jump to navigation

Τι συμβαίνει στην Στρατονίκη; 26 Νοεμβρίου, 2007

Posted by argos in Άτιμη Κοινωνία, Φύση - Ενέργεια, Politics, Thessaloniki.
trackback

Έλαβα με e-mail το παρακάτω δελτίο Τύπου της Ένωσης Πολιτών Β. Χαλκιδικής, όπου καταγγέλεται η εταιρία Ελληνικός Χρυσός για παραβιάσεις νόμων. Δεν ξέρω ποιός μπορεί να έχει δίκιο ή όχι αλλά θεωρώ υποχρέωσή μου να δημοσιοποιήσω την καταγγελία τους, που είναι ενυπόγραφη. Αν κάποιος ξέρει περισσότερα, ή ξέρει και την άποψη της εταιρίας, ελεύθερα ας τα καταθέσει.

»

ΔEΛTIO TYΠOY

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΒΟΡΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

Ουρανούπολη 7η Nοεμβρίου 2007

 

 

Την υποστήριξή της εκφράζει η Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής, στην μήνυση που κατέθεσαν κατά της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» γυναίκες-κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής για την μη τήρηση από την εταιρεία των όρων της Υπουργικής Απόφασης

 

 

 Η Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής ανακοινώνει για μία ακόμα φορά την αμέριστη συμπαράσταση της, στον αγώνα των κατοίκων της Στρατονίκης εναντίον του «βιασμού» που υφίστανται καθημερινά από τις εκρήξεις των φουρνέλων κάτω από το χωριό.

 

Με απόφαση που ελήφθη στην Γενική Συνέλευση της Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007 στην Ουρανόπολη, η Επιτροπή δηλώνει την υποστήριξη της στην μήνυση που κατέθεσαν γυναίκες-κάτοικοι του χωριού, κατά τις εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» για την μη τήρηση από την εταιρεία των όρων της Υπουργικής Απόφασης με την οποία έλαβαν την άδεια για εξόρυξη κάτω από τον δομημένο οικισμό της Στρατονίκης.

 

Ως γνωστόν στην Στρατονίκη δύο και πλέον χρόνια τώρα η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» εκμεταλλεύεται με φουρνέλα το μεταλλευτικό κοίτασμα των «Μαύρων Πετρών» που βρίσκεται κάτω από το χωριό κατά παράβαση των όρων της υπουργικής απόφασης. Όροι που την υποχρεώνουν να χρησιμοποιεί «Μετροπόντικα» για την εξόρυξη αλλά και να εφαρμόζει την ανερχόμενη μέθοδο.

 

Είναι επίσης γνωστό ότι η Στρατονίκη υφίσταται την ταλαιπωρία των φουρνέλων επτάμιση χρόνια τώρα, από το 2000, αρχής γενομένης από την αλήστου μνήμης ιδιοκτήτρια εταιρεία των μεταλλείων, TVX Gold.

 

Για πολλοστή φορά -και με πρωτοβουλία τώρα των γυναικών- οι κάτοικοι της Στρατονίκης αντέδρασαν, στο συντελούμενο καθημερινό «βιασμό».

Έτσι, ομάδα γυναικών επισκέφθηκαν την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007 τον κο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής και κατέθεσαν έγγραφη καταγγελία -που υπέχει την θέση μηνύσεως- καταδεικνύοντας σε αυτήν τη μη τήρηση από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» των όρων που έθεσε η Yπουργική Aπόφαση για την εξόρυξη στο μεταλλείο των «Mαύρων Πετρών».

 

Συγκεκριμένα στην καταγγελία τους αναφέρουν τα εξής: 

«Κύριε Εισαγγελέα,

με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) 143088/11-4-2005 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της εξόρυξης του κοιτάσματος «ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ» κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης Χαλκιδικής και με την Δ8-Α/Φ 7.49.13/16547/4496/07.09.2005 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη της εκμετάλλευσης του παραπάνω μεταλλείου, από την εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.», σύμφωνα με την οποία τίθενται μεταξύ άλλων και οι ειδικοί όροι:

α) της αναπροσαρμογής κατά το δυνατό της τεχνικής της εξόρυξης με την εφαρμογή ειδικού εξοπλισμού Road Header (κοινώς αποκαλούμενο «μετροπόντικας») με παράλληλο περιορισμό της χρήσης εκρηκτικών, εντός των ορίων του οικισμού της Στρατονίκης και σε περιμετρική ζώνη 100 μ. πέραν αυτών, κάτω από το 30% του συνολικά εξορυσσόμενου μεταλλεύματος σε μηνιαία βάση  και μόνο όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξόρυξης,

β) της εφαρμογής της μεθόδου εκμετάλλευσης εναλλασσομένων κοπών και λιθογομώσεων κατά ανερχόμενη φορά και σε περιπτώσεις που συντρέχουν ειδικές συνθήκες που καθιστούν την εφαρμογή της μεθόδου με κατερχόμενη φορά αναπόφευκτη να υποβάλλεται για το σκοπό αυτό και για κάθε συγκεκριμένη θέση του μεταλλείου τεκμηριωμένο υπόμνημα προς έγκριση στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος.

Σε αντίθεση με τους παραπάνω όρους από τον Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι και σήμερα εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο η κατερχόμενη φορά εξόρυξης και αυτή πραγματοποιείται μόνο με την χρήση εκρηκτικών γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου τήρησης των όρων των παραπάνω διοικητικών πράξεων.

Επειδή η εξόρυξη κάτω από τα σπίτια μας έχει κάνει ανυπόφορη την διαβίωσή μας, ιδιαίτερα δε όταν αυτή πραγματοποιείται στα ανώτερα στρώματα του κοιτάσματος μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από τα πόδια μας και με την μόνη εφικτή και συμφέρουσα  μέθοδο των ανατινάξεων, παρακαλούμε να προβείτε στα νόμιμα.»   

 

Παράλληλα οι γυναίκες ενημέρωσαν και πάλι τον Νομάρχη Χαλκιδικής με επιτόπια επίσκεψη τους στο γραφείο του στον Πολύγυρο. Δυστυχώς για μία ακόμα φορά ο κος Νομάρχης δήλωσε αναρμοδιότητα να επιληφθεί του θέματος.

 

Με τις ενέργειές τους αυτές οι κάτοικοι της Στρατονίκης καταδεικνύουν για μια ακόμα φορά πως ούτε εφησυχάζουν ούτε μένουν ανενεργοί στα συνεχιζόμενα και μεθοδευμένα πλήγματα που δέχoνται τα τελευταία χρόνια από τις εκμεταλλεύτριες εταιρείες των μεταλλείων οι οποίες με απροκάλυπτο τρόπο ξεθεμελιώνουν το χωριό τους. Στηλιτεύουν επίσης με κάθε τρόπο την αναλγησία της κεντρικής διοίκησης ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος.

 

Η Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής προτίθεται επίσης να συμβάλλει με κάθε νόμιμο τρόπο στην προσπάθεια των κατοίκων της Στρατονίκης για τον τερματισμό της εξόρυξης κάτω απ’ τον οικισμό και την αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησε η πολύχρονη αυτή κατάσταση στο χωριό.

 

Πρώτη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, ορίστηκε, η επόμενη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής να πραγματοποιηθεί στην Στρατονίκη την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε

με τον κο Γιώργο Ζουμπά τηλ. : 697 8——, κο Nίκο Σιδέρη τηλ. : 697 8—— ή με τον κο Δημήτρη Λουζικιώτη, τηλ.: 693 6—— «

 

Τα τηλέφωνα υπάρχουν ολόκληρα στο Δελτίο Τύπου, απλά επέλεξα να μην τα δημοσιοποιήσω εγώ.

Σχόλια

1. Under Const-Action - 27 Νοεμβρίου, 2007

Πρέπει όλοι να ενδιαφερθούμε. Επικείται εκμετάλλευση και άλλων περιοχών στην ορεινή Χαλκιδική, και μάλιστα με τη μέθοδο της επιφανειακής εξόρυξης, που καταστρέφει ολοκληρωτικά τον περιβάλλοντα χώρο.
Το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή με ερώτηση του Π. Κοροβέση.
Επόμενη περιοχή που απειλείται οι Σκουριές στη Μεγ. Παναγιά. Περισσότερα στο να βγαίνεις απ’ το όνειρο…

2. Η σιωπή δεν είναι χρυσός - Αστέρης Μασούρας - 30 Νοεμβρίου, 2007

[…] στα σχετικά άρθρα του Argos ( 1 , 2 ) Bookmark this: […]

3. Η σιωπή δεν είναι χρυσός « Under Const-Action - 30 Νοεμβρίου, 2007

[…] Argos: Τι συμβαίνει στη Στρατονίκη; […]

4. Σχόλιο.. « να βγαίνεις απ’το όνειρο… - 12 Δεκεμβρίου, 2007

[…] στο βήμα η κ.Στέλλα Τομέ , μέλος της Επιτροπής Αγώνα Στρατονίκης . Το πάνελ των ομιλητών […]


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: