jump to navigation

κλειστόν λόγω αυστηρής λογοκρισίας 3 Μαΐου, 2007

Posted by argos in Blogs, Άτιμη Κοινωνία, Politics.
trackback

Φαντάσου ότι είσαι ένας νέος 25 χρονών που μένεις σε μια χώρα, η οποία συστηματικά καταπιέζει την ελευθερία της έκφρασης. Οι περισσότερες ιστοσελιδες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα “μπλοκάρονται” από ένα εθνικό φίλτρο και δεν εμφανίζονται ποτέ στην οθόνή σου. Θέλεις να επικοινωνείς με ανθρώπους από όλο τον κόσμο κι έτσι χρησιμοποιείς το PalTalk, ένα chat room που αν και η έδρα του είναι στην Νεά Υόρκη αλλά πολλοί χρήστες του μιλάνε τη γλώσσα σου. Στην ουσία είναι το παράθυρο του απομονωμένου κόσμου σου.

Μια μέρα που έχετε μαζευτεί στο σπίτι σου με φίλους και μιλάτε με άλλους χρήστες στο chat room, εισβάλλουν ξαφνικά στις τρεις το πρωί 50 αστυνομικοί, σας χτυπάνε και σε φυλακίζουν σε πλήρη απομόνωση για 9 ολόκληρους μήνες χωρίς ποτέ να σου απαγγελθούν κατηγορίες.

Περνάνε αυτοί οι μήνες και αφήνεσαι «ελεύθερος». Δε φοβάσαι να κατακρίνεις δημόσια την κυβέρνηση και υποστηρίζεις την αναγκαιότητα ειρηνικής αλλαγής της πολιτικής κατάστασης (στη χώρα σου είναι νόμιμο μόνο ένα πολιτικό κόμμα). Περίπου έξι βδομάδες μετά όμως, εκεί που κάθεσαι σε ίντερνετ-καφέ παρέα με τον αδερφό σου και διαβάζεις τα email σου και ειδησεογραφικά sites, σε πλησιάζουν άντρες της Ασφάλειας, σου φοράνε χειροπέδες και σε αναγκάζουν να τους οδηγήσεις σπίτι σου, όπου βρίσκουν και κατάσχουν, μία κάμερα, ένα κασετόφωνο, 2 CD και ένα βιβλίο που για κακή σου τύχη είναι απαγορευμένο επειδή υποστηρίζει την αναγκαιότητα δημοψηφίσματος για πολυκομματισμό στη χώρα.

Αν σε έλεγαν Truong Quoc Tuan και έμενες στο Βιετνάμ, τι νομίζεις ότι θα συνέβαινε μετά;

Θα ήσουν σε ένα κελί σε πλήρη απομόνωση χωρίς καμιά επαφή με δικηγόρους ή συγγενικά πρόσωπα. Θα σε κατηγορούσαν για προπαγάνδα εναντίον του κράτους και θα αναρωτιόσουν, στα αλήθεια για ποιο λόγο και για πόσα κλικ του ποντικιού σου αντιμετωπίζεις 20 χρόνια κάθειρξη…

Ή φαντάσου να δουλεύεις ως δημοσιογράφος σε κινέζικη εφημερίδα.

Τις παραμονές της 15ης επετείου από τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν, σε συνάντηση του προσωπικού της εφημερίδας, σάς δείχνουν ένα μέμο από το Κεντρικό Τμήμα Προπαγάνδας για το πώς θα πρέπει να καλύψετε τις επετειακές εκδηλώσεις. Σε αυτό δίνονται οδηγίες στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να «κατευθύνουν σωστά την κοινή γνώμη», να «μην δημοσιεύουν ποτέ απόψεις που δεν είναι σύμφωνες με την επίσημη πολιτική» και να καταδίδουν στις αρχές τυχόν υποψίες που έχουν για συναδέλφους τους που επικοινωνούν με δημοκρατικά στοιχεία στο εξωτερικό.

Εσύ κρατάς σημειώσεις από αυτό το μέμο και το στέλνεις με email από τον προσωπικό σου yahoo! λογαριασμό σε κάποιον γνωστό σου στην Αμερική που διαχειρίζεται ένα πολύ γνωστό κινέζικο website, το Δημοκρατικό Φόρουμ. Το email δημοσιεύεται την ίδια μέρα με το ψευδώνυμο “198964” στα ανεξάρτητα κινεζόφωνα websites του εξωτερικού που έτσι κι αλλιώς είναι απαγορευμένα στη χώρα.

Σε συλλαμβάνουν μερικούς μήνες αργότερα. Η εταιρία Yahoo! θα έχει πολύ απλά δώσει τα στοιχεία του λογαριασμού της ηλεκτρονικής σου διεύθυνσης και την ακριβή τοποθεσία από την οποία στάλθηκε το επίμαχο email.

Αν το όνομά σου ήταν Shi Tao και έμενες στην Κίνα, τι νομίζεις ότι θα συνέβαινε μετά;

Θα καταδικαζόσουν με την κατηγορία της προδοσίας κρατικών μυστικών σε 10ετή κάθειρξη. Η γυναίκα σου θα ανακρινόταν καθημερινά από τις αρχές και η δουλειά θα της πίεζε να σε χωρίσει, πράγμα που τελικά θα έκανε. Θα είχες ελάχιστη επαφή με την οικογένειά σου. Θα μεταφερόσουν σε φυλακές υψίστης ασφάλειας και θα σου απαγόρευαν γράφεις ή να διαβάζεις. Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων θα σου απένειμε το Διεθνές Βραβείο Τύπου για την Ελευθερία, το οποίο φυσικά δε θα μπορούσες να παραλάβεις.

Φαντάσου να μπορούσες να απελευθερώσεις τον Truong Quoc Tuan και τον Shi Tao. Μπορείς!

Μπες στο www.amnesty.org.gr και πάρε μέρος στην εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την ελευθερία της έκφρασης στο ίντερνετ!

Κανονικά δεν θα έπρεπε να συμπληρώσω τίποτα. Δεν πιστεύω όμως σε γραμμές. Θεωρώ ότι το κείμενο θα είναι πιο πλήρες αν συμπληρώσω και το σχόλιο του Exiled :

»

Θεωρώ τη διαμαρτυρία πολιτικά κατευθυνόμενη, σύμφωνη με το πνεύμα του αντικομμουνισμού, καθώς αφήνει απ’ έξω τις περισσότερες χώρες όπου έχει εμφανιστεί η λογοκρισία, όπως π.χ. η Αίγυπτος (σχετικό μπανεράκι δίπλα για την περίπτωση Καρίμ), οι Η.Π.Α. (πάτα εδώ) ή η Ελλάδα (περίπτωση Τσιπρόπουλου). Αυτό που συμβαίνει με τις ΜΚΟ, είναι ότι χρηματοδοτούνται κυρίως από κυβερνήσεις και είναι δέσμιες των πολιτικών των κρατών που τις χρηματοδοτούν.

Σίγουρα γίνονται αυτά που καταγγέλονται ότι γίνονται, αλλά η παρουσίαση του προβλήματος έτσι όπως γίνεται, στοχοποιεί συγκεκριμένης μορφής πολιτικά καθεστώτα. Οπότε, ο στόχος μου μοιάζει να είναι άλλος…

Όλα τα παραπάνω, για να δικαιολογήσω τη μη συμμετοχή μου στη διαμαρτυρία.»

Σχόλια

1. Exiled - 3 Μαΐου, 2007

Θεωρώ τη διαμαρτυρία πολιτικά κατευθυνόμενη, σύμφωνη με το πνεύμα του αντικομμουνισμού, καθώς αφήνει απ’ έξω τις περισσότερες χώρες όπου έχει εμφανιστεί η λογοκρισία, όπως π.χ. η Αίγυπτος (σχετικό μπανεράκι δίπλα για την περίπτωση Καρίμ), οι Η.Π.Α. (πάτα εδώ) ή η Ελλάδα (περίπτωση Τσιπρόπουλου). Αυτό που συμβαίνει με τις ΜΚΟ, είναι ότι χρηματοδοτούνται κυρίως από κυβερνήσεις και είναι δέσμιες των πολιτικών των κρατών που τις χρηματοδοτούν.

Σίγουρα γίνονται αυτά που καταγγέλονται ότι γίνονται, αλλά η παρουσίαση του προβλήματος έτσι όπως γίνεται, στοχοποιεί συγκεκριμένης μορφής πολιτικά καθεστώτα. Οπότε, ο στόχος μου μοιάζει να είναι άλλος…

Όλα τα παραπάνω, για να δικαιολογήσω τη μη συμμετοχή μου στη διαμαρτυρία.

2. ellinida - 3 Μαΐου, 2007

Eπειδή μίλησα με την υπεύθυνη δεν έχουν και μεγάλη γνώση περί μπλογκς, είναι η πρώτη φορά που κάνουν κάτι τέτοιο και ίσως δεν έχουν καν τις πληροφορίες.
Δεν είναι όλος ο κόσμος μπλόγκερς. Γνωρίζω ένα σωρό μπλόγκερς που χαμπάρι δεν είχαν πάρει την υπόθεση Τσιπρόπουλου-Λιακόπουλου.
Στο κάτω κάτω τον άλλο μήνα είναι και η δίκη.
Με αυτό το σκεπτικό νομίζω πως όλοι πρέπει να συμμετάσχουμε.
Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι αυτές οι οργανώσεις κυρίως αποτελούνται από εθελοντές, οι οποίοι δεν είναι και ειδικοί ενίοτε.

3. οι σκιές μιλάν - 3 Μαΐου, 2007

πάντα εύστοχος αυτός ο Εxiled!
😛

🙂

4. cyrusgeo - 3 Μαΐου, 2007

Συγγνώμη, αλλά από πού προκύπτει ο αντικομμουνισμός; Το κείμενο απλώς δίνει δυο παραδείγματα για τη λογοκρισία — αν κάνεις στον κόπο να μπεις στο σάιτ όπου παραπέμπει, υπάρχει σαφής αναφορά (με λινκ) στον Καρίμ. Εξάλλου, η μεγαλύτερης έκτασης λογοκρισία σήμερα γίνεται στην Κίνα. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Η Διεθνής Αμνηστία είναι τόσο δέσμια που έχει και καμπάνια για να κλείσει το Γκουαντάναμο…

Τέλος, δεν χρειάζεται να δικαιολογήσεις τη μη συμμετοχή σου σ’ αυτή την καμπάνια, ή σε οποιαδήποτε άλλη. Καθένας είναι ελεύθερος να μιλά (ή μη) και να πράττει (ή μη) όπως νομίζει.

5. satyrikon - 3 Μαΐου, 2007

Καλο ειναι να διαμαρτυρομαστε για την στηριξη των αδυνατων.
Ειναι ιδιον του λαου μας να παιρνει το μερος του αδυνατου.
Ομως οταν απο την μια μερια η διεθνης κοινοτητα δινει τους ολυμπιακους αγωνες στην κινα,αποκαλει δημοκρατια την τουρκια οπως χθες την νοτια αφρικη,οταν μεσω μκο επεμβαινει-καθ ομολογια του στειτ ντιπαρτμεντ-στα εσωτερικα της ρωσσιας,οταν επεμβαινει στην σερβια-και καμμια διεθνης αμνηστια δεν βγαζει μιλια-,στο ιρακ,στην βενεζουελα κ.α.
Ειναι λοιπον αστοχο να μιλαμε μονο για δυο περιπτωσεις.
Η ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΑΣΤΟ ΝΑ ΠΑΕΙ….

6. gaios - 3 Μαΐου, 2007

M.K.O = Μην Καταπίνεις Οτιδήποτε

7. Oneiros - 3 Μαΐου, 2007

Η πρότασή μου σε όσους -δικαιολογημένα, ως ένα βαθμό- εκφράζουν σκεπτικισμό σε τέτοιες καμπάνιες, είναι απλή: αντιπροτείνετε κάτι, και δώστε πρώτοι το παράδειγμα με προσωπική προσπάθεια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν νιώθετε πως η τεκμηρίωση της ΔΑ, των Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα και δενξερωγωποιών είναι ελλειπής ή μεροληπτική, κάντε τη δική σας τεκμηρίωση για περιπτώσεις καταπίεσης της ελευθερίας του λόγου σε δυτικά καθεστώτα (πχ στη χώρα μας). Θέλει δουλειά, το ξέρω, αλλά δε θα είστε μόνοι αν το αποφασίσετε…

8. Argos - 3 Μαΐου, 2007

Κάθε κίνηση, ακόμα και ατελής, είναι καλύτερη από την απάθεια.
Επίτηδες πρόσθεσα το σχόλιο του Exiled, και αυτό για να υποστηρίξω την ελευθερία του λόγου, συμφωνώ δεν συμφωνώ με την ρήση του καθενός.
Πολλοί σε διάφορα posts τους κοροϊδεύουν τον Ιντερνετικό ακτιβισμό. Προφανώς γιατί δεν έχουν συμμετάσχει σε τίποτα. Δεν έχουν κατέβει σε καμία πορεία, δεν έχουν ασχοληθεί με τα κοινά παρά μόνο σε επίπεδο κριτικής τηλεπαραθύρων ή παραπόνοπυ όταν κάτι συμβεί αυτούς.
Ο Exiled θέλησε να δηλώσει την αιτία της αντίθεσής του, που εν μέρει με βρίσκει σύμφωνο, και γι’ αυτό θεώρησα ότι μόνο έτσι θα μπορούσα να συπληρώσω την διαμαρτυρία μου.
Δεν περιμένω να αλλάξει τίποτα, δεν περίμενα να αλλάξει τίποτα και όταν πήγα στην συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, στις εκδηλώσεις κατά της υποθαλάσσιας, στην πορεί κατά του πολέμου, στην….
Πας για να δώσεις το μύνημα, ότι ακόμα και αν κερδίσουν το ματς, πάντα θα πρέπει να τριπλάρουν έστω και έναν αντίπαλο. Δεν είναι μόνοι τους στο γήπεδο.
Οι υπόλοιποι κάνουν τους θεατές και μετά το ματς έχουν και άποψη για τό σχήμα που θα έπρεπε να κατεβάσει ο προπονητής.
Αφού παίξτε έστω και μια στιγμή μπάλα, ελάτε να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο.

9. ellinida - 3 Μαΐου, 2007

Σε ευχαριστώ που δεν έσβησες το σχόλιο μου γιατί σε άλλο μπλογκ μου το σβήσανε! :)))

10. Argos - 3 Μαΐου, 2007

@ Ellinida
Σ’ αυτό το blog τα μόνα comment που σβήνονται είναι τα spam. Αν ψάξεις θα βρεις απειλητικά και υβριστικά σχόλια. Δεν χρειάζεται να ευχαριστείς. Εσύ είσαι υπεύθυνη γι’ αυτά που λες και όχι εγώ που τα φιλοξενώ.


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: