Αναδάσωση ή επιφυλακή;

xalkidiki1.jpg

Και να ήθελα δεν θα μπορούσα να αποφύγω την αναφορά σε όσους  γράψανε για την καταστροφή στην Πάρνηθα. Πάνω από εννιακόσια (900) post αναρτηθήκανε στα ελληνικά blogs με θέμα την οικολογική καταστροφή. Τα κείμενα είτε θρηνούσαν την χαμένη Πάρνηθα, είτε καταριόταν την κρατική μηχανή. Φτάσαμε στο σημείο να εμφανιστεί και blog με τίτλο αναδάσωση  λες και τα τελευταία χρόνια που υπάρχουν blogs και στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν φωτιές.
Δε λείψανε τα καλέσματα για μορφές ακτιβισμού όπως της εποχής της Αμαλίας, η Πέμπτη και η Παρασκευή ήταν μέρες διαμαρτυρίας όπου όσοι συμμετείχαν έπρεπε να έχουν ένα ενιαίο κείμενο για αποστολή προς διάφορους κυβερνητικούς φορείς.
Οι αντιδράσεις διακρίνονται από ειλικρινείς προθέσεις αλλά έχουν μια υπερβολή που μόνο η «μόδα» του καινούργιου μέσου μπορεί να δικαιολογήσει.
Ενώ κάθε χρόνο στην Ελλάδα καίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους, ενώ παράλληλα με την Πάρνηθα κάηκαν και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους στο Πήλιο, η πλειοψηφία των διαμαρτυρομένων bloggers ενεργοποιήθηκε με την Πάρνηθα.
«Αυτή την Κυριακή, 8 Ιουλίου, 7 το απόγευμα, όλοι έξω από τη Βουλή», γράφουν διάφορα blog. Γιατί την Κυριακή; Οι βουλευτές λείπουν, η Βουλή δεν συνεδριάζει. Θέλουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους; Γιατί, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να καίγονται τα δάση;
Οι ανεύθυνες αλλά τουλάχιστον ειλικρινείς φωνές κάποιων, να ανέβουν στην Πάρνηθα, να φυτέψουν δένδρα, ή να ταΐσουν τα ελάφια, αναγκάσανε το ελληνικό τμήμα της WWF να εκδώσει  ανακοίνωση όπου ζητά από τους όψιμους «ακτιβιστές» να μην κάνουν τίποτα από όλα αυτά, γιατί είναι πιο επικίνδυνο για το οικοσύστημα.
Μέσα σε όλη αυτή την ξαφνική «καταιγίδα ευαισθησίας» που ξέσπασε, εν μέρει δικαιολογημένα, υπάρχουν φωνές πιο ψύχραιμες, φωνές ανθρώπων που ξέρουν και που προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα. Τα χειρότερα που έρχονται μέσα από την διάθεση όλων μας, και των πολιτικών, να πλειοδοτήσουμε στο ποιος αγαπάει τα δένδρα περισσότερο. Προφανώς όλοι μας.
Πολλές φορές όμως ξεχνάμε αυτή την αγάπη μας όταν παρατάμε τα σκουπίδια μας στα δάση, όταν ανάβουμε την φωτιά μας για το πικ-νικ στην μέση μιας δασικής έκτασης, όταν αγοράζουμε το εξοχικό μας δίπλα στο δάσος, αγνοώντας, ίσως και ηθελημένα το γεγονός του ότι και το εξοχικό μας σε πρώην δασική έκταση χτίστηκε.

Και φυσικά όταν στην προηγούμενη αλλά και στην τωρινή αναθεώρηση του συντάγματος δεν ενώσαμε τις φωνές μας με τους ανθρώπους που ήταν εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 24.

7 σκέψεις σχετικά με το “Αναδάσωση ή επιφυλακή;

 1. Καταπληκτικό το λινκ. Έχει γράψει κάτι σχετικό και ο Γάιος (θα το ξέρεις), αλλά όσο να πεις, η γνώμη του ειδικού είναι πιο σεβαστή στον κόσμο. Ελπίζω να ακουστεί.

  ΥΓ: ΟΚ, πες με αλλεργικό με όλη αυτή την ομοφωνία που παρατηρείται σε σχέση με το θέμα, αλλά μου μοιάζει με μία γερή δόση υποκρισίας. Καλά τα λες για το άρθρο 24.

 2. To πρόβλημά μου έγκειται στην ευκολία με την οποία ξεσηκώνουμε μια καμπάνια ενώ έχουν προηγηθεί εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Σήμερα Η Ελευθεροτυπία αλλά και η Καθημερινή το είχαν πρωτοσέλιδο. Δεν ξέρω τι θα γίνει όταν υπάρξει σοβαρός λόγος για καμπάνια. ποιά θα είναι η αξιοπιστία μας;

 3. Η λέξη κίνημα είναι πια για γέλια και οι bloggers αυνανίζονται με τη λατρεία που δείχνουν γι’ αυτούς διανοούμενοι και πολιτικοί. Προσοχή στην πρόωρη εκσπερμάτιση.

 4. Σωστά αλλά δεν χρειάζεται να κρύβεις τα στοιχεία σου.
  Σε λίγο θα αποκτήσουμε και σπόνσορες. Κατά κύριο λόγο εταιρίες τηλ/νιων

 5. Συμφωνώ όχι τόσο ως προς το να μιλάνε οι *μόνο* οι ειδικοί, αλλά εμείς οι *μη* ειδικοί να τους ακούμε προσεκτικά.

  Νομίζω ότι η ευαισθησία του κόσμου – και οι bloggers φυσικά ανήκουν σε αυτόν – είναι και αυθόρμητη και θεμιτή, κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Όπως και οι όποιες μορφές οργάνωσης και δραστηριοποίησης των πολιτών που ψάχνουν να δικτυωθούν πέρα από τις οδηγίες των κομμάτων και πάνω από αυτές για ένα θέμα που τους αγγίζει.

  Όσοι κάνετε λόγο περί «κινημάτων» και «ευκολίας» μάλλον έχετε κάθε λόγο να κρατάτε επιφυλάξεις. Όμως καλύτερα κάποια σπασμωδική αντίδραση, κάποιο νεύρο, έστω, από το τίποτα του καναπέ.

 6. Θοδωρή, έτσι πίστευα και εγώ, μόνο που εδώ έχουμε την δημιουργία blog, anadadosi.blogspot.com δυο μέρες μετά την καταστροφή από 3 μη bloggers που όμωσ θέλουν να εκμεταλλευθούν, σαφώς για σωστό σκοπό, την μόδα των bloggers.. Στο τέλος εμείς θα χάσουμε την αξιοπιστία μας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: