Διαμαρτυρία για την διαμαρτυρία;

Από την στιγμή που βρέθηκα στην «κοινότητα των bloggers» ακολούθησα σχεδόν κάθε καμπάνια που έγινε σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο καθώς και μερικές σε παγκόσμιο. Σε άλλες συμφωνούσα απόλύτα, σε άλλες μερικώς αλλά αυτό που υπερτερούσε ήταν η ανάγκη της πίεσης για αλλαγή των ισχύοντων. Τις περισσότερες φορές δεν υπήρξε ιδιαίτερη αλλαγή παρ’ όλα αυτά συνέχισα να συμμετέχω.

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου μια κίνηση που από όπου και αν το βρήκα καταλήγει σε post του ΠΡΕΖΑTV στο οποίο καλεί bloggers για βουβή διαμαρτυρία έξω από την Βουλή στο Σύνταγμα. Διαβάζοντας το post του διαπίστωσα ότι ενώ καλεί συγκέντρωση για τον νόμο που θα ψηφιστεί, αναφέρεται στο γνωστό δημοσίευμα του ΕΤ που προκάλεσε και τις αντιδράσεις από τους bloggers εκείνη την εποχή. Αυτό με οδηγεί στο να πιστέψω ότι δεν υπάρχει καμμία εξέλιξη ενδιάμεσα.

Δεν καταλαβαίνω τον χρόνο και τον τρόπο διαμαρτυρίας. Ψάχνοντας στο parliament.gr δεν μπόρεσα να βρω επερχόμενα νομοσχέδια συναφή, εκτός ένα του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στα ΜΜΕ και την διαφάνειά τους σε σχέση με τα κόμματα. Στην 9σέλιδη περίληψη δεν βρήκα αναφορά στα blogs.

Αν δεχτώ ότι ο ΠΡΕΖΑ έχει μια καινούργια πληροφορία τότε η λογική της σύγκλησης για βουβή διαμαρτυρία είναι αστεία. Γιατί βουβή σε ένα νομοσχέδιο που θέλει να μας φιμώσει; Απλά για να δείξουμε την δύναμή μας μέσα στο καλοκαίρι, στις εξετάσεις; Αν μαζευτούν 100 άτομα θα είναι η ξεφτίλα μας; Αν μαζευτούν 1000 και μέσα στον ήλιο βλέπουν την κλειστή Βουλή θα αλλάξει τίποτα;

Αν από την άλλη δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στον ορίζοντα, μήπως αυτή η κίνηση δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά τα λύσει;

Το οργανώνει μόνο ο ΠΡΕΖΑ και μετράει την δύναμή του; Δεν θέλω να το πιστέψω. Από την άλλη δεν έχω και καμία άλλη πληροφορία για να αποφασίσω ποιά θα είναι η στάση μου. Μέχρι να μάθω τι καινούργιο συμβαίνει, ποιός και γιατί ακριβώς διαμαρτύρεται, θα κρατήσω, για πρώτη φορά, απόσταση.

18 σκέψεις σχετικά με το “Διαμαρτυρία για την διαμαρτυρία;

  1. Παρόμοιους προβληματισμούς έχω και εγώ. Επίσης, όταν κάνουμε μία ενέργεια, πρέπει να σκεφτόμαστε πώς θα έχει αποτέλεσμα. Τί αποτέλεσμα θα είχε να μαζευτούν (σε μία πολύ καλή περίπτωση) 200, 300 ή 500 bloggers στο Σύνταγμα;

    Θεωρώ το θέμα είναι σημαντικό, αλλά αισθάνομαι ότι πρέπει να αρχίσουμε να έχουμε πιο έξυπνες και στοχευμένες δράσεις και να ξεφύγουμε από το «όλοι στους δρόμους» (που έχει πιθανότητες να έχει αποτέλεσμα μόνο αν κατέβουν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου). Ρίξε μία ματιά σε μία εναλλακτική μορφή πίεσης που προτείνω εδώ.

  2. Ούτε εγώ έχω βρει κάτι σχετικό…
    Και ναι, όλα αυτά αποδυναμώνουν προκαταβολικά την όποια αντίσταση μπορεί να υπάρξει. Είναι ένα κατάλοιπο της θλιβερής «επαναστατικής γυμναστικής» του ’70 και του ’80 που μας έριξε στη σημερινή κατάντια.

  3. Ωραία, το διαπιστώσαμε και τρεις και ίσως και περισσότεροι. Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Εννοώ για την συγκεκριμένη περίπτωση.

  4. Δες εδώ. Η λογική είναι απλή. Αν μπορούμε να μεταφέρουμε όλο το βάρος για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε 2 βουλευτές της Ν.Δ. που υποτίθεται ότι επενδύουν στο μέλλον 🙂 και έχουν ξεκινήσει από σήμερα να χτίζουν το internet-ικό προφίλ τους, ίσως να πετύχουμε πολύ περισσότερα.

    Θα δεχθεί ο Κυριάκος ή η Ντόρα (που λογικά περιμένουν «να έρθει η σειρά τους» κάποια στιγμή που το internet θα έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη) να φορτωθούν το πολιτικό κόστος ενός νόμου που περιορίζει την ελευθερία σε αυτό;

  5. Παναγιώτη ο Κυριάκος και η Ντόρα τρέχουν με την Siemens και δεν φτάνουν 🙂
    Εννοούσα με την μάζωξη την Κυριακή αν μπορούμε να κάνουμε κάτι μια και υπάρχει κίνδυνος να το κάψουμε το χαρτί της διαμαρτυρίας

  6. Εγώ είμαι πάρα πολύ σκεπτικός. Πρώτον γιατί αισθάνομαι ότι όπως λές θα το κάψουμε και δεύτερον γιατί δεν βλέπω να υπάρχει συγκεκριμένο θέμα διαμαρτυρίας. Δηλ. αν έρθει ένας δημοσιογράφος και ρωτήσει γιατί μαζευτήκαμε, τί θα απαντήσουμε;

  7. εγώ είπα τηνάποψη μου : δεν υπάρχει συγκέντρωση blogs την Κυριακή γιατί :
    1. δεν υπάρχει νομοσχέδιο
    2. δεν υπάρχουν blogs αλλά πολίτες
    3. αν κάνεις τώρα κάτι της πλάκας δεν θα κάνεις τίποτα, αν πραγματικά υπάρξει ανάγκη. και αυτό θέλουν αυτοί που καλούν τώρα!

    αν τώρα θέλουμε σώνει και καλά να κάνουμε κάτι , ας κάνουμε αυτό που πρότεινε ο Παναγιώτης.

  8. Το φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι ο ΠΡΕΖΑ μια ζωή κατακεραύνωνε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις της μπλογκόσφαιρας, χλευάζοντας χυδαία το πόσο ανούσιες, υποκριτικές ή απολιτικές είναι. Και τώρα καλεί ο ίδιος να κατέβουμε όλοι στους δρόμους, σε μια πρόχειρη αντιγραφή περσινής διαμαρτυρίας που είχε γίνει για πολύ συγκεκριμένο σκοπό και σε πολύ συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

    Δικαίωμα του φυσικά και κανείς μας δεν έχει το copyright για οποιουδήποτε είδους διαμαρτυρίες. Όμως, δε γίνεται να μην περάσει από το μυαλό μου το ενδεχόμενο ο υποκινητής της εν λόγω πρωτοβουλίας να επιδιώκει την παταγώδη αποτυχία της, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ασυδοσία της εξουσίας την οποία υποτίθεται πως αντιμάχεται. Με την απογοητευτική εικόνα πενήντα ή εκατό ατόμων να περιφέρονται άσκοπα στο Σύνταγμα, το επόμενο κάλεσμα για μαζική αντίδραση στην επικείμενη (;) φίμωση της ελεύθερης έκφρασης είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

  9. Δεν έχω moderation. Έχω ακόμα ένα σχόλιό σου στο τελευταίο post μου για τον Μητσοτάκη, άλλο δεν μου έχει έρθει

  10. το ξέρω ότι δεν έχεις Moderation. μάλιστα όταν το ποσταρισα,δεν βγήκε και το ξανάγραψα. και τότε μου έβγαλε μηνυμα ότι «υπάρχει ένα πανομοιότυπο». μηπως επειδή είχα βάλει ένα λινκ έμεινε στα ανεπιθυμητα ή στα spam?

  11. Στέφανε είχες δίκιο αλλά μου κάνει εντύπωση. Όταν υπάρχουν 2 link και πάνω τότε και μόνο τότε το κάνει moderation και το εγκρίνω ή όχι μετά από e-mail που μου έρχεται. Το δικό σου το πήγε κατευθείαν στα spam!!!
    Twilight Zone 🙂

  12. Με εικασίες και φόβους κινητοποιήσεις δεν γίνονται. Να αντιμετωπίσουμε ο,τι συμβεί ΟΤΑΝ συμβεί. Αλλιώς καταντά γραφικό…

  13. Και με αφορμή αυτή την κουβέντα: αλήθεια, θα μπαίνουμε διαρκώς στη διαδικασία να «απαιτούμε» από τον φιλελεύθερο ολιγαρχισμό να είναι περισσότερο «φιλελεύθερος» και λιγότερο «ολιγαρχικός»; Αυτό μας ενδιαφέρει; Η ηθική και πολιτική του βελτίωση; Οι νόμοι να γίνουν «κάπως καλύτεροι», οι «ελευθερίες» πιο πολλές, η αστυνομία πιο «φιλική», οι πολιτικοί τους λιγότερο διεφθαρμένοι; Αστεία πράγματα! Οι επιλογές τους είναι σαφείς!

  14. Αυτό το τελευταίο πάλι πως σου ήρθε;
    Και για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Δεν θέλησα να το πω στα ίσα από λόγους ευγένειας. Κακώς. Νομίζω ότι είναι παπαριά του ΠΡΕΖΑ που θέλει να δείξει κάτι. Δεν ξέρω τι, είμαι όμως σίγουρος ότι καμιά 20αρία θα την πατήσουν, θα πάνε και θα γαμήσουν την υπόθεση. Κανονικά αν είχα τα αρχίδια, που τελικά μάλλον δεν τα έχω, θα έπρεπε να βγω και να ζητήσω να μην πάει κανένας στην συγκέντρωση. Τώρα που το σκέφτομαι λέω να το κάνω.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: