jump to navigation

Infosystem ετών 21 Οκτώβριος 8, 2007

Posted by argos in Άτιμη Κοινωνία, Thessaloniki.
trackback

Infosystem χωρίς όραμα

info_2007.jpg

Το φετινό ανέκδοτο της 21ης Infosystem, «Τι κοινό έχουν οι εταιρείες ΙΒΜ, Dell, HP, Microsoft, Infoquest, Altec, Intracom, Vivodi, Otenet,… εκτός του ότι ανήκουν στον κλάδο της πληροφορικής; – Δεν συμμετέχουν στην Infosystem», θα έφτανε για να περιγράψει την ένδειά της.

Οι άνθρωποι της πληροφορικής μεταξύ τους, οι παλιότεροι τουλάχιστον, όταν αναφέρονται στην Infosystem συνηθίζουν να λένε «κάθε πέρσι και καλύτερα». Τίποτε όμως δεν προετοιμάζει τον φετινό επισκέπτη γι’ αυτό που βρίσκει μπροστά του.

Για πρώτη φορά, από όσο μπορώ να θυμηθώ, η Infosystem είναι με δύο περίπτερα. Δύο άδεια περίπτερα. Το ένα, το 13, ελαφρά πιο γεμάτο, μια και φιλοξενούσε αρκετά ΤΕΙ (δωρεάν), δημόσιο (ΚΤΠ κτλ.), αλλά και έναν ειδικό χώρο για παιχνίδια – ο μόνος γεμάτος την ώρα που επισκέφτηκα την έκθεση. Το δεύτερο περίπτερο, το 15, ήταν ακόμη πιο άδειο. Όχι μόνο η μεσαία σειρά των περιπτέρων είχε απόσταση 10 περίπου μέτρων από τη σκάλα που έμπαινε κάποιος στο περίπτερο, αλλά στη μέση είχε ένα μεγάλο χώρο, για να κάθονται και να ξεκουράζονται οι επισκέπτες, καθώς και μια έκθεση φωτογραφίας.

Την έκθεση ακολουθεί από κοντά στον κατήφορό της το συνέδριο. Ένα συνέδριο από το δημόσιο και τους φορείς της πληροφορικής που απευθύνεται στο δημόσιο και τους φορείς της πληροφορικής. Μετά την περσινή αναλαμπή με τη μετάκληση του κ. Μπλέτσα, φέτος δεν υπήρχε ομιλητής που να μην ήταν υπάλληλος του δημοσίου ή των χορηγών του συνεδρίου. Έρχονται στιγμές που αναρωτιέται κανείς για ποια ψηφιακή ανάπτυξη συζητάμε, για ποια καινοτομία.

Η ξεκάθαρη λύση για την έκθεση θα ήταν να σταματήσει να διοργανώνεται. Έχει καταντήσει η έκθεση δύο μαγαζιών λιανικής που πάνε και πουλάνε την πραμάτεια τους. Σε καμιά σοβαρή έκθεση δεν γίνονται πωλήσεις στους τελικούς καταναλωτές στους χώρους της έκθεσης. Η Infosystem έχασε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις, όπως η Cebit, που έχει έκθεση προϊόντων τηλεπικοινωνίας στην Κωνσταντινούπολη με τον τίτλο Cebit Bilisim. Παρ’ όλα αυτά, αν οι ιθύνοντες ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι, μπορούν να βρουν στρατηγικές συμμαχίες με άλλες εκθέσεις ή/και να περιορίσουν τα εκθέματα μόνο σε ένα είδος, π.χ. λογισμικό, και να προσανατολιστούν στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων.
Τι είδους έκθεση είναι αυτή που όχι μόνο δεν υπάρχει ούτε ένας εκθέτης εκτός ελληνικής αγοράς, αλλά ακόμη και οι εκθέτες που υπάρχουν έχουν διαφημιστικά φυλλάδια μόνο στα ελληνικά;

Το παραπάνω είναι το κομμάτι που έγτραψα για την εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ». Ενδιάμεσα, την Κυριακή, η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» φιλοξένησε συνέντευξη του Τάσου Τζήκα, προέδρου του ΣΕΠΒΕ και παλιού στον χώρο.  Παλιός βέβαια αλλά δεν απέφυγε τα κλισέ τύπου «Δεν θα χαθεί το τρένο της πληροφορικής«. Δεν παρέλειψε, βέβαια, για ακόμη μια φορά να δείξει πόσο καινοτόμοι κενοτόμοι είναι οι άνθρωποι του ΣΕΠΒΕ, που περιμένουν το δημόσιο, το όποιο ΚΠΣ για να δουλέψουν με την Ελληνική Αγορα (χα, χα), χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα αποσπάσματα :

«Η έλλειψη αποκέντρωσης στο σύστημα προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής, αλλά και η απουσία μικρών και μεσαίων έργων, που θα μπορούν να προκηρύσσονται στην περιφέρεια, είναι δύο βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη της πληροφορικής στην περιοχή μας«,

«Τα κονδύλια του Δ’ ΚΠΣ που θα αφορούν την πληροφορική στην περιφέρεια πρέπει να διοχετευθούν σε στοχευμένα κλαδικά προγράμματα»

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου

«Πώς κρίνετε τη συμβολή της Infosystem στην προώθηση των ζητημάτων του κλάδου; »

Η απάντηση είναι τουλάχιστον αστεία
«Η Infosystem είναι σημαντική έκθεση και ο ΣΕΠΒΕ τη στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις. Παρά ταύτα, αν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει κέντρο καινοτομίας, πρέπει η έκθεση αυτή να διεθνοποιηθεί εντός της επόμενης πενταετίας και να καταστεί η σημαντικότερη έκθεση πληροφορικής στη Βαλκανική. Πρέπει να υπάρξει μια πανστρατιά φορέων που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.  »

Θα μας τρελάνει ο Τζήκας. μα καλά άνθρωπέ μου, μετά από 21 χρόνια φθίνουσας παρουσίας περιμένουμε να διεθνοποιηθεί η Infosystem;

Εδώ φέτος δεν ήταν ούτε καν ελληνοποιημένη

Advertisements

Σχόλια

1. buzz - Οκτώβριος 8, 2007

Infosystem ετών 21 (We are not alone)

Μετά από 21 χρόνια φθίνουσας παρουσίας περιμένουμε να διεθνοποιηθεί η Infosystem; Εδώ φέτος δεν ήταν ούτε καν ελληνοποιημένη

2. Zorba The Greek - Οκτώβριος 8, 2007

Με αυτή την εικόνα που μας μεταδίδεις, φίλε Argos, του χρόνου θα έχει τόσο κόσμο, που αντί για εκθεσιακό χώρο τους βλέπω να νοικιάζουν κανένα δωμάτιο στο Μακεδονία Παλλάς…:)

3. fotis - Οκτώβριος 9, 2007

φίλε Argos, είναι πολύ πιο εύκολο να τα παίρνεις, από τους εκθέτες (κυρίως Δημόσιο πλέον), παρά να κάθεσαι να σπρώχνεις τρελά λεφτά στις διαφημίσεις, μήπως και μαζέψεις κόσμο για να τα ‘τσεπώσεις’…

Παρόμοιο κείμενο, είχα γράψει και εγώ για την περυσινή DTE (την αντίστοιχη Infosystem της Αθήνας), κάτι που σημαίνει ότι το αυτάκι των διοργανωτών δεν ιδρώνει και πολύ, και το πάνε από κακό στο χειρότερο.

Να μην ξεχάσω ότι οι εν λόγω εκθέσεις (DTE) της Αθήνας, ξεκίνησαν το 2001 με τον εντυπωσιακό τίτλο Comdex, αλλά γρήγορα κατάφεραν να τον χάσουν, καθώς οι υπεύθυνοι της μεγαλύτερης έκθεσης πληροφορικής…. τους πήρανε χαμπάρι.

Σε ένα μήνα, 9-11 Νοεμβρίου έχουμε την ,DTE 2007. Ρίξε μια ματιά, να δεις ποιοι είναι οι χορηγοί, ποιοί είναι οι εκθέτες, κτλ… και θα καταλάβεις.

4. argos - Οκτώβριος 9, 2007

Foti
κατ’ αρχήν να ζητήσω συγνώμη για το moderation του σχολίου σου, είναι επειδή έτσι έχω ρυθμίσει το wrodpress όταν δει 2 link σε comment.

Δεν είχα ιδέα για την DTE νόμιζα ότι απλώς μας τέλειωσε η Comdex.

Δεν νομίζω να υπάρχει σωτηρία για καμία από τις 2 εκθέσεις.

5. Dark Angel - Οκτώβριος 12, 2007

το 97 είχα μαγευτεί από την παρουσία προσώπων και πραγμάτων. Το Ο2 της Silicon Graphics, το Indigo της ίδιας εταιρείας, τα πανεπιστήμια με ισχυρές παρουσίες software και multimedia development είχαν δημιουργήσει ένα μαγικό κλίμα για τα τότε μάτια μου. Κάθε πέρσι και καλύτερα το μότο των παλαιοτέρων και των καβλωμένων με τα boca των 1400, τις bbs, το Kali της Compulink και πολλά άλλα. Κρίμα. Κρίμα για τους διοργανωτές κυρίως που δεν πήραν χαμπάρι ακόμη ότι έχουμε μάθει πια να ξεχωρίζουμε τις γυάλινες χάντρες από τα διαμάντια.


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: