Δεν είσαι Blogger, Δημοσιογράφος είσαι

Άυτό ήθελα να του απαντήσω από την πρώτη στιγμή που έκανε την δήλωση, «Δεν είμαι κακοποιός, είμαι blogger» ,  ο φερόμενος ως διαχειριστής του press-gr, κ. Καψάμπελης. Η ίδια σκέψη μου ήρθε και σήμερα το πρωί όταν βρέθηκα κατόπιν προσκλήσεως στην πρωινή εκπομπή του Alter.

Να τα πάρουμε από την αρχή. Χτες μου τηλεφώνησαν και μου ζήτησαν να βγω στην πρωϊνή εκπομπή του Alter. Δεν είμαι φαν, δεν την βλέπω, αλλά συζητώντας, αφού δέχτηκα και μετά, με τον  Αστέρη ότι θα έπρεπε να πάω γιατί αν για τον Alter ήταν ακόμα ένα σόου για μένα ήταν η ευκαιρία να δείξω ότι blogger δεν είναι όποιος αγοράζει καπνό από την Ολλανδία μέσω Ίντερνετ…

Στην Θεσσαλονίκη εγώ στην Αθήνα μαζί με τον Κουίκ ένας τσαμπουκαλεμένος. Τον συστήνει σαν blogger με το διάσημο blog δενξέρωποιός.blogspot.gr και ξεκινά με μια ερώτηση ώστε να τοποθετηθώ. Τοποθετούμε, έρχεται η στιγμή και τοποθετείται ο τσαμπουκαλεμένος πετώντας ένα σίτιου, άλτιους, φόρτιους, ψεύτιους στο τέλος. Αναρωτιέμαι, τί λέει ρε πούστη; Λέει τα δικά του ο Κουίκ και όταν του δίνει τον λόγο, αλλάζει ο τίτλος κάτω και αντι για το όνομά του εμφανίζεται ένα «δημοσιογράφος» και εγω έχω γίνει «blogger». Οκ καλά έκανα και ήρθα, σκέφτομαι όταν τον ακούω να κλείνει την πρότασή του και να πηγαίνουν για διαφημίσεις με το «τα blog είναι η εκδίκηση της ανωνυμίας» wtf???

Με θυμηθήκανε αφού δείξανε και λίγο Τσέκου και αφού ο πρώην blogger, πρώην δημοσιογράφος μετατράπηκε σε νυν ειδικό επι της Ζαχοπουλιάδας, πρόλαβα και είπα δυο λόγια γιατο τι πιστεύω ότι έρχεται και έφαγα 10 λεπτά Χατζηνικολάου σε κονσέρβα. Επανήλθαμε ζήτησε από τον τον μάγκα να τοποθετηθεί και πέταξε το αμίμητο, μέσα σ’ όλα» «..να βάζαμε στα blog μια σελίδα που να λέει μπαίνετε με δική σας ευθύνη, όπως οι πορνοσελίδες!!!!» και αυτός δήλωσε blogger??

Στην τελευταία τοποθέτησή μου έπρεπε να διαλέξω μεταξύ του να πω κάτι και να αντιπαρατεθώ του ηλίθιου. Προτίμησα να πω αυτό που έχουμε ξεχάσει όλοι.

Οι blogger δεν διεκδικούνε την αντικειμενικότητα, ίσα-ίσα διεκδικούν την υποκειμενικότητα τους. Όταν μπαίνετε στο blog μου διαβάζετε την δική μου αλήθεια και όχι την παγκόσμια αλήθεια.

Ξεχάσαμε ποιοί είμαστε και από που ξεκινήσαμε.

Ο κάθε κ. Καψάμπελης δεν χρησιμοποίησε τα blog για τον ίδιο λόγο που τα χρησιμοποιήσαμε και εμείς. Αυτός θέλησε να κάνει, στην καλύτερη περίπτωση, μια δημοσιογραφία που αυτός φανταζόταν. Μπορεί να μην είναι κακοποιός, αλλά ούτε blogger είναι.

13 σκέψεις σχετικά με το “Δεν είσαι Blogger, Δημοσιογράφος είσαι

 1. Αφού κράτησες την ψυχραιμία σου, σε συγχαίρω. Μάλλον ωρίμασε ο καιρός για οργανωμένη δημοκρατία των bloggers, κατά προτίμηση σε νησί τύπου Belize, με ανύπαρκτη φορολογία και πειρατικά σημαιάκια πάνω σε κάθε server. Γιατί, φοβάμαι, ότι για μία ακόμη φορά θα «ασχοληθούν» με κάτι που δεν μπορούν να καταλάβουν οι γνωστοί «ιθύνοντες» νόες που καταδυναστεύουν τον τόπο μας σχεδόν από τότε που βγήκαν οι λάσπες, με τραγικά αποτελέσματα…

 2. Πω πω κιόλας φρίκη….

  Όπως τα λες έτσι είναι.Θα φτάσουμε στα όρια του φασισμού όπου να’ναι μου φαίνεται.
  Οι απόψεις μας είναι υποκειμενικότατες,όπως σε μια συζήτηση που θα κάνεις με ένα φίλο σου και ο αντίλογος είναι ελεύθερος μιας και υπάρχουν και τα σχόλια.
  Συνγχήστηκα πρωί πρωί.πφφφ

 3. Μπράβο σου και πάλι μπράβο σου. Ξεχάσαμε από που αρχίσαμε.
  Πήραμε λάθος δρόμο να το πω, ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμνίζουμε να το πω,
  οτι την είδαν «εδώ το πράγμα μπορεί να έχει φράγκα» να το πω …
  πάντως όσοι προσπάθησαν τις τελευταίες μέρες να υπερασπιστούν την «ελευθερία» μας, ξέχασαν να «φωνάξουν» το σημαντικότερο που έγραψες περί υποκειμενικότητας.

 4. Δεν το ξέχασαν όλοι freedula, μην κρίνεις μόνο από ένα μανιφέστο του ποδαριού. Εξάλλου, κι η άποψη περί υποκειμενικότητας υποκειμενική είναι, εξ’ ορισμού 😉

 5. Αδερφέ Άργε

  Ξέρεις τις απόψεις μου περί εμφανίσεων bloggers στην TV αλλά και πάλι ο καθένας κρίνει τι πρόκειται να κάνει μόνος του. Για αυτό οκ ρισπεκτ στον καθένα που θέλει να «παραθυρωθεί» σε μια κοινωνία που χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο.

 6. @poetic Justice
  δεν έχω το εισιτήριο

  @salerosa
  μήπως τα έχουμε ξεπεράσει;

  @freedula
  εξαρτάται γιατί άνοιξε ο καθένας μας blog

  @Spider
  πάλι παίζεις με τις λέξεις

  @ Νίκος
  Φίλε δεν γίνεται αλλιώς.Είναι εύκολο να είσαι από έξω. Μέσα δύσκολα παλεύεται

  @Dark
  Το ξέρω και έχω τις ίδιες, αλλά βαρέθηκα να με εκπροσωπεί ο Βασιλάκος και εγώ απλά να βρίζω. Η διαφορά είναι ότι δεν «παραθυρώνομαι» αλλά «εκπαραθυρώνω» τον κάθε Βασιλάκο.

 7. Και εσύ και εγώ και όλοι μας που γράφουμε σε blogs, δημοσιογράφοι είμαστε. Γράφουμε δημόσια! Τα ΜΜΕ έχουν Συντάκτες για να γράφουν τα κείμενά τους, όπως αποδεικνύει και η ονομασία των επαγγελματικών τους ενώσεων…
  Αυτό που εμείς κάνουμε, σαφώς με υποκειμενικότητα και όχι όλοι, είναι να αυξάνουμε το δημόσιο χώρο, τη δημόσια σφαίρα, στο διαδίκτυο…

 8. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αρκεί να μαθαίνουμε.
  Αρχαία Αγορά: Απουσίαζαν πολλοί από τις δημοκρατικές της συζητήσεις.
  Δημόσια Σφαίρα του Χάμπερμας: ο λόγος και πάλι κυρίως στην ελίτ.
  Διαδίκτυο: Πόσοι έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές, γνώση αγγλικών και χρόνο για να παίρνουν μέρος και να διαμορφώνουν τη συζήτηση; Και πάλι η μειοψηφία.

  Είτε είσαι μπλόγκερ, είτε δημοσιογράφος, είτε συντάκτης, είτε παρουσιαστής στην ελίτ είσαι. Όχι, απαραίτητα την οικονομική, αλλά εκείνη που μπορεί κι έχει λόγο.

 9. maygirl, δεν υπάρχει μόνο μία άποψη για την διαχείριση των μέσων, η ελιτιστική, η οποία μάλιστα είναι κυρίαρχη στα ελληνικά ΜΜΕ. Στην φιλοσοφική κόντρα DeweyLippmann, τυχαίνει να είμαι με τον πρώτο, ή μάλλον με τους πνευματικούς απογόνους του, και το ίδιο συμβαίνει με πολλούς παραγωγούς – καταναλωτές (prosumers) και συνδιαχειριστές των ψηφιακών ανοικτών μέσων και κοινοτήτων δημιουργίας (open source, open formats, open access, Creative Commons κλπ).
  Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς ότι όλοι ελίτ είμαστε μπροστά στα παιδιά της Αφρικής που όχι internet δεν έχουν, αλλά πεθαίνουν απ’ την πείνα’ όμως δε θέλω να βλέπω τον κόσμο κυνικά, και πιστεύω ότι κάποιοι από μας προσπαθούν να κάνουν κάτι παραπάνω απ’ το ψώνιο τους σ’ αυτό τον ψηφιακό ντουνιά. Me and you included.

 10. Συμφωνώ. Μα όσοι θα θελήσουν να καπηλευτούν, και πάντα θα υπάρχουν τέτοιοι, το μέσο, αργά ή γρήγορα θα ξεβραστούν εκεί που τους αρμόζει. Σκέψου μόνο, τόσα χρόνια πόσοι με ονοματεπώνυμο σε όλα τα μέσα, παίζουν το ίδιο παιχνίδι με τρόπους που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε καν. Τα λαμόγια θα επιζήσουν ότι και να κάνουμε. Το θέμα είναι να μην παρασυρθούμε όλοι σε μια άβυσσο χυδαιότητας, επειδή έτσι το θέλουν και όχι επειδή έτσι το θελήσαμε.

  @ Spider
  Βεβαίως αγαπητέ, γι’ αυτό και λέγεται άποψη. Το να συντάσσεσαι με μια γνώμη ή να αντιπαραθέτεις ανάλογη, είναι κι αυτό δικαιώμα μας. Μήπως γι’ αυτό ακριβώς τον δικαίωμα δεν γίνεται λόγος; Ο καθένας επιλέγει τι θα διαβάσει, όπως και τι θα πει. Οι προδοσίες και τα ανώνυμα ρεμάλια με φωνή δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Οι περισσότερες στήλες των μεγιστάνων είναι ανυπόγραφες.

  Καλό μας μήνα

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: