δεν ξαναπατάω στον ξένο αχυρώνα

Ενώ έγραφα τα παραπάνω είδα μέσω ΆΝεμου ότι ο E-lawyer σήκωσε post όπου εξηγεί την θέση του και εμφανίζει την «απειλή» του ως μπλόφα. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ το ότι να βγάζουμε τα ματάκια μας μόνοι μας δεν είναι ότι καλύτερο.

Μέχρι τώρα έχω σβήσει μόνο ένα σχόλιο και αυτό γιατί σε post όπου δεν είχα ονόματα αλλά φωτογράφιζα ανθρώπους, ήρθε κάποιος και «έβαλε λεζάντες» στις «φωτογραφίες». Όσοι σχολιάζουν, έως τώρα, δεν βρίζονται. Μέχρι τώρα, τέτοια συμπεριφορά έχω δει είτε σε δημοσιογραφικά τύπου Press-gr blog είτε στον ΠΡΕΖΑ.

Το ύφος του blog μας το δίνει ο καθένας με τον τρόπο που γράφει και σχολιάζει. Αυτά είναι που μας δίνουν και την όποια αξιοπιστία ως blogger και πιθανόν αυτό να είναι η μοναδική αυτορρύθμιση που έχουμε.

Σχόλια

1. e-lawyer - 17 Ιουνίου, 2008

H πρόταση για moderation δεν είχε το χαρακτήρα μιας γενικής υπόδειξης για μόνιμο μοντέλο διαχείρισης, αλλά για μια προσωρινή λύση προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο στο συγκεκριμένο blog.
Έχουμε μια υποχρέωση να προστατεύσουμε από τη λεκτική βία τους ανθρώπους που μας διαβάζουν, ακόμη κι αν δεν τους συμπαθούμε.
Στο blog του Old boy είχε φιλοξενηθεί ένα κατά τη γνώμη μου ομοφυλοφοβικό ποστ, το οποίο συντηρεί ένα στερεότυπο. Θεώρησα ότι αξίζει να εκφράσω την αντίθεσή μου, χωρίς να χρειάζεται να φοβηθώ κάτι.

2. Allu Fun Marx - 17 Ιουνίου, 2008

1. Με πρέζα-tv, press-gr, troktiko κλπ, δεν πάω ούτε μέχρι το περίπτερο για τσιγάρα…
Οπότε αποκλείεται να κατεβώ σε κοινή διαδήλωση μαζί τους. Με τον Στέφανο Χίο και τα ξεφτέρια της Εσπρέσο έχουν κοινά αιτήματα. Με εμένα κανένα.
2. Κι εγώ προτείνω κέντρα απεξάρτησης από το μαύρο χαβιάρι και την γαλλική σαμπάνια, τα Ντιόρ και τα (χ)Αρμάνι για την Χαλυβουργέζα και τους ομοτράπεζους της. Καλώ τον αρμόδιο υπουργό να μεριμνήσει για την περίπτωση της.

3.Ο e-lawyer καλό θα ήταν να αφήσει τα νομικά χάπενιγκ, τους δικηγορίστικους ακροβατισμούς και τις τζογαδόρικες μπλόφες κατά μέρος.
Στην ουσία αυτό που ζητάει ο e-lawyer είναι να μετατρέψει τον κάθε blogger σε μπάτσο του blog του.
Αν αυτό λέγεται αυτορρύθμιση, προτιμώ την ρύθμιση από τους άλλους. Καλύτερα να αντισταθώ στον νόμο του Χατζηγάκη, παρά στα καπρίτσια του e-lawyer

3. vsotiropoulos - 18 Ιουνίου, 2008

Το αυτονόητο του να διαγράφονται εξυβριστικά σχόλια ζήτησα. Ο Χατζηγάκης πρέπει να σου το πει αυτο;

4. Argos - 18 Ιουνίου, 2008

@ E-lawyer θα επιμείνω στην φράση που έχω γράψει «Στην ύβρη αξία δίνει ο υβριστής και όχι ο υβριζόμενος». Έχεις κάθε δικαίωμα να αντιδράσεις όπως θέλεις και ο oldboy να κάνει ότι θέλει, για μένα όμως η άποψή μου δεν θα αλλάξει για κανέναν από τους δυό σας αν σας βρίσει κάποιος ή αν δεν διαγράψετε το υβριστικό σχόλιο, άσχετα με το τι θα έκανα εγώ σε παρόμοια περίπτωση.

@AFM (1,2) ούτε και εγώ και γι’ αυτό ούτε καν linkάρω. Όσο όμως και να καλείς τον υπουργό δεν νομίζω να σ’ ακούσει. Την Γιάννα όμως;

5. Π. Β. - 1 Ιουλίου, 2008

Δε μου λέτε, με τον 22χρονο που τον έδιωξε η μάνα του, όταν παράτησε τη δουλειά που του βρήκε, και τώρα 2 μήνες σε μας (συζούμε με τον πατέρα του 15 χρόνια), τρώει υποτυπωδώς, είναι κάθε νύχτα στο ιντερνετ καφέ, τη μέρα κοιμάται, δε δουλεύει, χρωστάει σε φίλους και σε καφέ, αν του μιλήσεις καταρρέει, μετά το ξεχνάει, έδιωξε μια κοπελίτσα ερωτευμένη, «για να μην τον διώξει εκείνη», και περιμένει να συνέλθει… τι κάνουμε? Ν’ αρχίσουμε να βάζουμε βόμβες στα κωλομάγαζα (με το συμπάθειο), και στα βρωμουπουργεία τους? Να τον θεωρήσουμε πρεζόνι, πόσο θ’ αργήσει να κλέψει… ή να παραδίδει πακετάκια για να σβηστούν τα χρέη του…. Κι αν το σύστημα το σιχαινόμαστε, μπορεί ο πατέρας του να τον αφήσει να παριστάνει οτι έχει μαγικές ιδιότητες σ’ ένα παιδαριώδη εικονικό κόσμο? Εμένα κλαίει η ψυχή μου… και δεν είμαι μάνα του… Κάποτε έδινα για κάνα χρόνο λεφτά σ’ ένα φίλο πρεζόνι που πάλευε… τι έκανα? τον έχωνα όλο και πιο μέσα…

6. argos - 1 Ιουλίου, 2008

Αγαπητή μου κυρία, την υπόθεση δεν την ξέρω και σαφώς είναι πολύ εύκολο να κάνω κρίσεις όταν είμαι έξω από το χορό.
Αν όμως προσέξω τι ακριβώς μου λέτε, τότε βλέπω ένα παιδί που μεγάλωσε σε μια οικογένεια που οι γονείς του χωρίσανε, τουλάχιστον όταν ήταν 7 χρονών και που τουλάχιστον ο ένας γονιός, αυτός που τον κράτησε, δεν έδινε δεκάρα τσακιστή γι’ αυτόν. Μια μάνα δεν διώχνει ποτέ το παιδί της.
Μου έχετε περιγράψει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει το παλληκάρι και που, όπως το βλέπω εγώ, χωρίς να είμαι ειδικός, βρήκε διέξοδο σε εικονικούς κόσμους.
Το παιδί το χάσατε (δεν αναφέρομαι σε σας προσωπικά) πολλά χρόνια πριν τον κερδίσουν τα Ίντερνετ καφέ.
Τώρα χρήζει βοήθειας, αλλά είναι και 22 χρονών.

7. Kατερίνα σ-Μ. - 12 Μαρτίου, 2009

update:
e-Lawyer: Άει γαμηθείτε ρε όλοι σας.
Έτσι μιλανε οι δικηγόροι.

elawyer:
Γάμησε την μωρε την καργιόλα που κάθεσαι και απαντάς.

Ο ίδιος, λίγους μήνες πριν: Έχουμε μια υποχρέωση να προστατεύσουμε από τη λεκτική βία τους ανθρώπους που μας διαβάζουν, ακόμη κι αν δεν τους συμπαθούμε.


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: