jump to navigation

Επιτέλους Μαρτίου 29, 2007

Posted by argos in Thessaloniki.
trackback

11.jpg

Μπαίνοντας στα 10 χρόνια από την επανέκδοσή της, με έτος ιδρύσεως το 1911, η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» κάνει δώρο στον εαυτό της την Internet-ική της έκδοση. Αν και υπήρξε η πρώτη ελληνική εφημερίδα με, έστω και ερασιτεχνική, παρουσία στο Internet από τον Αύγουστο του 1995, ήταν ίσως η μόνη που είχε απομείνει έξω από αυτό. Ο τότε διευθυντής της «Θεσσαλονίκης» Λάζαρος Χατζηνάκος και ο γνωστός στους blogger Κώστας Γιαννακίδης, αγγαρέψανε και φεσώσανε, για λογαριασμό της εφημερίδας, τον πρωτοπόρο στο κομμάτι του Internet, για όσους ξέρουν, Δημήτρη Χατζόπουλο.

Το αποτέλεσμα φτωχό αλλά και τα μέσα φτωχά τότε. Η διακοπή της έκδοσης της εφημερίδας το 1996 έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς και να πουν ότι έχουν εφημερίδα αλλά και διεκδικήσουν πρωτιές που δεν τους ανήκουν. Όλα αυτά όμως είναι ιστορία. Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι να δουν με άλλο μάτι το μέσο και να επενδύσουν σ’ αυτό.

Καλορίζικο.

Update: Επειδή έχω φίλους που διαφωνούν με την προηγούμενη πρόταση την συγκεκριμένη στιγμή, οφείλω να κάνω μια διόρθωση/επεξήγηση. Η αναφορά μου στην περίπτωση Χατζόπουλου δεν έγινε ούτε για να μειώσω την προσφορά των δυο δημοσιογράφων αλλά ούτε για να ψέξω την σημερινή ιδιοκτησία της εφημερίδας. Οι εποχές ήταν διαφορετικές τότε και το φέσι του ανθρώπου το φόρεσε η κα Βελλίδη, όπως και σε πάρα πολλούς άλλους. Η αναφορά μου στον άνθρωπο γίνεται γιατί συνήθως θυμόμαστε αυτούς που έχουν μια ιδέα αλλά ποτέ αυτούς που την υλοποιούν. Ο Χατζόπουλος, αν και έκανε το coding, αν και φρόντιζε με συνέπεια να έχει ενημερωμένες τις σελίδες του, έχει ξεχαστεί στην πρωτοσέλιδη γνώμη της εφημερίδας. Αυτή είναι η μοίρα των τεχνικών…

Update 2 : Το κομμάτι προκάλεσε και την συμβολή του Λάζαρου Χατζηνάκου ο οποίος στα comments έχει προσθέσει και ορισμένα στοιχεία, που δεν είχαμε την δυνατότητα να ξέρουμε, και τα οποία αν και τα έχω αφήσει στα comment, τα μεταφέρω και στο κύριο κομμάτι.

«Επειδή σας βλέπω ανενημέρωτους πέρα από τους τρεις (Χατζηνάκος, Γιαννακίδης, Χατζόπουλος) τον Αύγουστο του ‘95 είχαν δουλέψει και οι Φονταράς, Ξανθόπουλος, Αλεξανδρής για να προσπεράσει η “Μ” το “Βήμα” και την “Ελευθεροτυπία”, παρά την παλιότερη τεχνολογία της.
Ετσι για την ιστορία.

Προφανώς συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για τον Δημήτρη Χατζόπουλο -άδικη η μη αναφορά του στο νέο site- αλλά και εσείς ξεχνάτε έναν εκπληκτικό κομπιουτερά πούχε μαζί του τον Κώστα Συμεωνίδη.»

Για μια ακόμη φορά η αμεσότητα του μέσου δίνμει την δυνατότητα και την άγνοιά μας να παραδεχτούμε αλλά και να γίνουμε ιστορικά ακριβείς χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε το επόμενο φύλο ή την γραμμή από την διοίκηση. Δυστυχώς ο σημερινός έντυπος τύπος δεν τα μπορεί.

Advertisements

Σχόλια

1. Oneiros - Μαρτίου 29, 2007

Συγχαρητήρια φίλε.

Καλώς ήρθες στο internet και πάλι, Μακεδονία (..και στο Metajournalism ;-p)

2. Exiled - Μαρτίου 29, 2007

Μπράβο! Πολύ όμορφη είδηση.

3. mave - Μαρτίου 29, 2007

ANTE bravo!!! allaxan kai ta mac ?? xaxxaxaxaxa

4. argos - Μαρτίου 30, 2007

@ Ονειρος
Περίμενε ρε φιλαράκι πρώτα και μετά βάρα

@Exiled
Έτσι λέω και εγώ φίλε. Να δούμε

@Mave
¨εκανε 12 χρόνια για να ξαναβγεί στο Internet και θέλεις τόσο γρήγορα να αλλάξουνε τα mac τσ, τσ ,τσ

5. Dark Angel - Μαρτίου 30, 2007

RE! Αφήστε τα μακιντοσ εκεί που είναι. Γιατί αν τ’ αλλάξετε σε κάθε ανανέωση του site θα κάνετε reboot. Απιστοι…

6. Λάζαρος Χατζηνάκος - Απρίλιος 18, 2007

Επειδή σας βλέπω ανενημέρωτους πέρα από τους τρεις (Χατζηνάκος, Γιαννακίδης, Χατζόπουλος) τον Αύγουστο του ’95 είχαν δουλέψει και οι Φονταράς, Ξανθόπουλος, Αλεξανδρής για να προσπεράσει η «Μ» το «Βήμα» και την «Ελευθεροτυπία», παρά την παλιότερη τεχνολογία της.
Ετσι για την ιστορία.

7. Λάζαρος Χατζηνάκος - Απρίλιος 18, 2007

Προφανώς συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για τον Δημήτρη Χατζόπουλο -άδικη η μη αναφορά του στο νέο site- αλλά και εσείς ξεχνάτε έναν εκπληκτικό κομπιουτερά πούχε μαζί του τον Κώστα Συμεωνίδη.

8. Argos - Απρίλιος 18, 2007

Έχεις απόλυτο δίκιο Λάζαρε, αλλά τουλάχιστον, με την βοήθεια των comments το λύσαμε το θέμα και το τοποθετήσαμε στην σωστή διάσταση, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει αλλού 😦


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: