Όταν ανοίγω τον υπολογιστή βλέπω τα πάντα

Την είδηση την πρωτοείδα στο metablogging και μπορώ να πω ότι με τάραξε. Με τάραξε διπλά, πρώτον για το περιεχόμενο της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στον «Χρόνο» της Κομοτηνής και δεύτερο, πιο σημαντικό για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης αλλά και διαχειριστή των επίμαχων sites.

Θα ξεκινήσω με την light κατάσταση για να περάσω στην πιο βαριά. Σε ένα κείμενο 1700 λέξεων η κα Μελαχροινή Μαρτίδου (δεξιά στην φωτό), που από ότι μπορώ να καταλάβω από εδώ και από εδώ πρέπει να είναι γυναίκα του ιδιοκτήτη εκτός και από αρχισυντάκτρια της εφημερίδας, σε μια γλώσσα που μοιάζει με ελληνικά, προσπαθεί να μας εξηγήσει την υπόθεση Καρανίκα vs Βαβατσικλή. Το κείμενό της έχει συνέντευξη του δικηγόρου του ενάγοντος, δήλωση του ενάγοντος και δήλωση του δικηγόρου του εναγόμενου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ακριβώς για ποιό δημοσίευμα κατηγορεί ως συκοφάντη τον κ. Βαβατσικλή αν κρίνω από το εισαγωγικό κείμενο της κας Μαριτίδου, από αυτά που είπε ο διευθυντής του διαπολιτισμικού σχολείου Σαπών (αλήθεια σαν ειδικός μίλησε;) δηλαδή :

Είπε ότι είναι ψευδές, ότι ο δημοσιογράφος διώχθηκε από την Καβάλα, διατηρεί ένα μεγάλο τουριστικό γραφείο εκεί, είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού ΜΑΤΙΕΣ και είναι σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Υποθέτω ότι όταν λέει ψευδές αναφέρεται στο δημοσίευμα γιατί από ότι βλέπω τουλάχιστον διευθυντής σύνταξης του περιοδικού είναι και έχει διατελέσει σύμβουλος σε διάφορους, γιατί όχι και στον κ. Στυλιανίδη; Το θέμα είναι ότι δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει το ποιητή, μια και η αρθρογράφος δεν έχει και την καλύτερη γραφή του κόσμου. Η περιγραφή της κατάθεσης του κ. Διευθυντή είναι καταπληκτική :

Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο μπλογκ και το υβριστικό και συκοφαντικό δημοσίευμα του το έστειλε ο γιος του από την Αμερική και φίλοι του από την Αυστραλία που το είδαν και από την Κομοτηνή λέγοντας ότι ο ιστότοπος αυτός έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και την παρακολουθούν οι χιλιάδες ψηφοφόροι του κ. Βαβατσικλή

Χιλιάδες ψηφοφόροι; Πόσες επισκέψεις έχει δηλαδή το piazzadelpopolo;

Τα ωραία όμως ακολουθούν με την συνέντευξη ενός εκ των δικηγόρων του ενάγοντος ο οποίος απαντώντας σε προβοκατόρικη ερώτηση της δημοσιογράφου

…ενημερώσετε για τα όρια της νέας τεχνολογίας την χρήση των μπλόγκερς, το πώς λειτουργούν ασύδοτα πολλές φορές και είναι μία τεράστια συζήτηση η οποία τώρα ξεκινά στην Ελλάδα με κάποια καθυστέρηση…

Απαντά δείχνοντας την απέραντη γνώση του σε θέματα νέων τεχνολογιών :

Εκείνο λοιπόν που πρέπει να αξιολογήσουμε είναι το εξής. Ότι όπως κάθε τι καινούριο που μας γεμίζει ενθουσιασμό, έτσι έγινε και με το ίντερνετ. Όπως τώρα αναλογιζόμαστε την χρήση των κινητών, τώρα θα αρχίσουμε να μιλάμε για την υπερβολική έκθεση στην χρήση του ίντερνετ. Εάν λοιπόν δεν μπουν φραγμοί και ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα προστατεύει τον πολίτη που δέχεται κριτική μέσα από τον ίντερνετ, γιατί η διαφορά με το ίντερνετ είναι ποια. Ότι την εφημερίδα την αγοράζεις και έχεις το δικαίωμα της επιλογής και αν θέλεις δεν την διαβάζεις. Στο ίντερνετ δεν υπάρχει αυτό. Όποτε ανοίξεις τον υπολογιστή σου θα δεις τα πάντα. Άρα λοιπόν εφόσον στο κάθε σπίτι μπορεί να εισάγεται μία είδηση και να διαβάζεται ταυτόχρονα από χιλιάδες κόσμο, αν εκεί δεν φροντίσουμε να βάλουμε όρια είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε μία «ιντερνετική ανθρωποφαγία».

Μπορεί να κινδυνεύσει ο ίδιος ο κοινωνικός ιστός που τόσα χρόνια έχουμε δημιουργήσειεκεί λοιπόν χρειάζονται τα όρια πρωτίστως για να μπορέσει να ξεδιαλεχτεί και ο καλός από τον κακό δημοσιογράφο. Ο δημοσιογράφος από τον λασπολόγο, ο δημοσιογράφος από τον μόνιμο συκοφάντη. Αυτά λοιπόν τα όρια μπορεί να τα θέσει μόνο η πολιτεία…

Εκτός της τρομερής σύνταξης, μαθαίνω ότι :

α) Το ϊντερνετ προκαλεί προβλήματα στην υγεία (όπως οι ακτινοβολίες των κινητών)

β) Πρέπει να απαγορεύεται η κριτική στο Ίντερνετ

γ) Το Ίντερνετ στο επιβάλλουν, δεν έχεις δικαίωμα επιλογής όπως στις εφημερίδες. «Μπες με το ζόρι σ’ αυτή την ιστοσελίδα ΡΕ»

δ) Όταν ανοίγω τον υπολογιστή βλέπω τα πάντα (ναι ρε και σένα που κυκλοφορείς γυμνός στο σαλόνι σου)

ε) Αν δεν βάλουμε όρια στις ειδήσεις που μπαίνουν στο σαλόνι μας (και των εφημερίδων που είναι στο Ίντερνετ;) τότε θα φάμε ο ένας τον άλλο, ή κάτι τέτοιο.

στ) Κινδυνεύει Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια από το ξενόφερτο Ίντερνετ

ζ) Η πολιτεία μπορεί να μας πει ποιός είναι ο καλός, ο κακός και ο άσχημος συκοφάντης δημοσιογράφος

Ο ποιητικός οίστρος του κ. δικηγόρου, στην απάντηση της πρώτης ερώτησης, τελειώνει δείχνοντας ότι παρακολουθεί από κοντά τα blog. Αν τα λόγια είναι δικά του και όχι της δημοσιογράφου τότε πργαματικά πρόκειται για ένα ποίημα μια και δεν καταλαβαίνω τι λέει ο ποιητής. Για το τι θέλει να πει είμαι σίγουρος

Βλέπουμε ότι ιστοσελίδες όπως η σημερινή ή κάτι ανάλογες με τον τίτλο blogspot όπου ο καθένας μπορεί να καταθέτει την γνώμη του, είναι ευρέως διαδεδομένα. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος πλέον λειτουργεί με αυτές τις σελίδες που έχουν αυτό τον τίτλο. Αν λοιπόν σε αυτές τις σελίδες δεν μπορέσουμε λίγο να εμβαθύνουμε με διακριτικότητα βέβαια, αλλά και με την βοήθεια καθηγητών ίσως και ιδιαίτερων νομικών σε αυτό το ζήτημα, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα τα οποία εισπράττουμε ήδη σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπως την δική μας.

Στην δεύτερη ερώτηση, με μαεστρία ο δικηγόρος ανακατεύει, νόμους την ευρυζωνικότητα και το internet. Λες και η ευρυζωνικότητα καθορίζει στάσεις και συμπεριφορές. ¨ενα από τα ωραία του είναι που αγνοεί και την ίδια άναρχη φύση του μέσου. περιμένει να βάλει τάξη στο Ιντερνετ της Ελλάδας, αγνοώντας ότι δεν περιορίζομαι από γεωγραφικά σύνορα.

Το πιο όμορφο έρχεται παρακάτω (προσπαθήστε να καταλάβετε το νόημα, μια και το κείμενο δεν έχει σύνταξη):

Αυτό λέμε. Ότι εάν δεν δημιουργήσεις πρόσωπα, πώς είναι για το νόμο περί καταναλωτή; Λέει λοιπόν για το νόμο περί καταναλωτή, όταν εγώ αγοράζω ένα προϊόν το οποίο είναι εισαγωγής, ο καταναλωτής επειδή είναι απροστάτευτος στρέφεται κατά αυτού που του το παρέχει, του πρώτου. Ακόμη και αν το προϊόν είναι επώνυμο και η εταιρεία βρίσκεται στο εξωτερικό, ευθύνη έχει και ο εισαγωγέας και ο πωλητής ο τελευταίος. Άρα λοιπόν αν γνωρίζω ότι εγώ μπορώ καταρχήν να έχω εικόνα για το ποιος είναι αυτός που κάνει την διαχείριση του διαδικτύου σε επίπεδο μεγάλων εταιρειών που νέμονται το δίκτυο. Αν γνωρίζω λοιπόν ποιοι είναι αλλά ο νομοθέτης μου δίνει το δικαίωμα χτυπώντας τον τελευταίο κρίκο να μπορώ να διεκδικώ την ικανοποίηση ενός δικαιώματός μου, εμένα με ικανοποιεί.

Εδώ έχουμε μπερδέψει καταναλωτές προϊόντα που πουλιούνται και κέιμενα σε blog. Τρικυμία και όχι του Σαίξπηρ…

Βέβαια και ο δικηγόρος της υπεράσπισης δεν ήταν καλύτερος ιδίως την στιγμή που κλείνει και ανακατεύει και την παιδοφιλία :

-Το ότι δημοσιεύονται διάφορα γενικότερα γύρω από το διαδίκτυο αν θέλετε, το έγκλημα γύρω από το ίντερνετ κλπ., είναι πάρα πολύ σχετικό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διωκτικοί μηχανισμοί, υπάρχουν και όργανα αρμόδια να εξετάσουν και να διαλευκάνουν τέτοιες περιπτώσεις. Όπως για παράδειγμα, με ιδιαίτερη σπουδή στην Ελλάδα αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο γίνεται ένας έλεγχος της παιδικής πορνογραφίας που διακινείται μέσα από το διαδίκτυο»

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την ασχετοσύνη, πάνω στο θέμα, των δικηγόρων αλλά και της συντάκτριας. Μπορείτε όμως να με διαβεβαιώσετε ότι οι δικαστές που θα δικάσουν έχουν τεχνική γνώση του θέματος;

Επειδή κάθε θέμα έχει 2 όψεις θα πρέπει να πάρω και την στάση του piazzadelpopolo.

Δεν ξέρω αν είναι ο κ. Βαβατσικλής ή όχι ο διαχειριστής των blog. Εικάζω πως ναι αν και δεν έχω αποδείξεις, ακόμα και το about με οδηγεί σ’ αυτό το συμπέρασμα όπως και το κειμενάκι που δεν είχα παρατηρήσει την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το site.

Δεν ξέρω το κειμενο που έθιξε τον κ. Καρανίκα. Μπορεί να ήταν όντως συκοφαντικό, ούτε και αυτό με νοιάζει. Αυτό που με νοιάζει είναι ότι η υπεράσπιση στηρίζεται στο

«Το «piazza di popolo» και το «blog spot vavatsiklis» δεν ανήκουν στον Νίκο Βαβατσικλή αλλά ίσως σε κάποιο άλλο, ξάδελφό του ή σε τυχαίο χρήστη που επέλεξε ένα διάσημο όνομα»

Αυτή ακριβώς η γραμμή υπεράσπισης είναι που θα οδηγήσει σε νομοθετήματα που δεν θέλουμε. Άσε που νομίζω ότι ξεκίνησε. Δεν μπορώ να καταλάβω πως πήγανε σε δίκη για συκοφαντική δυσφήμηση πριν ταυτοποιήσουν τον διαχειριστή των blogs. Ξεκινήσανε λοιπόν έτσι επειδή μπορούσανε για να γυρίσει η δίκη σε πρόβλημα ταυτοποίησης. Όλα αυτά μαθηματικά θα οδηγήσουν σε διαδρομές που δεν νομίζω να τις επιζητούμε.

Οι προσωπικές κομματικές έριδες σε μια μικρή πόλη είναι πιο εύκολο να καθορίσουν την τύχη της ελευθερίας του λόγου απ’ ότι γεγονότα στις απρόσωπες μεγαλουπόλεις

9 σκέψεις σχετικά με το “Όταν ανοίγω τον υπολογιστή βλέπω τα πάντα

 1. Οπως φαίνεται λοιπόν, η παρούσα υπόθεση αποτελεί μάλλον συνέχεια της προηγούμενης που συνέβη στην Καβάλα τότε με την επίσκεψη των μπλόγγερς ή όχι;
  Αν είναι έτσι, το πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρές κλειστές κοινωνίες. Εκεί όπου η ανωνυμία του χρήστη μπορεί εύκολα να εννοηθεί ή, ακριβώς σε στενά κοινωνικά πλαίσια, η ταυτοποίηση ενός ανώνυμου χρήστη είναι κάτι τι γαργαλιστικό που ερεθίζει όσους επιθυμούν διακαώς να δώσουν μια απτή (πραγματική) εικόνα στην κάθε φαντασίωσή τους;
  ..προσπάθησα να γράψω εξίσου μπουρδουκλωμένα, μήπως μπορέσει να καταλάβει κάποιος από τους ενάγοντες -αν μπει εδώ μέσα.. 😉

  Μετά από παρόμοιες περιπτώσεις, βλέπουμε καθαρά πόσο σημαντική είναι η ανωνυμία στο διαδίκτυο: ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ.

 2. @Rodia
  Η μόνη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτήν την υπόθεση και την ιστορία με την εκδήλοση της Καβάλας είναι η εμπλοκή και στις δυο κομματικών blogs του ΠΑΣΟΚ από την περιοχή. Δεν γνωρίζω (και αμφιβάλω) αν ο δημοσιογράφος είχε ασχολιθεί δημοσιογραφικά με εκείνη την υπόθεση, μου είναι εντελώς άγνωστος. Αμφιβάλω ακόμη και αν γνωρίζει περι της υπόθεσης, καθώς είχε ‘θαφτει’ από τα τοπικά ΜΜΕ. Δεν είναι καν θέμα ανωνυμίας, το blog που κατηγορείται είναι επώνυμο, έχει το όνομα γνωστού πολιτικού της περιοχής (Βαβατσικλής) εδώ και χρόνια. Απλώς τώρα επιλέχτηκε η υπερασπιστική γραμμή της αμφισβήτησης της επωνυμίας.

  Η ενημέρωση που προσφέρουν τα links είναι τουλάχιστον ελλιπής προς το παρόν, ελπίζω να πάρει διαστάσεις το θέμα (γιατί είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει δεδικασμένο, αλλά και να δώσει άλλοθι για την νομοθετική ρύθμιση) και να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Η πρώτη μου εντύποση είναι ότι έχουμε άλλη μια περίπτωση press-gr με την διαφορά ότι αντί για δημοσιογραφικά λαμόγια εμπλέκονται τώρα τα αντίστοιχα κομματικά.
  Πάντως αυτός ο piazza di popolo φαίνεται να εμπλέκετε και στην περίπτωση της προβοκάτσιας εναντίων του Ευριπίδη Στυλιανίδη αμέσως μετά τις περσινές εκλογές. Δες το post και τα σχόλια στο blog του καλτσόβρακου http://kaltsovrako.wordpress.com/2007/09/19/0119sept2007/ κυρίως από το σχόλιο του vetdino και μετά που σκάει το θέμα τις προβοκάτσιας.
  Για το θέμα της ταυτοποίησης, υποθέτω ότι δεν φαντάστικαν καν ότι θα υπήρχε τέτοιο θέμα καθώς ποτέ δεν αρνήθικε ο Βαβατσικλής ότι ήταν δικό του το blog όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται
  «Αμέσως από τον δικηγόρο της πολιτικής αγωγής κ. Γιαλάογλου του επιδείχθηκε σειρά δημοσιευμάτων στην τοπική εφημερίδα «Θρακική αγορά» στον ιντερνετικό οδηγό Κomotini on line και σε άλλα δημοσιεύματα ότι υπέγραφε απόψεις του ο Νίκος Βαβατσικλής υιός του πρώην δημάρχου Τάσου Βαβατσικλή, ως κάτοχος της διαχείρισης των συγκεκριμένων ιστοτόπων.»

 3. Ροδιά δεν έχει σχέση με Καβάλα, αλλά δεν είναι της πλάκας.
  DERMES δεν υπάρχουν δεδικασμένα που να γίνονται νομολογία, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα

 4. Όντως δεν έχει σχέση με την εκδήλωση στην Καβάλα.
  Διαβάζοντας πάντως τα συγκεκριμένα blogs καταλαβαίνω και κάτι ακόμα.Ότι πίσω και από όλα αυτά κρύβεται μια πολιτική δίωξη.Μην μπορώντας (γνώμη μου ε!!!!) να ελέγξει το διαδίκτυο ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης βάζει τον υπεύθυνο του γραφείου του να μηνύσει σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ».Από το στυλ της εφημερίδας καταλαβαίνει κανείς γιατί πρόκειται.
  Πάντως νομίζω ότι το ρεπορτάζ δεν είναι πλήρης και από την άλλη και τα συγκεκριμένα blogs δεν γράφουν ακόμη τίποτα.

  ΥΓ: Στα παραπάνω γραφόμενα μου δείτε τις σχετικές ενότητες για τον Υπουργό Παιδείας και νομίζω ότι θα καταλάβετε.
  ΥΓ2:Κανείς από Κομοτηνή για ενημέρωση;

 5. προφανώς είναι πολιτική δίωξη, έτσι όπως εμφανίζεται. Αυτό όμως δεν μ’ αφορά άμεσα. Οι παρενέργειες της μπορεί να μ’ ακουμπήσουν. Αυτό που λείπει απότο ρεπορτάζ είναι το συκοφαντικό δημοσίευμα. Δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό που τον πείραξε ακριβώς.

 6. Διαβάζοντας το μπλογκ «Βαβατσικλής Νίκος» δεν διαπιστώνω κάτι το μεμπτό,αντίθετα στο μπλογκ «ΠΙΑΤΣΑ» υπάρχουν ποστ ονομαστικά για τους φορείς της περιοχής.Όμως και πάλι δεν υπάρχει κάτι το τραγικό.
  Από την άλλη όμως αν δει κανείς μέσα στο «ΠΙΑΤΣΑ» υπάρχουν σχόλια για την εφημερίδα «Χρόνος» που έκανε το δημοσίευμα,της προσάπτουν φιλοχουντικά αισθήματα (με δημοσιεύματα εκείνης της εποχής) και σχέσεις με τον υπουργό ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ.
  Σίγουρα προκύπτει κάποια σχέση της εφημερίδας και του υπουργού (και είναι αναμενόμενο κάτι τέτοιο στις μικρές κοινωνίες) αλλά και πάλι κάτι τέτοιο δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να κατηγορείς κάποιον.
  Η αλήθεια είναι μία.Το επίμαχο δημοσίευμα δεν υπάρχει πουθενά και δεν ξέρουμε παραπάνω πληροφορίες γι’αυτό από καμία πλευρά.

 7. «Βλέπουμε ότι ιστοσελίδες όπως η σημερινή ή κάτι ανάλογες με τον τίτλο blogspot όπου ο καθένας μπορεί να καταθέτει την γνώμη του, είναι ευρέως διαδεδομένα. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος πλέον λειτουργεί με αυτές τις σελίδες που έχουν αυτό τον τίτλο. Αν λοιπόν σε αυτές τις σελίδες δεν μπορέσουμε λίγο να εμβαθύνουμε με διακριτικότητα βέβαια, αλλά και με την βοήθεια καθηγητών ίσως και ιδιαίτερων νομικών σε αυτό το ζήτημα, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα τα οποία εισπράττουμε ήδη σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπως την δική μας.»

  Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με δάκτυλο της wordpress. Κι ο Argos το προσπερνάει δήθεν αδιάφορα, γιατί και το δικό του blog στηρίζεται στην ίδια πλατφόρμα. Για να μη σας πω ότι παραποίησε και το συντακτικό επίτηδες για να μπερδέψει τους αναγνώστες του :-Ρ

  Πειράζει που δεν έχω ξανακούσει κανένα από τα ονόματα των εμπλεκόμενων στην υπόθεση;

 8. Φίλε Elikas με αποκάλυψες !!!
  ναι είναι αλήθεια είναι δάκτυλος της WordPress το παραδέχομαι

  Δεν πειράζει που δεν ξέρεις κανέναν, το πρόβλημα θα υπάρξει όταν γίνουν ηνωστή σαν «υπόθεση Καρανίκα εναντίον Βαβατσικλη»…
  Τα πράγματα απ’ ότι βλέπω δεν είναι τόσο απλά. Ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

 9. Είναι λίγο ρόμπα να καταργηθεί η ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο εξαιτίας της «υπόθεσης Καρανίκα εναντίον Βαβατσικλη”, έτσι δεν είναι;

  Το «Τσιπρόπουλος» έχει μία αίγλη όπως και να το κάνουμε (και btw, καλή του τύχη κι ελπίζω σύντομα να ξεμπερδέψει ο άνθρωπος). Το «Press-gr» ακούγεται ζουμερό κι ιντριγκαδόρικο, πικάντικο. Αλλά το «Καρανίκας εναντίον Βαβατσικλής”, ε, είναι κάπως φτωχό. Ιδίως αν σκοπεύεις να κάνεις διεθνή καμπάνια ενημέρωσης στο διαδίκτυο μετά…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: