Περί Αρχιτεκτονικής και Blogs

Διάβασα ένα, το λιγότερο, ενδιαφέρον κείμενο σε blog επώνυμου blogger που προσπαθεί να κάνει καριέρα βασιζόμενη στα blog. Αυτή η καριέρα είναι που σαφώς τον οδηγεί και στην χρήση του πραγματικού ονόματός του. Συνηθίζει λοιπόν ο κ. Ανδριωτάκης να ψέγει όσους γράφουν ανώνυμα. Δικαίωμά του. Μόνο που στην περίπτωση αυτή έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Κάνει μια σύγκριση της επώνυμης και ανώνυμης αρχιτεκτονικής με τα επώνυμα και ανώνυμα blogs με την παραδοχή ότι τα επώνυμα είναι πάντα καλύτερα από τα ανώνυμα.

Αρχιτέκτονας δεν είμαι αλλά μπορώ για μια πιο σωστή απάντηση να τον παρπέμψω στον mave. Εγώ απλά έχω να του δώσω ένα Link στην Καθημερινή για τα επώνυμα babis Vovos και ένα ακόμη στην παρουσίαση ενός βιβλίου για την αρχιτεκτονική από την εφημερίδα telegraph, από όπου και αντιγράφω :

«…Silber thinks that many of the most famous designers have ceased to take an interest in the practical effectiveness of their buildings because they have become obsessed with their status as ‘artists’.»

και συνεχίζει

«The elementary structural requirements for a building – that it should stay up, keep out the elements, and be cost-effective – now come a long way behind the star architect’s overriding desire to prove that he is a creative genius with a unique ‘vision’.»

Ακολουθούνε και μερικά παραδείγματα της προσέγγισης του συγγραφέα. Αν αυτό που ήθελε να μας πει ο κ. Ανδριωτάκης είναι ότι θεωρεί τον εαυτό του καλλιτέχνη, εντάξει το καταλάβαμε και να το αποδεχτούμε. Αν ήθελε να μας πει ότι είναι καλύτερος blogger από κάποιους άλλους, επειδή και μόνο γράφει επώνυμα, να μας επιτρέψει να το αμφισβητούμε.

Ένας ψευδώνυμος Blogger.

Υ.Γ. αν επιμένετε να γίνω «επώνυμος» δεν έχετε παρά να πάτε στο about, με έχουνε δώσει προ πολλού οι φίλοι μου και δεν τα διαγράφω. Αυτό δεν ξέρω σε ποιά κατηγορία αρχιτέκτονα με κατατάσει, αν  μπορώ όμως να διαλέξω κατηγορία με μια πιο ευρεία έννοια, προτιμώ την κατηγορία του Πετρά της Δυτικής Μακεδονίας ή της Ηπείρου

18 σκέψεις σχετικά με το “Περί Αρχιτεκτονικής και Blogs

 1. Παράθεμα: buzz
 2. Βαριεμαι να γραφω νεο σχολιο, ετσι επαναλαμβανομαι:
  Ανωνυμη αρχιτεκτονικη ειναι οι κυκλαδιτικοι οικισμοι, τα χωρια της ηπειρου, κλπ κλπ. Απο την οικονομια των σπιτιων της Σαντορινης εμπνευστηκε ο Λε Κορμπυζιε τη δικη του εφαρμογη σε κτιρια κατοικιων, οπως π.χ. το κτιριο στη Μασσαλια.
  Οι απροσωπες πολυκατοικιες που αναφερονται, ειναι «εργολαβικη» αρχιτεκτονικη!

 3. Χαίρομαι που οι αρχιτέκτονες δε σηκώνουν μύγα (ανακρίβειες) στο σπαθί τους και κοντράρονται για τις θεωρίες τους δημόσια’ εν αντιθέσει με κάποια άλλα επαγγέλματα που μπορώ να φανταστώ, που καλύπτουν τους χειρότερους, πάντα με τις καλύτερες προθέσεις βέβαια…

 4. ως αρχιτέκτονας, και ως άνθρωπος που ασχολούμαι με την θεωρία της αρχιτεκτονικής θεωρώ ότι η όποια κουβέντα σε σχέση με το αντικείμενο της αρχιτεκτονικής και το blogging είναι τουλάχιστον ατυχής. Μια μεταφορά, ένας παραλληλισμός ή μια μετάθεση έχουν συγκεκριμένους τρόπους να γίνονται ώστε να λειτουργούν επιτυχώς. Ο κύριος Ανδριωτάκης που κατά τα άλλα σέβομαι υπέπεσε στο σφάλμα μια ατυχούς μεταφοράς χωρίς να είναι γνώστης ενός αντικειμένου το οποίο είναι πολύ παραπάνω σύνθετο από όσο φαίνεται στους απ’ έξω. Το ίδιο λάθος θα μπορούσα να το κάνω κι εγώ κατά την ενασχόληση μου με κάποιο αντικείμενο που δεν γνωρίζω.. Το ζήτημα είναι ότι αντί να καταγγέλλουμε την μεταφορά που χρησιμοποιεί οφείλουμε να αντιληφθούμε τα επιχειρήματα του και την ουσία των λεγομένων του η οποία υπάρχει παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί λάθος παραδείγματα!

  Η απάντηση που έστειλα και στον ίδιο είναι ότι η εξής. Ενώ η πόλη οφείλει να συντάσσει τις ανεξάρτητες μονάδες της ώστε να δρουν προς της στην επιτέλεση ενός πλήθους λειτουργιών, η blogόσφαιρα δεν είναι υποχρεωμένη να αντιλαμβάνεται την έννοια της συνύπαρξης με τον ίδιο τρόπο. Ως blogger έχω πολύ περισσότερο το δικαίωμα της ατομικότητας από ότι ως πολίτης γιατί οι δεσμοί μου με το σύνολο των bloggers είναι δεσμοί που εγώ επιλέγω και δεν είναι δεσμοί εξάρτησης αν δεν θέλω να είναι πράγμα που δεν μπορώ να κάνω ως πολίτης και συλλειτουργός μιας πόλης.

  Πολύ απλά, ως bloggers μπορούμε να είμαστε μονάδες, ανεξάρτητες ατομικότητες, γιατί δεν μοιραζόμαστε τίποτα, ως πολίτες οφείλουμε να αποδεχθούμε την έννοα της συλλογικότητας γιατί μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο (τουλάχιστον). Ας το καταλάβουμε λοιπόν ότι το blogging δεν δημιουργεί υποχρεωτικά σχέσεις εξάρτησης και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να δέχεται κανόνες! Την καλημέρα μου!

 5. Ο Ανδριωτάκης αποκάλεσε την ανωνυμία «μάστιγα» και κάνει και τον «θεωρητικό» της μπλογκόσφαιρας! Φυσικά τον έχω περιποιηθεί καταλλήλως σε μια αναρτησούλα με τίτλο «bloggers στρώνουν το χαλί της χειραγώγησης» Δεν τόλμησε να απαντήσει.. Ομως βλέπω ότι επανέρχεται και τώρα το παίζει αρχιτέκτονας! Χαίρομαι πού του απάντησες γιατί εγώ πλέον τον βαριέμαι..

 6. @harisheiz
  Επειδή δεν έχω να προσθέσω τίποτα, πέρα από όσα έχω γράψει και έχεις πει, το μόνο που μένει είναι να σε καλημερίσω και εγώ από την πλευρά μου. 🙂
  Καλημέρα

  @sofistis
  ο κ. Ανδριωτάκης έχει μια ατζέντα η οποία δεν είναι κρυφή. Θέλει να κάνει καριέρα με τα blogs. Δικαίωμά του. Έχω βαρεθεί όμως να ακούω το ίδιο τροπάρι κάθε φορά. Έχω την εντύπωση ότι προσπαθεί να προκαλέσει για να έχει υλικό για το επόμενο βιβλίο του.

 7. Αυτό του γράφω και εγώ, ότι θέλει να κάνει καριέρα με τα blogs αλλά λέει τέτοιες αρλούμπες που ως θεωρία δεν στέκουν με τίποτα.. Ηδη έχει αποτύχει ως θεωρητικός.. Το ζήτημα είναι όμως ότι περιφέρεται στα κανάλια και στα ραδιόφωνα και οι συνάδελφοι σου, πού έχουν μεσάνυχτα, δέχονται τις αρλούμπες του και έτσι παρουσιάζεται μια στρεβλή εικόνα σε βάρος όλων μας..

 8. Αν ο Ανδριωτάκης επιθυμεί να κάνει καριέρα με τα blogs, μαγκιά του και μακάρι να το πετύχει. Δεν είναι ντροπή, ούτε είναι αυτό που κάνει το κείμενό του αξιόμεμπτο.
  Το πρόβλημα είναι πως δεν έχει λογική το κείμενο. Μοιάζει με παραληρηματικό ξέσπασμα φανατικού. Και πραγματικά περίμενα περισσότερα. Δεν δίνει πάτημα ούτε για εποικοδομητική διαφωνία.
  Ακόμα κι αν το παράδειγμα της αρχιτεκτονικής έστεκε, θα εξακολουθούσε να είναι ένα παντελώς αυθαίρετο παράδειγμα που συγκρίνει μήλα με ταβανόπροκες. Και, εν τέλει, δεν είναι ανάγκη να ομαδοποιείς και να προσβάλεις τόσους ανθρώπους με τέτοια οξύτητα επειδή έχεις κάποιες εμμονές.
  Λέει ο harisheiz (με τον οποίο γενικά συμφωνώ) πως «οφείλουμε να αντιληφθούμε τα επιχειρήματα του και την ουσία των λεγομένων». Θα το οφείλαμε αυτό αν υπήρχαν όντως επιχειρήματα. Στο συγκεκριμένο δεν υπάρχουν. Νιώθω πως σπατάλησα ήδη αρκετό χρόνο απαντώντας σε υστερίες.

  Αν σκέφτεται έτσι όπως έγραψε, κρίμα. Αν, όμως, απλά προβοκάρει για να έχει υλικό (όπως υποστηρίζει ο Argos) τότε δεν είναι κρίμα, είναι χυδαίο. Αλλά και πάλι θα έλπιζα να μπορεί να το κάνει με πιο καλά κείμενα.

 9. Argos,

  το «θέλει να κάνει καριέρα με τα μπλογκ» έρχεται και ξανάρχεται στην κουβέντα – και είναι μάλλον άδικο.

  Αλλά δεν τον παρακολουθώ τον Α, ούτε θέλω να μιλήσω γι’ αυτόν. Περνάω στο θέμα:

  Η επωνυμία δε μπορεί να είναι υποχρεωτική, είναι, ωστόσο, προτιμητέα. Ειδικά όταν γράφεις για πολιτική (με την ευρεία έννοια) και ακόμα πιο ειδικά όταν κάνεις κριτική / σάτιρα / πολεμική σε άλλους, μπλόγκερ ή όχι.

  Δε θέλω να εκληφθεί αυτό ως κανόνας – άλλωστε δεν εκφράζει παρά την προσωπική μου άποψη (και αισθητική, εν μέρει) για το μπλόγκιν ως σύγχρονη αγορά, δηλαδή τόπο και τρόπο συνάντησης και συνομιλίας των ανθρώπων. Και πρέπει να παραδεχτώ ότι στα μπλογκ έχω δει ωραιότατα ανώνυμα κείμενα, αλλά και απίστευτες επώνυμες πατάτες.

  Έχω παρατηρήσει ότι κανένας, σχεδόν, από τους δραστήριους μπλογκεράδες δε μένει ανώνυμος για πολύ – τουλάχιστον ανάμεσα στην ιδιότυπη κοινότητα της μπλογκόσφαιρας. Το λέω αυτό από προσωπική εμπειρία και έχοντας γνωρίσει πολλές δεκάδες «ανώνυμους» μπλογκερ από κοντά, τα 2 και μισό χρόνια που ασχολούμαι. Σχεδόν κανένας από αυτούς δεν αντιμετωπίζει την «ανωνυμία» ως πλεονέκτημα ή ως προσωπική ασφάλεια (έναντι ποίου;) – βλέπουν την περσόνα που δημιουργούν σαν εργαλείο / διευκόλυνση / παιγνίδι.

  Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις των μπλογκερ που επιμένουν στην ανωνυμία γιατί έχουν πράγματι σοβαρούς λόγους (κυρίως επαγγελματικούς) να το κάνουν. Ίσως κάποιοι φοβούνται τις αντιδράσεις και την πίεση του περιβάλλοντός τους – κι αυτό είναι σεβαστό. Οι περιπτώσεις δυο εξαιρετικών μπλόγκερ, του gelial παλαιότερα και η πρόσφατη της ψιλικατζούς, που έφτασαν να σταματήσουν το μπλόγκιν γιατί δεν άντεχαν την επώνυμη έκθεση, είναι χαρακτηριστικές.

  Προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι για εκείνους που διατηρούν μπλογκ και επιμένουν στην ανωνυμία για να μπορούν να επιτίθενται σε άλλους εκ του ασφαλούς – για την ακρίβεια δεν τους θεωρώ ιστολόγους, αλλά …αναπόφευκτους. Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσοι γράφουν σοβαρά (πολιτικά, κυρίως) αλλά επιμένουν στην ανωνυμία. Σεβαστή επιλογή, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι η ανωνυμία τους παρασύρει, κάποιες φορές, σε συμπεριφορές τις οποίες δεν θα επέλεγαν ποτέ ως επώνυμοι ή δεν θα τολμούσαν να υποστηρίξουν κάποιες επιλογές τους με το πραγματικό τους πρόσωπο. Μιλάμε για πραγματικές εκπτώσεις – και η ανωνυμία τις διευκολύνει πάρα πολύ, χωρίς να είναι η αιτία τους…

  Φυσικά, κάποια «θεματικά» μπλογκ επιζητούν την ανωνυμία – και ουδείς μπορεί να την ψέξει: όσα καλλιεργούν την ερωτική λογοτεχνία (και φωτογραφία) πέρα από τα συμβατικά, είναι ένα παράδειγμα. Αλλά δε νομίζω ότι το θέμα της επωνυμίας στο μπλόγκιν αφορά αυτή ή παρεμφερείς κατηγορίες.

 10. Πάνο, μπορεί να είναι άδικο αλλά δεν έχω πρόβλημα, αρεί να μη γίνομαι αντικείμενο πειραμτισμού που θα βρεθεί στο επόμενο βιβλίο του. Όπως επίσης και να μη «μου πουλάνε παραμύθι» ότι γράφει επώνυμα από άποψη.

 11. Έλα ρε παιδιά τώρα, εδώ ο κόσμος καίγεται και θα ασχολούμαστε με τον κάθε ταλιμπάν; Στην καλύτερη πρόκειται απλά για ψώνιο που ονειρεύεται να γίνει διάσημος. Στη χειρότερη, προτιμώ να αυτολογοκριθώ και να μη γράψω τι πιστεύω…

  Πάρτε κι ένα spam για να μάθετε να μου το παίζετε ψευδώνυμοι:

  Ζητούνται αλήτες μπλόγκερς για να συμμετάσχουν στη διοργάνωση αποκριάτικης διαδήλωσης.

 12. Εγώ σύντομα συμπληρώνω ένα χρόνο blogging και θα κάνω κι έναν απολογισμό τις επόμενες μέρες. Λοιπόν…

  Η υποκρισία πέφτει ΣΥΝΝΕΦΟ, αλλά επειδή έχουμε όλοι κοινό εχθρό (την καταστολή του Ελεύθερου Λόγου κλπ) την παραβλέπουμε.

  Ανθρωποι οι οποίοι φέρθηκαν βάναυσα σε ανώνυμους σχολιαστές στο δικό τους ιστολόγιο, ενώ ήξεραν τα στοιχεία τους… ποζάρουν τώρα σαν «μπλογκεροπατέρες» υπέρ της Ελευθερίας του Λόγου και της ανωνυμίας…

  Ντάξει, ο Ανδριωτάκης αποδείχτηκε ατυχώς απλός μαϊντανός. τον έχουνε τα κανάλια όπως έχουνε κι έναν εκνευριστικότατο παπά-ψυχίατρο που λέει επανειλλημένα τις ίδιες μαλακίες (σήμερα τον είδα να ξεσπαθώνει κατά της νομικής ρύθμισης για συμβόλαια συμβίωσης). Κρίμα γιατί τον εκτιμούσα κάποτε…

  Το βαθύτερο πρόβλημα είναι ταξικό, γιατί οι πλειοψηφία του κόσμου δεν είναι καν ιστολόγοι, αλλά μπορούν να γίνουν αναγνώστες ιστολόγων (και ήδη οι αναγνώστες/σχολιαστές είναι πολλαπλάσιοι). Επομένως η μπλογκόσφαιρα προετοιμάζεται, σιγά-σιγά ΚΑΙ αυτή για έναν σαφέστατα ΔΥΝΑΜΕΙ κατασταλτικό ρόλο, να ΕΛΕΓΧΕΙ την έκφραση των ανθρώπων, ΟΧΙ των ίδιων των ιστολόγων (που πάντα θα είναι μειοψηφία) αλλά της μάζας ή της πλειοψηφίας. Αυτά τα προβλήματα βέβαια δεν είναι καν ορατά στην παρούσα κατάσταση, γιατί τα μπλογκ μοιάζουν με τους επαναστάτες Ιακωβίνους ΠΡΙΝ αρχίσει η τρομοκρατία της λαιμητόμου και η ενθρόνιση του… Αυτοκράτορα Ναπολέοντα.

  Μερικοί λοιπόν την έχουνε δει Ναπολέοντες αλλά και μάζεψαν ήδη τους αυλικούς τους και λένε διάφορα που απέχουν ΠΟΛΥ από τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ τρόπο που φέρονται σε φίλους, σε σχολιαστές τους, και σε άλλους. Αντί να γίνω κακός όμως συστρατεύομαι με τον αγώνα κατά του Λουδοβίκου 16ου… 🙂

  (θα ακολουθήσουν ποστ ΠΟΛΥ αργότερα, όταν η «θύελλα» θα έχει κοπάσει που θα εξηγούν όλα αυτά λεπτομερέστερα, πάντως στο δικό μου ιστολόγιο υπάρχουν 5 ποστ γύρω από το θέμα που προέκυψε πρόσφατα για να μας κρατάει στις… επάλξεις)

 13. Υ.Γ. Προσυπογράφω το μανιφέστο του NYLON παρά κάποιες μικρές ενστάσεις και παρά την… αποκριάτικη φιλική παρωδία του, που θα βρείτε εύκολα (αν έχετε όρεξη). Επίσης προσυπογράφω ΟΛΑ τα ποστ της Penguin Witch, τα τελευταία αλλά και εκείνα των αρχών του περασμένου έτους, τη διαμαρτυρία που συνέταξε ο SimonSays για γράμμα στον ίδιο τον πρωθυπουργό, το εξαίρετο ποστ του φίλου HarisHeiz, και τέλος το επίσημο διάβημα-γράμμα στην κυβέρνηση που παραθέτει η Penguin Witch.

  Παρόλ’ αυτά, ΔΕΝ προσυπογράφω τις υποκρισίες και τις πομπώδεις δαιμονοποιήσεις… μαΪντανών που φανατίζουν και αποπροσανατολίζουν τους αδαείς, με ΤΟΝΟΥΣ υποκρισίας, μέσα στην «Καλύβα»…

 14. Υ.Γ.2 Εννοείται ότι προσυπογράφω και το δικό σου εξαίρετο ποστ, Argos! Αλίμονο…. πάντως;…. ΠΡΟΣΕΧΕ… Τα φαινόμενα απατούν.

 15. Φίλε omadeon
  μπορεί όντως τα φαινόμενα να απατούν, εγώ όμως δεν οφείλω να συστρατευτώ με τον αγώνα κατά του Λουδοβίκου 16ου;
  Τώρα υπάρχει ένας εχθρός και έχω πάντα στο μυαλό μου ότι ο εχθρός του εχθρού μου δεν είναι πάντα φίλος μου, όπως και ότι ο φίλος του εχθρού μου δεν είναι πάντα εχθρός μου (κλεμμένα από τον Σπίνραντ).
  Όσο για τον Ανδριωτάκη, έχω σχόλιό μου στο τελευταίο του post που περιμένει moderation από το μεσημέρι (13:26), ενδιάμεσα έχει εγκρίνει άλλα. Τέλος πάντων, έχουμε και άλλα να κάνουμε.

 16. Φίλε Αργος, ΓΕΜΙΣΑΜΕ Ναπολέοντες.

  π.χ. τον Ναπολέοντα Βλογ-για-πάρτυ Ανδριωτάκη τον Α’
  ΠΟΛΛΕΕΕΣ ώρες σκέφτεται ΑΝ θα δώσει το λόγο στον ταπεινό υπήκοό του, τον Argos.

  Σκέφτεται πολύ, σαν το χοίρο που πάει να κλάσει…
  (και δίνει το λόγο στην Αυλή του).

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: