Ένας εκβιασμός, ένα νομοσχέδιο και οι bloggers

Η ιστορία του press-gr δεν σταματά με ένα κειμενάκι και με λίγη φασαρία. Οφείλουμε να διαβάζουμε και να προσπαθούμε να αναλύσουμε τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις (προφανώς όχι ο Αλέξης). Έτσι στο press-gr Saga προστίθεται και το άρθρο του κ. Χιώτη στο «Βήμα» το οποίο και προσπάθησα να καταλάβω. Πριν όμως ξεκινήσω, θα πρέπει να «βγάλω το καπέλο μου» σε μια Blogger με απλή λογική.

Η Magica έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, στο οποίο κάνει τις απλές και λογικές ερωτήσεις στον κ. Χιώτη που έκανε την μήνυση για εκβιασμό του Press-gr. Θεωρώ κορυφαία την απορία της :

«Εφόσον έλαβε δύο εκβιαστικά e-mail γιατί δε ζήτησε την παγίδευση του συγκεκριμένου λογαριασμού από την Yahoo (από όπου έλαβε το e-mail) και προτίμησε να παγιδεύσει τους ιδιοκτήτες του press-gr μέσω Google;»

Σαφώς και δεν μπορώ να το εξηγήσω. Αυτό όμως που δεν μπορώ να εξηγήσω καθόλου είναι η χρήση συγκεκριμένων λέξεων στο προσεγμένο κατά τα άλλα άρθρο του κυρίου Χιώτη στο χθεσινό «Βήμα» καθώς και στο συνοδευτικό ανυπόγραφο της διαδικασίας του εντοπισμού.

Συγκεκριμένα στα εξής σημεία (με bold το κομμάτι που ενδιαφέρει) μου προξένησαν το ενδιαφέρον :

«…ο οποίος με ενημέρωσε ότι είχε γίνει δέκτης ανάλογων παραπόνων και από άλλους πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, ομολογώντας όμως ότι δεν μπορεί να επιδιώξει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών επειδή η συκοφαντική δυσφήμηση διά του Διαδικτύου είναι πλημμέλημα και όχι κακούργημα.»

Το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Σφακιανάκης; Ούτε ο κ. Σφακιανάκης της ΔΗΕ ούτε ο κ. Χιώτης, έγκριτος δημοσιογράφος, γνωρίζουν ότι η συκοφαντική δυσφήμηση είναι πλημμέλημα δι οποιουδήποτε μέσου; Εγώ τώρα πρέπει να πιστέψω ότι έγινε λάθος; ;Έχει σχέση μ ‘ αυτό το κομμάτι του δημοσιεύματος του ΕΤ;

«..Τρίτον, διευκολύνεται η πρόσβαση των διωκτικών αρχών στα ηλεκτρονικά ίχνη ώστε να αποκαλύπτεται με πιο γρήγορες διαδικασίες ο υπεύθυνος μιας συκοφαντικής ή εκβιαστικής δημοσίευσης.»

ή μήπως με τις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου χθες στο press room και ειδικότερα με αυτό το κομμάτι :

«Για το λόγο αυτό, το έργο της επιτροπής αφορά πια τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και κυρίως των άρθρων 370 και 370Β,Γ και Δ, για το απόρρητο των επικοινωνιών, καθώς και για τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο.»

Στο συμπληρωματικό κομμάτι βλέπουμε μια άλλη επιλεκτική χρήση λέξης :

«Το press-gr.blogspot.com εκπέμπει από την Αθήνα μέσω του διαδικτυακού ιστοτόπου της Google από πέντε διαφορετικές διευθύνσεις.  »

Παρακάτω ξαναδιαβάζουμε:

«Εχει επίσης εξακριβωθεί ότι ένας από τους «εγκεφάλους» του blog εξέπεμπε μέσα από τη Βουλή!  …»

«…Δύο ακόμη χρήστες εξέπεμπαν από δύο συγκεκριμένες διευθύνσεις…»

Αυτά έχουν μπει από άγνοια του συντάκτη ; Δεν συνδέονται καθόλου με το άρθρο του ΕΤ για το επερχόμενο νομοσχέδιο και ιδιαίτερα με το παρακάτω κείμενο;

«Τέταρτον, το ΕΣΡ αποκτά δικαίωμα παρέμβασης σε περίπτωση που οι χρησιμοποιούμενες φωτογραφίες ή το audio και video υλικό που αναρτάται σε κάποιο blog δημιουργούν ζητήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του

Βλέπετε ότι εκπέμπετε ανήκει στην δικαιοδοσία του ΕΣΡ. Βέβαια όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι συμπτωματικά, αλλά ζούμε δύσκολες εποχές και καλά θα είναι να βλέπουμε όλες τις πιθανές ερμηνείες.

Στο ίδιο κομμάτι υπάρχει και η τρομερή ανακάλυψη της συνωμοσίας :

«Οι διαχειριστές του blog χρησιμοποιούν κωδικούς για να αναρτούν ειδήσεις και σχόλια, γεγονός που αποδεικνύει ότι λειτουργούν ως ομάδα και σε συνεννόηση.»

Δεν ξέρω να υπάρχει άλλος τρόπος εκτός και αν ο διαχειριστής ήταν ένας και μάζευε ηλεκτρονικά τα κείμενα και τα αναρτούσε. Δεν αμφισβητώ ότι συνεργαζόντουσαν ή ότι λειτουργούσαν ως ομάδα αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό το επιχείρημα.

Τέλος ερχόμαστε και στην ποινικοποίηση του linking, σας θυμίζει τίποτα αυτό;

«Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις, αλλά όχι ακόμη αποδείξεις, ότι το συγκεκριμένο blog διασυνδέθηκε κάποια στιγμή και με άλλα blogs που εκπέμπουν από την Ελλάδα για να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά των πληροφοριών που δημοσίευε. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες μια είδηση που δημοσιευόταν σε άλλο blog στη συνέχεια αναδεικνυόταν από το συγκεκριμένο ή αντίστροφα, παρ΄ ότι στο μεταξύ η είδηση δεν επαληθευόταν.»

Συγνώμη Magica, σε πήρα στο λαιμό μου…

Το δισέλιδο έχει και άλλα ωραία όπως η πρόβλεψη του τι θα βρούνε σε επόμενες ταυτοποιήσεις

«…Σήμερα αναμένεται να ταυτοποιηθεί η ταυτότητα άλλων τριών προσώπων, πιθανότατα δημοσιογράφων, ενώ από την ανάλυση των σκληρών δίσκων που θα κατασχεθούν, τον έλεγχο των e-mail που αντάλλασσαν και τις καθημερινές επικοινωνίες που είχαν εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθούν οι σύνδεσμοί τους, για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι δραστηριοποιούνται στον χώρο της δημοσιογραφίας, αλλά και της πολιτικής….»

Εγώ τι να καταλάβω; Ή ο συντάκτης διαβάζει βουλωμένο γράμμα ή τους ξέρει και περιμένει την ταυτοποίηση για να μην τον μηνύσουν. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να είναι απλές  εικασίες όπως μπορεί να κάνει ο καθένας μας.

Η περίπτωση των δηλώσεων Ρουσόπουλου είναι μια διαφορετική περίπτωση. Εδώ έχουμε ξεκάθαρα την ανακοίνωση ενός νέου νόμου που θα τα διευθετεί όλα αυτά. Πως ;

«…Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη διαδικασία, την οποία καλό είναι να γνωρίζετε -δεν έχει πάρει ιδιαίτερη δημοσιότητα- και μιλάμε για το νομοθετικό πλαίσιο, αυτό καθαυτό για το Διαδίκτυο, παραλλήλως με όσα σας είπα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…»

Ρυθμίζετε νομοθετικό πλαίσιο για το Διαδίκτυο και δεν έχει πάρει ιδιαίτερη δημοσιότητα; Εν κρυπτώ κ. Υπουργέ; Ο διάλογος πότε θα γίνει; ή έχει γίνει με τους γνωστούς συνομιλητές;

«… Το νομοθετικό πλαίσιο για το Διαδίκτυο καθορίζεται από τη Διεθνή Σύμβαση της Βουδαπέστης του έτους 2001, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών…….Στο πλαίσιο κύρωσης και ενσωμάτωσης των πράξεων αυτών, συστάθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό την Προεδρία του Συμβούλου Επικρατείας κ. Σακελλαρίου, νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Το έργο, όμως, της επιτροπής τροποποιήθηκε, δεδομένου ότι η σύμβαση της Βουδαπέστης παρουσίαζε προβλήματα ως προς την ενσωμάτωσή της, κυρίως λόγω της ανταλλαγής δεδομένων των κρατών που θα την ενσωμάτωναν……. Για το λόγο αυτό, το έργο της επιτροπής αφορά πια τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και κυρίως των άρθρων 370 και 370Β,Γ και Δ, για το απόρρητο των επικοινωνιών, καθώς και για τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο….Με τις διατάξεις του αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εκτιμάται ότι αυτό θα εισαχθεί για ψήφιση εντός του έτους που διάγουμε….»

Δεν έχω σκοπό να αναλύσω τον κ. Ρουσόπουλο. Δεν  μπορώ. Αναφέρεται σε συμβάσεις και άρθρα του Ποινικού Κώδικα που δεν γνωρίζω. Αυτή είναι δουλειά άλλων. Αυτό που μπόρεσα και βρήκα από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα είναι ένα απόσπασμα από την σύμβαση της Βουδαπέστης :

«2001 Budapest Convention on Cyber-crime reaffirms «the right of everyone to hold opinions without interference, as well as the right to freedom of expression, including the freedom to seek, receive, and impart information and ideas of all kinds, regardless of frontiers, and the rights concerning the respect for privacy.»»

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπεινα δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Προτάσεις υπάρχουν, πολύ φοβάμαι όμως ότι είναι αργά χωρίς να σημαίνει ότι θα παραδοθώ.

13 σκέψεις σχετικά με το “Ένας εκβιασμός, ένα νομοσχέδιο και οι bloggers

 1. Παράθεμα: buzz
 2. Θωμά καλησπέρα.
  Στο άρθρο του κ. Χιώτη, μου κάνει εντύπωση, πέραν των όσων σωστά επισήμανες, και η εισαγωγή.
  Διαβάζω: «Λ ίγο προτού ανατείλει το 2007 ανακάλυψα ξαφνικά ότι ένα νέο φαινόμενο που λαμβάνει σταδιακά τη μορφή επιδημίας εξαπλώνεται στο Διαδίκτυο. Αργότερα, και αφού άρχισα να ερευνώ πιο επισταμένα το φαινόμενο αυτό, διαπίστωσα ότι πρόκειται μια νέα μορφή τρομοκρατίας, την αποκαλούμενη «τρομοκρατία του Διαδικτύου» (cyber terrorism), για την καταπολέμηση της οποίας συγκροτούνται ήδη ειδικά τμήματα δίωξης στο εξωτερικό…»
  Ποιό είναι το «φαινόμενο αυτό» στο οποίο αναφέρεται? Ουσιαστικά, αυτό που κάνει τεχνιέντως είναι να συνδέει το blogging με τη «διαδικτυακή τρομοκρατία¨. Δεν υπάρχει νοηματική σύνδεση της εισαγωγής του με το υπόλοιπο κείμενο… Δηλαδή ο blogger είναι ένας cracker (στην καλύτερη περίπτωση)? Ένας τρομοκράτης? Θεωρητικά, μπορεί να είναι. Και ο Μπιν Λαντεν μπορεί να είναι blogger. Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους γενικεύσεις και παραλληλισμοί θεωρώ ότι είναι επικίνδυνοι.

 3. Ηλία καλησπέρα και σε σένα, έχεις απόλυτο δίκιο.
  Γι’ αυτό και πιστεύω, δυστυχώς χωρίς να μπορώ να το αποδείξω ότι υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο σχέδιο.
  Δεν γράφεις με τέτοιο τρόπο αν δεν θέλεις να δημιουργήσεις συγκεκριμένη εντύπωση.
  Θα φανεί στην πορεία Ηλία. Εμείς θα κάνουμε τα δικά μας και αυτοί τα δικά τους. Η «νεκροψία» θα δείξει 🙂

 4. Για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Το θετικό είναι ότι τα αντανακλαστικά του κόσμου που ασχολείται (και τελικά δεν είναι λίγοι) αποδεικνύεται ότι δρουν. Σαν χώρα έχουμε γίνει (ή μάλλον μας έχουν κάνει) ρόμπα πολλές φορές στο εξωτερικό τα φωτεινά μυαλά που μας διοικούν (πχ. video games). Πιθανότατα να ξαναγίνουμε. Ας παρακολουθούμε λοιπόν…

 5. Παιδιά πιθανόν συνδέουν το blogging με την cyber terrorism επειδή έπρεπε να προετοιμάσουν το έδαφος για τον απλό κοσμάκη να μην βγει κιχ για τις νέες αρμοδιότητες της ΕΥΠ. Κινδυνεύουμε από την διαδικτυακή τρομοκρατία = η ΕΥΠ πρέπει να αναλάβει. Αυτή την απλή εξίσωση περνάνε. Δείτε δημοσίευμα του Βήματος στις 31/12/07 αν δεν κάνω λάθος σχετικά με διαδίκτυο και ΕΥΠ. Το νομοσχέδιο για ΕΥΠ ψηφίσθηκε 14/2/08. Αν τυχόν υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις έπρεπε να υπάρχει «αντίδοτο» από τρομοκράτες του διαδικτύου να μπολιασθεί ο κόσμος να μην θέλει πολλά – πολλά. Γίνομαι συνωμοσιολόγα…, αλλά επειδή τα έψαξα λίγο απλά μέσω της μεγάλης κουτσομπόλας google βρήκα διάφορα… Τώρα μένει να ενσωματωθεί και το ευρωπαϊκό δίκαιο που δεν το έχω ψάξει. Τα περί τρομοκρατίας είναι μάλλον διεθνής συμφωνία και δεν νομίζω ότι έχει καθόλου να κάνει ουσιαστικά μόνο με την τρομοκρατία. Το παραμύθι αυτό της υπερβολής είναι όχι για να τους πιάσουν διότι έως τώρα ελάχιστες φορές τους πρόλαβαν, αλλά για μας τους υπόλοιπους που θέλουν να παραμείνουμε απλά ήσυχα αρνάκια – καταναλωτές. Εξάλλου η ιστορία του τελευταίου μισού αιώνα (;) αποδεικνύει ότι την τρομοκρατία την βοήθησαν να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί μόνοι τους. Δεν μιλάω για εδώ ειδικά, αλλά παγκοσμίως.

 6. Αισιοδοξείτε πάντως διότι πάντα για κάθε πόρτα ασφαλείας κατασκευάζονται αντικλείδια. Το διαδίκτυο είναι αχανές. Απλά εγώ που είμαι πια 50 ετών δύσκολα τώρα θα αφομοιώσω τεχνικές γνώσεις για να τους ξεφεύγω αν το θελήσω, την πιτσιρικαρία όμως ποιος την πιάνει… Το ζήτημα είναι αυτή η πιτσιρικαρία τι άλλα χαρακτηριστικά αναπτύσσει παράλληλα. Μιλάμε πια για νεό τύπο ανθρώπων, άλλη γενιά. Αλλά και αυτό πάντα ίσχυε για όλες τις γενιές

 7. Κατά τη γνώμη μου, το παιχνίδι παίζεται στο επικοινωνιακό πεδίο και όχι τόσο πολύ στο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες να συμβαίνει στα κανάλια (και σε μέρος του τύπου) είναι μία κινδυνολογία για τα blogs, με σκοπό να τρωθεί η όποια αξιοπιστία συνοδεύει τον ελεύθερο και ανεξάρτητο δημόσιο λόγο. Τα είχε γράψει πολύ ωραία και η Penguin Witch, μιλώντας ειρωνικά για «τους άπλυτους» που δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα να αμφισβητούν τα θέσφατα των κυρίαρχων ΜΜΕ και της εξουσίας με την οποία συναλλάσσονται.

  Δεν χρειάζεται να γίνουμε Βιρμανία ή Ιράν για να φιμωθεί η ανεξέλεγκτη ελεύθερη έκφραση. Υπάρχουν κι άλλοι (πιο ύπουλοι) τρόποι. Εκτός αν πιστεύετε ότι όλοι αυτοί οι ρεπόρτερ που πετάνε κοτσάνες για «μυστικούς κωδικούς», «εκπομπές» και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο είναι τόσο απελπιστικά άσχετοι με τα νέα μέσα.

 8. Γι’ αυτούς τους λόγους που επισημαίνετε όλοι σας χρειάζεται διαρκής και ψύχραιμη επαγρύπνηση, και μεθοδική / συλλογική δουλειά στην τεκμηρίωση και την ανάκρουση, όταν χρειαστεί. Two can play at that game, and we’re more than them (και πιό ευέλικτοι).
  Κι ας μη φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε ακόμα, στις σύγχρονες φοβικές δημοκρατίες, για να διεκδικήσουμε το ατομικό και συλλογικό δίκιο μας’ πάνω απ’ όλα τα μέσα έκφρασης, η ιδιότητα που μας χαρακτηρίζει είναι εκείνη του πολίτη.

 9. Παράθεμα: crazymonkey » we vs. us
 10. Tom, στα παλιά μου λημέρια μαθαίνω ότι έσκασαν μύτη ανακοινώσεις απαγόρευσης για posting σε blogs, καθώς και αντ-ανακοίνωση… Εγραψα σχετικά στο blog μου… Τι παίζει?

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: