jump to navigation

Ελευθερία λόγου ή κίνηση τακτικής; Οκτώβριος 31, 2006

Posted by argos in Blogs, Politics.
trackback

Ξεκινάω με δεδομένο ότι πάνω από όλα υπάρχει η ελευθερία λόγου. Το έγραψα στο προηγούμενο post, το έγραψα στην «Θεσσαλονίκη» το αναδημοσίευσα στο thess. Πριν από λίγο άκουσα την συνέντευξη του κ Τσιπρόπουλου στον Σκαι από το magicasland και ταυτόχρονα διάβασα και τον manifesto όπου και έμαθα ότι η μήνυση και σύλληψη έγινε πριν από 4-5 μήνες !!!

Δεν παίρνω τίποτα πίσω από ότι έχω γράψει και αυτό γιατί δεν έχουν να κάνουν με τον κ. Τσιπρόπουλο αλλά με κάτι μεγαλύτερο από αυτόν. Όμως μπορεί να μου εξηγήσει γιατί έστειλε την επιστολή ενημέρωσης σε μερικούς bloggers όπως π.χ. στον Όνειρο (από όπου και το έμαθα) με καθυστέρηση 5 μηνών; Δεν θα αντιδρούσαμε το ίδιο και τότε; Δεν θα μας ενδιέφερε; Τελικά μήπως τον συμβουλεύσανε ότι ο αντίκτυπος θα ήταν μεγαλύτερος αν τις αντιδράσεις τις μάζευε παραμονές του συνεδρίου;

Νομίζω ότι ο κ. Τσιπρόπουλος οφείλει μια εξήγηση στους ανθρώπους που ούτως ή άλλως θα τον στηρίζανε.

Τελικά ο μηνυτής θα καταφέρει να δημιουργήσει κλίμα λογοκρισίας στα blog και ο μηνυόμενος (αν είναι σωστή η εικασία μου) θα καταφέρει να δημιουργήσει κλίμα αδιαφορίας.

Advertisements

Σχόλια

1. Oneiros - Οκτώβριος 31, 2006

..Well, It worked, didn’t it?

Δεν παίρνω τίποτα πίσω από ότι έχω γράψει και αυτό γιατί δεν έχουν να κάνουν με τον κ. Τσιπρόπουλο αλλά με κάτι μεγαλύτερο από αυτόν.
Ούτε κι εγώ. Όλο αυτό το μπάχαλο ήταν μιά αφορμή για να δούμε κατάματα τα ελλείματα δημοκρατίας που υποβόσκουν στη χώρα μας παρά τη είσοδό της -κουτσά στραβά- στην κοινωνία της πληροφορίας, κι ίσως η όλη εμπειρία διδάξει στην μπλογκόσφαιρα να είναι στο μέλλον πιό εξωστρεφής, αντικειμενική, μετριοπαθής, ενημερωμένη και οργανωμένη απέναντι σε επιβουλές της ελευθερίας της έκφρασης.

Αλλά, σαφώς και θα ήθελα μιά σταράτη εξήγηση από τον ίδιο τον κ. Τσιπρόπουλο (κατά προτίμηση από κοντά ή σε συζήτηση δια τηλεφώνου). Όπως, φαντάζομαι, και όσοι διάβασαν τα άρθρα στήριξής και προβολής της υπόθεσης στα blogs, τα ελληνικά και ξενόγλωσσα portals και την εφημερίδα.

Τελικά ο μηνυτής θα καταφέρει να δημιουργήσει κλίμα λογοκρισίας στα blog και ο μηνυόμενος (αν είναι σωστή η εικασία μου) θα καταφέρει να δημιουργήσει κλίμα αδιαφορίας.
Προς τα εκεί φαίνεται πως πάει το πράγμα, αλλά δε θα το επιτρέψουμε σε κανένα από τους δυό, αν αυτές είναι οι προθέσεις τους. Αρκεί να μη μείνει ο ακτιβισμός των bloggers μόνο στα posts για εσωτερική κατανάλωση. Κοινώς, ας σηκωθούμε από τον καναπέ κι ας τελειώσουμε ότι αρχίσαμε’ έχουμε αγώνα αύριο, μέσα κι έξω από το «Ντιβάνι», στο internet και στα ΜΜΕ.

2. Oneiros - Οκτώβριος 31, 2006

(..το δεύτερο link «στράβωσε»:IGF Openness Theme)

3. fairysmoke - Οκτώβριος 31, 2006

Μας ενημέρωσε μετά από 5 μήνες; Καλά έκανε κατά την γνώμη μου. Όταν σε βάζουν σε ένα τέτοιο παιχνίδι και μοιράζουν την τράπουλα οι καλικατζαραίοι, καλό είναι να ξέρεις πως να παίξεις τα χαρτιά που σου δώσανε.
Τώρα λοιπόν, με το forum για το διαδίκτυο, θα είναι περισσότεροι αυτοί που θα ενδιαφερθούν να μάθουν για το τι έγινε, και το τι πρόκειται να γίνει. Το γεγονός είναι σαν φρέσκο και το timing θα το ζήλευε και ομάδα ενόργανης από την πρώην Τσεχοσλοβακία.

Όλοι μας ξέρουμε τι συμβαίνει σε σημαντικές ειδήσεις όταν αυτές παλιώνουνε στο κάτω κάτω. Ξεχνούνται και στιβάζονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Με την τακτική του Αντώνη Τσιπρόπουλου ίσως να πετύχει περισσότερα απ’όσα θα πετύχαινε αν αποκαλυπτότανε μαζικά σε παρελθόντα χρόνο.

4. myoz - Οκτώβριος 31, 2006

Αν η δημοσιοποίηση γινονταν μεσα στο καλοκαιρι 3 και ο κουκος θα το μαθεναν.
Καλα εκανε.
Αλλωστε με καλυψε για αυτό απο την συνεντευξη στο SKAI
Τωρα με το forum ειναι η καλυτερη στιγμή.
Κατα τη γνωμη μου αυτη ειναι η καλύτερη τακικη.Ηθελημενη η μη.

5. Devil's advocate - Οκτώβριος 31, 2006

Η τακτική του είναι δικαιώμα του βεβαίως αλλά νομίζω ότι όποτε και να το δημοσίευε ένα τέτοιο γεγονός (αν πραγματικά έχουν γίνει όλα όπως τα αναφέρει γιατί κάθε μέρα μαθαίνουμε λεπτομέριες σημαντικές που είχαν αποκρυφθεί τις προηγούμενες) ένα τέτοιο γεγονός λοιπόν δεν θα έμενε ποτέ στο περιθώριο.
Αλλά ο κ. Τσιπρόπουλος αρνιόταν να δώσει εξηγήσεις για οτιδήποτε… κατέβασε το site του μέτα από 4-5 μήνες μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις καθώς αυτό δεν έγινε από τις διωκτικές-δικαστικές αρχές αλλά από τον ίδιο με φαιδρες δικαιολογίες. Επίσης κλείδωσε τα πόστ του ώστε να μην μπορέι να γράφει κανείς. Και το σημαντικότερο από όλα αρνιέται να αποκαλύψει το μηνυτή του αλλά και τοπραγματικό περιεχόμενο της μήνυσης με γεγονότα.
Όλα αυτά με κάνουν να αισθάνομαι εξαιρετικά δύσπιστος και να θεωρώ ότι ο κ. Τσιπρόπουλος μας εμπαίζει και κάνει κατάχρηση του αισθήματος αλληλεγγύης που υπάρχει σοτυς μπλογκερς.
Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία παράγραφο του argos.

6. Devil's advocate - Οκτώβριος 31, 2006

Ναι αλλά δεν μας είπε ποτέ πότε ακριβώς έγινε η μύνηση παρά μόνο μετά από αρκετές μέρες και ένώ άρχισαν να εμφανίζονται ερωτήματα. Παραπληροφόρησε λοιπόν και ο κύριος τσιπρόπουλος από την πίσω πόρτα, και κόπτετε μετά για την ελευθερία της έκφρασης….

7. ellinida - Οκτώβριος 31, 2006

Ολοι θα στεκόμασταν στο πλευρό του Αντώνη Τσιπρόπουλου και τότε και τώρα . Αλλά ο χειρισμός της όλης υπόθεσης είναι για γέλια . Και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα .
Και ακόμα να μάθουμε το περιβόητο όνομα …
Είμαστε σοβαροί ή να βάλω τις φωνές ;

8. magica - Οκτώβριος 31, 2006

για να δούμε λοιπόν τη συνέχεια και τι έχει να μας διδάξει…

9. Argos - Οκτώβριος 31, 2006

@ fairysmoke & myoz
ελπίζω να μην παραβλέπετε τα πρώτα που γράφω, γιατί, αυτά είναι και τα σημαντικά. Το πρόβλημά μου είναι καθαρά θέμα εμπιστοσύνης. Ο κ. Τσιπρόπουλος μπορεί να ήταν και πολύ μάγγας έτσι όπως χειρίστηκε το θέμα. Οι υπόλοιποι όμως τι ρόλο παίζουμε; Πιστεύετε ότι αν ερχόταν και μας έλεγε ότι, ξέρετε, πριν από 5 μήνες (Μάϊος) έγινε αυτό, θα είχαμε λιγότερες αντιδράσεις; Ή θα μειωνόταν η αξία του γεγονότος; Για μένα πάντως όχι.

Απο την άλλη υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που ο κ. Τσιπρόπουλος την έγραψε στα παλαιώτερα των υποδημάτων του. Όταν έγραψε στον Όνειρο και ζήτησε συμπαράσταση, συζητήσαμε μαζί και αποφασίσαμε να συνυπογράψουμε ένα άρθρο στη «Θεσσαλονίκη», γιατί είχαμε την δυνατότητα να του δώσουμε τέτοια έκταση. Ζητήσαμε λοιπόν, κατόπιν προτροπής της αρχιυντάκτριας της εφημερίδας,μια δήλωση από τον κ. Τσιπρόπουλο με περιγραφή της υπόθεσής του. Ακόμα απαντάει.
Ξέρετε, τυχαίνει ο μηνυτής, αν είναι αυτός, να μένει στην πόλη μου και ο Όνειρος, οπως και εγώ να μην μπορούμε να κρυφτούμε στην ανωνυμία των Αθηνών. Βέβαια ότι κάναμε το κάναμε εν γνώσει μας, απλά λέω ότι ο κ. Τσιπρόπουλος μας όφειλε τουλάχιστον ολόκληρη την αλήθεια.

@devil’s advocate
δεν πρέπει να χάσουμε την ουσία, που αυτή είναι η ελευθερία λόγου αλλά και η άγνοια/επιπολαιότητα των διωκτικών αρχών. Τα υπόλοιπα είναι μεταξύ μας, των bloggers εννοώ

@ellinida
όχι πουλάκι μου μη τσιρίξεις, τις φωνητικές σου χορδές θα χαλάσεις. Μαθαίνουμε το μέσο και μαθαίνουμε ο ένας τον άλλο. Αυτό που στο τέλος θα πρέπει να μας μείνει είναι η δύναμη που μπορούμε να έχουμε για σοβαρά θέματα. Καλές οι προσωπικές και μύχιες σκέψεις αλλά πάνω από όλα είμαστε πολίτες και πρέπει να χρησιμοποιούμε την όποια δύναμη έχουμε και για πιο σοβαρούς σκοπούς.

@ magica
γηράσκω αεί διδασκόμενος.
Δεν πειράζει. Η απορία μου αλλά και η όποια πίκρα μου έχει να κάνει με τις προτεραιότητες του καθενός. Το θέμα εδώ ήταν η ελευθερία του λόγου στο μέσο και όχι η υπόθεση του κ. Τσιπρόπουλου, που θα μπορούσε να έχει και άλλες πτυχές που δεν τις ξέρουμε, ίσως. Παλεύοντας για το όλον βοηθάμε και το μερικό. Αν υπήρξε προσπάθεια χαλιναγώγησης, τότε δεν νομίζω ότι ο κ. Τσιπρόπουλος ενδιαφέρετε για το όλον

10. magica - Οκτώβριος 31, 2006

Argos σαφέστατα όλα αυτά δεν έγιναν απλά και μόνο για τo blogme. Το λάθος (και η άγνοια των ελληνικών αρχών για την τεχνολογία και το Internet) εξακολουθεί να υφίσταται όποτε και να έγινε το συμβάν. Οι φωνές μας δεν ήταν απλά και μόνο για τον Αντώνη Τσιπρόπουλο κι αυτό μπορεί να το καταλάβει οποιοσδήποτε έχει λίγο μυαλό.
Θέλω να ελπίζω πως δεν κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτή την κίνηση γιατί αλλιώς «την έκατσε άγρια» και μου είναι πολύ απλό να σχεδιάσω (και να διαδώσω) άλλο ένα banner με παραπλήσιες λεξούλες του γνωστού λογότυπου που είχε δημιουργήσει ο Νίκος Δήμου για την Κύπρο.
Τελευταία διάφοροι ανώνυμοι προτιμούν το blog μου επειδή γνωρίζουν πως θα σεβαστώ την ανωνυμία τους αν δε μου τσακίσουν τα νεύρα με χαζομάρες και παιδιαρίσματα, οπότε σήμερα είχα κάποια περίεργα μηνύματα εδώ http://magicasland.com/?p=204 τα οποία προς το παρόν δεν ξέρω πως να χειριστώ.

11. Tyxod - Οκτώβριος 31, 2006

Ευτυχώς που κράτησα μια πισινή…

12. argos - Οκτώβριος 31, 2006

@ tyxod

όποιος φοβάται πάει και κοιμάται

13. blogme.gr ! « - Οκτώβριος 31, 2006

[…] ޠ . , . […]

14. Citronella - Οκτώβριος 31, 2006

το «ηθελημένα η μη» είναι που με ενοχλεί και μένα. τώρα το θυμήθηκε, τώρα το κοινοποίησε, καλώς, και μπράβο του αφού έτσι έκρινε ότι τον βολεύει.
μπορούσε βέβαια να διευκρινήσει το πότε έγιναν όλα αυτα, έστω και εκ των υστέρων, αφού ήταν καθαρό ότι οι περισσότεροι δεν το καταλάβαμε.

η λογοκρισία γενικώς μας αφορά σίγουρα όλους. αλλά όπως λες, κάπως έτσι ξεκινά η αδιαφορία.. πολύ πιο επικίνδυνη από τη λογοκρισία.

15. antilogos - Οκτώβριος 31, 2006

Μου κανει εντυπωση ο ετεροχρονισμος και η εκ των υστερων δημοσιευση του γεγονοτος…
Παντως οπως και να εχει το πραγμα η φιμωση του ελευθερου λογου και ο υφερπων φοβος να πεις η να γραψεις κατι ειναι μια ιδιοτυπη δικτατορια του πνευματος…

16. “Αλήτες, Ρουφιάνοι, Δημοσιογράφοι” « We are not alone - Νοέμβριος 3, 2006

[…] Δεν μπορώ να δεχτώ το σύνθημα έτσι άκριτα. Έχω φίλους που εκτιμώ πάρα πολύ και που είναι δημοσιογράφοι με ευαισθησίες. Ευαισθησίες που φυσικά δεν μπόρεσα να βρω στο editorial του κ. Τσαγκαρουσιάνου. Το να κάτσω και να προσπαθήσω να αποδομήσω το κείμενό του δεν έχει κανένα νόημα. Δεν μ’ ενδιαφέρει ο κ. Τσαγκαρουσιάνος. Είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλύσίδα Τσιπρόπουλου, Ρουσσόπουλου, Λιάπη και δεν ξέρω ποιού άλλου. […]

17. Tyxod - Νοέμβριος 6, 2006

Το να καταλαβαίνεις ότι κάτι βρωμάει, και να μην βιάζεσαι να εμπιστευτείς μία μόνο πλευρά ενός καυγά, δεν σημαίνει ότι φοβάσαι…

Σημαίνει ότι δεν είσαι πια 12 χρονών…

18. Argos - Νοέμβριος 7, 2006

@ tyxod
Πότε ακριβώς το κατάλαβες; Η αδιαφορία είναι δικαίωμα, όχι όμως δικαιολογία.

Ένας 12χρονος

19. Tyxod - Νοέμβριος 8, 2006

Σου έγραψα κάτι αρκετά εριστικό και το έσβησα… άποψη σου και άποψη μου, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να δικαιολογηθώ εγώ σε εσένα…

20. argos - Νοέμβριος 21, 2006

Καλά έκανες.
Αυτό ακριβώς σου είπα με την προηγούμενη απάντησή μου.
Δεν περιμένω από κανένα να δικαιολογηθεί σε μένα.


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: